Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaanmatkailu Suomi

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha: idylli keskellä kaupunkia

29.5.2018

Joillekin paikoille kannattaa antaa useampi mahdollisuus. Luomuksen kasvitieteellinen puutarha Helsingin Kaisaniemessä on yksi sellainen.

Kerroinkin taannoin blogissa joulukuisesta vierailustani Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa ja lievästä pettymyksestäni paikkaa kohti. Silloin kyllä epäilinkin ajankohdan olevan vain väärä. Nykyisellä kokemuksella sanoisin, ettei sinne kannata talvella mennä, jos haluaa nähdä kukkaloistoa. Joulukuun jälkeen olen poikennut puutarhassa jo kahdesti ja aivan varmasti tulen pistäytymään siellä vielä monta kertaa uudestaankin.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha sisältää niin kaikille avoimet ulkopuutarhat kuin pääsymaksulliset sisätilat. Itse olen hyödyntänyt Museokorttia, jolla kasvihuoneisiin pääsee ilmaiseksi.

Huhtikuussa pistäydyin kasvihuoneisiin uudemman kerran, kun ne osuivat reitilleni. Huhtikuussahan Suomen luonto on vielä aivan harmaa ja ruskea, joten kasvihuoneiden vehreys oli kuin piipahdus paratiisiin. Kukkaterapiaakin siellä jo sai, sillä kasvihuoneissa olivat jo useammat lajikkeet kukassa. Yksi kasvihuoneiden ihanimmista paikoista on lummehuone. Se on todellakin kuin toisesta maailmasta ja tarjoaa loistavan pienen pakohetken arkitodellisuudesta.

Kesäkaudella ulkopuutarhat tarjoavat vaihtuvaa kauneutta kesän edetessä.

Omalla viimeisimmällä käynnilläni toukokuun loppupuolella ulkopuutarha oli jo vihreä, mutta kukkaloistoa tarjosivat vuodenajalle tyypillisesti lähinnä erilaiset kukkivat hedelmäpuut ja kevätkukat. Puutarha oli kyllä houkuttelevan näköinen ja nyt itsekin omaa pihaa (pakko)harrastuksena hoitavana on erittäin mielenkiintoista käydä kasvitieteellisessä puutarhassa hakemassa ideoita ja kasvientunnistusapua. Olen siis aivan vakuuttunut, että tulen poikkemaan Kaisaniemen puutarhoihin aina silloin tällöin jatkossakin.

Oman lisänsä puutarhaan tuovat sinne Punavuoresta talteen siirretyt vanhat puutalot ja kasvihuoneiden mielenkiintoinen arkkitehtuuri. Mielenkiintoinen on myös sammal- ja jäkäläpuutarhat, sekä puutarhalle erityisen hyödyllisten mehiläisten pesät sekä maakattorakennelmien testikatot.

Portin pielessä sijaitseva Kahvila Viola tarjoaa maukasta lounasta ja kahviherkkuja idyllisissä puitteissa.

Cafe Viola tarjoaa runsaan keitto- ja salaattilounaan arkisin klo 11-14:30. Minun lounaspäivänä keittovaihtoehtona oli 4 sipulin keitto, joka ei ehkä ole se suurin suosikkini. Mutta tarjolla oleva salaattibuffeet, leipävalikoima ja hedelmäkori on niin runsas, että vatsansa saa täyteen, vaikkei keitosta niin piittaisikaan. Lounaan hintakaan (9,70€) ei päätä huimaa.

Kahvilan tilat ovat valoisat ja sisustettu vanhanaikaiseen tyyliin. Lattioilla oli räsymatot ja pöydissä virkatut pitsiliinat. Aivan ihastuttava, rauhallinen mummulatunnelma. Ikkunapöydästä oli vieläpä kaunis näköala Kaisaniemenlahdelle. Hyvällä säällä lisää pöytiä on ulkona, jossa saakin nauttia kahvinsa tai lounaansa upean puutarhan keskellä. Kesäaikaan kahvila palvelee maanantaista lauantaihin klo 9-18.

Oletko sinä käynyt Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa? Mikä on sinun suosikkivuodenaikasi siellä? 


Lisää kahvila- ja lounasvinkkejä Helsinkiin:

Saksalainen kahvila kruununhaassa

Hoku ja Venn

Brooklyn Cafe punavuoressa

Susisaaren ruokala ja Cafe Vanille Suomenlinnassa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply