Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kun saavuin ensi kertaa Firenzeen // INSTAGRAM TRAVEL THURSDAY

Muistellaanpa IG Travel Thursdayn kunniaksi tänään hieman menneitä ja ensimmäistä visiittiäni Firenzeen. Muistan sen visiitin nimittäin erittäin hyvin. Se oli myöhä syyskuinen iltapäivä, kun frecciarossa-niminen juna toi meidät Milanosta Firenzen Santa Maria Novellan rautatieasemalle. Olin sinä samaisena aamuna lentänyt Milanoon Kuopiosta ja tapasin Matteon Malpensan lentoasemalla, tarkoituksenamme viettää muutama viikko Toscanan auringon alla. Milano valikoitui tapaamispaikaksi siksi, koska Matteo oli Milanossa asuvan ystävänsä kanssa reissussa ja he olivat palanneet Milanoon edellispäivänä. Ja minä halusin nähdä edes vähän Milanoa (vaikka sinne palasinkin muutaman viikon kuluttua tästä päivästä).

En ollut koskaan aikaisemmin tavannut Matteon perhettä, joten reissu oli monella tapaa jännittävä. Se oli tavallaan myös ensimmäinen kunnon kosketukseni Italiaan – olin siellä muutaman kerran käynyt vuosia sitten mutta lähinnä pikkukaupungeissa Ranskan Rivieran läheisyydessä ja hyvin pikaisesti.

Kuvasin reissulla ahkerasti ja postasin otoksiani instagramiin, joten instagram-otokseni havainnoivat tätä lyhyttä pohdintaa siitä, miten Firenzeen niin kovin paljon tykästyin.

photo 3-25

Tuolta Firenzen rautatieasemalta suunnistimme Matteon vanhempien kotiin hieman kaupungin ulkopuolelle, otimme auton ja ajoimme Firenzen keskustaan. Tässä vaiheessa myönnettäköön että en ollut tehnyt kotiläksyjäni eli ottanut juuri mitään selvää kohteesta etukäteen ja siten Firenze oli minulle täysi kysymysmerkki. Olin pikaisesti hankkinut hieman lisätietoa Ponte Vecchiosta sekä Duomosta, mutta siinäpä se.

Nopeasti minulle kuitenkin valkeni että Firenze oli kaupunki, johon ihastuisin palavasti. Vaikka olen matkustanut paljon ja nähnyt matkoillani yhtä sun toista, en ollut koskaan nähnyt yhtä kaunista kaupunkia. Ajoimme ensi töiksemme ylös Piazzale Michelangelolle, josta aukesi upea näköala kaupunkiin auringon laskiessa. Firenzen kulttuuri, arkkitehtuuri ja pienet kujat skoottereineen tekivät minuun suuren vaikutuksen. Ja se Duomo. Sille eivät kuvat eivät tee oikeutta – se on nähtävä itse. Firenze on mielestäni niinsanottu pienisuuri kaupunki. Kaupunki, jossa on tekemistä ja näkemistä olematta kuitenkaan mikään suuri metropoli. Ja kun Italiassa ollaan, ruoka on ihan oikeasti hyvää kun tietää minne mennä ja mistä etsiä.

photo 1-34photo 4-18

Minulle tuli Firenzessä heti hyvin kotoisa olo. Sellainen olo, jota en ole koskaan Lontoossa kokenut, en edes silloin kun siellä kävin kauan ennen kuin olin tietoinen siitä että sinne tulisin joskus muuttamaan. Saattaahan se kotoisa olo toki johtua siitä että Matteo on kaupungista kotoisin, tiedä häntä. Tai sitten siitä, että yleisesti ottaen pidän kovasti italialaisesta elämänmenosta. Tai vaihtoehtoisesti siitä, että Firenze oli tavallaan ensi kosketukseni italialaiseen elämään ja kulttuuriin. Oli miten oli, koin kaupungin heti omakseni, mikäli niin voi sanoa. Olen palannut Firenzeen neljä kertaa tuon syyskuisen reissun jälkeen, eikä viiden visiitin perusteella tietenkään voi tietää millaista siellä olisi asua. Mutta silti minä uskon, että siellä viihtyisin erittäin hyvin. Kielenkin oppisi nopeasti kun olisi pakko.

photo 5-8photo 2-36

Perustelisin vieläkin paremmin sen, miksi Firenzestä pidän mikäli suinkin vain osaisin. Mutta kun en oikein enää tätä paremmin osaa – nuo aiemmin kuvailemani jutut nimittäin sopisivat moneen muuhunkin italialaiskaupunkiin. Tiedättekö sen tunteen kun jossain kaupungissa vain on se juttu? Ja sen tunteen, kun tietää palaavansa tuohon kaupunkiin takaisin ilman sen kummempaa syytä?

