Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaanmatkailu Suomi

Helsingin saaret tutuiksi: Vallisaari

29.8.2018

Olen aivan häpeissäni siitä, miten huonosti vieläkin tunnen Helsinkiä, etenkään sen edustan saaria. Vasta tänä kesänä olen kunnolla tajunnut, että sieltähän löytyy vaikka mitä saarikohteita, joihin pääsee tutustumaan. Muitakin kuin se kuuluisin Suomenlinna.

Pari viikkoa sitten toteutin pitkään haaveissa olleen päiväretken Vallisaareen. Kiersin Vallisaaren ja sen vieressä olevan Kuninkaansaaren luontopolut. Vallisaaren kävelyreitti on hienosti toteutettu. Sen varrelta löytyy sarjakuvateemalla toteutettuja alueen historiasta kertovia opastauluja, lukuisia kuivakäymälöitä ja roskiksia ja piknikpöytiä katoksineen. Vesipisteitäkin saarelta löytyy oman vesipullon täyttämistä varten. Toki Vallisaaresta löytyy myös kahviloita ja ravintoloita sekä vierailijoiden käytössä oleva vierasvenesatama.

Vallisaaressa minusta oli parasta rantakalliot näköaloilla Suomenlinnan Kustaanmiekkaan. Suomenlinnan ja Vallisaaren etäisyys ei ole kovin suuri ja tästä kapeasta salmesta ohi lipuvat risteilijät ovatkin vaikuttava näky.

Kuninkaansaaren puoli on luonnontilaisempi kuin Vallisaaren kävelyreitti. Kuninkaansaaresta ei löydy ravintolapalveluita, mutta uimaranta sen sijaan on.

Kokonaisuutena Vallisaaren Aleksanterin kierros (3km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,5km) tekevät mukavan kävleylenkin, jossa nousujen ansiosta on jo vähän välillä kuntoilunkin makua. Tahdista riippuen toki.

Vallisaaren päiväretkeen on helppo yhdistää myös muut lähisaaret eli Lonna ja Suomenlinna. Esimerkiksi JT-Line tarjoaa kesäkaudella (1.5.-30.9.) saarihyppelyä eli samalla 8 euron laivalipulla voit poiketa kaikkiin kolmeen saareen saman päivän aikana. Itse en tällä reissulla käynyt Lonnassa, mutta Suomenlinnassa poikkesin sukellusvene Vesikkoon tutustumassa.

Tutustu myös Pihlajasaareen!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Katriina 29.8.2018 at 16:48

    Ei kannata hävetä! Olen hämmästynyt, että Helsingissä on muitakin saaria kuin Lauttassaari, Seurasaari, Korkeasaari ja Suomenlinna. Minun tieni on hyvin harvoin vienyt Helsinkiin, ja autokannelta ei sataman lähisaaria näe koskaan. Onneksi Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman saaristoa riittää moneksi tunniksi, niin että ehtii saaria näkemään. Oli kiinnostava postaus, kiitos.

    • Reply Jonna 29.8.2018 at 17:27

      Itse asiassa olen oikeastaan vasta tänä kesänä tajunnut miten monille Helsingin edustan saarille pääsee tutustumaan. Haaveissa oli erityisesti luontokeskus Harakka Harakan saarella ja lampaiden katselu Mustasaarella (?), mutta ne taitavat jäädä seuraavalle kesälle.

    Leave a Reply