Matkailu Saksassa Saksa

Kaupunkiopas: Köln

2.5.2017
Monta syytä ihastua Kölniin!

Köln on sopiva yhdistelmä historiallista kaupunkia ja modernia arkkitehtuuria. Kölniläiset ovat iloisia, avoimia ja suvaitsevaisia. Kölnissä on elävää kaupunkikulttuuria joka lähtöön. Kölnin kuuluisimmat turistinähtävyydet ovat Kölnin tuomiokirkko, vanhakaupunki ja lukkosilta. Köln on myös tunnettu kölninvedestä ja kölschistä, kölniläisestä oluesta. Kölnissä on myös Saksan vanhin yliopisto ja lukuisia mielenkiintoisia museoita ja runsas kulttuuri-, kahvila- ja ravintolatarjonta. Vuoden kohokohta on karnevaalit, joita myös Kölnin viidenneksi vuodenajaksi kutsutaan. Joulun alla puolestaan Köln täytyy toinen toistaan kauniimmista joulumarkkinoista.

Köln pähkinänkuoressa:
 • sijaitsee Saksan länsiosassa, Rein joen varrella, Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa
 • Saksan neljänneksi suurin kaupunki
 • noin miljoona asukasta
 • perustettu jo roomalaiskaudella, 38 eaa. Vanhin Saksan suurkaupungeista
 • tunnetuin maamerkki ja nähtävyys: Kölnin tuomiokirkko

Kölnin tuomiokirkon edusta täyttyy joulun alla joulumarkkinakojuista.

Kölnin turistinähtävyydet
Kölnin tuomiokirkko (Kölner Dom)

Kölnin kuuluisin nähtävyys lienee katolinen tuomiokirkko, Kölner Dom. Kirkko valmistui vuonna 1880. Nykyään Kölnin tuomiokirkko on mukana UNESCO:n maailmanperintöluettelossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kölnin tuomiokirkko lukuina:

 • korkeus 157 m (maailman kolmanneksi korkein kirkko!)
 • rakennusaika 632 vuotta
 • paino 160 000 tonnia
 • yli 1200 veistosta
 • 6 000 000 vierailijaa vuodessa
 • 2700 jumalanpalvelusta vuodessa

Lue Domista lisää täältä.

Tuomiokirkon torniin voi myös kiivetä. Lue lisää täältä.

Kölnin vanhakaupunki (Altstadt)  on pieni, mutta viehättävä kapeine kujineen ja lukuisina ravintoloineen ja oluttupineen.

Valitettavasti Köln tuhoutui toisessa maailmansodassa pahoin ja vanha kaupunki ei ole kovin suuri. Mutta sitäkin viehättävämpi. Vanhasta kaupungista löytyy värikkäitä kapeita taloja ja lukuisia terasseja, kahviloita, ravintoloita ja olutpanimoita. Vanhan kaupungin toreilla, Heumarkt ja Alter Mark, järjestetään myös lukuisia erilaisia kaupunkijuhlia ja tapahtumia. Esimerkkinä aiemmin mainittujen helmikuisten Kölnin karnevaalien ja marras-joulukuisten joulumarkkinoiden lisäksi vuosittaiset kaupunkijuhlat ja viiniviikot Kölner weinwoche toukokuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kölnin vanhankaupungin joulumarkkinoilla sukelletaan tonttujen maailmaan.

Paikallista ruokaa ja olutta kannattaa maistella esimerkiksi näissä panimoravintoloissa:

Kölnin Heumarktilla on vierekkäin Gaffelin ja Pfaffenin oluttuvat.

Prost! Kuten saksaksi kippistetään. Pfaffenin Kölsch maistui jopa minulle, joka yleisesti ottaen en pidä oluen mauista. Tämä Kölsch oli hyvin hyvin mietoa maultaan. Tuopin kokokin on juuri hyvä eli 0,2l ja hintaa tällä tuopilla on 1,80€.

”Kölsch, bitte”

Kölniläinen olut, Kölsch tarjoillaan aina 2 dl kapeissa laseissa. Jokaisessa panimoravintolassa/oluttuvassa on yleensä vain yhtä (heidän omaansa/heidän käyttämänsä panimon) kölschiä tarjolla. Saksassa on pöytiintarjoilu myös pubeissa. Tarjoilija pitää tukkimihen kirjanpitoa oluttilauksista lasinaluseen. Uusi kölsch-lasi tuodaan automaattisesti tyhjentyneen tilalle, kunnes laittaa lasinalusen tuoppinsa päälle merkiksi, ettei halua enempää juoda.

Muista tipata: Saksassa jätetään ravintoloissa tippiä. Sitä ei suinkaan tarvitse jättää paljoa, mutta on kohteliasta pyöristää maksamansa summa ylöspäin seuraavaan tasalukuun. Nyrkkisääntönä on noin 5-10%. Myöskään kolikoita ei ole kohteliasta jättää pöydälle, vaan tippi maksetaan tasarahana tai sanotaan tarjoilijalle se summa, jonka haluaa maksaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tarjoilija merkitsee tuomansa oluet lasinaluseen tukkimiehenkirjanpidolla.

Vanhan kaupungin lisäksi kannattaa käydä ihastelemassa kuuluisaa lukkosiltaa ja imemässä vähän rakkautta sen tuhansista lukoista. Ensimmäinen lukko on ripustettu vuonna 2008 ja nyt lukkoja arvioidaan olevan yli 40 000.

Lue lisää vanhasta kaupungista ja lukkosillasta täältä: Kölnin vanhakaupunki.

Ihaile Kölniä yläilmoista Panorama -näköalatasanteelta.

Edullinen tapa päästä näkemään Köln lintuperspektiivistä on vierailla Reinin toisella puolella Köln TrianglePanorama -näköalatasanteella. Sisäänpääsy maksaa aikuiselta vain 3€ ja alle 12 -vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi!. Samalla kannattaa nauttia vehreydestä ja viettää aikaa Reinin puistossa tai kävellä pitkin Reinin promenaadia ja ihmetella ohi lipuvia laivoja ja rahtialuksia. Rein on vilkkaasti liikennöity joki. Reinin rannoilla järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten kirpputoreja ja useamman kerran vuodessa sinne parkkeeraa myös suuri, kiertävä tivoli.

Lue lisää: Näköalatasanne Panorama ja Reinin puisto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vinkkejä lasten kanssa Kölniin matkustaville: Reinin puisto, Kölnin eläintarha ja kotieläinpuisto

Reinin puistossa (Rhein park) on myös suuri leikkipuisto lasten riemuksi. Puistoa kiertaa myös pieni junarata ja hyvällä säällä voi ajella pikkujunalla muutaman euron hintaan.Reinin puistossa on Zoo Brücke -sillan alla myös isommille lapsille ja nuorille suunnattu Jugendpark, josta löytyy sähköautorata, trampoliineja ja skeittausmahdollisuuksia.

Perheen pienimpiä ja isompiakin jäseniä hauskuuttaa myös gondolihissikyyti (Kölner Seilbahn) Reinin yli Reininpuistosta Kölnin eläintarhaan (Kölner Zoo). Eläintarha on suuri ja siellä viihtyy helposti kokonaisen päivän. Eläintarhassa on niin kotieläimiä kuin kaukaisempiakin eläimiä, suuri akvaariotalo ja pari leikipuistoa ja erilaisia ravintoloita ja kahvikojuja.

Lue lisää: Kölnin eläintarha.

Eläintarhan lisäksi eläinystävien kannattaa vierailla myös Lindenthaler Tierpark -kotieläinpuistossa Lindenthalin -kaupunginosassa. Tämä kotieläinpuisto on ilmainen ja siellä voi syöttää eläimiä kädestä. Sen läheltä löytyy myös iso leikkipuisto ja hyvät lenkkeilymaastot tai niityt vaikkapa jalkopallon peluuseen tai piknikkiin.

Maaliskuussa puutarhassa kukkivat kevätkukat.

