Kaunis talvipäivä Kallavedellä – ehkä Kuopiolla on sittenkin puolensa

Muutama päivä sitten Kuopion sää oli melko ihanteellinen, mikäli talvesta sattuu tykkäämään. Lämmintä oli noin -15c ja aurinko paistoi kauniisti kirkkaalta taivaalta. Se ei lämmittänyt, mutta piristi tällaisen satunnaisen ulkoilijan mieltä kummasti. Luulen että silloin, ensimmäistä kertaa vuosiin, osasin arvostaa edessäni siintävää maisemaa: lumisia puita, auringonsäteitä sekä loputtomiin jatkuvaa järven jäätä.

IMG_5725

Vannoin aika tarkalleen seitsemän vuotta sitten etten palaa Kuopioon ikinä – enkä Suomeen. Olin kyllästynyt eloon Suomessa ja valmistelin innokkaasti sitä lopullista lähtöä. Olin silloin 19-vuotias ja uskoin vakaasti että minulla on mukavampaa muualla – voisihan sitä aina suurimman osan kesästä viettää kuitenkin Suomessa mikäli mieli tekee. Arvannettekin varmaan että vuosia myöhemmin, näin ulkopuolelta asiaa tarkkailleena ja pohdiskelleena asia ei olekaan niin mustavalkoinen mitä silloin luulin.

IMG_5740

Joskus on nimittäin lähdettävä kauas nähdäkseen lähelle. Asuin neljä vuotta Glasgowssa, joka on mukava ”pieni suuri” kaupunki. Sitten tie vei minut yhteen maailman suurimmista metropoleista eli Lontooseen ja silmäni aukenivat lopullisesti. Asiat joita en osannut arvostaa ennen muuttuivat asioiksi, joita nykyään arvostan yli kaiken. Ensinnäkin, tämän postauksen maisemat ovat sellaisia, joista tavallinen Lontoolainen voi vain unelmoida. Järven jäälle suoraan kotiovelta, hiihtämään tai luistelemaan? Ei tällaisesta Lontoossa kukaan osaisi edes unelmoida, sillä harva tietää että tällaista luksusta on edes olemassa. Enkä liioittele tässä yhtään – monet ystäväni eivät meinaa uskoa todeksi kun tästä kerron. Lyhyet välimatkat ovat myöskin Kuopion etu eikä ruuhkia juurikaan ole. Autolla on helppo liikkua ja tunnin jos toisenkin työmatkat metrossa ovat kaukana tästä todellisuudesta – ja hyvä niin.

IMG_5743Jos tällainen Kuopion kaltainen todellisuus Lontoossa olisikin, olisivat asuntojen hinnat aivan pilvissä sellaisella alueella josta pääsee näin helposti harrastamaan ja liikkumaan (no, ne asuntojen hinnat ovat muutenkin pilvissä). Kuopiossa melkein jokaisella joka asuu muutaman kymmenen kilometrin päässä torilta on mahdollisuus talviaikaan päästä hiihtämään ja luistelemaan melkein kotiovelta. Tämä on toki suhteellista, mutta Lontoosta katsottuna se kilometrikin on erittäin lähellä. Asunnot ovat myös Kuopiossa kohtuuhintaisia ja mikä parasta, rakentamisen taso on aivan erilaista kuin Lontoossa. Saisin tästä Iso-Britannian asumisasiasta pitkän vuodatuksen aikaan, joten jätettäköön se seuraavien postausten aiheeksi.

IMG_5761Hiihtäminen ja luistelu ovat tietenkin aivan mahtavia talvipäivän aktiviteetteja, mutta näin alamäkiurheilun ystävänä arvostan vielä korkeammalle mahdollisuutta lumilautailuun / mihin tahansa alamäkiurheiluun. Ja nekin mahdollisuudet ovat Kuopiossa melkein kotiovella eikä Tahkollekaan ole pitkä matka. Nämä ovat taasen asioita mistä Lontoolaiset eivät ikinä osaisi unelmoidakaan – niin se vain menee. Eivätkä kausikorttienkaan hinnat ole kohonneet pilviin, vaan ovat mielestäni kohtuuhintaiset.

IMG_5763On tietenkin aivan väärin suorasti verrata Lontoota ja Kuopiota, sillä niin erilaisia kaupunkeja ne ovat. Olen asunut molemmissa melko pitkään ja tiedostan molempien hyvät ja huonot puolet. Silti viime aikoina yllämainitut kohdat kuten ulkoilumahdollisuudet, talven ihanuus ja eksoottisuus sekä hintataso ovat saaneet minut miettimään asioita uudelleen. En ole lähdössä Lontoosta mihinkään ja vaikka lähtisinkin, Suomi tuskin olisi ensimmäisenä listalla. Mutta ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen Suomeen paluulle voisi mahdollisesti ja todella varovaisesti sanoa ehkä. Ja se varovainen ehkä  olisi ehdottomasti Kuopiolle. Helsinki tai muukaan Suomen suuremmista kaupungeista ei ole minua koskaan houkutelleet, ja jos joskus Suomeen palaan niin osasyynä on juurikin kaiken helppous. Ja se on yksi niistä Kuopion positiivisista puolista.

