Suomen suurin matkablogiyhteisö
Viro

Ravintolasuositukset Tallinnaan: Juur ja Leib

30.6.2019

Vastuullista lähimatkailua Tallinnassa -lehdistömatkalla* pääsimme maistelemaan teeman mukaisesti yllättävät ja maukkaat menuut paikallisuuteen ja virolaisiin makuihin panostavissa ravintoloissa. Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa vierailun jälkeen suuntasimme lounaalle gourmet coffee restoran Juureen. Illallista puolestaan nautimme Tallinnan vanhassakaupungissa puutarharavintola Leibissä.

Ravintola Juur löytyy Ulemisten ostoskeskuksen läheltä Nommen alueelta. Juur panostaa lähiruokaan, paikallisuuteen, ja virolaisiin esi-isien käyttämin raaka-aineisiin, joita löytyy metsästä. Ravintola myös kasvattaa itse annoksissa käyttämiään kasviksia ja satokausiajattelu näkyy listalla vahvasti. Ravintolassa panostetaan kokonaisuuteen ja tarjotaan elämyksiä pöydän ääressä. Itse pidin kovasti meille tarjoillusta yllätyksellisestä kasvismenuusta.

Neljän aterian menuu oli monipuolinen, kattava, kaunis ja kuten sanoin, sisälsi mukavia yllätyksiä. En tiedä tulisiko itse aivan ensimmäiseksi tilattua esimerkiksi jäkälää sisältävää jälkiruokaa. Olen iloinen ravintolan innovatiivisuudesta ja luovuudesta villiyrttien ja luonnon makujen tarjoilemisesta. Annoksista löytyi jäkälän lisäksi muun muassa vaahteran ja koivun lehtiä, erilaisia kukkia, kauden kasviksia ja sieniä. Sitähän alkaa katsella omaakin pihaansa ja puutarhaansa ja lähimetsiä ihan uusin silmin!

Pidin myös siitä, että menuun ohessa tarjoiltiin maukas ja vaihteleva alkoholiton juomapaketti. Tarjotut juomat sisälsivät viinimarjaisen mehun, kuohuvaa raparperia koivunmahlalla, kombutsaa ja seljankukkaa. Kombutsa oli itsellenin aivan uusi tuttavuus ja herätti paljon keskustelua pöydässämme. Yksi seurueestamme muisteli mummunsa hoivanneen volgansientä pullossa kaapin perukoilla ja nauttineensa tämän valmistamaa terveysjuomaa. Ja näinhän se olikin, kombutsa on nimenomaan samaista sienen avulla teestä valmistettua juomaa.

Illallisravintolamme sijaitsi Tallinnan vanhassakaupungissa ja sen suojaisa puutarha muurien varjossa on idyllinen paikka nauttia hyvästä ruuasta, juomasta ja seurasta. Puutarharavintola Leib on myös keskittynyt tarjoilemaan satokauden antimia ja sen arvot ovat vahvasti ekologisia. Ravintola tekee yhteistyötä pientilallisten ja paikallisten kalastajien kanssa ja pyrkii hyödyntämään raaka-aineet kokonaan.

Lisäksi Leib-ravintolassa tehdään maistuvia annoksia sellaisistakin raaka-aineista, joita muut hylkivät. Mekin pääsimme maistamaan ns. roskakalasta valmistettua kalamoussea, josta ei kyllä heti uskoisi siihen käytetyn kalan kokonaisena. Kalan lisäksi lautaseltani löytyi vuohen polvea, joka oli myös aivan mahtavan muraa pitkän haudutuksen ansiosta. Jälkiruoaksi valitsin vegaanisen herkkuannoksen.

Ravintola Leibissä ruoan ohella panostetaan paikallisuuteen myös juomalistalla ja tarjolla onkin paikallisia käsityöoluita ja siidereitä. Ravintolassa tarjoillaan myös sen omia Hopster-pienpanimon tuotteita. Alkudrinkkinä maistamani Hopsters Nuki kuiva siideri oli todella hyvää, vaikka en yleensä siidereistä pidäkään. Nyt kuitenkin löysin tuotteen, joka oli omaan suuhun juuri sopiva.

*lounas Juuressa ja illallinen Leibissä olivat osa lehdistömatkaa: Vastuullista lähimatkailua Tallinnassa. Pressimatkan järjestivät kolme varustamoa Viking LineTallink Silja ja Eckerö Line yhdessä Visit Tallinnan ja Visit Estonian kanssa.

 

Lue lisää ravintolavinkkejäni Tallinnaan:

Tallinnan Telliskivi on uusi lempipaikkani

2 ravintolavinkkiä Tallinnaan: Sfäär ja Paju Villa

Facebooktwitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply