Kotimaanmatkailu Suomi

Hyvinkää turistin silmin

18.5.2018

Hyvinkää on mielestäni aika tyypillinen pieni suomalaiskaupunki. Hyvinkää ei ihastuta kauneudellaan eikä sieltä löydy mitään todella erityistä. Mutta kuten jokainen paikkakunta, Hyvinkääkin on monipuolinen, kun vähän kaivelee. Hyvinkää tarjoaa myös matkailijalle mielenkiintoista näkemistä ja tekemistä. Etenkin kesäisin.

Tervetuloa Hyvinkäälle. Tämä Jani Leinosen kantaaottava seinämaalausvuodelta 2017 löytyy rautatieaseman läheltä.

Hyvinkäällä luonto on lähellä.

Hyvinkään ympäristöstä löytyy upea Kytäjä-Usmin retkeilyalue, mutta myös kaupungista löytyy metsää ja luontoa ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Omia suosikkejani ovat luontopolut, joita Hyvinkäältä löytyy kaikkiaan seitsemän. Sveitsin elämyskeskuksen luontopolun esittelinkin jo omassa postauksessaan, joten tässä keskityn toiseen keskustan tuntumassa olevaan luontopolkuun, Sonninmäkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vain parin kilometrin päässä Hyvinkään keskustasta löytyy lyhyt, mutta silti monipuolinen ja vaihteleva Sonninmäen luontopolku. Sonninmäen luontopolku kuljettaa kävelijän rämeen ja pirunpellon poikki mutkittelevia polkuja pitkin jääkauden muovaamissa maisemissa. Siinä missä Sveitsin luontopolku oli leveähkö hiekkatie, tarjoaa Sonninmäen luontopolku enemmän haastetta. Polku mutkittelee maastossa ja patikoija saa väistella kivenmurikoita ja juurakoita.

Veimme meillä vierailleet saksalaisetkin tutustumaan Sonninmäkeen ja he ihastelivat kovin suomalaista metsäluontoa ja sen rauhallisuutta ja hiljaisuutta. Erityisesti he tykästyivät pieneen suohon, jollaisia ei esim Saksassa juuri taida olla. Siinä sitä todellista eksotiikkaa, pieni suo ja melkein keskellä kaupunkia.

Liikunnalliseen loman- ja vapaa-ajanviettoon Hyvinkään Sveitsi tarjoaa muutakin kuin luontopolut.

Hyvinkään uimahalli eli Sveitsin uimala on monipuolinen koko perheelle sopiva uimapaikka. Uimalasta löytyy kierreliukumäki, kuntouintiallas, lämmin terapia-allas, matala lasten allas ja poreita. Kesäaikaan käytössä on myös useita uima-altaita ulkona ja laajat nurmikentät kesäpäivän viettoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SeikkailuSveitsi taas on Sveitsin Majan viereen puihin rakennettu kiipeilypuisto. Oma 12 -vuotiaani kävi siellä kiipeilemässä yhdessä saksalaisen ystävänsä kanssa. molemmat teinit ihastuivat paikkaan ikihyviksi eli tässä takuuvarma nuorillekin kelpaava lomapuuha! Lisäpisteitä SeikkailuSveitsi saa ystävällisestä ja englanninkielisestä opastuksesta turisteille.

Idylliset puutaloalueet ihastuttavat matkailijaa.

Täytyy sanoa, ettei Hyvinkään keskustan arkkitehtuuri kovin silmiä hivele ja kerrostaloalueetkin ovat mitä ovat. Sen sijaan vanhat (ja uudet) puutalokorttelit ovat idyllisiä alueita. Saksalaiset vieraamme ihastelivat kovasti puutalojen värejä ja tunnelmaa. Suomen kannattaisi mielestäni hyödyntää näitä puutaloalueita paljon enemmän matkailun markkinoinnissa, sillä järjestäen jokainen saksalainen tuttavani on niitä (valokuvista tosin suurin osa) ihastellut. Ja pakko myöntää, että moni saksalainen on maininnut, että ihan kuin Melukylässä!

Hyvinkään vanha kirkko on kaupungin kaunein rakennus!

Aina ei kirkon tarvitse olla mahtava ja taivaisiin kurkotteleva. Itseasiassa pieni ja sievä on monesti vähintäänkin yhtä ihastuttava. Vuonna 1896 valmistunut Hyvinkään vanha kirkko on ehkäpä koko kaupungin kaunein rakennus. Se on kaunis näin vihreäänkin vuoden aikaan, mutta eriyisesti se ihastutti lumen keskellä seistessään.

Ravintolasuosituksia Hyvinkäällä: Sushi House ja Nepalilainen ravintola

Oma lemppariravintolani Hyvinkäällä on ehdottomasti kauppakeskus Willan alakerrasta löytyvä Sushi House. Sen lounasbuffet on kattava ja edullinen (10€, alle 12 vuotiaat halvemmalla), mutta iltabuffetkaan ei ole kallis (14€). Olen vienyt Sushi Houseen niin saksalaisvieraamme kuin siskonikin ja kaikki vain kehuvat paikkaa. Susheissa riittää valikoimaa ja muutakin tarjontaa on hyvin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen kiva lounaspaikka on Nepalilainen ravintola, jonka lounastarjonnan olen myös käynyt testaamassa. Nepalilaisessa ravintolassa lounashinnat ovat noin 9 € luokkaa ja annoskoko on kyllä reilu. Naan-leipä on erityisen hyvä.

Hyvinkäällä pääsee tutustumaan lättähattuihin.

Museotarjonta Hyvinkäällä on aika vähäistä, mutta toisaalta tarjolla on valtakunnallinen rautatieliikenteeseen perehdyttävä erikoismuseo. suomen rautatiemuseo sijaitsee historiallisessa 1870-luvun asemamiljöössä. Rautatiemuseo tarjoaa historiaa, tietoa ja kurkistukset muun muassa venäjän tsaarin ylelliseen junaan höyryvetureiden ja lättähattujen lisäksi.

Museon sisäänpääsymaksu on aikuisilta 9€, 4€ lapsilta ja alle 7-vuotiaat pääsevät veloituksetta. Ja vinkkinä, Museokortilla sisälle pääsee ilmaiseksi!

Lisätietoa löytyy museon omilta sivuilta ja lue myös Hollanninhippiäisen blogipostaus museosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Hyvinkäällä järjestetään monia mielenkiintoisia (kesä)tapahtumia.

Kuten moni suomalainen paikkakunta, on Hyvinkääkin on kesäaikaan virkeimmillään. Kesätapahtumista suurimmat ja merkittävimmät ovat heti kesäkuun alussa järjestettävä Rockfest ja loppukesästä pidettävä Red Carpet.

Suomen suurin rockfestivaali, Rockfest 2018 pidetään Hyvinkään lentokentällä 6-9. kesäkuuta. Jokaiselle päivälle on tiedossa maailmanuokan esiintyjä, muun muassa Ozzy Osbournen jäähyväiskeikka. Kaikkiaan rockfestivaalilla nähdään yhteensä yli 40 kotimaista ja ulkomaista artistia ja yhtyettä. Lisäinfoa: rockfest.fi

Elokuvafestivaali Red Carpet puolestaan tarjoilee kotimaista elokuvaa ja elokuvanäytösten lisäksi luvassa on festariklubeja, tekijätapaamisia ja kaupunkitapahtumia. Red Carpet järjestetään Hyvinkäällä elo-syyskuun vaihteessa (30.8.-2.9.2018). Lisätietoa: redcarpetfilmfestival.fi

 

Oletko sinä käynyt Hyvinkäällä? Mitä pidit? Tai te paikkakuntalaiset, mitä salaisia helmiä Hyvinkäältä vielä löytyisi? Mihin sinä veisit ulkomaalaisen (tai suomalaisenkin) vieraasi?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Paula 6.10.2018 at 07:09

  Hyvinkään kaunein paikka Kytäjä jäi mainitsematta. Sekä Usmin ulkoilualue 10min keskustasta. Upea luonnonpuisto.
  Unohtaisin keskustan ja veisin vieraat Kytäjän Golf Ravintolaan lounaalle maisemia ihailemaan ja sitten Usmin luononpuistoon.

 • Reply Nämä, nuo, ne, tämä, tuo, se 27.10.2019 at 21:13

  Hassua että nyt se kävi näin päin, somaa vanhaa kirkkoa kehuttiin, eikä paikkakunnan eräs nähtävyys, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema pyramidikirkko päässyt edes kuviin.
  Vanha kirkko on kyllä ihana lämminhenkisiin tilaisuuksiin, ja paikka jossa on mukava käydä esim.laulamassa kauneimmat joululaulut.
  Hyvinkäällä on lukuisia isoja markkinoita, joita vietetään useammalla eri vierekkäisellä torialueella. Keskustan yksi oleskelualueita on ns. kirjastoaukio mistä löytyy Tähtiraitti, hyvinkääläinen Walk of Fame, joka täydentyy joka vuosi Red Carpet-Filmifestivaalien aikaan. Kirjastoaukiolta on kävely-yhteys Kauppatorille, jonka vieressä kohoaa Jussinmäki, paikka jossa pääsee täysin omaan rauhaansa keskellä kaupunkia. Sinne voi paeta vaikka mäen juurella pyörivää torielämää.
  Tapahtumat alkavat jo keväällä tai alkukesästä, eräs jonka mainitsen on Vaiveron Myllytilan kesäpäivät, paikka missä pääsee vähän hengähtämään maaseudun ilmaa ja pois kiireestä. Golf-kentät ovat sitten hengeltään toisenlaiselle ulkoilijalle, niitä löytyy sekä aivan kaupungin alueelta, että hieman kaupungin ulkopuolelta, kuvankauniin ajomatkan päässä Kytäjällä.
  Hyvinkäältä löytyy kauppakeskus Willa, Suomen toiseksi paras kauppakeskus vuonna 2019 (Nordic Council of Shopping Centers awards). Jos kauppakeskus alkaa kyllästyttää, voi toki lähteä vaikka läheiselle Knehtilän tilalle tekemään luomuostoksia ja nauttimaan vegaanilounasta.
  Kohtuullisen ajomatkan päässä löytyy myös upea männikkö-beach -uimaranta Hyvinkään ja Nurmijärven rajalla Sääksjärvellä, joka on Suomen suurin lähdepohjainen järvi. Hyvin suosittu ja kirkasvetinen.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 30.10.2019 at 10:42

   Kiitos kattavasta kommentista ja hyvistä lisäyksistä Hyvinkään tarjontaan ja tapahtumiin. Myönnän, että tämä kirjoittamani juttu on suppea eikä todellakaan kerro kaikkea Hyvinkäästä. Jutun julkaisun jälkeen on meille kertynyt toki kokemusta lisää ja jos nyt kirjoittaisin juttua, tulisi siihen paljon lisäyksiä. On muuten kerrottava, että viime kesän saksalaisvieraamme tykästyivät kauppakeskukseen ja tekivät sieltä paljon hyviä ostoksia. Käyntilistalla oli tietysti ne kaupat, joita Saksassa ei ole, kuten Lindex, Dressmann ja KappAhl. Samoin olemme itse käyneet Sääksin uimarannalla useamman kerran ja vieneet sinne myös saksalaisvieraamme, jotka myös vaikuttuivat rannasta. Tässä postauksessa toki pääpainopisteetnä olivat sellaiset kohteet, joihin ei autolla tarvitsisi lähteä eli mitä ihan oikeasti Hyvinkään keskustasta löytyy. Ja kun nyt kehumisen alkuun pääsin, niin kehutaan vielä nämä Hyvinkäältä löytyvät perinteiset elokuvateatterit, Kinoma ja Julia. Juliassa tulikin juuri syysloman aikana käytyä pari kertaa hyödyntämässä todella edulliset lasten elokuvien hinnat!

  Leave a Reply