Maailma on täynnä kauniita kaupunkeja joissa on kiva käydä, mutta joskus ne eivät sen kummemmin sytytä. Joihinkin asioihin ei oikein löydy järkiperäisiä vastauksia, mutta ei niihin toisaalta aina tarvitsekaan löytyä. Minulle kaupungista, josta tiesin hävettävän vähän, tuli kaupunki joka vei sydämeni aivan täysin – eräällä miehellä on tässä luultavasti näppinsä pelissä, muttei sekään kokonaan selitä Firenzen lumoa.

Kertokaahan te nyt vuorostanne, mitkä ovat teille tällaisia kaupunkeja joista jostain selittämättömästä syystä tykkäätte?

//Instagram Travel Thursday-tempauksen ovat Suomeen tuoneet inspiroivat bloggaajat blogien Running with Wild Horses (Veera)Kaukokaipuu (Nella)  ja Destination Unknown (Satu) takana. Tarkoituksena on koota yhteen Instagramissa olevia matkakuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Minut löytää Instagramista nimellä lenal17.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Lumo maanantai, huhtikuu 28, 2014 at 10:02

  New York on minulle ikuinen ykkönen, eikä edes selittämättömistä syistä…

  Firenzessä kävin aikoinaan messumatkoilla, mutta nyt en ole ollut siellä vuosiin. Ihastuin kaupunkiin kovasti. Vaikka työmatkalla oltiinkin, tahti oli rauhallinen ja messuillekin kuljettiin yleensä markkinoiden läpi ja iltaisin messuilta tullessa ehti hyvin kuljeskella kaupungilla, shoppailla ja istua kahviloissa ennen syömään menoa. Pääsin vielä muutamaan upeaan palazzoon juhliinkin, ne kruunasivat matkat.

  • Reply lena maanantai, huhtikuu 28, 2014 at 13:24

   Kuulostaapa juuri ihanalta Firenze-kokemukselta. Samat aktiviteetit itsellänikin usein on, syöminen ja shoppailu. 🙂 Sekä tietenkin juuri tuo päämäärättömästi vaeltelu.

   Niin ja se NYC. Mä en ole vieläkään päässyt sinne, ihan varmasti menen kyllä kun sopiva aika koittaa. Toivottavasti pian, niin paljon hyvää olen kuullut. 🙂

 • Reply Susanna89 sunnuntai, huhtikuu 27, 2014 at 21:30

  Luulin aina että Rooma olisi suosikkikaupunkini mutta ihastuin Veronaan lopulta sitäkin enemmän 🙂 ja onhan noita monia muitakin upeita paikkoja..

  • Reply lena / london and beyond maanantai, huhtikuu 28, 2014 at 09:02

   Mun on ihan pakko päästä Veronaan, olin siellä noin puoli tuntia syksyllä ja no, eihän siinä tietenkään mitään nähnyt. 😀 Roomasta en osaa sanoa juuta enkä jaata koska en ole käynyt, ihan mielenkiinnolla odotan. En ole koskaan kokenut välttämätöntä pakkoa matkustaa Roomaan mutta hyvinkin mahdollistä että se yllättää oikein positiivisesti. 🙂

 • Reply Anna Koskela perjantai, huhtikuu 25, 2014 at 06:43

  Mä en tykännyt Firenzestä yhtään. Tai no, se on sellainen ”ihan kiva”-kaupunki.

  Mutta tuo mistä puhuit, eli miten jossain kaupungissa on ”se juttu”, on totta. Joku paikka vaan nappaa heti kiinni ja vie mukanaan. Itselläni sellaisia paikkoja on ollut Italiassa Perugian Bettona, joka tosin on ihan pieni paikka ja Rooma. Ja siis muitakin, oikeastaan koko Italia 🙂 Rooman kohdalla osa selittyy sillä, että yleensä kauan odotetut Italinmatkat alkavat sieltä. Mutta on siinä kaupungissa jotain muutakin…

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 26, 2014 at 07:11

   Nyt alkaa kiinnostaa tuo Perugian Bettona! 😉 Mä rakastan noita pieniä italialaisia paikkoja yli kaiken, niissä on tosiaan ”sitä jotain” jota on hankala selittää. Haaveilen aina niissä paikoissa asumisesta ja talon ostosta 😀

   En ole koskaan Roomaan päässyt, enkä ole siitä ns. koskaan unelmoinutkaan mutta onhan se nyt nähtävä. Ja luultavasti olen ihan hullaantunut kun sieltä palaan.

