Suomen suurin matkablogiyhteisö
Viro

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha

24.5.2019

Vastuullista lähimatkailua Tallinnassa-lehdistömatkan* ensimmäinen vierailukohde oli opastettu tutustumiskierros Piritan jokilaakson alueella kloostrimetsässä sijaitsevaan Tallinnan kasvitieteelliseen puutarhaan. Kasvitieteelliset puutarhat ovat etenkin viime vuosina kuuluneet omiin matkakohdesuosikkeihin ja olin jo jonkin aikaa haaveillut pääseväni ihailemaan kasviloistoa Tallinnassakin.

Yli 4 500 kasvilajia ja 123 hehtaarin alue takaa silmäniloa ja uutta oppia!

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha on todella monipuolinen ja laaja kohde, jossa nähtävää ja ihailtavaa riittää useammaksi tunniksi ja useammaksi käyntikerraksikin! Hyvällä säällä laajassa puutarhassa voi istuskella vaikka piknikillä, nurmialueilla saa nimittäin kävellä ihan vapaasti. Vuodenaikojen muutokset saavat puutarhan näyttämään aina erilaiselta uusien lajikkeiden kukkimisen myötä. Juuri nyt toukokuussa siellä kukkivat näyttävästi erilaiset sipulilajikkeet, kuten tulppaanit ja keväiset helmililjat sekä toinen toistaan kauniimmat hedelmäpuut. Hieman myöhemmin saavat vuoronsa valtava pionialue ja lukuisat ruusut. Pelkästään ruusuja löytyy puutarhasta noin 700 lajiketta.

Sisätiloista löytyvät trooppiset puutarhat esittelevät kasveja eri puolilta maapalloa, joten nähtävää ja tutkittavaa riittää talvikuukausienkin ajalle. Kasvihuoneissa on kaikkiaan 2000 kasvia, joten aivan varmasti silmäniloa on tarjolla joka vuoden aikaan. Kasvihuoneiden yhteydestä päärakennuksesta löytyy myös WC:t ja kahvila.

Tallinnan kasvitieteellisestä puutarhasta löytyy kasvihuoneiden, arboretumin, ruusutarhan jne lisäksi myös aistipuutarha. Aistipuutarha on suunniteltu tuomaan elämyksiä erityisesti aistivammaisille. Aistipuutarhassa on huomioita kulkureitit näkövammaisia varten ja esimerkiksi kyltit olivat myös pistekirjoituksella. Sieltä löytyy myös haistettavaa, kosketeltavaa ja kuunneltavaa ja oma keinukin pyörätuolia käyttäville liikuntavammaisille. Aistipuutarhaan on saatavilla oma audio-opastus eli kuulokeopastus, mutta vain viroksi tai englanniksi.

Aistipuutarha

Viron kansalliskukka on ruiskukka ja kansallispuu tammi

Kasvitieteelliseen puutarhaan saa tutustua ihan omaan tahtiinsa, mutta jos kaipaa lisätietoja, voi napata mukaansa kuulokkeet. Kuulokeopastus (saatavilla myös suomeksi) sisältyy pääsylippujen hintaan. Lisämaksusta voi varata ryhmäopastuksen noin 35-45€ lisämaksusta/10 hengen ryhmälle. Opastus on saatavissa myös suomeksi ja suosittelenkin lämpimästi mahtavaa opasta, tiedemies ja pääpuutarhuri Urmas Laansoo johdatti meidän ryhmämme asiantuntevasti ja hauskasti kasvien maailmaan. Uuttakin tuli opittua. Vai olisitko sinä tiennyt, että tätä meillekin niin tuikituttua voikukkaa kasvaa Virossa 160 erilaista lajia! Lisätietoja opastuksista löytyy täältä: botaanikaaed.ee/en/

Sijainti, aukioloajat ja lippuhinnat

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee hieman kauempana (noin 10 km) keskustasta, mutta sinne pääsee julkisilla (bussilinjat 34A ja 38) vajaassa puolessa tunnissa. Siellä ehtii siis käydä myös päivä Tallinnassa -risteilyn maissaoloaikana. Puutarha sijaitsee osoitteessa kloostimetsa Tee 52. Tarkemmat ohjeet puutarhaan saapumisesta löytyy Kasvitieteellisen puutarhan omilta nettisivuilta (englanniksi).  Kasvitieteellinen puutarha on avoinna kesäkaudella (touko-syyskuussa) joka päivä klo 10-19 ja talvikaudella klo 11-16. Liput maksavat aikuisilta 5,50€, alennusryhmiltä 3€ ja perhelippu 10€.

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee ihan Tallinnan TV-tornin, Teletornin, naapurissa, joten samaan reissuun on helppo yhdistää kaksi kivaa koko perheelle sopivaa kohdetta. Yhteislippu puutarhaan ja teletorniin maksaa aikuiselta 15€ ja perheeltä 29€.

*vierailu Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa oli osa lehdistömatkaa: Vastuullista lähimatkailua Tallinnassa. Pressimatkan järjestivät kolme varustamoa Viking LineTallink Silja ja Eckerö Line yhdessä Visit Tallinnan ja Visit Estonian kanssa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply