Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Saksassa Saksa

Berliinin kattojen yllä: näköala tuomiokirkon kupolista

17.5.2019

Berliinin tuomiokirkko (Berliner Dom) on komea näky ja jaksaa ihastuttaa kerta kerran jälkeen. Sen edustan puistossa on kiva istuskella nauttimassa kauniista päivästä tai seurailla vaikkapa jättisaippuakuplien matkaa. Tuomiokirkon lukuisia upeita yksityiskohtia ihaillessa vierähtää tovi jos toinenkin. Sisälle astuessa hämmentyy vielä enemmän. Edessä ja ylhäällä aukeaa valtava laaja korkeuksiin yltävä kupolikatto.

Tiesitkö, että Berliinin tuomiokirkon kupoliin pääsee ihastelemaan näköaloja jokaiseen ilmansuuntaan?

Berliinin tuomiokirkkoon tutustuminen ei maksa mitään, mutta jos haluat kurkistaa kryptaan, tuomiokirkon rakennushistoriaa käsittelevään museoon tai nauttia upeista maisemista, on se mahdollista pientä sisäänpääsymaksua vastaan. Sisäänpääsy museoon ja näköalapaikkaan kupolissa maksaa aikuiselta 7€. Lapset pääsevät mukaan ilmaiseksi. Berliinin kaupunkikortilla (Berlin Welcome Card) saa sisäänpääsyn viidellä eurolla.

Sisäänpääsymaksuilla katetaan Berliinin tuomiokirkon kuluja. Tämän evankelisen kirkon tulee kattaa itse 97% omista kuluistaan! Arvatkaas paljonko kirkon ylläpito kaikkinen toimintoineen (kunnostus, työntekijät, konsertit, lämmitys jne) maksaa päivää kohti? Uskomaton summa, en olisi itsekään arvannut. Päivittäiset kulut kirkon ylläpidosta ovat siis 15 000€!

Ylös kupoliin vie noin 200 porrasta, joka ei ole todellakaan paljoa! Kupoli ei tietenkään ole niin korkea kuin vaikkapa Kölnin tuomiokirkon 533 porrasaskelmaa vaativa näköalatorni, mutta ihan hienosti sieltä silti näkee Berliinin kattojen ylle. Näköalapaikka on 50 metrin korkeudessa. Näkymä aukeaa todelliset 360 astetta, koska kupolin pääsee kiertämään ympäri. Eikä maisemia tarvitse katsella/kuvata lasin takaa. Alhaalta kantautuu katusoittajien musiikki ja on hetki aikaa nauttia vain näköaloista Berliinin keskustaan.

Matkalla alas kannattaa pysähtyä museossa. Siellä on esillä pienoismalleja tuomiokirkon rakennusvaiheilta. Rakentamista on suunniteltu tekemällä pienempiä näköismalleja. Kirkon alta löytyy Hohenzollern-krypta, johon on haudattu Hohenzollernin hallitsijasuvun jäseniä vuodesta 1536 alkaen. Hautoja on yli 100. WC löytyy myös alhaalta ja WC-maksua varten kannattaa varata 0,50€ kolikko.

Jos haluat tutustua muihin Berliinin näköalapaikkoihin, suosittelen lukemaan suunnittelujen pohjaksi Unelmatripin postauksen: Berliinin näköalapaikat.

Facebooktwitter

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Tiia/ReiseReise 20.5.2019 at 22:34

  Ajatella, etten ole koskaan käynyt tuolla sisällä. Ja en tiennyt, että kirkossa on näköalapaikka. Jaa-a milloinkas seuraavaksi Berliiniin? (Pitäisi päästä pian, sillä huomaan, että kohta Lontoo on se ykköskaupunki). 😀

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 24.5.2019 at 10:23

   Berliini on aina hyvä idea 🙂 Mäkin olen käynyt nyt Berliinissä useamman kerran ja vasta tällä kertaa huomasin tuon näköalapaikkamahdollisuuden tuomiokirkossa. Eikä siitä ollut tiennyt matkaseurana ollut saksalainen ystävänikään.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 31.8.2019 at 17:24

  Hyvä, että jaoit tämän uudelleen someen: olin näköjään unohtanut kommentoida tätä toukokuussa!

  Mä tiesin, että tuomiokirkossa on mahdollisuus käydä kupolissa, mutta en ole koskaan käynyt. Tämän voisi korjata vaikka seuraavalla Berliinin-keikalla! Ei tuo kallis ole.

  Ja kiitos linkkauksesta!

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 2.9.2019 at 09:18

   Kiitos kommentistasi 🙂 Tosiaan ei kovin kallista ole. Tuomiokirkon näköalapaikassa on sekin hyvä puoli, että se on keskellä Berliiniä. Saa hyvän käsityksen keskustasta sieltä käsin 🙂

  Leave a Reply