Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kaksikielisyys / kielitaito Yleinen

Saksan opintoni etenevät: kokemuksia WordDivestä

16.12.2016

Ajanpuute, mukavuudenhalu ja laiskuus ovat olleet minulle (teko)syynä sille, etten ole tähän päivään mennessä lukuisista itselleni tekemistä lupauksista huolimatta päässyt osallistumaan kansanopiston saksan integraatiokurssille. Kuten tässä alkuvuoden blogikirjoituksessani kerroin, muutimme Saksaan kieltä osaamattomina. Muuton jälkeen olen opetellut saksaa kotona itsekseni niin oppikirjoista kuin muutaman opetusohjelman kautta. Ja käytännössä kuuntelemalla ja puhumalla saksalaisten kanssa. Saksan kieli on pikku hiljaa tarttunut ja pärjään arjessa saksan kielellä riittävän hyvin.

Halusin kuitenkin parantaa kielitaitoani ja laajentaa osaamistani ja sanavarastoani. Edelleenkään en ollut innokas aloittamaan päivittäistä kurssia vaan aloin miettimään mitä uusia vaihtoehtoja olisi verkon kautta kielen itsenäiseen ja omatahtiseen opiskeluun tarjolla. Olin kuullut muutamalta taholta suosituksia palkitusta, suomalaisesta WordDive -metodista, kiinnostuin kovasti ja otin heihin yhteyttä. Sain WordDiveltä käyttööni 6 kk opiskeluaikaa kaikkiin heidän tarjoamiinsa saksan kursseihin. Opinnot aloitin elokuun loppupuolella ja nyt on hyvä aika tehdä hieman välitilinpäätöstä. Mitä olen tähän mennessä oppinut ja mitä mieltä menetelmästä olen?

Nyt takana 1000 opittua sanaa.

Aloitin pohjatiedoistani huolimatta WordDive saksankurssit ihan alusta. Kuukaudessa (tein kurssia yhteensä 13 tuntia) suoritin ekat neljä saksan kurssia + matkailijan saksa 1 eli yhteensä 5 kursia. Opin näiden aikana 600 sanaa pysyvästi eli saavutin B1 kielitason. Oletuksena olin kyllä mielestäni jo valmiiksi tuolla tasolla, koska olin saksaa opetellut jo muuta kautta ja arjessa saksaksi kommunikoin.

Seuraava tavoitteeni on oppia 1200 sanaa eli saavuttaa B2 kielitaitotaso. Tällä hetkellä olen oppinut 1000 sanaa, joten hyvällä mallilla mennään. Kurssia olen tehnyt nyt yhteensä 25 tuntia. Toisin sanoen olen oppinut keskimäärin 40 sanaa pysyvästi jokaista kurssiin käyttämääni tuntia kohti. Ei yhtään huono. Tehokas ja nopea menetelmä. Käyttöaikaa kurssien tekemiseen minulla on vielä helmikuulle asti. Olen kokenut parhaimmaksi tavaksi itselleni tehdä harjoituksia useana päivänä viikossa, mutta vain 20-30 min kerrallaan. Yksi pidempi taukokin minulle tuli lokakuussa, kun en Australian matkan ja muiden kiireiden takia ehtinyt (saanut aikaiseksi) tehdä kurssia lainkaan. Ilman tätä kuukauden taukoa olisin varmasti edennyt jo pidemmälle.

WordDive ruokakurssi

Ihmettelin hieman, kun neljän ensimmäiseksi suorittamani Worddive -kurssin jälkeen tuntui, että siinä tulee minulle paljon uutta sanastoa. Olin kyllä ajatellut kielitaitoni olevan parempi. Mutta pikku hiljaa tajusin, että kyse on siitä, millaista sanastoa WordDivessa kysellään. Ne poikkeavat jonkin verran siitä sanastosta, jota itse arjessani käytän joka päivä. En tarvitse Saksan arjessa esimerkiksi erilaisten alkoholilaatujen tai oluttyyppien nimiä taikka erikoisia ja spesiaaleja urheiluun tai musiikkiin liittyviä sanoja. Sen sijaan, minä kolmen lapsen äitinä tarvitsen (ja osaan) erilaisia lapsiperheen elämään liittyviä sanoja. Minulle on tärkeää pystyä kommunikoimaan lasten lääkärin, päiväkodin hoitajan tai opettajan kanssa. Meillä vierailee myös lasten ystäviä ja pidän yhteyttä ja välillä kahvittelen myös lasten kavereiden vanhempien kanssa.

