Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kotimaanmatkailu Suomi

Ensi kertaa Lux Helsingissä

8.1.2018

Eilen päätin piristää sunnuntaipäivää retkellä Helsinkiin. Nappasin yhden lapsista mukaani seuraksi ja lähijunailimme pääkaupunkiin. Kiertelimme hieman alennusmyynneissä katselemassa (mitään ostettavaa ei löytynyt), herkuttelimme Espresso Hausessa makoisilla muffinsseilla ja tutustuimme Helsingin kaupunginmuseoon. Kaupunginmuseo oli nappivalinta ja siitä kirjoitan myöhemmin erikseen!

Se tärkein houkute Helsinkiin menolle oli nimittäin lauantaina alkanut Lux Helsinki, Helsingin kaupungin järjestämä valokarnevaali, josta olen monesti kuullut, mutten aiemmin päässyt itse paikalle katsomaan. Etukäteissuunnitelmistani huolimatta emme sitten kiertäneet koko valotaidefestivaalia, koska kylmyys, ruuhka ja useamman tunnin kiertelyn väsyttäneet jalat. Eilen tämä ei harmittanut, mutta nyt tätä kirjoittaeesani mietin, että olisihan se ollut kiva nähdä kaikki teokset. Ehkäpä ensi vuonna.

Lux Helsinki järjestettiin tänä vuonna kymmenennen kerran ja mukana on 11 teosta. Minä kiersin niistä siis vain neljä, mutta toisaalta siinäkin oli ihasteltavaa. Ylipäätään koko Helsinki on kaunis erilaisine jouluvaloineen pimeän aikaan. Lux Helsingin valoteokset tuovat vain vielä upeamman lisän jo valmiiksi kauniiseen kaupunkiin.

Tuomiokirkko vaihtui väriä ja kuviota mahtavan musiikin saattelemana. Teos Konstellaatio viihdytti ja keräsi yleisöä. Mekin seurasimme alati muuntuvaa tuomiokirkkoa niin auringonlaskun aikaan kuin varsinaisen Lux Helsingin avauduttua klo 17 jälkeen.

Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä valofestivaali, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Teoksista ovat tervetulleita nauttimaan kaikki. Tänä vuonna festivaali on avoinna 6.-10.1.2018 iltaisin klo 17-22.

Lux Helsingin kierros alkaa Esplanadin puistosta ja siellä oleva ensimmäinen teos (teokset) useamman taiteilijan Mikrogalleria ei kovin vakuuttanut. Väkeä oli ruuhkaksi asti ja teoksia oli vaikea edes pysähtyä katsomaan.

Myöskään teos Sokeripala Kappelia vastapäätä ei tehnyt mitenkään suurtä vaikutusta. Liekkö osuutta asiaan sillä, että Kappeli on paljon tunnelmallisemman ja viehättävämmän näköinen. Ehkä toisella sijainnilla tämäkin valotaideteos olisi päässyt enemmän oikeuksiinsa.

Olen sitä mieltä, että vaikka näkemäni valaistukset olivat kaikki kauniita, niin kyllä Helsingin kaunein rakennus on Kappeli! Vai onko joku  eri mieltä?

Tuomiokirkkoa valaisevan Konstellaation lisäksi ihailin tyttären kanssa pidempään Dark Ideas teosta Sofiankadulla. Tykkäsin erityisesti siitä, että teos oli toteutettu käyttämällä useaa vanhaa piirtoheitintä.

Oletko sinä vieraillut Lux Helsingissä aiempina vuosina tai tänä vuonna? Mikä teos oli sinun suosikkisi?

Lue lisää tapahtuman järjestäjän sivuilta: Lux Helsinki

Kurkkaa Walleni.us -blogista bloggaajan mietteet Lux Helsingin hiteistä ja hudeista: Lux Helsinki 2018: hitit, hudit ja huomiot

Facebooktwitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply