Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Saksassa Saksa Saksassa asuminen

Saksalaisia jouluherkkuja

3.12.2017
Suklaata, kakkua, keksiä, kanelia, sokeria, marsipaania. Näistä on saksalainen makea joulu tehty.

Marraskuussa ruokakauppoihin ilmestyvät erilaiset joulusuklaat, -keksit ja -kakut. Marraskuun lopulla avautuvat ensimmäiset joulumarkkinat, joiden käytävillä tuoksuu paahdettu manteli. Saksalaiset pitävät makeasta. Joulun herkkuvalikoimiin kuuluu valtava määrä erilaisia makeisia, suklaahahmoja ja herkullisia leivonnaisia. Tässä postauksessa esittelen teille muutamia tunnetuimpia.

Stollen eli saksalainen joulukakku

Yksi varmasti perinteisimpiä saksalaisia joululeivonnaisia on joulupulla Stollen, tiivis pullapitkomainen kakku, joka sisältää useimmiten rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä. Taikina on rasvaista (paljon voita!) ja makeaa hiivataikinaa ja Stollen onkin hyvin tuhtia herkkua. Mausteena on kardemummaa ja kanelia. Stollenin sisällä voi olla myös manteleita, marsipaania tai unikonsiemeniä. Pötkömäisen Stollenin sanotaan symboloivan kapaloitua Jeesus-lasta. Päälle siivilöitävä valkoinen tomusokeri taas kuvaa viattomuutta.

Joulunajan kekseissä maistuu vanilja ja kaneli.

Vaniljakuut ja kanelitähdet ovat tyypillisä joulunajan keksejä. Näitä mekin olemme päässet kyläpaikoissa maistelemaan ja lapset ovat näitä myös päiväkodissa ja koulussa leiponeet. Suomalaisia piparkakkuja muistuttavia mausteisia Spekulatius -keksejä myydään myös joulun alla.

Lebkuchenit eli eräänlaiset pehmoiset piparkakut täyttävät joulumarkkinoiden herkkukojut.

Lebkuchen on myös suomalaista piparkakkua muistuttava mausteinen keksi, mutta se on rakenteeltaan pehmeämpää. Yksi ero taitaa olla myös se, että saksalaiseen lebkucheniin tulee usein hunajaa, kun taas suomalaisiin piparkakkuihin käytetään siirappia. Lebkuchenkojut ovat yksi Saksan joulutorien kauneimmista ja houkuttelevimmista myyntikojuista. Isot, sydämen muotoiset keksit on koristeltu sokerikuorrutteella.

Viimeisin esittelemäni perinneherkku on suklaalla kuorrutettu Dominostein.

Dominopalat kuuluvat oleellisena osana saksalaiseen jouluherkutteluun. Näitä myydään myös joka kaupassa. Dominopala on Lebkuchen-keksistä tehty kerrosherkku. Lebkuchentaikinakerroksen lisäksi niissä on kerrokset hedelmämarmeladia ja marsipaania. Ja koko herkun kruunaa suklaakuorrute.

Lue lisää:

Saksalaiset jouluperinteet

Kölnin joulumarkkinat

Facebooktwitter

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Martina 3.12.2017 at 16:49

  Saksalaiset kyllä osaavat makeat herkut. En ole näitä jouluisia päässyt maistamaan, paitsi lebkuchenia ihan varmasti jossain, en vaan muista missä ja milloin. Kaikista saksalaisista leivonnaisista suosikkini on ihana Schwarzwaldin kakku. Kirsikan ja suklaan liitto on vaan niin ihana.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.12.2017 at 09:10

   Itse en kaikista saksalaisista leivonnaisista niin pidä, mutta etenkin suklaa- ja juustokakut vievät kielen mennessään! Monissa joulujuutissa on marsipanaia, joka ei itselleni oikien uppoa. Mutta onneksi valinnanvaraa on!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 3.12.2017 at 19:16

  Näitä paikallisherkkupostauksia on aina kiva lukea. Saksa on todella marsipaanimaa ja pitikin ehdottomasti käydä Niedereggerillä hankkimassa tuliaisia. Harmi, kun en tiennyt tuollaisista dominopalakekseistä. Ois maistuneet nekin. Täytynee käydä etsiskelemässä Lidlistä 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.12.2017 at 09:08

   Luulisi joulun alla olevan Suomen Lidleissä, Dominot on täällä niin yleisiä. Varmaan muuten Stolleniakin saa Lidlistä. Itse en ole marsipaanin ystävä, joten omat suosikkini Saksan jouluherkuista kallistuvat perinteisen suklaan suuntaan ja vaniljakuut ja kanelitähdet ovat herkullisia.

 • Reply Kaisa 8.12.2017 at 19:06

  Joulutoreilla ja jouluherkuilla pääsee hyvin virittäytymään joulufiilikseen 🙂 näitten herkkujen kylkeen sopii varmaankin Gluhwein!

 • Leave a Reply