Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaanmatkailu Suomi

Museovinkki: Barbie-näyttely Kansallismuseossa

15.6.2018

Mummu! Äiti! Katso tätä! Tule tänne! Oi kun ihana! Minkä näistä valitsisit? Millä näistä on hienoimmat vaatteet? Huudahdukset kaikuivat Kansallismuseoon rakennetusta pinkistä ja kimaltelevasta maailmasta. Kesäloman ekalla viikolla museossa oli melkeinpä ruuhkaa. Mummut tai äidit olivat tuoneet lapsensa ja lapsenlapsensa katselemaan Barbie-nukkeja.

Ja siellähän minäkin olin viettämässä Helsinkipäivää kahdestaan esikoiseni kanssa. Shoppailun ja lounaan lisäksi kävimme tutustumassa kaikkien tunteman ikonisen Barbien historiaan. Barbie – The Icon -näyttely on esillä Suomen Kansallismuseossa elokuun 26. päivään asti. Näyttelyyn on alle 18-vuotiailla ilmainen sisäänpääsy, itse pulitin Museokorttilaisena 3 euroa. Normaalihintainen pääsylippu näyttelyyn on 15€.

Olin lapsena vannoutunut Barbie-tyttö. Muistan vieläkin joulun, jolloin jännittyneenä odotin toteutuuko harras toiveeni. Löytyykö pakettien joukosta persikka-Barbie. Ja muistan yhä, noin kolmekymmentä (!!!) vuotta myöhemmin sen ilon, kun odotettu lahja löytyi kuusen alta. Persikka-Barbie oli pienen tytön unelmien täyttymys.

Oli hauskaa löytää näyttelystä tuo muistojeni kultaamaa persikka-Barbie. Esikoinen sen vitriinistä tunnisti. Nukke on nimittäin yhä mummulassa tallessa ja omien lasteni leikeissä siellä. Kestäviä leluja.

Leikin Barbeilla monta vuotta. Tein niille itse vaatteita, kudoin pieniä mattoja, muotoilin suolataikinasta niille ruokia, kirjoitin miniatyrikirjoja ja kävipä Skipperini kirjeenvaihtoakin naapurin tytön Skipperin kanssa. Barbiet edustivat minulle nimenomaan luovuutta ja samanlaista leikkimistä on omilla tyttärillänikin. Nukeille tehdään vaatteita, niille askarrellaan huonekaluja ja ylipäätään käytetään omaa mielikuvitusta ja kädentaitoja.

Tästä lähti Barbien tarina liikkeelle, tienimallinukke syntyi vuonna 1959.

Barbie-nukkeja kritisoidaan välillä niiden tarjoamasta vääristyneestä vartalonmallista ja kehonkuvasta. Ymmärrän toki tämänkin näkemyksen, mutta ei minulle itselleni ainakaan barbiet ikinä ole edustaneet ihannevartaloa tai ulkonäköön perustuvaa tavoitetta. Nehän olivat ja ovat edelleen vain nukkeja! Ne eivät ole todellisia. Ja jos on huolissaan Barbien asettamasta kehomallista, niin mitäs sanotte siitä, millaisen ihannevartalopaineen pojille suunnatut superlihaksikkaat nuket antavat!

On silti toki hienoa, että Barbiesta on tehty pari vuotta sitten erilaisia versioita. Nykyään on saatavilla erilaisia, todellisempia vartalomalleja. Olen myös kuullut finnisistä murrosikäbarbeista ja kuukautisbarbeista!

Lisäksi on pakko kehua Barbieta siitä, että jo hyvin varhaisessa vaiheessa nukesta tehtiin eri ammattien edustajia ja Barbien ystävistä löytyi eri kansallisuuksien ja ihonvärin edustajia jo kuusikymmentäluvulla. Yksi Barbien ystävistä on myös pyörätuolissa. Barbie on siis edustanut suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta jo alkuajoistaan saakka.

Barbien historiaan tutustuessa saa samalla aikamatkan ja kuvauksen kyseisten aikakausien vaatemuotiin, värimaailmaan, pinnalla olleisiin ilmiöihin ja ammatteihin. Itseäni ilahdutti näyttelyssä erityisesti hyvin osuvasti 70-luvun värimaailmaa ja elämäntapoja kuvaava kokoelma.

Esikoinen tutki pitkään eri kansallisuuksia edustavia Barbieita. Hieman jäi harmittamaan, kun suomalaista Barbieta ei joukosta löytynyt, lieköhän sellaista tehtykään. Esimerkiksi ruotsalaista edustavia nukkeja oli kaksi erilaista kappaletta.

Hollaannin ja Ranskan edustajat.

Olen myös lukenut kritiikkiä Kansallismuseota kohtaan. Että Barbie-näyttely ei kuulu sinne. Ei sovi sinne. Eihän se toki olekaan Suomen historiaa, mutta itse en välitä kaavoihin kangistumisesta. Miksi ihmeessä Kansallismuseo ei voisi ottaa monenlaisia näyttelyitä tiloihinsa. Sehän vaan lisää ihmisten mielenkiintoa ko. museota kohtaan. Saattaapa moni Barbien perässä museoon piipahtava samalla innostua muistakin näyttelyistä! Itse esimerkiksi pidin todella mielenkiintoisena Suomen esihistoriasta kertovaa näyttelyä, jossa kävin aiemmin tänä vuonna.

Barbiesta on tehty myös kuuluisuuksia edustavia keräilypainoksia. Tunnistatko kuvan komean kuninkaallisen hääparin?

Minkälaisia muistoja sinulla on Barbiesta? Oletko käynyt katsomassa näyttelyn?

P.S. Lasten kanssa Helsingissä liikkuessa kannattaa poiketa myös Helsingin kaupunginmuseon Lastenkaupunkiin!

Facebooktwitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply