Suomen suurin matkablogiyhteisö

Patarein hylätty (lue:karmiva) vankila Tallinnassa

EDIT: PATAREIN VANKILA ON SULKEUTUNUT SYKSYLLÄ 2016

Kolme päivää on mielestäni sopiva aika viettää Tallinnassa lomailumielessä. Siinä ajassa ehtii hyvin tutustua perinteisiin paikkoihin kuten vanhaan kaupunkiin, mutta myös hieman erilaisempiin paikkoihin joita turistimassat eivät välttämättä ole vielä löytäneet.

Reissun ohjelmaa suunnitellessamme Italiano bongasi netistä hylätyn tallinnalaisen vankilan, Patarein, joka on avoinna yleisölle. Hänen kaupungissa asuva ystävänsäkin suositteli paikkaa, ja samalla hetkellä muistelin lukeneeni Miian blogista juttua kyseisestä paikasta. Päätimme siten suunnistaa lomamme viimeisenä päivänä vankilalle. Ennakko-odotuksia minulla ei ollut sillä en tiennyt yhtään mitä odottaa, ja yllätyinkin täysin millainen paikka meitä oli vastassa. Vankilavierailu ei ollut välttämättä kovinkaan mieltäylentävä, mutta se oli erittäin mielenkiintoinen ja paikka on ehdottomasti visiitin väärti.

Patarei on ollut nykytilassaan vankilan hylkäämisestä saakka, eli hieman yli kymmenen vuotta. Se sijaitsee melko lähellä Tallinnan keskustaa, Kulttuurikilometrin varrella melko lähellä Tallinnan satamaa. Pääsymaksua perii paikallinen rouva asuntovaunustaan käsin, joka on parkkeerattu vankilan sisäänkäynnille.  Rouvan listän mukaan sisäänpääsyn hinta on kolme euroa per henkilö, mutta jostain syystä hän peri meiltä henkeä kohden kaksi euroa. Edullista joka tapauksessa.

Varoitan jo etukäteen kuvatulvasta, otin noin kaksisataa kuvaa vankilareissun aikana ja vaikka yritin kuinka tehdä karsintaa niin halusin saada mahdollisimman monta tänne esille. Siksi, että teille ruudun takana välittyisi mahdollisimman todenmukainen kuva kohteesta ja sen karuudesta. Ja ehkäpä nämä saavat jonkun matkaamaan paikankin päälle, suosittelen sitä todella lämpimästi. Vaikka aika kaamea paikka onkin, mutta elämyksen vuoksi.

IMG_7631
IMG_7636
IMG_7638
IMG_7656
IMG_7657
IMG_7643
IMG_7662
IMG_7684
IMG_7687

Vankilassa oli oma sairaala, joka oli toki koko rakennuksen tavoin päässyt ränsistymään pahasti. Hylätty sairaala on kokemus itsessään, välillä piti ihan muistuttaa itseään siitä ettei tästä ole kuin kymmenisen vuotta aikaa kun se oli vielä toiminnassa.

IMG_7742
IMG_7733
IMG_7734

Vankien sellejä ja nukkumapaikkoja, ahtaasti siellä elettiin ja oltiin.

IMG_7775
IMG_7776
IMG_7708
IMG_7725

Vankilassa oli kirjasto, josta vangit saivat käydä hakemassa lukemista itselleen. Venäjän- sekä vironkielisiä teoksia oli saatavilla.

IMG_7762
IMG_7763

Vankila sijaitsee luonnonkauniilla paikalla meren rannalla, ja kierroksen jälkeen oli mukava mennä sisäistämään näkemäänsä sen takana sijaitsevaan rantakahvilaan. Tähän rantakahvilaan ei vahingossa kukaan eksy, vaan vankilan sisäpihalta kannattaa seurata ”cafe”-kylttejä rannan suuntaan. Siellä odottaa pieni katettu terassi sekä ranta rantatuoleineen. Paikka on kuin aivan kuin eri maailmasta vankilan kanssa.

IMG_7784

Vankilareissun jälkeen ensimmäinen tunne oli ehkä epäusko. Vielä kymmenen vuotta sitten tuo vankila oli toiminnassa ja säilytyspaikka sadoille vangeille. Toki se on päässyt ränsistymään, mutta ei se silti aivan ajan tasalla silloin kymmenen vuotta sitten ollut. Suosittelen vierailemaan paikassa mahdollisimman pian, kohde on sen verran luonnontilassa että se kannattaa käydä katsomassa ennenkuin tilanne muuttuu. Nyt se on vielä hyvä katsaus neuvosto-ajan tunnelmaan ja siellä on mahdollusuus kokea pala mennyttä aikaa.

