Suomen suurin matkablogiyhteisö

Thousands of Santas in Central London – SANTACON

London was full of very jolly people yesterday. As we know, during Christmas season people are often jolly, but I haven’t seen this excited and happy people in the streets of London in a long time. The reason for this sudden positiveness was certainly Santacon, a yearly santa get-together. It is a global phenomenon, and is organised at least in New York, London, Sydney and San Francisco. It has a very simple idea behind it: anyone can attend, as long as you wear a santa suit. On Facebook, almost 2,000 Santas confirmed their attendance for Santacon London this year – which is a lot.

//Lontoo oli eilen täynnä hyvin iloisia joulushoppailijoita. Yllättävää näin joulun aikaan ei tietenkään ole se, että ihmiset ovat iloisia, mutta eilen heidän joulumielensä oli vertaansa vailla. Syy tälle oli jokavuotuinen Santacon, maailmanlaajuinen joulupukkien kokoontuminen joka järjestetään vuosittain ainakin New Yorkissa, Lontoossa, Sydneyssa sekä San Fransiscossa. Idea on hyvin simppeli: jokainen on tervetullut ja voi osallistua, kunhan asu on asianmukainen eli joulupukin asu. Facebookissa noin 2,000 henkeä vahvisti ilmoittautumisensa Lontoossa, eli ei mitään pieni tapahtuma siis.

IMG_5329

I have received a plenty of questions regarding Santacon, from people I know and from people in the streets yesterday. This is how Santacon describes the parade:

//Olen saanut monia kyselyitä kyseisestä tapahtumasta, niin kavereiltani kuin myös tuntemattomilta ihmisiltä eilen. En itsekään ollut kovin tietoinen tapahtumasta ja sen tarkoituksesta, allaolevasta saa hieman käsitystä mistä on kyse:

             ”Santacon is a non-profit, non-political, non-religious and non-sensical Christmas         parade that traditionally takes place in London one Saturday every December. There is no particular reason to dress up in Santa suits, run around, give gifts, sing songs, have strangers sit on our laps, and decide who is naughty or nice. But it’s a lot of fun so Santa does it anyway. Everyone loves Santa and Santa loves everyone!” (from here).

IMG_5346

We met up at Waterloo Railway Station just before 11am. Waterloo was one of four meeting points for Santas, the others being Covent Garden, St. Paul’s Cathedral and Camden. From Waterloo we left for Westminster, St James’s Park and ended up in Oxford Street/ Marble Arch (via Mayfair). Everyone was appropriately dressed, although some Santa’s had put more effort than others into their costumes.

//Tapaamispaikkanamme toimi Waterloon rautatieasema, jossa tapasimme hieman ennen kello yhtätoista. Waterloo oli yksi joulupukkien tapaamispaikoista, Covent Gardenin, St. Paulin Kathedraalin sekä Camdenin rinnalla. Waterloosta suunnistimme kohti Westminsteriä, St James Parkia sekä Oxford Streetia Mayfairin kautta. Kaikki olivat asianmukaisesti pukeutuneet, ja jotkut olivat nähneet paljon vaivaa asujensa kanssa.

IMG_5352
IMG_5317 IMG_5332
IMG_5331
IMG_5334
IMG_5335
IMG_5340As the pictures above may tell you, red was the most fashionable colour in London yesterday. It was all about good time, Christmas spirit and happy people. However, Santacon has a slightly controversial reputation as last year Santas misbehaved quite badly in New York, and the city made some restrictions to the parade this year. In London, at least people leaving from Waterloo behaved well (although some perhaps enjoyed a bit too much alcohol) and I didn’t witness any trouble at all. Also, we were told not to go to Trafalgar Square this year as Nelson Mandela’s concert took place there at the same time. All in all, it went very smoothly.

//Kuten kuvista saattaakin päätellä, punainen oli eilen Lontoon trendikkäin väri. Eilinen oli tehty mukavasta ajanvietteestä, joulutunnelmasta sekä iloisista ihmisistä. Viime vuonna pukit käyttäytyivät hieman huonosti New Yorkin Santaconissa, jonka takia New Yorkin kaupunki asetti rajoituksia tämän vuoden paraatille. Täällä Lontoossa Waterloosta lähteneet käyttäytyivät mielestäni mallikkaasti (vaikkakin alkoholia kului joillain melkoisesti) enkä huomannut mitään ongelmia. Emme tosin saaneet lupaa mennä Trafalgar Squarelle ymmärrettävistä syistä: Nelson Mandelan muistotilaisuus pidettiin siellä samaan aikaan. Kaikenkaikkaan järjestelyt pelasivat hyvin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply satuvw sunnuntai, 15 joulukuun, 2013 at 17:46

  Näistä kuvista tosiaan tulee joulumielelle, hymy nousi huulille jo kun Instagramissa katsoin näitä kuvia! 🙂

  • Reply lena keskiviikko, 18 joulukuun, 2013 at 22:32

   Viime lauantaina oli kyllä joulumieli katossa : ) Mahtava päivä ja mahtava tapahtuma, tosin alkoholin käyttöä pitäisi mielestäni rajoittaa tuossa tapahtumassa. Insta tosiaan päivittyi ahkerasti 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.