Kölnin kasvitieteellinen puutarha

Yksi oma suosikkipaikkani Kölnissä on eläintarhan läheltä löytyvä kasvitieteellinen puutarha. Siellä riittää nähtävää ja ihasteltavaa useammaksikin vierailukerraksi, koska vuodenajan vaihtelut takaavat vaihtelevat kukat ja näkymät. Trooppisessa talossa ja kaktuspuutarhassa riittää nähtävää myös kylmemmille kuukausille.

Lue lisää: Kasvitieteellinen puutarha.

Upea japanilainen kirsikkapuu täydessä komeudessaan maaliskuussa kölnin kasvitieteellisessä puutarhassa.

Ostoksilla Kölnissä

Suurkaupunkina Köln tarjoaa toki myös mahtavat ostosmahdollisuudet. Kölnistä löytyy useampi iso ostoskeskus, joissa on mukava kierrellä kauppoja sisätiloissa, esimerkiksi sadesäällä.

Kölnin keskustassa Heumerktin ja Neumarktin välillä on kävelyalue, jonka pääostoskatu Shcildergasse tarjoaa lukuisia ostosmahdollisuuksia. Neumarktin läheltä löytyy myös etenkin erähenkisten ihmisten paratiisi, suuri Globe Trotter tavaratalo.

Ostosreissua suunnitellessa kannattaa huomioida, että Saksassa kaupat eivät ole auki sunnuntaisin! Sunnuntaina ovat auki vain kioskit ja leipomot ja nekin monesti vain muutaman tunnin aamupäivällä. Sen sijaan kaupat Kölnin keskustassa ja monet ostoskeskukset ovat perjantaisin ja lauantaisin auki pitkälle iltaan. Osa liikkeistä jopa klo 22 asti!

Breite Strasse Köln

Jos kaipaa hieman rauhallisempia ostoskatuja, kannattaa askeleet suunnata keskustasta poispäin kohti Rudolfplatzia. Esimerkiksi ostoskatu Breitestrassen varrelta löytyy hyvät ostosmahdollisuudet, mutta vähemmän turisteja.

Saksaan matkustavan kannattaa varautua myös siihen, että Visalla ei voi maksaa läheskään kaikkialla. Saksassa on käytössä Maestro -kortit, joten tästä syystä Visa ei kelpaa kuin harvoissa paikoissa. Kannattaa varautua maksamaan käteisellä.

Paikallisten suosimat Rudolfplatz ja Belgisches viertel

Jos haluaa perinteisten turistinähtävyyksien lisäksi viettää aikaa paikallisten suosimilla alueilla Kölnissä, niin suosittelen kiertelyä Rudolfplatzin ja belgialaisen korttelin alueella. Näillä kaduilla on erikoisempia pikkuputiikkeja, kivoja kahviloita, lukuisia hyviä ravintoloita ja illanviettomahdollisuuksia baareineen ja klubeineen. Kahviloista suosittelen pistäytymistä ainakin seuraavissa:

Ostosvinkki belgialaisessa korttelissa: Siebter Himmel tarjoaa erittäin onnistuneen sekoituksen kirjakauppaa, sisustustuotteita ja Marimekkoa!

Paikallisen täsmävinkki: Kölnissä asuva Johanna suosittelee vierailemaan torstai-iltaisin Rudolfplatzilla järjestettävässä Meat&Eat -tapahtumassa. Lue tapahtumasta lisää Johannan blogista: illallinen lämpölampun alla

Museoissa vaihtoehtoja piisaa!

Museoiden ystävillä Köln tarjoaa useita hyviä vaihtoehtoja. Itse olen vieraillut mm. Kölnin roomalaisesta historiasta kertovassa museossa (Römisch Germanisches Museum), joka löytyy ihan tuomiokirkon vierestä sekä suklaamuseossa (Schokoladenmuseum), joka löytyy puolestaan Kölnin satamasta, Köln Hafen. Sataman aluetta suosittelen muutenkin, sillä suklaamuseon ja Lindtin suklaamyymälän lisäksi sieltä löytyy mielenkiintoista arkkitehtuuria.