Onko joku käynyt vankilassa paikan päällä? Millainen mielikuva paikasta jäi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply VS keskiviikko, syyskuu 3, 2014 at 15:46

  Tervetuloa!
  http://www.vanillasky.ee/

  • Reply lena keskiviikko, heinäkuu 1, 2015 at 17:04

   Kiitos Vanillasky! 🙂

 • Reply tsl perjantai, heinäkuu 25, 2014 at 21:43

  Mielenkiintoinen tutustumiskohde Tallinnassa on myös Lennusadam (Lentosatama, Viron Merimuseo). Se sijaitsee n. 2 km:n päässä Tallinnan keskustasta. Tallinnan matkustajasataman A-Terminaalin nurkilta lähtee Kulttuurikilometri niminen kävelyreitti ja sitä pitkin pääsee suoraan Lentosatamaan. Maisemallisesti ei mikään erikoinen reitti, mutta mukava kävellä ja menee paikoitellen lähellä meren rantaa. Ei erikoisemmin merkitty (jalankulku liikennemerkki taisi olla). Tässä matkan varrella on Patarein vankila. Sen verran vielä vankilasta, että pienten lasten kanssa en sinne menisi.

  • Reply lena lauantai, heinäkuu 26, 2014 at 09:57

   Hyvä pointti on tuo, ettei paikka ehkä sovi aivan perheen pienimmille. Itsekin oli vähän hassu olo kun sieltä tuli pois, saati sitten pienimmillä..

   Kiitos tuosta vinkistä, Lennusadam jäi meiltä valitettavasti käymättä ajanpuutteen vuoksi. Kävelimme siitä kuitenkin ohi ja todettiin, että ensi kerralla sitten. itseasiassa käveltiin juuri tuota kulttuurikilometria pitkin, piti siitäkin kirjoittaa tänne blogiin mutta se on vielä luonnos-asteella. Kauniina kesäpäivänä siellä oli kiva kävellä, mutta tosiaan se suurempi houkutin on se, mitä matkan varrella on (Patarei, Lennusadam).. Ei kyllä tajuttu että oltiin kulttuurikilometrilla kuin vähän ennen vankilaa, vaikka sitä ”etsittiin”. 🙂 Eli merkinnät saisivat olla paremmat.

   Tallinna on kyllä monipuolinen kohde ja on ollut kiva löytää näitä paikkoja juuri vanhankaupungin ulkopuolelta. Vanha kaupunki on tietenkin kiva, mutta muut kohteet jaksavat aina kiinnostaa. Kuten juuri tuo Kalamajan alue. 🙂

 • Reply tsl perjantai, heinäkuu 25, 2014 at 21:07

  23.7.2014 tuli käytyä kyseisessä kohteessa ja käyttäisin myös sanaa karmiva paikka ja karmiva fiilis. Jos sinne menee niin avoimin mielin kannattaa mennä. Sun kuvat oli tosi hyviä. Itsekin tuli otettua muutama valokuva ja samoja kohteita ollaan kuvattu.

  • Reply lena perjantai, heinäkuu 25, 2014 at 21:13

   Kiva kuulla kommentteja paikasta, mukava kun kommentoit! 🙂 Ehdottomasti kannattaa paikassa vierailla avoimin mielin, itselläni ei oikein ollut mielikuvaa paikasta etukäteen ja karmiva fiilis tosiaan jäi – vaikkakin tyytyväinen olin että siellä tuli käytyä. Kiitos kehuista, valokuvauksesta kiinnostuneelle tuo paikka on aivan omiaan.. kuten varmaan huomasit paikan päällä 🙂

 • Reply Liina tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 22:47

  Tallinnan yliopiston fuksiaiset pidettiin muutamia vuosia sitten parina-kolmena kertana Patarein pihalla. Emme päässeet silloin itse vankilaan, mutta jo muurien sisällä olo, varsinkin vielä ilta-aikaan, loi erityisen tunnelman. Patarei on varmasti erikoisin paikka, missä olen juhlinut. Pitää varmaan käydä jossain vaiheessa päiväsaikaan tutustumassa siihen lähemmin.