 • Reply Kea torstai, huhtikuu 24, 2014 at 21:19

  Olin viimeks Firenzessä jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta tykkäsin kyllä kovasti! Muistan että ajettiin bussilla tuonne Piazzale Michelangelolle katsomaan kaupunkia… mun suosikkikaupunki tällä hetkellä on Los Angeles. Vaikka se onkin suuri, hankala ja joiltakin osin myös aika ruma. Pitää vaan kaivaa hieman pintaa syvemmältä. 🙂

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 26, 2014 at 07:08

   Los Angeles on kaupunki jonne haluan matkustaa ja pian, olen kuullut siitä niin ristiriitaista kommenttia. Joskus tuntui että oli jopa ”trendikästä” inhota LA:ta ja mollata sitä, mutta olen toki muunkinlaisia kokemuksia kuullut niinkuin tuo sinun 🙂

 • Reply Annika homeandaway torstai, huhtikuu 24, 2014 at 16:04

  En ole minäkään käynyt Firenzessä, mutta lähtisin kyllä oikein mielelläni käymään. Jotkut kaupungit vaan iskee. Ehkä et osannut odottaa liikaa kun et etukäteen tiennyt kaupungista mitään. Joskus tietämättömyys voi olla hyvä juttu 🙂 Ja uskon kyllä, että mm. säällä ja seuralla on myös merkitystä!

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 26, 2014 at 07:06

   Mä luulen myös että tuo tietämättömyys oli se juttu juuri Firenzessä ja mitä enemmän kaupungissa vierailin, näin ja koin, se sitten lopulta iski ja kunnolla. Ja tosiaan se sää ja seura on merkityksekkäitä – ainakin mulla oli opas joka tietää kaupungista paljon. Itse ei olisi tosiaan tullut vierailtua paikoissa, joita ei oppaissa juurikaan mainita 🙂

 • Reply Katja torstai, huhtikuu 24, 2014 at 15:02

  Ooh, näyttääpäs kauniilta! 🙂

  Itsellä ehkä kävi vähän tällainen samanlainen juttu Sydneyn kanssa. Ei ollut mitään odotuksia koko Australian suhteen, mutta kun päästiin kaverin kämpille niin olin jo ihan myyty. Se oli se fiilis joka siitä paikasta huokui. Sinne palaisin vielä mielelläni!

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 26, 2014 at 07:03

   Mulla on hieman sama juttu tuon Australian kanssa, todellakin haluan sinne joku päivä matkustaa ja nähdä ja kokea sen kaiken, mutta mulla ei ole koskaan ole ollut palavaa halua päästä sinne eikä odotuksia. Jospa mulle kävisi samoin Sydneyn kanssa. 😉

 • Reply Panu / Panun matkat torstai, huhtikuu 24, 2014 at 13:35

  Siistejä kuvia! Olen jo pitkään ajatellut, että Firenze lienee kaupunki meikäläisen makuun, tämä postaus vain vahvisti tunnetta. 🙂 Pitää siis joskus päästä Italiaan!

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 26, 2014 at 07:00

   Kiitos Panu! Sun pitää ehdottomasti matkustaa Firenzeen, et varmasti pety. Ja ota kamera mukaan, sille saattaa tulla käyttöä. 😉

 • Reply satuvw torstai, huhtikuu 24, 2014 at 13:16

  Pienisuuri kaupunki – juuri sellaisista tykkään! Niissä ei ahdista ihan yhtä nopeasti kuin suurissa metropoleissa helposti tekee. Suurin suosikkini on ehdottomasti Dublin – mutta se juontaa juurensa siihen että asuin ja opiskelin kaupungissa sen verran monta vuotta että siitä tuli koti. Ihan heti en keksi muita mistä olisi tullut tällainen ”rakkautta ensi silmäyksellä” fiilis kun kyseessä on kaupunki. Uudessa-Seelannissa tietty Okere Falls oli ”koti” ihan hetkessä, mutta se onkin sellainen pieni kyläpahanen… 🙂