Lue lisää täältä: Kölnin satama, keskustan ostoskadut ja muut vinkit paikallisten Kölniin

Lasten kanssa matkustaville suosittelen erityisesti maailman kulttuurien museota ja seikkailumuseo Odysseumia. Odysseum on vastaava kuin Heureka. Siellä pääsee tutkimaan ja ihmettelemään maailman menoa. Tiedekeskus on rakennettu niin, että siellä on monipuolista tekemistä koko perheelle. Tiedon ja oppimisen ohella pääsee kiipeilemään köysiradoille ja tekemään vaikka oman animaatioelokuvan!

Lue lisää: koko perhe viihtyy Odysseumissa.

Kölnin museoiden esittelyt (englanniksi): cologne/museums

 

Suklaamuseossa pääsee seuraamaan suklaan valmistusta ja saa maistiaisiakin.

Milloin Kölniin kannattaa matkustaa ja miten sinne pääsee?

Kölnissä on tekemistä ja nähtävää ympäri vuoden. Kaupungin perusnähtävyyksien lisäksi lisämaustetta tuovat erilaiset tapahtumat. Joulumarkkinafanille ideaali ajankohta on joulun alla, jolloin pääsee nauttimaan kaupungin kymmenestä erilaisesta joulumarkkinasta. Helmikuussa Köln menee sekaisin karnevaaleista ja Kölnin kaduilla huomaatkin olevasi keskellä pellejä, nalleja, prinsessoita ja ties mitä mielikuvituksellisempia hahmoja.

Ja toukokuun loppupuolella on tänäkin vuonna yksi oma suosikkitapahtuma Kölnin viiniviikot. Lue täältä viime vuotisia kokemuksiani Kölnin viiniviikoista. Tänä vuonnakin sinne olen menossa. Lasillinen hyvää viiniä kelpaa aina.

Harmikseni Kölniin ei pääse suorilla lennoilla Suomesta, mutta toisaalta Frankfurtista ja Düsseldorfista matkustaa helposti ja nopeasti junalla Kölniin.

Lisää vinkkejä Kölniin ja Saksaan Lempipaikkojeni facebookissa / instagrammissa / twitterissä

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Johanna / Eau de Cologne 4.5.2017 at 10:22

  Kölnin suomalaisen täsmätärpit MM-kisaturistille voi lukea täältä. Tervelutuloa ihanaan Kölniin 🙂

  http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/eau-de-cologne/vinkkeja-kolniin-saapuville-mm-kisaturisteille

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.5.2017 at 10:31

   Hyviä vinkkejä! Ja toivotaan, että Suomi pelaa jääkiekon loppuerissä sitten Kölnissä!

 • Reply Laura/My post-University life 4.5.2017 at 10:48

  Sattuipa tämä postaus sopivasti sillä ollaan luultavasti tulossa pitkää vkl viettämään toukokuun lopussa Kölniin. Ja näyttää siltä että ollaan siellä juuri sopivasti viiniviikkojen aikaan! Kiitos siis tästä oppaasta, otan vinkit talteen!

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.5.2017 at 11:35

   Ole hyvä 🙂 Kölnin viiniviikot on kyllä ehdottoman suositeltava tapahtuma myös 😛 Ehkäpä treffataan siellä? Lasillinen viiniä maistuu aina.

 • Reply duunireissaaja 4.5.2017 at 17:54

  Viiniviikot kutsuvat! Ehkäpä siinä sivussa ehdin nähdä pieni ripauksen kaupunkia. Edellisestä käynnistä kun on jo tovi vierähtänyt

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 5.5.2017 at 10:13

   Jee jee, pian nähdään! Eiköhän siinä viinin juonnin ohessa ehdi muutakin tekemään. Kölnin keskusta on onneksi hyvin kompaktin kokoinen, joten tärkeimmät turistinähtävyydet ehtii kyllä kiertämään lyhyessäkin ajassa.

  Leave a Reply