Suomen suurin matkablogiyhteisö

San Marino, kaunis kaupunki hieman liian korkealla

Piipahdimme San Marinossa muutama viikko sitten matkalla Ravennasta pieneen kylään Pesaro & Urbinon maakunnassa. San Marino ei osunut aivan täysin reitin varrelle mutta koska se ei nyt kovin syrjässäkään reitiltä ollut, päätimme tehdä siellä lyhyen pysähdyksen. Tiesin San Marinon olevan kohtuullisen korkealla mutta tämän pienen itsenäisen maan lähestyessä horistontissa ymmärsin aliarvioineeni korkeuserot täysin.

Automatka ylös kohti San Marinon keskustaa kesti kohtuullisen pitkään ja koska omaan inhottavan korkeanpaikankammon, jo automatka ylös oli melkoisen epämiellyttävä. San Marinon todellinen luonne paljastui minulle kuitenkin vasta silloin, kun saimme auton vihdoin ja viimein parkkeerattua. San Marino on kaunis kaupunki jonka melkein jokaisesta kolkasta on erittäin hienot maisemat joka suuntaan – niin Adrianmeren rannikolle kuin vuoristoonkin Toscanaa kohti. Se on kuitenkin hyvin pieneen tilaan rakennettu, jonka vuoksi siellä on paljon portaita ja jonkinasteisia pudotuksia, jotka eivät itseäni millään muotoa miellyttäneet.

IMG_6092
IMG_6074
IMG_6082
Allaolevan ravintolan bongattuamme päätimme istua hetkeksi alas ihmettelemään kauniita maisemia. Tämä ravintola sijaitsi upealla paikalla melkein vuoren huipulla – täysin sopiva ravintola lämpimän kevätpäivän viettoon siispä. Istahdimme Matteon kanssa reunapöytään ja aika pian istuttuani alas huomasin että siitä reunalta oli melkoisen pitkä pudotus alas. En uskalla arvoida matkaa koska minulla ei ole siitä mitään käsitystä, mutta korkealla se oli. Ja minun ja sen pudotuksen välissä oli vain kovin huteralta vaikuttava metallinen kaide. Lasillisen oikein hyvää san marinolaista viiniä jälkeen aloin voida huomattavasti paremmin, mutta en usko että minua saadaan tuonne enää uudestaan houkuteltua. Harmi sinänsä, paikka on aivan upea.

IMG_6099
IMG_6104IMG_6098
IMG_6119
IMG_6110
IMG_6124
IMG_6121
IMG_6095
IMG_6127Jos korkeuseroja ei oteta huomioon, on San Marino aivan mainio reissukohde. Sieltä löytyy historiaa, ihania pieniä katuja, mahtavia näköaloja sekä hyviä ravintoloita. Useimmista ravintoloista aukeaa upea näköala kauas, joten niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Yksistään San Marinossa ei tosin montaa päivää saa vietettyä joten suosittelisin päivän tai maksimissaan parin reissua – muuten voi aika käydä pitkäksi. San Marinon ympäristöstä löytyy kuitenkin Italian riviera sekä ihania pieniä italialaisia vuoristokyliä joten noilla suunnilla kannattaa viihtyä hieman pidempäänkin.

Onko joku muu käynyt San Marinossa? Mitä piditte?

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Hanna lauantai, 26 huhtikuun, 2014 at 09:07

  Tuolla San Marinossa olisi aivan mahtavaa päästä käymään! Kauniita kuvia olet ottanut 🙂

  • Reply lena lauantai, 26 huhtikuun, 2014 at 21:38

   Kiitos Hanna! 🙂 Ehdottomasti yksi kauneimmista paikoista missä olen käynyt – tosin hieman liian korkealla kun postauksesta käy ilmi 😉

 • Reply Ansku maanantai, 21 huhtikuun, 2014 at 13:12

  Onpahan kaunista. Ikää kun on tullut enemmän, alkaa tällaisetkin kohteet kiinnostaa kaukomaiden lisäksi.

