Kesäinen iltapäivä Lontoon Greenwichissä

Lontoossa on paljon paikkoja, jossa en ole koskaan käynyt. Ei mikään yllätys sinänsä, vaikka olenkin parhaani mukaan yrittänyt näiden kahden viime vuoden aikana kaupunkia nähdä.

Viime viikolla sain Lontooseen seurakseni isäni ja suunnistimme Greenwichiin, paikkaan jossa kumpikaan meistä ei ollut koskaan käynyt. Greenwich lienee tunnetuin Greenwich Mean Time – konseptistaan (GMT) sekä merenkulkuhistoriastaan,ja siellä sijaitsee lukuisia aiheeseen liittyviä museoita sekä Cutty Sark – niminen laiva, joka on yksi maailman tunnetuimpia purjelaivoja. Greenwichillä on myös kuninkaallista historiaa, sillä se on monien merkittävien kuninkaallisten, kuten esimerkiksi Henry VIII:n syntymäpaikka.

Greenwich on myös UNESCON maailmanperintökohteiden listalla.

IMG_8383

Greenwich valikoitui kohteeksi oikeastaan vahingossa, ja sen vuoksi ehdin tekemään hyvin vähän minkäänlaisia etukäteisvalmisteluja. Olimme Canary Wharfissa, kunnes huomasimme että meilläpä olisi muutama tunti luppoaikaa ennenkuin tapaisimme ystäväni o2-areenan kulmilla.

Siinä samassa mieleeni tulikin että Greenwichän ei itseasiassa ole kovin kaukana Canary Wharfista. Ei kulunt aikaakaan, kun hyppäsimme Canary Wharfista asemalta DLR:aan joka vei meidät perille Greenwichiin noin kymmenessä minuutissa. Onneksi matka ei ollut tuota pidempi, sillä meillä ei ollut liikaa aikaa hukattavana.

IMG_8396

Kannattiko sitten tehdä pikainen reissu Greenwichiin? No ehdottomasti!

Vaikka olisihan siellä saanut enemmänkin aikaa kulutettua.

Greenwichissä on paljon nähtävää ja koettavaa. Mutta katsoin asiaa myös toiselta kantilta: Greenwichin alue menee nimittäin ehdottomasti kategoriaan täällä voisin asua. Se on rauhallisen oloinen paikka, kuitenkin kohtuullisen lähellä Lontoon ydintä. Siellä näytti olevan tarpeeksi palveluita, ihanat puistot (oikeasti, aivan ihanat!) sekä kivoja ravintoloita. Tietysti siellä on keskimääräistä lontoolaista lähiötä enemmän porukkaa ja vilskettä nähtävyyksiensä vuoksi, mutta ymmärtäähän sen. Ja mitkä maisemat sieltä aukeavatkaan, varsinkin Observatory-kukkulalta. Canary Wharfin pilvenpiirtäjät tuovat mukavan kontrastin perinteisempään Greenwichin maisemaan.

Greenwichissä sijaitsee vuonna 1884 tehdyn sopimuksen mukaan nollameridiaani, joka jakaa maapallon läntiseen sekä itäiseen puoliskoon. Se perustuu Royal Observatoryn sijaintiin, joka sijaitsee melkoisen jyrkän mäen päällä. Siellä voi tehdä pienen kiertelyn ilmaiseksi, mutta mikäli haluaa perehtyä asiaan tarkemmin, kannattaa ostaa liput tarkoitusta varten. Varaudu kuitenkin pieneen ruuhkaan, mäen huippu on täynnä ihmisiä ja jonottamaan saattaa joutua.

IMG_8407
IMG_8397
IMG_8415
IMG_8416

Alla muutama kuva aiemmin mainitsemastani Cutty Sark-aluksesta. Se on nykyään auki yleisölle joka päivä 10-17 ja on varmasti hyvin mielenkiintoinen kohde kaikille aiheesta kiinnostuneille. Meillä oli hieman liian vähän aikaa siellä käyntiin, mutta ensi kerralla sitten… Lisätietoa täältä. Kannattaa myös tarkistaa aukioloajat ennen sinne menoa ko. sivuilta.