Minun osaamani sanasto käsitttää siis esimerkiksi erilaisia sairauksiin ja kehoon liittyviä sanoja. On tärkeämpää osata kertoa lapsella olevan nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta kuin tietää miksi jalkapallomaalin sivutolppaa saksaksi sanotaan. Samoin minulta sujuvat leikiten erilaiset askarteluun tai leikkimisen liittyvät aiheet. Tiedän mikä on hiekkalaatikko, keinu tai liukumäki. Osaan myös lukuisia eläimiä saksaksi. Koulutarvikkeet ostetaan täällä itse, joten olen oppinut viivottimet, harpit, laskimet, vihkot, terottimet, vahaliidut ja vesivärit jne. Ei näitä kyselty WordDivessa. Joskus nauretaan miehen kanssa, että meillä on yhteensä todella hyvä saksan kielitaito. Hän taitaa töihin, asuntoon, autoon, veroihin ja vakuutuksiin liittyvät asiat ja minä taas olen se perheen päiväkoti-, koulu-, lääkäri- ja kaverisuhdevastaava.

Ehkäpä WordDive voisi jossain vaiheessa kehittää maahanmuuttoon tähtäävän saksankurssin, jolla harjoiteltaisiin ajanvarausta lääkärille, lapsilisän hakemista, koulu- ja päiväkotipaikan hakemista tai keskusteltaisiin erilaisista Saksan (juhla)perinteisiin liittyvistä liittyvistä asioista. Sanastossa voisi olla esimerkiksi sanoja lääkärintutkimus, kuulotesti ja näkötesti. Apteekki- tai vakuutussanastokaan ei olisi pahitteeksi. Lisäksi voisi opetella sanoja päiväkoti- ja koulumaailmasta. Tällaiselle kurssille luulisi olevan kysyntää!

Vaikka tuossa yllä hieman nurisin siitä, että WordDivessa ei jo osaamaani (ja täällä asuessa tarvitsemaani) sanastoa opetettu/kyselty, niin samalla se oli minulle hyvä asia. Olen saanut todellakin laajentaa osaamistani WordDivea tekemällä. Siellä oppimani uudet sanat ovat olleet todellakin minulle uusia. Ja totta on myös se, etteivät kaikki tarvitsekaan ns lapsiperheen sanastoa. Esimerkiksi WordDivesta löytyvät matkailijoiden saksa -kurssit on suunniteltu matkailijaa ajatellen – ei Saksaan muuttavaa lapsiperhettä varten. Ja vaikka yllä hieman valitin, että esimerkiksi jalkapallomaalin tai viulun eri osien nimet saksaksi eivät olisi niin hyödyllisiä, voivat ne silti esimerkiksi innokkaalle jalkapallofanille/muusikolle sitä ollakin. Ja ihan oikeasti olen oppinut paljon hyödyllisiä uusia sanoja WordDiven kautta. Ennen kaikkea olen oppinut oikeinkirjoitusta ja sanojen sukuja. Näiden opettelussa olen ollut aiemmin hieman laiska. Ja jos ei osaa sanojen sukua, ei osaa taivuttaa sanoja oikein. Puheessa tätä ei ehkä niin kuule, mutta kirjoitetussa saksassa tämä on erittäin oleellinen asia. Koen saaneeni WordDiven avulla myös varmuutta saksan kielen kirjoittamiseen.

WordDive saksan kurssi

WordDive soveltuu parhaiten mielestäni sanavaraston laajentamiseen ja oikeinkirjoituksen oppimiseen.