  • Reply lena keskiviikko, 23 huhtikuun, 2014 at 11:15

   Kiitos kommentista Ansku, kaunista siellä oli ehdottomasti! Olen itsekin ollut aina kaukomaiden perään mutta tuo Italia on viime aikoina vienyt sydämeni monesta syystä. Olenpahan ainakin oppinut sen että läheltäkin löytyy näkemisen arvoisia kohteita eikä aina tarvtise lentää puolta vuorokautta että ihmeellisiä maisemia näkee (:

 • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, 18 huhtikuun, 2014 at 18:14

  Näyttääpä hienolta paikalta :). Harmi, että korkeanpaikankammo vaivaa, mutta toivottavasti se ei vaikeuta liikaa noista maisemista nauttimista 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 20 huhtikuun, 2014 at 08:54

   Paikka oli kyllä ihana 🙂 Sanotaanko näin että tuo vaiva helpotti huomattavasti tuon viinilasin jälkeen mutta eihän sitä viiniä koko aikaa viitsi lipittää joten hetken helpotus vain. 😀

 • Reply Katja perjantai, 18 huhtikuun, 2014 at 16:01

  Me käytiin nimenomaan päiväreissu tuolla Riccionesta ja oli kyllä oikein onnistunut! En onneksi kärsi minkäänlaisista korkeanpaikan kammoista, joten näkymiä oli kiva katsella ja niistä myös pysty nauttimaan. : )

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 20 huhtikuun, 2014 at 08:53

   Riccionesta juuri taitaa olla tuonne erittäin hyvä yhteys 🙂 Me piipahdettiin tosi pikaisesti Riccionessa myös muttei juuri ehditty katsella ympärillemme.

   Tuo on tosiaan korkeanpaikankammoisen painajainen mutta jos ei tuosta vaivasta kärsi on paikka mitä parhain 😉

 • Reply Maarit Johanna perjantai, 18 huhtikuun, 2014 at 15:44

  Oi miten komeaa! Tuonne on päästävä! Mullaki hirvittää ajaa korkealle mutta niitä maisemia varten lähden mihin tahansa! 🙂 oho, liikaa huutomerkkejä, innostuin 😀

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 20 huhtikuun, 2014 at 08:51

   Tuonne kannattaa ehdottomasti matkustaa, kannattaa ehdottomasti innostua! Korkealla ajo ei tosiaan ole lempparijuttuni saati rotkon reunalla oleilu mutta joskus pitää vähän kärsiä kauniita paikkoja nähdäkseen.. 😀

 • Reply Anna Koskela perjantai, 18 huhtikuun, 2014 at 12:21

  Tuo on sellainen päiväreissukohde.

  Mulla korkeanpaikankammo vaihtelee aina kausittain. Välillä kirmaan kuin vuorikauris jyrkänteille kuvaamaan ja välillä vikisen jo parin metrin pudotusta. Italiassa palo päästä kauniisiin vuoritokyliin, yleensä ylittää oman epämukavuuden.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 20 huhtikuun, 2014 at 08:50

   Mulla tämä korkeanpaikankammo näyttää myös olevan jokseenkin ennustamatonta, olen aina tiennyt etten ihan hirveästi korkeista ja avoimista paikoista pidä. Nyt tosin tuo kammo on ollut ihan mahdoton muutamia vuosia eikä tässä nyt valoa tunnelin päässä näy. Mutta kyllä yhden päivän tuota kestää jos on pakko..

 • Reply Milla - Pingviinimatkat perjantai, 18 huhtikuun, 2014 at 11:51

  San Marino on varmaan juurikin täydellinen kohde hieman pahimman turistisesongin ulkopuolella.Todella hienon näköistä! Viime kesänä mietittiin, että olisi siellä käyty vierailemassa, mutta turistimassat eivät houkutelleet, joten jätettiin toiseen kertaan. Käytiin kyllä Orvietossa, jossa oli tietysti turisteja yhtä lailla, mutta ajomatka oli lyhyt meidän Umbrian majapaikasta.

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 20 huhtikuun, 2014 at 08:48

   Tuo oli erittäin hyvä kohde tähän aikaan vuodesta, tarjoilija sanoikin että turistimassat eivät ole vielä saapuneet – vaikkakin luokkaretkeläisiä ja joitain satunnaisia turisteja siellä olikin. Kannattaa käydä tuolla ehdottomasti ensi kerralla jos sesongin reunamille tai ulkopuolelle osuu, oli se sen päivän reissun arvoinen! Ja mä haluan juuri tuonne Umbriaan ensi kerralla! 🙂

 • Reply Amanda perjantai, 18 huhtikuun, 2014 at 11:46

  Oi wow, vaikuttaa tosi kauniilta paikalta! Täytyypä laittaa toikin ”sitten kun”-listalle 🙂

  • Reply lena / london and beyond sunnuntai, 20 huhtikuun, 2014 at 08:46

   Laita ehdottomasti ”to do” listalle, oli ihan oikeasti todella kaunis kaupunki. Ja siihen on erittäin helppo yhdistää muita kohteita kuten tuota rivieraa jne. 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.