  • Reply lena / london and beyond keskiviikko, kesäkuu 18, 2014 at 08:13

   Vautsi, oli varmasti huikea kokemus! Ja erilainen kokemus varmasti, voin kuvitella että itselläni olisi ollut hieman karmiva fiilis paikan päällä, muurien sisällä. 🙂 Kannattaa kyllä käydä tilaisuuden tullen tutustumassa sisätiloihinkin, aika vaikuttava paikka tosiaan oli.

 • Reply Janne tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 19:33

  Moi! En ole käynyt mutta vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! Toinen vastaava paikka olisi Pripjat, tai miten sen nyt kirjoitetaan. Siis se kaupunkin Tshernobylin vieressä.

  • Reply lena tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 20:32

   Kiitos vinkistä Janne! Pripjat on ollut paikka, jossa olen pitkään haaveillut käyväni mutta se suunnitelma on kaatunut matkaseuran puutteeseen toistaiseksi (helpompi saada seuraa esim rantakohteisiin 😀 )…. ja toki Ukrainan tilanteeseen tällä hetkellä.

   Toinen mielenkiintoinen kohde olisi Berliinissä sijaitseva hylätty huvipuisto, olen siitä melko paljon lukenut ja siellä olisi hurjan mielenkiintoista käydä. Eli kannattaa laittaa korvan taakse jos sinnepäin eksyy!

  • Reply Jenni keskiviikko, kesäkuu 25, 2014 at 05:59

   Jännä, minä kanssa meinasin tulla tänne sanomaan, että näyttää Pripjatilta, mutta joku ehti ensin. 😉 Selkeästi ”rosoisempi” tunnelma tuolla on kuin Turun Kakolassa, joka oli kyllä tarpeeksi järkyn oloinen seinäkirjoituksineen, mutta tavarat oli suurimmaksi osaksi roudattu pois.

   • Reply lena / london and beyond keskiviikko, kesäkuu 25, 2014 at 11:27

    Ihan huippu olisi päästä tuonne Pripjatiin, nää paikat jotenkin kiehtoo vaan. 🙂 Ja tuo Kakolakin, jos Turkuun päin tässä eksyy niin se on varmasti päästävä kokemaan.

 • Reply Anu Johanna tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 19:04

  En ole käynyt, mutta ensi kerralla täytyy yrittää mennä. Kiitos vinkistä! Sun ottamat kuvat on kyllä tosi pysäyttäviä.

  • Reply lena tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 20:29

   Käy ehdottomasti mikäli tilaisuus tulee. Patarei on hieman erilaista Tallinnaa mihin olen tottunut, mutta äärettömän mielenkiintoinen paikka se on. : )

 • Reply Teea tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 19:00

  Hyvin kiehtova paikka! Olisi mielenkiintoista vierailla tuolla joskus! On kiva, että kuvia on paljon 🙂

  • Reply lena tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 20:28

   Kiva että kuvien määrä on sopiva, itse pidän blogeista joissa on paljon kuvia ja toivon aina tosin etten itse laita niitä liiaksi. 😀 Kannattaa ehdottomasti piipahtaa tuolla mikäli mahdollisuus tulee, näkee vähän erilaista Tallinnaa : )

 • Reply Kthetraveller tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 18:29

  Juu, tiedä sitten millainen työminä hänellä oli, mutta hän vaikutti niin lempeältä, ystävälliseltä ja juuri sellaiselta että me kaikki ihmettelimme hieman hänen ammatinvalintaansa 🙂

  • Reply lena tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 20:27

   Haha, joskus tällaisia tapauksia aina tapaa 🙂 Mutta toisaalta, rautaisen ammattilaisen tunnistaa juuri tuosta että osaa erottaa työminän ja vapaa-aika persoonan…

 • Reply Kthetraveller tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 14:47

  Minä kävin ko. vankilassa muutamia vuosia sitten ja hiljaiseksi veti. Vankilan entinen johtaja, lempeän oloinen mies, esitteli paikkaa ja näytti teloitushuoneenkin. Visiitti oli mieleenpainuva ja tuo vahvoja muistoja vieläkin mieleen. Suosittelen itsekin tuota paikkaa tutustumiskohteeksi.

  • Reply lena tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 16:16

   Ymmärrän täysin nuo tunteet, oli kyllä aika karmiva fiilis tuon visiitin jälkeen. Itseäni hieman harmittaa että emme tajunneet opastettua kiertelyä varata / osuimme paikalle väärään aikaan, olisi varmasti visiitistä saanut vielä enemmän irti. Jotenkin vaikea kuvitellä lempeä henkilö tuota paikkaa johtamaan : -)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.