(Negatiivisista puolista sitten mainitsisin Kuopiossa esimerkiksi työtilanteen – mutta negatiiviset asiat eivät olleet tämän postauksen aihe. Niistäkin saisi pitkän tekstin aikaan ja sen aika tulee myöhemmin – varmasti. Ja se tulee koskemaan sekä Kuopiota että koko Suomea ulkosuomalaisen silmin).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Hanna sunnuntai, helmikuu 9, 2014 at 09:37

  Ihania talvikuvia! 🙂 Mäkin oon tosta Kuopion läheltä kotoisin, joten noita maisemia pääsen kohta itsekin takaisin ihastelemaan 😀 niinhän se on, että näkee Suomen hyvin eri tavalla, kun on ulkomailla asunut, vaikka itsekin vasta sen melkein 6kk…

  • Reply lena maanantai, helmikuu 10, 2014 at 12:12

   Ihana huomata että meitä savolaisia on tällä blogimaailmassa todella monta 🙂 Suomen tosiaan näkee eri tavalla ulkomailla vietettyjen aikojen jälkeen, onko se sitten se romanttinen kuva vai mikä.. mutta ainakin itse osaan arvostaa asioita aivan erilailla. Tietysti on asioita joista en pidä, eikä sitä ”täydellistä” maata taida olla olemassakaan…

 • Reply kaukokaipuu torstai, helmikuu 6, 2014 at 18:52

  Oi Kuopio, mun kotimaan suuri rakkaus! Siellä tulee vierailtua joka vuosi. Kauniita kuvia oot taltioinut 🙂

  • Reply lena maanantai, helmikuu 10, 2014 at 12:10

   Kiitos Nella! Jos ollaan Kuopiossa yhtä aikaa esimerkiksi kesällä niin täytyy varmasti tavata ja ihastella Kuopiota isommalla porukalla 🙂

 • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 4, 2014 at 11:30

  Voikun pääsisi itsekin Lapista kauemmaksi nähdäkseen kaikki tämänkin paikan ihanuudet paremmin. Tuntuu että valmistumisen jälkeen on edessä muutto Rovaniemen isosta citystä takaisin supersurkeaan Sodankylään. Rollossa onkin jo kaksi vuotta kohta ehditty asua, en mie kauas päässytkään. Ei muutaman viikon reissuilla tule niin hirveä koti-ikävä että ehtisi nauttia takaisin Lappiin tulosta niin suurella riemulla. Äsh. Onneksi ei ole vielä elämä edes puolessa välissä! P.s ihanan aurinkoisia kuvia!

  • Reply Lena / London and beyond tiistai, helmikuu 4, 2014 at 18:44

   Mä olen taas ollut Lapista niin kaukana jo jonkin aikaa, että jos Suomeen muuttaisin ja kaupunki ei olisi Kuopio niin se olisi Rovaniemi. Olen sitä mieltä että Lappi on se helmi mitä Suomessa on, isoja ja pieniä kaupunkeja löytyy joka maasta. Olisi ihana kokea se Lapin Taika vaikka kotiovelta. Eli nauti siitä, sinne niitä turisteja virtaa Lontoosta ja he siitä maksavat maltaita : ) Mun saksalainen kaverikin oli muuten kovin halukas tulemaan Sodankylän elokuvafestivaaleille (hän siis kertoi minulle että tällainen on olemassa), joten ehkäpä lähden mukaan 😉

   • Reply Lena / London and beyond tiistai, helmikuu 4, 2014 at 18:45

    Päivänreissu huiteli erään matkatoimiston listoilla siinä 600£ kieppeillä. Lontoo-Rovaniemi charter ja takaisin : )

 • Reply Kthetraveller tiistai, helmikuu 4, 2014 at 10:16

  Oi miten ihana artikkeli! Kallaveden seudut ovat minullekin tuttuja, koska sukulaisiani asuu Kuopion seudulla ja vietin omat lapsuutenikin niillä alueilla. Kuopiolla tuleekin olemaan aina oma paikkansa minun sydämessä.

  • Reply Lena / London and beyond tiistai, helmikuu 4, 2014 at 18:28

   Kiitos 🙂 Mahtava kuulla että blogimaailmassa on paljon blogaajia joilla on siteitä Kuopioon ja Savoon, vaikkakin moni asuu etelämpänä! Mä olen myös alkanut arvostaa Kuopiota niin paljon että olisi vaikka kokeilumielessä mukava viettää täällä enemmän aikaa – näkisi sitten mitä mieltä oikeasti on:)

  Leave a Reply