Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Paluumuutto – miten käy ystäville?

8.8.2019
Muutto ulkomaille, ulkosuomalaisuus, uudet paikalliset ystävät, paluumuutto. Miten käy ihmissuhteiden, pysyvätkö ulkomailla saadut ystävät matkassa mukana paluumuuton jälkeen?

Mielestäni on ihan luonnollista, toki monin paikoin haikeaakin, että tuttavia, kavereita, ystäviäkin menee ja tulee. Elämäntilanteet vaihtuvat. Asuinkaupungit vaihtuvat. Tai kuten meidän tapauksessa, asuinmaatkin vaihtuvat. On koulukaveria, opiskelukaveria, serkkua, työkaveria, äitikaveria, vertaistukea. Mielestäni on ihanaa tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa elämäänsä erilaisten ihmisten kanssa. Osan kanssa ppidempään, osan kanssa kuljetaan vain hetken matkaa yhdessä. Välillä tiiviskin ystävyys loppuu ilman sen suurempia draamoja elämäntilanteiden vaihtuessa. Osa ystävistä taas kulkee aina mukana, vaikka kovin usein ei tavattaisikaan. Näin se vaan menee.

Saksaan muutto toi elämäämme lukuisia uusia tuttavuuksia, niin paikallisia kuin toisia suomalaisiakin. Ajan myötä osa ystävyyssuhteista syveni. Asuimmehan Saksassa reilut viisi vuotta! Paluumuuttoa pohtiessamme vaakakupissa painoivat etenkin lapsille vahvoiksi muodostuneet siteet uuteen asuinmaahamme. Heillä kaikilla oli siellä hyviä ystäviä. Etukäteen pelkäsin, miten ystävyyssuhteiden käy Suomeen palattuamme.

Olemme nyt asuneet vuoden ja kahdeksan kuukautta Suomessa. Meillä on käynyt kylässä kolme saksalaista perhettä, kunkin lapsemme parhaat ystävät perheineen. Olemme juuri viettäneet kaksi viikkoa kahden eri saksalaisen perheen kanssa ja tunnen suurta kiitollisuutta. En voi kuin iloita, että he halusivat tulla luoksemme Suomeen. Että he olivat valmiit käyttämään osan kesälomastaan meidän luoksemme matkustamiseen. Eikä Suomeen matkustaminen edes ole erityisen halpaa. Tämä merkitsee minulle todella paljon ja vielä enemmän lapsillemme. Että heidän ystävänsä haluavat edelleen olla ystäviä ja ovat valmiita tulemaan luoksemme. Oli ihana seurata ystävysten touhuja, huomata kemioiden edelleen pelaavan ja sen saksan kielenkin vielä luontuvan. Itsellenikin nämä kuluneet viikot olivat todellista kielikylpyä. Ihanaa, mutta samalla väsyttävää.

Olemme toki itsekin käyneet Saksassa ystäviämme tapaamassa paluumuuton jälkeen pariin otteeseen. Koen kuitenkin, että heidän tulonsa tänne meille on tavallaan merkittävämpi ystävyyden teko. He tulivat vain meidän takiamme. Kun me menemme Saksaan, voimme samalla tavata useampaa perhettä ja ystävää. Saksaan matkustaminen on myös panostus lasten kielitaidon säilymisen eteen.

Tällä hetkellä luottamus on taas suuri siihen, että ystävyyssuhteet voivat säilyä välimatkasta ja paluumuutosta huolimatta. Ja onpa jo sovittu seuraavasta Saksan matkastakin eli tapaamiskerrasta.


Lue lisää paluumuutosta:

Palata vai jäädä?

Päätös on tehty

Paluumuuttomietteitä

Ikävä takaisin Saksaan

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Hivonen 30.10.2019 at 14:24

    Meillä on myös ensi vuoden paluumuutto takaisin. Toivon myös se, että ystävät säilyvät samaan tapaan ja kävisivät kylässä meillä. Aiomme varmasti ottaa Kuljetuspalvelu Soinisen käyttöön, sillä tavaraa on kertynyt niin paljon.

  • Reply Hirvonen 24.1.2020 at 11:08

    Minulla juuri ystävä muuttaa Saksaan ja samoja juttuja mietti. Tai päällimmäisenä hänellä oli mielessä mahtuuko kaikki tarvittava pakettiautoon, jonka hän oli vuokrannut muuttoa varten. Hyvin se varmasti menee, Saksa on maana hyvin samantyylinen.

  • Leave a Reply