Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotiinpaluun jälkeisiä ajatuksia Maltasta

Se hetki, kun lentokoneen pyörät osuivat eilisaamuna Heathrown kiitorataan, oli oikeastaan aika tyypillinen paluu Englantiin: vettä tulee vaakatasossa niin kovaa että hyvä että eteensä (tai sivulle tässä tapauksessa) näkee ja tuuli osuu laskeutuvan koneen runkoon heiluttaen sitä hieman epämiellyttävästi edestakaisin.

Maltalla vietetyn viiden aurinkoisen päivän jälkeen harmaa ja tuulinen Lontoo ei sen kummemmin sytyttänyt. Näin reissun jälkeen on kuitenkin hyvä purkaa tuntoja itselle uudesta kohteesta ja laittaa niitä samalla ylös tänne blogiin.

Ajatuksia ja mietteitä Maltasta

Minulle Malta tarjosi merta, upeita maisemia, historiaa sekä arkkitehtuuria. Sekä hieman rennompaa elämäntapaa, johon tällainen pohjolan kasvatti jäi väistämättä koukkun.

IMG_6378

Ollakseni täysin rehellinen, Malta ei ole kohde joka olisi koskaan löytynyt omalta bucket-listaltani. Se on kohde, josta minulla ei ole oikein ollut mielipidettä ei suuntaan eikä toiseen. Negatiivisia ajatuksia ei minulla ollut, vain ajatus merestä ja auringosta oli päällimmäisenä mielessäni. Tietämättömyys kuvannee ajatuksiani Maltasta kaikista parhaiten.

Häpesin hieman tietämättömyyttäni ja ennen reissua selvitinkin kohteesta muutaman perusasian niinkuin kunnon reissaajan kuuluukin tehdä. Asukkaita Maltalla on noin 400,000, joskin luku triplaantuu turisti-sesongin aikana. Liikenne on Britannian aikakauden peruilta vasemmanpuolista ja kirkkoja saarelta löytyy enemmän kuin runsaasti – erään arvion mukaan yksi jokaiselle päivälle. Uskovaisen unelmakohde siispä, harmi että olen itse aikalailla uskovaisen vastakohta. Olen aina reissuillani ottanutkin kirkot juurikin historian ja kulttuurin kannalta, en sen uskonnon. Maltalla uskonto on suuressa roolissa mutta sitä ei tuputeta kenellekään vaan se on sulava osa kulttuuria. Niille, joita uskonto kiinnostaa on paljon valinnanvaraa ja niille, jotka ovat asiasta hieman vähemmän kiinnostuneita, on sitten paljon muuta aktiviteettia.

IMG_6810

Sain myös ensikosketuksen Maltan kieleen jo Lontoossa ennenkuin kone oli edes noussut ilmaan. Kuulin kuulutuksen, josta ymmärsin muutaman italian kieltä muistuttavan sanan ja loppu olikin sitten täyttä hepreaa. Tai no hepreaa ja hepreaa, sillä Maltan kieli on saanut vaikutteita niin italiasta, espanjasta, ranskasta kuin arabiastakin. Siinä vaiheessa huokaisin helpotuksesta siitä että lähes kaikkia maltalaiset puhuvat englantia. Tämä oli ehdottomasti suuri ilonaihe, sillä kommunikointi paikallisten kanssa on erittäin helppoa juurikin kielen takia. Se oli helppoa myös siksi, että paikalliset ovat oikein mukavaa porukkaa.

IMG_6838

Majoituin Vallettassa, Maltan pääkaupungissa ja muutaman päivän saarella oleilun jälkeen tulin siihen tulokseen, että niin oli varmasti paras. Saari on pieni joten siellä on helppo liikkua – jonkin verran ehdin kierrellä saarta ympäriinsä ja vierailla muissa suosituissa kohteissa kuten St Juliansissa ja Sliemassa. Kokemukseni perusteella täytyy sanoa että Valletta on kaupunki, jossa on paljon historiaa ja jossa pääsee kokemaan paikallista elämänmenoa mitä parhaiten.

St Juliansissa ja Sliemassa oli mukava piipahtaa ja katsella ympärilleen, mutta mikäli lomaltaan haluaa enemmän ns. oikeaa Malta-fiilistä, niin suosittelen majoittumista Vallettassa ja liikkumista sieltä haluamiinsa kohteisiin. St Julians ja Sliema ovat expatien (Suomi, Ruotsi, Englanti) suosimia asuinpaikkoja, mikä näkyy katukuvassa enemmänkin.

IMG_6631

Gozon saarikin on ehdottomasti vaihtoehto majoittumiseen, tosin se on melkoisen suosittu turistikohde joten paikka kannattaa harkita ja tutkia tarkkaan. Mutta jos joku teistä on Maltalle matkaamassa, menkää ehdottomasti Gozolle ainakin päiväksi. Sieltä etsivä löytää upeita rantoja sekä luontoa – ja ainakin näin toukokuussa siellä oli melko hiljaista. Kirkkaat vedet ja meren läheisyys tekivät siellä minuun vaikutuksen. Näissä tunnelmissa reissu suurilta osin kului, olisi kiva kuulla millaisia kokemuksia teillä on Maltasta?

Summa Summarum

Minulle jäi erittäin positiivinen kuva Maltasta reissukohteena, mutta myös potentiaalisena asuinpaikkana tulevaisuudessa (kiitos sen englannin kielen). Kuten muutama päivä sitten kirjoitin, minua on joskus melko helppo miellyttää ja usein siihen riittää niinkin yksinkertaiset asiat kuin aurinko ja meri. Siinä varmasti muutama syy miksi Maltasta pidin, ja tietenkin ne paikalliset ihmiset ja elämän vaivattomuus tekivät vaikutuksen. Elämänmenossa etelän maissa on vain sitä jotain mistä minä pidän. Eikä pidä unohtaa Maltan upeaa luontoa sekä mukavaa säätä – väitetään että siellä olisi vuosittain 300 aurinkoista päivää. Ei paha.

Tämä reissu oli osa Blog Island – projektia, jota ovat olleet mahdollistamassa ja sponsoroimassa iambassadorsVisitMalta sekä Air Malta.  Juttuideat sekä mielipiteet ovat täysin omiani, kuten aina.

Previous Post Next Post

17 Comments

 • Reply Emmi maanantai, 12 toukokuun, 2014 at 15:37

  Olen nimennyt sinut the Liebster-palkinnon saajaksi!

  • Reply lena maanantai, 12 toukokuun, 2014 at 22:12

   Kiitos Emmi! Laitan haasteen korvan taakse <3

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, 11 toukokuun, 2014 at 07:06

  Täytyypä ottaa malta kohteeksi. Se jää vain aina jotenkin syrjään ja unohtuu ja sitten suuntaa Italiaan tai Espanjaan 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 11 toukokuun, 2014 at 14:54

   Ota ihmeessä! Itsekin olen yleensä juurikin valinnut Italian ja vaikka Maltaa on joskus miettinyt, on se joskus syystä tai toisesta jäänyt välistä. Ja Maltalta on lyhyt matka Sisiliaan jos haluaa yhdistää reissuun myös Italian 😉

 • Reply Kaukokaipuun Nella lauantai, 10 toukokuun, 2014 at 19:03

  Ihana lukea sun ajatuksia Maltasta – ennakkoasetelma on ihan sama kuin täällä. Mitään en tiedä, muuta kuin kauniin meren ja lämmön. Mutta josko sen pian pääsisi tsekkaamaan itsekin.

  Kauniita kuvia! (:

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 11 toukokuun, 2014 at 14:53

   Kiitos Nella! Tosiaan ennakkoasetelma näyttää monella olleen lähinnä juurikin tuo tietämättmyys kuten itsellänikin, toivottavasti pystyn blogin kautta tuomaan esille ajatuksiani Maltasta ja siitä miten mukavaa siellä on. 🙂 Eikä se biletys ole pääjuttu, onneksi!

 • Reply Riikka lauantai, 10 toukokuun, 2014 at 16:29

  Oon nii innoissani ku pääsen itekki parin viikon päästä lämpöö! Ootan vaan aurinko ja lämpöä. Ja ruokaa. Hyvää ruokaa 🙂
  allthetastesoflife.blogspot.fi

  • Reply Riikka lauantai, 10 toukokuun, 2014 at 16:32

   hahahaha siis ei oo totta 😀 kirjotin aikasemmin kommentin, mutta netti bugas sillo joten luulin ettei se edes lähteny 😀 nyt sitten kirjotin uuden, ja huomaan että oliha se tullu. tunteepaha ittensä taas tyhmäks 😀

   • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 11 toukokuun, 2014 at 14:52

    Saa kirjoitella, ei haittaa! 😀 Mulle on kans käynyt noin monta kertaa ja jälkeenpäin aina lukee niitä moninkertaisia kommenttejaan. Onneksi ei ole suuri vahinko!

