Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla – Parma & Modena

Emilia Romagnan Italiassa alue on siitä kiva, että siellä on kohtuullisen lyhyet välimatkat kaupunkien välillä. Meille, itselleni sekä kiinalaiselle bloggaajakollegalleni Jannelle (kyllä, hän on naispuolinen henkilö), oli eräälle päivälle järjestetty ohjelmaa kahteen kaupunkiin, Parmaan ja Modenaan ja lyhyen välimatkan ansiosta ehdimme hyvin piipahtaa molemmissa. Tietysti ajan tarve riippuu siitä miten syvällisesti haluaa kaupunkeihin tutustua, mutta meille tämä riitti tällä kertaa melko hyvin. Tämä reissu toteutettiin yhteistyössä Emilia Romagna Tourism Boardin ja Blogville projektin kanssa.

Juna Bolognasta Parmaan lähti kukonlaulun aikaan eräänä toukokuisena aamuna ja me lähdimme sen mukana. Päivä alkoi Parman lähistöllä sijaitsevalla juustotehtaalla kahdeksan aikoihin (tarina täällä) josta siirryimme puoliltapäivin kohti Parman keskustaa. Meillä oli muutama tunti aikaa kierrellä keskustassa ennenkuin juna veisi meidät Modenaan, tutustumaan paikalliseen balsamietikan valmistajaan.

PARMA

Saimme juustotehtaan edustajalta kyydin tehtaalta Parman keskustaan sekä muutaman vinkin, mitä kaupungissa kannattaa tehdä. Aloitimme kiertelyn joen rannasta, jossa pysähdyimme ottamaan muutaman kuvan ja nautimme maisemasta.

2014-05-141
IMG_7042

Päätimme ensitöiksemme haukata hieman purtavaa paikallisessa pikkukahvilassa ja tutustua sitten kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten Parman katedraaliin sekä massiiviseen Palazzo della Pilottaan. Toki kuljimme pitkin Parman pääkatua Via Mazzinia ja nautimme myös pikkukatujen tunnelmasta. Olimme liikenteessä aikaan, jolloin moni muukin kaupungissa vierailija oli päättänyt lähteä katselemaan ympärilleen ja esimerkiksi katedraaliin jouduimme hetken jonottamaan. Sisällä porukka kuitekin hajosi nopeasti ja saimme katsella ympärillemme melko rauhassa.

2014-05-142

Toukokuu on myös aikaa, jolloin italialaiset koululaisryhmät olivat sankoin joukoin liikenteessä ja pieniä koululaisia oli kirkko täynnä. He kuitenkin kuuntelivat keskittyneesti opettajiensa tarinaa eikä heistä koitunut mitään häiriötä. He tuntuivat olevan vaikuttuneita paikan upeudesta, mutta niin olimme mekin.Katedraali oli kerrassaan upea (niinkuin ne kaikki Italiassa taitavat olla) ja vaikken juurikaan museoista välitä, oli se vaikuttava paikka.

IMG_7051
IMG_7062

MODENA

Muutaman tunnin Parmassa kiertelyn jälkeen meidän piti palata rautatieasemalle ja hypätä junaan kohti Modenaa. Modenassa meidän oli nimittäin määrä tavata paikallinen viinietikan tuottaja, joka kertoisi meille lisää tuotteestaan ja sen valmistuksesta. Tämä sopi meille paremmin kuin hyvin, sillä Modena on Ferrarin lisäksi kuuluisa balsamietiikastaan.

Meille jäi myös hieman ylimääräistä aikaa Modenassa, jonka käytimme kaupungin tutkimiseen sekä Modenan katedraaliin tutustumiseen. Paljon tuli kirkkohistoriaa tutkittuna tuona päivänä, enemmän kuin monena vuonna yhteensä. Modenan katedraali oli tosin iltapäivän ajan suljettuna ja otimme paikallisten tapaan rennosti kirkon ulkopuolella sijaitsevilla penkeillä – mikäs sen parempaa kuin auringonpaista ja kuppi kahvia kirkon aukeamista odotellessa. Meille jäi lopuinviimein viisi minuuttia aikaa tutkia paikka, ja kuvat ovat sisätiloista hieman vähissä ko. syystä.

2014-05-143

Kirkolta lähdimme kävelemään kohti meille annettua osoitetta, jossa viinietikkaa tuottava rouva meitä jo odottelikin. Iso kiitos iPhonen navigaattorille, sillä ilman sitä olisimme luultavasti olleet eksyksissä pahemman kerran – uudessa kaupungissa kiireessä suunnistaminen ei taida olla se tehokkain tapa löytää perille.

Balsamietikan tuotanto tapahtui rouvan kotitalon ullakolla. Hän oli siviiliammatiltaan englanninopettaja, mutta jatkoi äitinsä jälkeensä jättämää balsamiviinietikan valmistusta vapaa-ajallaan – taito kulkee yleensä suvussa ja sitä tulee suvun perintönä ylläpitää.

