Kaksikielisyys / kielitaito Yleinen

Kirjavinkki: Hilja ja vihreän talon kesä

23.10.2017

Sain kustantajalta luettavaksi tämän syksyn esikoiskirjailijan, Heidi Viherjuuren lastenkirjan Hilja ja vihreän talon kesä. Olen pitkään etsinyt lapsilleni uutta luettavaa. Kaikkein mieluiten suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Näin ulkosuomalaisena on vähän hankalaa pysyä kartalla Suomen kirjamaailmasta ja ylipäätään kirjoja on vaikeampaa saada luettavaksi.

Hilja ja vihreän talon kesä herätti mielenkiintoni heti, kun kuulin siitä. Kirjan päähenkilö on 7-vuotias Hilja ja hänellä on kaksi siskoa, 5-vuotias pikkusisko ja 12-vuotias isosisko. Omat lapseni ovat 6, 8 ja 11-vuotiaat tytöt eli samaistuminen kirjan päähenkilöön osuu hyvin kohdilleen. Olin myös utelias tutustumaan uuteen kirjailijaan. Suoraan sanottuna välillä tuntuu, että Suomen lastenkirjoissa pyörivät aina vain ne samat nimet ja olen jo hieman kyllästynyt Risto Räppääjiin ja Vilttitossuihin. Kaipasin uudenlaista luettavaa lapsilleni. Vaihtelu virkistää.

Luin kirjan kahdelle nuorimmalle lapselle ääneen iltasatuna. Kirjasta riitti luettavaa neljäksi illaksi. 6- ja 8-vuotiaat pitivät kirjasta ja lukiessa huomasin heidän eläytyvän moniin kirjan kohtiin. Esimerkiksi savusaunakohtauksessa lasten oli pakko kokeilla tarttuisiko mustasta sohvasta myös väriä sormiin. Kirjan alku oli ehkä heidän makuunsa hieman hidastempoinen, mutta tarina parani ja veti mukaansa loppua kohti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjan kieli oli monipuolista ja rikasta, mutta ei liian vaikeaa. Omat kaksikieliset lapseni eivät joutuneet kysymään kuin yhden sanan merkitystä minulta. Heille sana salonki ei ollut entuudestaan tuttu, mutta nyt on. Itse pidin erityisesti siitä, että kirja on tavallaan ajaton. Ei ole nykyhetkeen sidottuja muotisanoja tai (ulkosuomalaiselle lapselle) vierasta slangia.

Kirjan kuvitus on aivan ihana ja tukee tarinaa hyvin. Omien lasteni suosikkikuva oli kuva kissanpennuista. Tyttöjen suokikkiluku oli Hiljan seikkailu kesämarkkinoilla. Tämä onkin kirjan vauhdikkain ja tapahtumarikkain osuus. Ja selkeästi tytöilleni mieluisin. Tätä he olisivat kuunnelleet mieluusti vielä pidempäänkin. Onneksi kirjalle onkin tulossa jatkoa!

Kohderyhmän sanoisin olevan 5-9/10 -vuotiaat. Nuoremmillekin voi mennä, jos lapsi jaksaa keskittyä pidempiin kirjoihin. Toisaalta kirjan luvut toimivat hyvin yksittäisinäkin tarinoina, joten niitä voi lukea vaikka vain yksi luku kerrallaan iltasatuna. Äidin pyynnöstä oma 11-vuotiaanikin aloitti lukea kirjaa. Hän kuitenkin sanoi kahden luvun jälkeen, ettei lue enempää. Selkeästi oli jo liian vanha kirjan kohderyhmäksi.

Suosittelen kirjaa kaikille perinteisistä lastenkirjoista pitäville. Tarinaan on helppo samaistua. Kirja on hauska ja hyväntuulinen.

Hilja ja vihreän talon kesä jättää lukijan hyvälle mielelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply