Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Saksassa Saksa

Fantasiaa ja tunnelmaa: Dortmundin keskiaikaiset joulumarkkinat

10.9.2019
Dortmundin keskiaikaisilla joulumarkkinoilla on luvassa tultasyökseviä lohikäärmeitä, fantasiapukuja, elävää tulta ja keskiaikaista soitantoa.

Saksasta löytyy erilaisia joulutoreja ja -markkinoita pitkälti yli 2000, joten valinnanvaraa on myös perinteisiin joulutoreihin kyllästyneille. Tai vain vaihtelua joulutorien tunnelmaan ja tarjontaan haluaville. Yksi erilainen, vaihtoehtoista joulumarkkinatunnelmaa tarjoava keskiaikainen joulutori löytyy Dortmundista Fredenbaumin puistosta. Me kävimme siellä viime vuonna joulun jälkeen ihmettelemässä tavallisista joulumarkkinoista (hyvällä tavalla) poikkevaa menoa ja meininkiä. Tässä postauksessa on siis luvassa tunnelmia ja kuvia vuoden 2018 keskiaikaisilta joulumarkkinoilta.

Viime vuodesta poiketen, tänä vuonna nämä samat keskiaikamarkkinat järjestetään jo ennen joulua. Eli kaikki keskiajasta, fantasiamaailmasta ja joulumarkkinoista pitävät, laittakaa kalenteriin ylös ajankohta 5.-8.12.2019 ja suunnatkaa silloin Dortmundiin!

Saksan joulumarkkinoilta löytyy aina karuselli lapsille! Keskiaikamarkkinoilla sekin on tyyliin sopiva.

Yleensähän Saksan joulumarkkinat ovat ilmaisia, mutta Dortmundin keskiaikamarkkinoille on sisäänpääsymaksu. Aikuisilta pääsylippu markkinoille maksaa 8€. Alle 13 v lapset pääsevät kuitenkin ilmaiseksi. Pääsymaksulle saa kuitenkin mukavasti vastinetta, sillä markkina-alue on valtavan kokoinen ja silmänruokaa, ostettavaa, syötävää ja juotavaa löytyy vaikka kuinka paljon. Kojut ovat toinen toistaan upeammin koristeltuja ja valaistuja ja monet markkinakävijätkin ovat panostaneet pukeutumiseen erityisellä huolella. Erilaiset fantasia-asut ja roolivaatteet ihastuttavat. Keskiaikamarkkinoilla on myös paljon ohjelmaa, elävää musiikkia, tulishow, ritarinäytöksiä jne. Tarkempaa tietoa markkinoiden ohjelmasta, aukioloajoista ja sisäänpääsyhinnoista löytyy täältä.

Joulumarkkinoille kannattaa mennä myös maistelemaan erilaisia saksalaisia ruokia ja jouluherkkuja

Dortmundin keskiaikamarkkinoilla on oma iso alueensa vain ruokakojuille. Tarjolla on toki niitä perinteisiä saksalaisia ruokia kuten bratwustia ja ranskanperunoita, mutta myös harvinaisempia joulumarkkinaherkkuja. Me tilasimme hollantilaiset kierreperunat,jotka maistuvat hyvin paljon sipsille ja täyttävät vatsan todella hyvin (ovat uppopaistettuja). Perunoiden valmistuminen oli jo oma ohjelmanumeronsa. Jokainen annos valmistetaan tilatessa poraamalla perunaan kierteet ja uppopaistamalla se kuumassa rasvassa.

Perunaruokien lisäksi tarjolla olisi ollut myös riisipuuroa (saksaksi Milchreis). Riisipuurohan ei Saksassa mikään jouluruoka ole, vaan aivan arkinen aamu- tai välipala. Esimerkiksi meidän lasten päiväkodissa Saksassa tarjottiin riisipuuroa kaneli-sokerilla joka maanantai. Riisipuuro kuumalla kirsikalla on oikein perinteinen saksalainen ruoka, suosittelen maistamaan!

Suklaapusujakin (Schokoküsse) oli keskiaikamarkkinoilla myytävänä euron kappalehintaan. Erona suomalaisiin versioihin on ainakin täytteissä. Saksassa suklaapusun täytemakuna voi olla vaikkapa kuvassakin näkyvät hehkuviini tai viski.

Dortmundinkin keskiaikaiset joulumarkkinat ovat hyvä lisä perinteisille saksalaisille joulutoreille. Nämä ovat myös hyvä vaihtoehto, jos joulukoristeet, joululaulut ja blingbling kyllästyttää. Näiden sijaan tarjolla on puuveistoksia, keskiaikarekvisiittaa, perinteisiä käsitöitä ja lohikäärmeitä ja keijuja. Me olimme joulutorilla iltapäivästä, jolloin pimeys oli vasta laskeutumassa. Suosittelen saapumaan paikalle vasta pimeän aikaan, jolloin markkinoiden upeat valaistukset lukuisine kynttilälyhtyineen pääsee todellakin oikeuksiinsa.             

Keskiaikaista joulutoritunnelmaa pääsee myös aistimaan muualla Saksassa. Itse olen Dortmundin lisäksi käynyt Siegburgin keskiaikaisilla joulumarkkinoilla. Siegburgin tori on myös viehättävä ja aitoa tunnelmaa lisää erityisesti se, että markkinoilla ei ole lainkaan sähkövaloja vaan oikeat kynttilät ja lyhdyt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply