Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaanmatkailu Suomi

Museovinkki: taidemuseo Göstä Mäntässä

14.8.2018
Paperikaupungista taidekaupungiksi

Minun lapsuuteni Mäntässä haisi vähän pahalle. Sanottiin, että raha se vaan haisee. Ja näinhän se oli. Selluteollisuus oli suuri työllistäjä. Mänttä oli merkittävä paikkakunta paperiteollisuutensa ansiosta. Minulle Mänttä oli satunnainen kauppakäyntien lähikaupunki. Ja myöhemmin Mänttä palveli minua pari vuotta kotikaupunkinakin, kävin siellä lukion.

Tänä päivänä Mäntän asukasluku on tipahtanut varmaan puoleen ja kaupunkikin on virallisesti Mänttä-Vilppula. Ihailen mänttäläisten rohkeutta ja intoa uudistua ja kehittyä. Olin lukiolainen, kun Mäntän kuvataideviikot keksittiin. Myönnän olleeni itsekin silloin hieman epäluuloinen. Voisiko Mäntän kaltainen pikkupaikka menestyä taiteella. Ketä nykytaide edes kiinnostaa. Kuka nyt Mänttään asti tulisi.

Tänä päivänä en voi olla ihailematta Mäntän tarjontaa. Siellä on osattu kehittyä ja uudistua. Otettu tavoite ja pidetty siitä kiinni. Tänä päivänä Mänttä on Ylen pääuutisissakin esitelty taidekaupunki. Itselläni taitaa tältä kesältä jäädä Kuvataideviikot välistä, mutta muutamana vuonna ne on tullut läpi kierrettyä. Ja joka kerta on löytynyt ihastusta ja myös ihmetystä aiheuttavia teoksia. Kurkkaa blogistani kuvataideviikkojen tarjontaa vuosilta 2016 ja 2017.

Serlachius-museot Göstä ja Gustaf tarjoavat elämyksiä vuoden ympäri.

Taidetta on Mäntässä esillä onneksi myös läpi vuoden. Taidemuseo Göstassa on esillä useita vaihtuvia näyttelyitä. Tällä hetkellä siellä on menossa useampi mielenkiintoinen ja ajatuksia herättelevä näyttely. Kävin mieheni kanssa katsomassa Koen Vanmechelenin ”Kyse on ajasta” -näyttelyn.

Belgian tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Koen Vanmechelenin taidetta nähdään ensi kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa. serlachius.fi

Kyse on ajasta -näyttely on esillä Göstassa syyskuun 16. päivään asti. Tämän postauksen kaikki kuvat on otettu tästä näyttelystä. Itse käytin sisäänpääsyyn hankkimaani Museokorttia, mutta ilman sitä näyttely maksaa aikuisille 10€. Samalla lipulla pääsee toki kaikkiin Göstan näyttelyihin sekä saman päivän aikana Gustaf-museoonkin. Että ei todellakaan kallista lystiä! Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisin halunnut poiketa myös Gustafissa katsomassa Dalin gaala -näyttelyn. Ehkäpä sinne ehtisi vielä syksyn aikana.

Muutama vuosi takaperin kävin Gustafissa olevassa Paperi Perkeleessä ja silloin se oli lähes mykistävä kokemus. Museonäyttely on rakennettu todella hienosti ja äänimaailmoineen ja nykyaikaisine tekniikoineen se oli mukaansatempaava elämys. Suosittelen todellakin, varmasti yksi Suomen hienoimmista museonäyttelyistä.

Serlachius-museot tarjoavat kävijälle kokonaisuuden, jossa yhdistyvät alueen (paperiteollisuus)historiasta kertova perusnäyttely, Serlachiuksen taidekokoelmat ja useita vaihtuvia nykytaidenäyttelyitä. Göstä on jo rakennuksena hieno, arkkitehtuurin ystäväkin saa silmän iloa. Göstan pihapiiri eli laaja puisto taideteoksineen järven rannalla on myös oma elämys. Uskoisin monien paikkakuntalaisten viettävän puistossa aikaa ihan huvikseenkin, sen verran viihtyisä se on.

Koen Vanmechelenin Planetary Community Chicken -kanatarhat ovat taidemuseon pihapiirissä.

Ei tainnut Serlachius itse aavistaakaan mihin hänen alkuun laittamansa tie Mäntän on kuljettanut. Paperikaupungista taidekaupungiksi, jonne kannattaa tulla kauempaakin.

Gösta Serlachius kasvatti setänsä G. A. Serlachiuksen perustaman paperiyhtiön yhdeksi Suomen tärkeimmistä metsäteollisuusyhtiöistä. Liiketoimissaan suoraviivaisesta vuorineuvoksesta löytyi myös herkkä puoli, joka näkyi erityisesti hänen suhteessaan taiteeseen. Lue lisää historiasta: Gösta Serlachiuksen tarina

Facebooktwitter

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 14.8.2018 at 15:02

    Niin vahvasti samaa mieltä Jonna sun kanssa. Mäntän taidemuseot ovat kerrassaan omaa luokkaansa. Olin ihan ällikällä lyöty, miten hieno kokonaisuus sieltä metsien kätköistä oikein löytyikään. Luulenpa, ettei ilman museoita olisi Mänttään ollut asiaa. Upeaa tällaiset ennakkoluulottomat kehityshankkeet. Göstan ja Gustafin henki näyttää säilyvän 🙂

    • Reply Jonna / Lempipaikkojani 16.8.2018 at 12:34

      Kyllä, uskomattoman upeaa työtä museoissa on tehty. Minä uskon, että ilman museoita koko Mänttä voisi olla aivan toisenlainen tänä päivänä. Museoiden ansiosta Mäntässä on kokoonsa nähden laadukasta ja monipuolista tarjontaa. Sieltä löytyy museoiden lisäksi muutakin mielenkiintoista matkailutarjontaa ja toki siis ympärivuotistakin putiikkia, kahvilaa ja ravintolaa. Minä suosittelen lämpimästi myös tutustumaan Myllyrannan liikkeisiin ja kahvilaan sekä viinitupa Vuorenmajaan.

    Leave a Reply