 • Reply Riikka lauantai, 10 toukokuun, 2014 at 14:17

  Mä ampaisen parin viikon päästä turkkiin ja kyllä, etelämpänä elämänmeno on jotain niin mukavan rennon oloista ettei tosikaan. Odotan kyllä eniten sitä lämpöä ja aurinkoa, ei sitä täällä kotona tarpeeksi saa. Ja ruokaa. Oi sitä ruokaa.
  allthetastesoflife.blogspot.fi

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 11 toukokuun, 2014 at 14:51

   Oi ihanaa Turkkiin, siellä alkaa varmaan olla jo tosi mukavat ilmat:) Nauti lomasta, rennosta fiiliksestä sekä tietenkin siitä ihanasta ruoasta! 🙂

 • Reply Katja lauantai, 10 toukokuun, 2014 at 02:49

  Oma tietämys Maltasta on syntynyt muutaman kaverin tarinoiden perusteella jotka ovat juurikin asuneet siellä expatteina ja toimineet vedonlyöntifirman hommissa. Aikamoista party, party, sun, sun -hommaa 😛
  Mukavaa siis lukea muunlaisesta Maltasta!

  Yksi juttu mitä kaverit aina kirosivat, oli julkinen liikenne. Etelän elämänmenon mukaan bussi saattoi olla todella myöhässä tai sitten sitä ei näkynyt ollenkaan. Sattuiko omalle kohdalle mitään hankaluuksia liikkumisen suhteen?

  • Reply lena lauantai, 10 toukokuun, 2014 at 12:37

   Meillä on hyvin samanlaisia kavereita siispä, itselläni on myös samoissa hommissa toimivia kavereita ja yhden tapasinkin torstaina oluen merkeissä. 🙂

   Itse en ole niiin kiinnostunut tuosta bile-Maltasta, mutta onneksi saarelta löytyy jokaiselle jotakin. Ja jos bilettämään joskus mieli tekee niin tietää ainakin missä ovat parhaat bileet.. 😉

   Tuosta julkisesta liikenteestä, olin itse todella tyytyväinen siihen. Olin aikaisemmin kuullut tarinoita siitä miten bussit saattavat olla myöhässä tms, mutta sellaista ei itselleni sattunut ollenkaan. Ajallaan olivat ja se on helpoin tapa liikkua, ehdottomasti. Tosin itselläni ei ollut kiire minnekkään ja ruuhka-aikoina matkat tietysti kestivät pidempään kuin normaalisti. Mutta muuten, esim iltaisin, bussit olivat todella nopeita. Eli hyvä kokemus minulla, tosin en ihmettele jos bussit ovat joskus hieman myöhässä tms.. yksi bussi esimerkiksi meni nenäni edestä 10min etuajassa, joten siinä saattaa olla syy siihen että niitä ei silloin oikeaan aikaan näy. Onneksi ei ollut kiire minnekään 🙂

 • Reply satuvw perjantai, 9 toukokuun, 2014 at 20:52

  Hmm, Malta. Samoissa fiiliksissä mennään siinä suhteessa että en ole pahemmin tuosta paikasta tiennyt mitään, ennen kuin bloggarit sen valloittivat 🙂 Vaikuttaa kyllä varsin mukavalta paikalta! Ja mielenkiinnolla odotan uutisia siitä mihin te vielä oikein päädytte asumaan!!!!

  • Reply lena lauantai, 10 toukokuun, 2014 at 12:33

   Blogivalloitus on kyllä saarella melkoisen onnistunut. 😉 Paikka on erittäin mukava ja kohteena todella helppo niin kielen kuin liikkumisenkin vuoksi.

   Meillä on suunnitelmat hieman edenneet ja vaikka asiassa muutama muuttuva tekijä onkin, saattaa asia ratketa melkoisen nopeasti. Vaihtoehtoja on, osa kivempia kuin toiset, en malta odottaa itsekään ratkaisua. Infoan täällä heti kun tiedän varmaksi=)

 • Reply Maarit Johanna perjantai, 9 toukokuun, 2014 at 18:08

  Ne insta kuvat on olleet superkauniita 🙂 mullakin ollut kuva maltasta vain kielikurssilaisten biletyspaikkana, ehkä sie kerrot jotain uutta!

  • Reply lena lauantai, 10 toukokuun, 2014 at 12:29

   Kiitos Maarit! Ne maisemat olivat kyllä sellaisia ettei niistä kovin huonoja kuvia saisikaan 🙂 Jes, sama idea mulla tuosta bilepaikasta kielikurssilaisilla, tämä tosin kumoutui tällä reissulla täysin. Jokaiselle jotakin… ;D

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.