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 26, 2014 at 07:00

   Äläpä muuta sano, nuo pienisuuret kaupungit on niin mun juttu. 🙂 Dublinkin oli tosi kiva, käytiin siellä Glasgowsta päivän reissulla kun oli halvat lennot ja mä oikeasti tykkäsin. Siellä tuli myös lentoja vaihdettua kun Air Lingusia käytin paljon noina Glasgown aikoina. Pitäisi vain lähteä uudestaan Irlantiin, ehdottomasti 🙂

   Ja jotkut kyläpahaset mun sydämen ovat sitten vieneetkin, ainakin monet pienet italialaiskylät <3

 • Reply Kaukokaipuun Nella torstai, huhtikuu 24, 2014 at 11:11

  Voi mä niin kuulin korvissani Santa Maria Novellan kuulutuksen, ihanaa! Kiitos kiitos kiitos, ihanat muistot valtasivat ajatukset. (:

  • Reply lena lauantai, huhtikuu 26, 2014 at 06:49

   Ja nyt minäkin kuulen sen kun siitä mainitsit, sinne tulee aina junailtua kun Matteon perhe hieman siinä ulkopuolella asuu. 🙂 Haluan takaisin!

 • Reply Laura torstai, huhtikuu 24, 2014 at 10:04

  Todella kauniita kuvia! Firenze kylla iski meikalaiseenkin, tosin ehdin viettaa siella vain paivan joten toivon mukaan tulevaisuudessa paasisin sinne uudestaan! Siella on vaikka mita nahtavaa ja kaupungin fiilis on ihan mieleton!

  Ja ei kaikkea tartte jarjella perustella, kuten sanoit, jotkin kaupungit vaan iskee ja lujaa selittamattomista syista 😀

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 24, 2014 at 20:26

   Kiitos Laura! niinhän se tosiaan menee että joitain juttuja on hyvin vaikea selittää ja sama pätee näihin kaupunkeihinkin. 🙂 Firenzen fiilis on ihan huippu, harmi vain ei ole lippua varauksessa tällä hetkellä. Ehkä kesällä sitten 🙂

 • Reply Heidi / Auringon alla torstai, huhtikuu 24, 2014 at 08:19

  En ole koskaan käynyt Firenzessä, mutta kivalle näyttää! Voiskohan ottaa perinteeksi matkustaa joka kesä/kevät/syksy Italiaan? Olen käynyt vain kahdesti (Sisiliassa ja Roomassa), mutta en usko, että kyllästyisin siihen maahan koskaan 🙂

  • Reply lena torstai, huhtikuu 24, 2014 at 13:19

   Voi ehdottomasti ottaa tuon perinteen, sehän kuulostaa vallan mainiolta 😉 Ja vaikkapa joka kesä/kevät/syksy, eikö vaan!? 😉

 • Reply Jenna torstai, huhtikuu 24, 2014 at 08:07

  Vierailin viime kesänä ensimmäistä kertaa Firenzessä ja ihastuin niin kovasti kaupunkiin. Rakkautta ensi silmäyksellä! 🙂 Mun unelmien sormus jäi myös sinne Ponte Vecchion sillalle odottamaan seuraavaan kertaan.

  • Reply lena torstai, huhtikuu 24, 2014 at 13:17

   Jee, sama juttu siis sielläkin 🙂 Sun täytyy ehdottomasti lähteä hakemaan sormusta Ponte Vecchiolta kerta se sinne unohtui… hyvä tekosyy ainakin palata 😉

 • Reply Katja torstai, huhtikuu 24, 2014 at 07:03

  Firenze kolahti minuunkin ihan vain päivävisiitillä! En tiedä mikä sen kaupungin juttu on, mutta se vain lumoaa täysin. 😀
  Mutta sen tiedän, ettö odotan niin sitä päivää kun pääsen sinne hieman pidemmälle lomalle!

  • Reply lena torstai, huhtikuu 24, 2014 at 07:21

   En näköjään ole yksin tämän innostukseni kanssa, jee 😉 Toivottavasti pääset takaisin pian, itselläni ei ole lippuja tällä hetkellä varauksessa ja sekös harmittaa. Saa nähdä, kesällä kuitenkin luultavasti tuonne suunnistetaan.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.