Suomen suurin matkablogiyhteisö

Italialaisen pikkukylän tunnelmaa parhaimmillaan – Brisighella

Minulla on tuolta viimeviikkoiselta Tallinnan reissulta vaikka miten paljon kerrottavaa, mutta ennen niiden julkaisua palaan kuitenkin hetkeksi kuukauden takaiselle Emilia Romagnan blogi-reissulle. Reissu toteutettiin yhteistyössä Emilia Romagna Tourism Boardin kanssa, osana Blogville-projektia. Blogiin on tulossa muutama postaus lisää Emilia Romagnan reissusta tässä lähiaikoina ja ne liittyvät Bolognan katumarkkinoihin, Modenan sekä Ferraran kaupunkeihin – tänään on vuorossa pieni katsaus alueen maaseutuun.

Emilia Romagna Tourism Board järjesti meille bloggaajille päivän mittaisen tutustumisreissun maaseudulle. Reissun ohjelma piti sisällään tutustumisia paikallisiin viinitiloihin sekä kiertelyä erittäin söpössä (kai niin voi kylästä sanoa) Brisighellan kylässä. Brisighellan kylä sijaitsee noin kahden tunnin matkan päässä Bolognasta (vaihto Faenzassa), ja juna vie Brisighellasta Firenzeen myös noin parissa tunnissa vaihdon kanssa. Brisighella sijaitsee omassa rauhassaan Apenniinien vuoriston syleilyssä, mutta kuitenkin kohtuullisen hyvien liikenneyhteyksien päässä lähimmistä isoista kaupungeista.

Brisighella on kylä, joka on kuin postikorttimaisemasta. Keskustan pienet, värikkäät kadut, upeat maisemat sekä ympärillä oleva maaseutu tarjoavat ympäristön, jossa mieli lepää.

IMG_7345
IMG_7344

Meitä oli opastamassa kylään asettunut Luciano, joka oli päätynyt Milanon ja Lontoon kautta Brisighellaan. Hän totesikin meille että Brisighellaan tullessaan hän on vihdoin tullut kotiin, eikä hänellä ole enää tarve lähteä muualle. Tiivis kyläyhteisö, italialainen elämänasenne sekä upeat maisemat ovat asioita, joita paikalliset arvostavat. Ja se on oikeasti melko helppo uskoa.

Vaikka suurkaupungeissa onkin oma tunnelmansa, ovat pienet paikat itselleni usein mieluisempia kohteita. Suurkaupungissa asumisesta en enää haaveile ja matkoillakin pidän entistä enemmän paikallisten pikkukylien tutkimisesta kuin suurten kaupunkien hälinästä. Niissä pääsee helpommin sisälle paikalliseen elämäntapaan. Ja ruoan ystävänä niissä saa helpommin ja edullisemmin paikallisia herkkuja.

IMG_7311

IMG_7363

Mitä me Brisighellassa sitten teimme? Perille saavuttuamme tutustuimme ensitöiksemme paikallisiin oliiviöljytuotteisiin, maistelimme paikallisia herkkuja sekä viinejä. Sen jälkeen patikoimme kylän keskustassa sijaitsevan vuoren (mäen?) huipulle ihailemaan maisemia sekä ajelimme ympäri maaseutua ohikiitäviä maisemia ihastellen ja tutustuimme rakenteilla olevaan agriturismoon. Päivän viimeisenä aktiviteettina tutustuimme paikallisen viinitilan toimintaan ja antimiin, oli erittäin mielenkiintoista nähdä sen toimintaa hieman pintaa syvämmältä.

IMG_7317
IMG_7325
IMG_7328

Oliiviöljy on tuote, jota Brisighellasta kannattaa ostaa mukaan. Brisighellan oliiviöljy kantaa D.O.P – tunnustusta (Denominazione di Origine Protetta), mikä tarkoittaa että merkkiä kantava öljy on tuotettu tiukkoja laatustandardeja noudattaen ja sen tultava tietyltä alueelta.Olisin itsekin ostanut mukaan pullon tai pari mukaan muutamalla kympillä, mutta ongelmakseni koitui se, että olin liikenteessä pelkän käsimatkatavaran voimin. Pullot kun olivat reippaasti yli sen sadan millilitran.