Itselläni WordDive auttoi myös rohkeammin käyttämään kieltä. Kun sanavarasto kasvaa , niin entistä rohkeammin uskalsin alkaa puhumaankin. Ja mitä enempi keskustelee, niin sen helpompaa siitäkin tulee. Viimeisimpänä muutoksena huomaan entisiin taitoihin verrattuna, että uskallan puhua puhelimessa paljon paremmin. En tiedä muista, mutta minulle saksaksi puhelimessa puhuminen on ollut kaikkein vaikeinta saksan kielen käyttämisessä. Viime aikoina sen sijaan olen soitellut useita puheluita ja kyennyt jopa pitkähköihin keskusteluihin puhelimitse. Vaikka siis varsinaisesti wordDivessa ei voikaan saksaksi puhumista ja keskustelemista harjoitella, tukee se näitäkin taitoja sanavarastoa kasvattamalla. Ja vaikka lähinnä oppii sanastoa, tulee esimerkkilauseiden avulla myös saksan lauserakenteet sanajärjestyksineen tutuksi. Lisäksi sanojen ääntämistä oppii kuuntelemalla ja toistamalla niitä WordDivessa.

WordDive -metodin hyödyt:
 • pakko opetella saksan kielen sanojen suvut ja kirjoitusasut
 • sanat todellakin oppii, koska niitä kysellään kunnes jäävät pysyvään muistiin.
 • voi tehdä haluamansa ajan, vaikka vain 10 min kerrallaan. Ei sidottu aikaan eikä paikkaan.
 • voi edetä omaa tahtia
 • sopii myös epävarmalle ja ujolle. Voi tehdä rauhassa kotona eikä tarvitse esitellä virheitään opettajalle tai kanssaopiskelijoille. Saa ihan rauhassa toistaa ääneen sanat ilman, että kukaan kuulee.
haitat/huono puolet:
 • väsyneenä tuli helposti kirjoitusvirheitä, jolloin sana tulkittiin menevän värin. Joskus se ärsytti.
 • ei saksan kielen kielioppiosiota. Kielioppi pitää opetella muuta kautta. Osassa muista tarjolla olevista kielistä kielioppiosio kuitenkin löytyy.
 • ei voi harjoitella vastavuoroista kommunikointia.
 • kukaan ei korjaa ääntämisvirheitä.
Vertailu muihin käyttämiini sovelluksiin:
 • Rosetta Stone -sovellus oli liian hidas ja toistoa tuli liikaa. Koko osion joutui tekemään uudestaan, jos yksikin sana väärin. WordDivessa nopeus säätyy oppijan mukaan ja vain niitä sanoja kysellään, joita ei ole vielä oppinut. Pistokokeita kyllä tehdään myöhemminkin eli niillä varmistetaan, että sanat todellakin ovat jäänneet pysyvästi mieleen.
 • Deutsche Welle -interaktiivinen verkkokurssi: olen tykännyt myös tästä ja siinä hyvää onkin se, että sieltä löytyy myös kielioppia. Deutsche Welle on saksaksi/englanniksi, joten ainakin aloittelijalle vaikeampi. Itsekin olen kyllä tykännyt ja kokenut hyödylliseksi Word Diven suomennokset. Tietää ainakin varmasti ymmärtävänsä sanan/lauseen oikein, kun ne on suomeksi käännetty.

WordDive-menetelmä

WordDive kehittyy ja uudistuu edelleen.

Tänä aikana, kun olen WordDivessa opiskellut, on menetelmiin ja/tai sovelluksiin tullut monia uudistuksia. Nyt saa esimerkiksi käyttöönsä aina automaattisesti kaikki valitsemansa kielen kurssit. Lisäksi uusia kurssia tai kielioppipaketteja tulee valikoimiin koko ajan. Uusimpana uudistuksena WordDive sovellus käytäämälleni iPadille muuttui kokonaan. Hetki kesti itsellä sopeutua uuteen versioon enkä esimerkiksi tykännyt laisinkaan sovellukseen lisätyistä äänitehosteista. Ne onneksi sai pois päältä. Itselleni muutenkaan ei ole pelillisyys tai animaatiot tärkeitä, vaan minulle riittää helppo- ja nopeakäyttöinen sovellus, ja palkintona (motivaattorina) riittää opitut sanat.

