Suomen suurin matkablogiyhteisö
Viro

Kurkistus keksintötehdas Protoon

2.7.2020
Virtuaalihuvipuisto PROTO tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille.

Tallink Siljan ja Visit Tallinnan järjestämällä lehdistö- ja bloggaajamatkalla* Victoria I:n kyydissä Tallinnaan oli yhtenä ohjelmavaihtoehtona maissaolon aikana tutustuminen elämystehdas Protoon ja Noblessnerin alueeseen. Odotin uteliaana kurkistusta virtuaalipelien maailmaan, sillä en ole ennen sellaista päässyt kokemaan. Samalla kuitenkin hieman epäilin miltä vr-lasit päässä seikkailu minusta tuntuisi. Jännää ja hauskaa varmasti, mutta tulisiko huono olo?

Keksintötehdas PROTO avattiin lokakuussa 2019 vanhaan sukellusvenevalimoon. Rakennuksen historia on jätetty upealla tavalla näkyviin ja rouhea, historiaa henkivä ympäristö tukee elämystehdasta hienosti. Protossa tunnelma on taianomainen ja se tarjoaa visuaalisesti hienon kokonaiselämyksen. Tätä ei siis ole tehty vain virtuaalipelit edellä, vaan ajatuksena on tarjota kävijälle viihdykettä kaikille aisteille ja silmänruokaa heillekin, jotka eivät ole virtuaalimaailmaan uppoutuneita. Samalla voi tutustua keksintöjen historiaan ja tieteeseen. Itselleni tuli ympäristöstä mieleen Lentosatama, jossa on myös luotu mieletön, maaginen tunnelma tekemään museokäynnistä kokonaisvaltainen elämys ja paikka, jossa viihtyy koko perhe. En voi kuin arvostaa virolaisten mielikuvitusta, uskallusta ja taitoa yhdistää historian havina uusimpaan moderniin tekniikkaan.

Meidän tutustumiskäyntimme aikana Proto oli suljettu muulta yleisöltä, joten ehdimme lyhyessäkin ajassa kokeilla tarjontaa ja tutustua ympäristöön. Yläkerrasta, josta vierailu kannattaa aloittaa, löytyy virtuaalielämysten lisäksi muutakin tekemistä. Siellä voi kokeilla esimerkiksi ukkospianoa tai valomaalausta. Alakerrassa on myös alue pienimmille vierailijoille rakennuspalikoineen ja hauskoine peileineen. Proto on kuitenkin selkeästi tarkoitettu enemmän isommille lapsille, nuorille tai aikuisille kuin ihan pienille, joille virtuaalitodellisuus on varmasti liikaa. Kaikki ohjeet on kirjoitettu 4 kielellä: viroksi, venäjäksi, englanniksi ja suomeksi, joten kohteisiin tutustuminen sujuu kouluikäisiltä myös omatoimisesti. Hallissa on myös henkilökuntaa opastamassa ja auttamassa.

Itse joudun harmikseni toteamaan, että minulle tuli vr-laseilla seikkailusta hieman hutera ja huono olo. Siitä huolimatta nautin kokeilemastani kuumailmapallolennosta ja varmasti uskallan vastaavaa kokeilla joskus toistekin. Ja kuten edellä jo kirjoitin, onneksi keksintötehdas on toteutettu niin, että siellä on paljon ihasteltavaa ja katseltavaa ja muutakin tekemistä kuin virtuaalipelaaminen.

Käsidesiä ja puhdistuspyyhkeitä vr-lasien putsaamiseen oli saatavilla joka laitteen vieressä.

Proton yhteydessä on myös kahvila, jonka sisustus on kertakaikkisen upea! Kahvilaan pääsee myös omasta sisäänkäynnistä, joten siellä voi vierailla, vaikka ei Protoon menisikään.

Tarkemmat aukioloajat ja pääsylippuhinnat kannattaa toki aina tarkistaa Proton kotisivuilta, mutta tällä hetkellä elämystehdas on auki keskiviikosta sunnuntaihin ja pääsylippu aikuiselta kustantaa 14€. Opiskelijat pääsevät sisälle 10€ hintaan ja perhelippu puolestaan maksaa 32€. Alennusta pääsymaksusta saa myös Tallinnan kaupunkikortilla (Tallinn card) tai Club one -kortilla. Proto sijaitsee muutenkin kiinnostavalla uudella Noblessnerin alueella eli samaan reissuun on helppo yhdistää esimerkiksi Pohjalan panimo tai sisustuskauppa Shishi. Näistä voit lukea lisää täältä: Noblessner – uusi kiinnostava kohde Tallinnassa

*vierailu keksintötehdas PROTOssa oli osa lehdistömatkaa. Pressimatkan järjesti ja kustannuksista huolehti Tallink Silja yhdessä Visit Tallinnan kanssa.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Satu 1.3.2021 at 11:35

    Onpas mukavan oloinen paikka tuo keksintötehdas. Täytyy lasten kanssa mennä tutustumiskäynnille ensi kesänä. Mukavaa, että sieltä löytyy ohjeet myös suomeksi. Kuinkakohan monella tuolla olevista laitteista ja keksinnöistä muuten on patentti.

  • Leave a Reply