Oliiviöljymaistelun ja muiden yllämainittujen aktiviteettien jälkeen vuorossa oli viinitilavierailu. Luciano ajoi meidät viinitilalle, jonka omisti italialainen herrasmies nimeltään Claudio. Viinitilan päärakennus oli vanha, kaunis kivitalo jonka pihalla oli houkuttelevan näköinen uima-allas sekä viiniköynnöstä silmänkantamattomiin.

IMG_7386

Tässä vaiheessa lienee hyvä hetki sanoa muutaman sanan alueen viineistä. Alueella tuotetaan montaa eri viinilajiketta, esimerkiksi Sangiovese di Romagnaa sekä Albana di Romagnaa. Viinejä on muutamia muitakin, mutta mainittuja pääsimme maistelemaan ja ne saivat ainakin minulta kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Vuodesta 1963 on Italiassa ollut käytössä laatuluokitus viineille (DOC eli Denominazione di Origine Controllata) ja vuodesta 1980 luokitukseen lisättiin korkeampi luokka, eli DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). DOC määrittää muunmuuassa viinissä käytettävät rypälelajikkeet, ominaisuudet sekä kypsyysajan. DOCG – luokan viineissä on luonnollisesti tiukemmat vaatimukset. Albana di Romagna on saanut DOCG – luokan sertifikaatin joten laadukas tuote on kyseessä, ja Sangioveselläkin on DOC – luokitus.

Viinejäkin olisin mielelläni tuonut kotiin asti, mutta ongelma oli sama kuin oliiviöljyjen kohdalla, se käsimatkatavara nimittäin.

IMG_7378
IMG_7408
IMG_7411

Brisighellassa on ruoan ja hyvien maisemien lisäksi mahdollista myös lähteä patikoimaan tai vuokrata pyörä jolla ajaa ympäriinsä. Brisighella on mainio päiväkohde niin Bolognasta kuin Firenzestäkin, mutta mielestäni matkailijan kannattaa myös harkita pysyvänsä kylässä hieman pidempään. Brisighellassa on vierailijoille tarjolla on niin kokkikursseja kuin viininmaistiaisiakin – ja myös italian kielen kursseja. Mikäli teillä lukijoilla on kiinnostusta Brisighellaa kohtaan, kannattaa tutustua esimerkiksi tämän linkin sisältöön (googlessa on myös paljon informaatiota) tai laittaa emailia minulle [email protected] ja konsultoin Lucianoa – hänellä on erittän kattava tieto koko Brisighellan alueesta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Maarit Johanna tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 06:45

  Nyt varmaan neljättä kertaa jo katselen läpi noita kuvia ja aina olen unohtanut kommentoida! Ruokakuvat, varsinkin oliiviöljyllä, viinillä ja parman kinkulla ryyditettynä on niin hyvän näköisiä!

  • Reply lena tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 12:17

   Muhun uppoaa itseenikin ruokakuvat ja oon kyllä täydellisen onnellinen aina herkkuja syödessäkin. 😀 Yritän siksi aina viljellä niitä täällä 🙂

 • Reply virpis75 maanantai, kesäkuu 16, 2014 at 21:12

  Aivan ihania kuvia! 🙂

  • Reply lena tiistai, kesäkuu 17, 2014 at 12:16

   Kiitos Virpi! Ihana oli paikkakin 🙂

 • Reply Kthetraveller maanantai, kesäkuu 16, 2014 at 17:06

  Yksi sana: Wau!

  • Reply lena maanantai, kesäkuu 16, 2014 at 18:06

   Äläpä muuta sano… tykästyin todella 🙂

 • Reply Ansku BCN maanantai, kesäkuu 16, 2014 at 14:53

  No jopas on nättiä!

  • Reply lena maanantai, kesäkuu 16, 2014 at 18:06

   Oli kyllä… mieli lepää tuollaisessa paikassa:)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.