Suosittelisinko muille WordDivea?

No kyllä! Olen tyytyväinen kurssiin ja menetelmään ja jossain vaiheessa tulen varmasti kokeilemaan sitä muidenkin kielien kuin saksan osalta. Esimerkiksi matkailijan italia tai espanja houkuttelisivat kovasti. WordDive -menetelmää saa muuten kokeilla jokainen ilmaiseksi 14 päivän tutustumisjaksolla. Ei siis tarvitse ostaa sikaa säkissä.

ARVONTA: 3 x 3 kk opiskeluaikaa!

Ilokseni voin myös kertoa, että sain WordDivelta lukijoilleni arvottavaksi 3 kappaletta 3 kk lisenssiä vapaasti valittavan kielen opetteluun. Kerro siis kommenteissa minkä kielen kurssin haluaisit (ja miksi), jos arpaonni sinua suosii. Kaikki valittavissa olevat kielet löytyvät täältä: www.worddive.com/fi/ Jätä lisäksi sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään (osoite ei näy muille kuin minulle). Osallistumisaikaa arvontaan on vuoden lopppuun eli 31.12.2016 asti. Voittajiin otan sähköpostitse yhteyttä tammikuun ensimmäisen viikon aikana. Onnea arvontaan!

*yhteistyössä WordDive

You Might Also Like

68 Comments

 • Reply Ananas2go / Popot pogoillen 16.12.2016 at 11:25

  Italia tuon luettelon kielistä. Sinne tekisi mieli jazz- ja ruokateemaiselle tutkimusretkelle. Harmi, että bulgaria uupui valikoimasta.

 • Reply Kaisa 16.12.2016 at 12:17

  Oi kun arpaonni olisikin myöden! Valitsisin saksan, jota on aikoinaan tullut opiskeltua mutta joka on vuosien aikana valitettavasti myös jonkin verran päässyt unohtumaan.

 • Reply Marja-Liisa 16.12.2016 at 13:58

  Saksaa voisin kerrata!

 • Reply Mari 16.12.2016 at 14:17

  Tuli mieleni tuosta kirjoituksestasi kun muutin Ruotsiin ja totesin, että koulussa opittu sanasto ei ihan vastannut vaatimuksiani muutettuani uuteen maahan. Sanakirjaa piti plärätä ahkerasti ennen kuin menin ostamaan ensimmäisen asuntoni ja edelleenkin jos joudun menemään lääkäriin vähän harvinaisemman vaivan kanssa. (Mikäs se pohje nyt olikaan taas ruotsiksi…)

  Olen mukana arvonnassa! Saksaa minäkin haluaisin oppia lisää koska olen viime vuosina tykästynyt lomailemaan siellä 🙂

  • Reply Jonna 16.12.2016 at 14:52

   Tuo on kyllä totta, ettei varmaan missään maassa alussa täysin kieltä osaa, vaikka kuinka olisi kieltä koulussa oppinutkin. En minäkään kieliongelmitta englanninkielisessä maassa pärjäisi, vaikka englantia osaan (edelleen) huomattavasti saksaa paremmin. Ja on muuten myös hauskaa huomata, että tiedän jonkin verran sanoja saksaksi, joita en englanniksi osaa. Esimerkiksi kerrossänky (jonka opimme saksaksi sellaista täällä lapsille ostaessa) tai vaikkapa vilisika (joita käymme syöttämässä kodin lähellä).

   • Reply Mari 16.12.2016 at 15:30

    16 vuoden jälkeen tiedän myös paljon sanoja ruotsiksi joista ei hajuakaan mitä ne ovat suomeksi! Esimerkiksi tietokonesanasto on muuttunut aika perusteellisesti 🙂

 • Reply Johanna / Eau de Cologne 16.12.2016 at 14:44

  Saksaa Ehdottomasti!

