Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaanmatkailu Suomi

Sukellus saniaisten valtakuntaan Hyvinkään Vaskivuorella

12.6.2018

Hyvinkään Usmissa luonnosuojelualueella sijaitseva Vaskivuoren luontopolku on yksi Hyvinkään kaupungin seitsemästä luontopolusta. Tavoitteenani on valloittaa nämä kaikki tässä kesän aikana ja se on onneksi ihan helposti tehty 😀 (Vaskivuori oli neljäs eli puuttuu enää kolme). Näillä on hyvä harjoitella pidempiä vaellusreittejä varten. Toinen tavoitteeni tälle kesälle on nimittäin patikoida Seitsemän veljeksen vaellusreitin Hyvinkään osuus (19,8km!).

Vaskivuoren luontopolulla pääset ihmettelemään vanhan metsän tunnelmaa, maistelemaan ketunleipiä ja sukeltamaan rehevään saniaislehtoon.

Luontopolun kokonaispituus on 4,5 km, mutta varsinainen rengasmainen luontopolku Vaskivuoren ympäristössä on pituudeltaan 1,7 km. Matkaa parkkipaikalta luontopolun alkuun on siis 1,4 km. Reitin alku ja loppu ovat helppokulkuista, mutta varsinainen rengasreitti on luokitukseltaan vaativa. Vaskivuoren alueella polku on ajoittain hyvin kapea ja juurakkoinen, osa matkaa taitetaan pitkospuita pitkin ja lisäksi on jyrkkää nousua ja laskua. Sopivasti haastetta, mutta ei liikaa lapsillekaan.

Paitsi myönnettäköön, että yksi lapsista totesi kerran tuskastuneena jyrkkää rinnettä kapeaa juurakkoista polkua ylös vaskivuorelle kavutessamme, että joku on tahallaan laittanut nämä juuret tänne!

Vaikka luontopolku on aika lyhyt, on sen varrella paljon nähtävää ja opittavaa. Polun alkupäässä pääsee maistelemaan pohjolan sitrusta eli ketunleipiä aka käenkaalia. Paikoitellen ketunleivät kasvoivat tiheänä mattoma metsänpohjassa. Mahtoi olla kaunis näky niiden kukkiessa aiemmin keväällä!

Polulta on myös piipahdus pienen Mätälammin rantaan. Kesäkuun alussa lammessa kukkivat lumpeet, jotka ovat mielestäni yksi Suomen kauneimmista kukista. Rannalla kukki myös suopursu ja muita suokasveja.

Reitin alkuvaiheissa pääsee aistimaan vanhan metsän paikoin mystistäkin tunnelmaa. Reitin loppuvaiheissa taas sukelletaan rehevämpään puronvarren saniaislehtoon. Polkua oli paikoin jopa vaikea erottaa tiheän kasvillisuuden seasta. Oma seitsenvuotiaani melkein peittyi saniaisista, niin korkeita ne olivat! Todellinen seikkailu pienelle luontoretkeilijälle.

Opi lisää luonnosta opastauluista

Luontopolun varressa on opastauluja siellä täällä ja niistä on kiva lukea paikan luonnosta ja eläimistöstä lisätietoja. Itsekin opin monta uutta asiaa retken aikana. Opin esimerkiksi, että Suomessa on lähes 900 sammallajia. Ja että sammaleet olivat ensimmäisiä maakasveja yli 400 miljoonaa vuotta sitten! Myös saniaskasvit ovat ikivanhaa sukua. Sanikkaismetsiä oli maapallolla jo noin 300 miljoonaa vuotta sitten. Erittäin tervetullut muistutus maailman iästä.

Yhdistä luontopolkuun uimaretki

Vaskivuoren luontopolulle on matkaa Hyvinkään keskustasta noin kahdeksan kilometriä. Luontopolun lähtöpaikka on Usmin uimarannan parkkipaikalla (osoite Usminjärventie 206, Hyvinkää). Samaan päiväretkeen voi kesäaikaan yhdistää helposti luontopolun ja uimarantareissun. Usmin uimaranta on hieno hiekkaranta, joka soveltuu hyvin myös lapsille. Sieltä löytyy pukukopit ja laituri.

Lue blogistani lisää:

Sveitsin luontopolku Hyvinkäällä

Hyvinkää turistin silmin

Piilolammi, Suomies ja Kaukanen: 3 x luontopolku Hyvinkäällä

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jaana 12.6.2018 at 12:33

  Kiitos hyvästä esittelystä! Meillä on melkein sama tavoite tälle kesälle ?. Me aiomme käydä kaikki nuotiopaikat läpi Kytäjä-Usmin ulkoilualueella. Tänä vuonna on käyty Piilolammi, Iso-Kypärä ja Kiiskilampi. Enää 5 jäljellä ?. Iso-Haiskari käytiin jo viime syksynä, joten sitä ei lasketa nyt käytyihin ?.

  Mullakin on toiveissa tuo Seitsemän veljeksen vaellusreitti, Hyvinkään osuus. Mies ei ole vielä lämmennyt pidemmälle patikoinnille ?.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 13.6.2018 at 08:22

   Kiva kuulla Jaana, että pidit jutusta ja että olet myös innostunut kiertämään Hyvinkään luontoreittejä. Me kävimme Piilolammilla pari viikkoa sitten ja sekä luontopolku että nuotiopaikka olivat upeat! Nyt vaan täytyy malttaa nuotiopaikkojen testaamisen kanssa, kun on metsäpalovaroitukset voimassa.

  Leave a Reply