Suomen suurin matkablogiyhteisö
Viro

2 ravintolavinkkiä Tallinnaan: Sfäär ja Paju Villa

12.3.2018
Sfäärin ja Paju Villan kekseliäät annokset veivät kielen mennessään.

Monet tuttavani ja matkabloggaajat ovat hehkuttaneet Tallinnan ravintoloita ja ruokamatkat sinne ovat ilmeisen kovassa suosiossa. Helsingissä asuvien on helppo piipahtaa Tallinnaan päiväseltään lounaalle tai illalliselle. Laivamatkat eivät kauaa kestä, paljoa maksa ja ravintoloiden hintataso on Tallinnassa Helsinkiä edullisempi. Pääsin itse tutustumaan useampaan tallinnalaiseen ravintolaan Viro100 -lehdistömatkan* yhteydessä ja enää en hehkutusta ihmettele. Pääsin näkemään ja ennen kaikkea maistamaan, että Tallinnan ravintolamaailma on kaiken hehkutuksen ansainnut. Minusta tuli kertaheitolla Tallinna-fani!

Lounaalla viehättävässä Paju Villassa nostalgisessa Nõmmen kaupungiosassa.

Paju Villa on Tallinnan ravintolakeisari Tõnis Siigurin viides ravintola. Hänen muita ravintoloitaan ovat esimerkiksi NOA ja OKO. Paju Villa sijaitsee historiallisessa 1920 -luvun huvilassa Tallinnan lounaisreunalla olevassa Nõmmen puutarhakaupunginosassa. Paju Villa on avatttu kesällä 2017. Matkaa ravintolaan Tallinnan keskustasta on noin 8 km (noin 10 min ajomatka). Sijainti on kätevästi Tallinna-Pärnu -tien varressa. Paikalle pääsee myös bussilla.

Ravintolan osoite on Vabaduse Puiestee 88, Tallinna ja kotisivut: www.pajuvilla.ee/en

Ravintola on kauniisti entisöity ja isojen ikkunoiden ansiosta valoisa ja avaran tuntuinen. Ravintola on sisustettu skandinaavisen modernisti. Ravintolatilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa ja kesäaikaan käytössä on myös terassi ja puutarha.

Meille tarjoiltiin maisteltavaksi erilaisia alkupaloja, joista jokainen vei kielen mennessään. Makuyhdistelmät olivat yllättäviä, mutta hyvin yhteen sointuvia ja raikkaita. Alkupaloissa oli hienosti yhdistetty perinteisiä raaka-aineita modernilla twistillä. Jokainen annos oli kuin pieni taideteos. Pääruoaksi oli kalaa sitruunaisessa kastikkeessa. Ilahduin kasvisten monipuolisuudesta. Jälkiruoka oli lähes taivaallista. Valkosuklaista juustokakkua kirpsakalla vadelmakastikkeella ja kumkvattijäätelöä.

Hintatasoltaan alkuruoat pyörivät 8-12€ paikkeilla, pääruoat 16-26 € ja jälkiruuat 5-12€. Hyvin kohtuuhintaista ruuan laatuun ja paikan tasoon nähden. Lapsille on oma lastenlista ja ravintolasta löytyy myös pieni leikkipaikka.

Lounas juuri avatussa, kokonaan uusitussa ravintola Sfäärissä

Toisena matkapäivänä lounastimme vasta-avatussa ravintola Sfäärissä. Ravintola on vaihtanut tyyliään kokonaan. Aiemmin ravintolan yhteydessä sijaitsi myös vaatekauppa. Uudistettu ravintolamiljöö oli tyylikäs ja avara. Viherkasveilla ravintolasaliin on saatu niin näkösuojia kuin vehreyttäkin tunnelmaa luomaan. Pidin sisustustyylistä todella paljon.

Sfäärin omistaja, keittiömestari Toomas Lääts on puhtaiden makujen puolestapuhuja. Meille tarjoilluissa annoksissa oli paljon kookosta, eksoottista passionhedelmää, tuoreita yrttejä kuten rakuunaa ja apilaa sekä muita villiyrttejä. Ajan hermolla olevia raaka-aineita. Rehellisesti on sanottava, että Sfäärissä tarjoiltua alkuruokaa parempaa en ole ikinä ennen maistanut. Makuyhdistelmä oli aivan täydellinen. Vuohenjuusto ja hillottu makea tomaatti ja raikas pestokastike olivat jotain aivan mahtavaa.

Vastapainona joudun mainitsemaan, että pääruoan kanakebab ei saa minulta ylistystä, mutta sen ohessa tarjottu kookos- ja siemenpäällysteinen, grillattu sydänsalaatti sen sijaan oli todellinen makuelämys. Jälkiruoka oli eksoottisen makea ja sellaisista minä pidän. Aivan uusi makututtavuuskin jälkiruuassa oli, nimittäin herkullinen, rapea kassavasta eli maniokkiryyneistä tehty keksi.

Ravintola Sfäär löytyy osoitteesta Mere Puiestee 6 eli ihan vanhan kaupungin ja Sataman läheltä. Sinne ehtii ruokailemaan vaikka päiväristeilyn aikana.  Uusittu Sfäär avasi ovensa asiakkaille viime keskiviikkona! Tarkista aukioloajat ravintolan nettisivuilta.

*ravintolavierailut olivat osa Viro100 -lehdistömatkaa, jonka järjestivät yhdessä Visit Tallinn sekä laivayhtiöt Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line

Facebooktwitter

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Katariina 13.3.2018 at 23:27

  Näyttääpä mielettömän innovatiivisille nuo annokset, pakko päästä itsekin testaamaan! Nam 🙂

  • Reply Jonna 14.3.2018 at 10:12

   Todellakin innovatiisia annoksia. Raaka-aineina Paju Villassa oli tuttuja perinteisiä makuja, kuten hapankorppu, hapankaali, silli ja ja siika, erilaiset marjat ja peruna. Esillepano ja makuyhdistelmät sitten toivat uutta ilmettä ja uusia tuulia ruoka-annoksiin.

 • Reply Henna 28.3.2018 at 10:55

  Mietin ensin, että olenhan minä tuon Sfäärin jo testannutkin mutta sehän on vaihtanut kokonaan konseptia eli uuteen testiin pitää laittaa sekin. Paju Villa ihan uusi tuttavuus, pitääpä ajella katsomaan joku kerta. Kiitos vinkeistä!

 • Leave a Reply