IMG_8377
IMG_8378
IMG_8375

Piipahdimme vielä ennen lähtöä nopeasti Greenwich-marketilla. Tämäntyylisiä marketeja riittää Lontoossa, ja kuten blogin seuraajat olette huomanneet, olen niiden suuri ystävä ja vankkumaton kannattaja. Greenwichissä oli tarjolla erilaista myytävää kuten vaatteita, taidetta, sisustusjuttuja ja toki katuruokaa. Mitään ostettavaa minulla ei kuitenkaan tällä kertaa ollut, joten tyhjin käsin lähdimme kohti o2-arenaa. Mutta sehän ei mitään haitannut, ei se kuluttaminen aina tärkeää ole. Jos ei mieluista löydy, niin ei marketilta kannata mitään ostaakaan. Ja aina voi sitten sijoittaa vaikka ruokaan, jota tuolta Greenwichistä varsinkin löytyi mukavasti.

IMG_8438
IMG_8445

Tähän loppuun voisin todeta, että Greenwich on mitä parhain paikka viettää kesäpäivää Lontoossa.

Jää piknikille puistoon, hae varjoa puun alta ja lue vaikka kirjaa. Niin tekivät monet lontoolaiset viime viikkojen helteiden aikana – puistossa oleilu tuo kivaa viilennystä kuumiin päiviin. Museot ovat myös mielenkiintoisia ja maisemia kannattaa ihailla Royal Observatoryn ulkopuolelta. Päivän voi vaikka lopettaa kiertelyyn market-alueella tai pubi-lounaaseen. Vaihtoehtoja on monia, mutta harmikseni ymmärsin Greenwichin hienouden vasta viime viikolla, hieman liian myöhään. Taiwanin jälkeen suunta on kuitenkin mahdollisesti taas Lontooseen, joten sitten pitää ottaa taas ilo irti näistä kivoista paikoista.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Melisa keskiviikko, elokuu 13, 2014 at 04:27

  Tämä olisi tosi kiva päiväkohde. Aloin jo miettimään miten sen saisi mahdutettua reilun kuukauden päässä olevalle Lontoon reissulle. Viikonloppu on vaan niin onnettoman lyhyt, ettei siinä montaa paikkaa ehdi koluta 🙁 Täytyy varmaan tehdä to-do listaa jo seuraavaa reissua varten 🙂 Tämä on muuten blogeissa parasta, kun saa vihjeitä paikoista minne ei muuten tulisi mentyä. En ole aiemmin osannut edes mieltää Greenwichia noin kivaksi paikaksi.

  • Reply lena keskiviikko, elokuu 13, 2014 at 09:22

   Tosi kiva kuulla, että blogista löytyy mieluista vinkkiä! 🙂 Mullekin tuo Greenwich oli kohde, josta en paljoa tiennyt mutta mukava siellä oli kävellä ja kierrellä iltapäivän ajan. Tuollainen pikareissukin onnistuu hyvin, toki jos haluaa panostaa museoihin yms niin kyllä silloin saa varata enemmän aikaa.

   Viikonloppureissut ovat ihania, mutta tietysti aina jää kohteita joihin tekisi mieli mennä uudelleen. Ja onneksi Lontooseen on hyvät yhteydet, niin seuraavaa reissua voi toki alkaa suunnitella kun edelliseltä on kotiuduttu 🙂 Ei sieltä näkeminen lopu.

 • Reply Katja tiistai, elokuu 12, 2014 at 18:03

  Tää oli mulla listalla huhtikuiselle Lontoon reissulle, mutta aika ei sitten riittänytkään. Nyt kyllä ehkä vähän harmittaa. Näyttää tosi kivalle paikalle. Ensi kerralla en missaa tätä! 😀

  • Reply lena tiistai, elokuu 12, 2014 at 19:01

   Tää oli tosi ihana paikka, ja oltiin suunniteltu että tuolla pitää joskus käydä.. niitä joskus sitten juttuja. Mutta kuinkas kävikään ja kun oltiin valmiiksi vieressä, niin eipä päivää olisi voinut paremmin viettää 🙂 Ihan paras! Ensi kerralla kokeile ihmeessä, ja toivotaan että mä kans olisin kaupungissa niin voitas tavata! 😀

  Leave a Reply