IMG_7108

Balsamietikkaa on kahdenlaista, balsamiviinietikkaa (Aceto Balsamico di Modena) sekä balsamietikkaa (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena). Näiden valmistus poikkeaa toisistaan, ja paikallisille on tärkeää tehdä ero näiden kahden välille. Kuten viineissä ja juustoissa, Emilia Romagnan alueella tuotetulla balsamietikallakin on EU:n antama nimisuoja. Balsamietikan valmistus perustuu Modenan alueella vallitsevaan säätilaan, jossa on kesät ovat kuumat ja talvet kosteat. Opimme, että nämä säätilat edesauttavat tekemään balsamietikasta juuri oikeanlaisen, ja toki valmistusolosuhteilla on myös merkitystä. Esimerkiksi kostea ullakko on sopiva tarkoitukseen.

2014-05-144
Collages

Oikea balsamiviinietikka on tyyristä, ja näin itse muutaman pullon joka maksoi lähemmäs 150euroa / 100ml. Ei se halpaa ole, mutta hyvää varmasti. Vähintään 12 vuoden ikäinen balsamietikka saattaa maksaa lähemmäs 800 euroa pullolta. Tuotteesta liikkuu paljon väärennöksiä ja muualla valmistettua etikkaa saatetaankin myydä ns. aitona (yleensä kyseesä viinietikka johon on lisätty rypälemehua ja/tai elintarvikeväriä).

Yleensä hinnasta voi päätellä paljonkin. Esimerkiksi rouva jonka luona kävimme, edullisin pullo balsamietikkaa maksoi noin neljästäkymmenestä eurosta ylöspäin. Siitä voi jo päätellä jotain, onhan kyseessä se 100ml:n pullo. Hinnat vaihtelevat mm. iän mukaan.

Vinkki: Balsamietikkaa kannattaa kokeilla yhdessä mansikoiden ja parmigiano-juuston kanssa, on muuten herkullinen naposteltava vaikka juhliin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Katja perjantai, heinäkuu 11, 2014 at 18:21

  Mikään Italian kaupunki ei kyllä petä koskaan! Pääsikö kummankin kaupungin kirkkoa ihailemaan ilmaiseksi? Kirkot ovat kyllä parasta (ilmaista) museoantia Etelä-Euroopassa!

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, heinäkuu 13, 2014 at 11:11

   Katja, tuo on niin totta! Nuo kaupungit ovat vain niin kauniita 🙂

   Päästiin ilmaiseksi kirkkoihin, niihin ei ollut sisäänpääsymaksua. Kiva sinänsä, sillä tuskin olisin molemmissa käynyt mikäli niistä olisi maksaa täytynyt 🙂 Mutta upeita olivat ja ihanaa että ihmiset saavat niissä käydä tutustumassa ilmaiseksi!

   • Reply Katja sunnuntai, heinäkuu 13, 2014 at 17:27

    Olen samaa mieltä! Nykyään vain suurimmat turistirysä kaupungit ovat valitettavasti tajunneet, että myös kirkoilla voi rahastaa, mikä on kyllä todella harmillista 🙁
    Kyllä minun mielestäni kirkkojen kuuluu olla ilmaisia taidonnäytteitä kaikille. Turistina jää vähän huono maku varsinkin jos pääsymaksu on parista eurosta ylöspäin.

    • Reply lena sunnuntai, heinäkuu 13, 2014 at 18:31

     Ehdottomasti, tuo maksullisuus on kirkoissa jotenkin turn off. Varsinkin kun ne ovat kuitenkin kirkkoja, hiljentymispaikkoja jotka eivät yleensä ole maksullisia juttuja… Mä en taida muistaa missä olisin kirkossa joutunut maksamaan (en siis kovin usein niissä vieraile), missä sulla on tullut kokemuksia vastaan? Ihan uteliaisuudesta 🙂

 • Reply Anna Koskela perjantai, heinäkuu 11, 2014 at 15:37

  En ole koskaa raaskinut ostaa itse aitoa balsamietikkaa. Halvemmilla kopiolla on tullut mentyä kotioloissa. Muutaman kerran olen saanut Italiassa ravintolassa juustojen keralla aitoa (tai ainakin niin luulen hinnasta ja ruokalistan selityksestä johtuen) balsamietikkaa ja kyllä on ollut nannaa!

  • Reply lena perjantai, heinäkuu 11, 2014 at 16:58

   Meille oli järjestetty reissun järjestäjän puolesta kämpille pullo balsamietikkaa ja se oli kyllä oikeasti aivan tajuttoman hyvää. Ei mullakaan tullut mieleen ostaa tuota tavaraa kotiinviemisiksi, ihan vain tuon hinnan vuoksi. Vaikka tykkäänkin panostaa ruokaan, on tuo yli sadan euron hinta hieman liikaa.. ehkä joskus. 😉

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.