 • Reply Tytti 16.12.2016 at 15:01

  Olisi kyllä ihanaa voittaa tämä 🙂 valitsisin kieleksi ruotsin, koska kirjoitan kielen keväällä 2018 ja harjoittelusta olisi suuri hyöty.

 • Reply klaara 16.12.2016 at 16:10

  Espanjaa olen joskus opiskellut kansalaisopistossa mutta unohtanut paljon, siksi valitsen Espanjan.

 • Reply SannaF 16.12.2016 at 16:33

  Vaikea valinta olisi.. Espanja ja italia olisivat hyödyllisiä reissatessa, mutta ruotsi kaipaisi verestystä, koska siitä on käytön puutteen vuoksi unohtunut sanasto melkeinpä kokonaan ja siitä kielenä olis töissä hyötyä.

 • Reply Anne 16.12.2016 at 16:35

  Minä haluaisin oppia espanjaa, koska lomareissu keväälle on jo varattu.

 • Reply Emilia 16.12.2016 at 18:02

  Opiskelin saksaa lähes 10 vuotta, mutta kieltä ei tule käytettyä nykyään yhtään. Tämän vuoksi voisin muistin virkistykseksi kerrata kieltä. 🙂

 • Reply Suvisini 16.12.2016 at 18:17

  Valitsisin ruotsin, koska ärsyttää, että osaan sitä nykyään niin huonosti, vaikka kouluissa olen viitenä vuotena sitä opiskellut ja ollut hyväkin siinä 😀

 • Reply Miia 16.12.2016 at 19:07

  Oi, ihana arvonta! Valitsisin kyllä varmaan englannin, koska siinä olisi niin paljon parannettavaa!!

 • Reply Janika Sirén 16.12.2016 at 20:21

  Niin upea arvonta! Valitsisin venäjänkielen, sillä haluaisin oppia venäjää. Olen käynyt muutama vuosi sitten pikaisesti kursseilla, mutta en oikein oppinut mitään. Haluaisin saada uuden mahdollisuuden jatkaa venäjänkielen opiskeluja. Olen seurustellut lähes 5-vuotta venäläistaustaisen miehen kanssa, joten koen jotenkin kunnioittavaksi osata puhua myös hänen kotimaan kieltään. Silti en koskaan ole saanut aikaiseksi tosissaan opiskella venäjää. Nyt sille olisi oiva mahdollisuus! Toisena kielivaihtoehtona olisi taas englanti, sillä englannin taitoni ovat myös erittäin surkeat…

 • Reply Taina 16.12.2016 at 22:56

  Hyvä postaus. Sä olet aina asiallinen.
  Mulla on takana enkku ja ruotsi pitkinä kielinä, lyhyinä ranska ja saksa.
  Ranskaa ja saksaa osaa jonkinverran, kun on pakko. Olen airbnb-host sivutoimisena siis ja huomasin yllätyksekseni, että ranskankieli alkoi palautua, iun sain vieraakseni täysin ranskankielisen pariskunnan. En muuten käsitä, miten eivät osanneet edes englantia tai siis ehkä eivät vain halunneet puhua. Varoittelin, että ei Suomessa juuri kukaan ranskaan kadulla puhu. Lähtötaksinkin sain tilata heille, koska ranskaksi siitä olisi mitään tullut?
  Voisin ajatella joko ranskaa tai venäjää.
  Venäjää tai oikeammin kirkkoslaavia tarvitsisin. Olen laulanut viitisen vuotta ortodoksisessa kirkkokuorossa, vaikken kylläkään ole ortodoksi. Se sujuu hatarasti laulettuna, mutta en oikein tiedä mitä laulan. Puolet venäjän aakkosista on hallussa ennestään. Ortodoksikirkossa käy Suomessa paljon venäjänkielisiä ihmisiä, jotka hekkn haluaisivat jutella paikallisten kanssa.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 9.1.2017 at 11:02

   Onneksi olkoon, arpaonni suosi sinua Taina!

   • Reply Taina 9.1.2017 at 16:13

    Spassiba! Lähetinkin jo sulle postin. Jihuu! Kiitokset siis.

 • Reply Leena 17.12.2016 at 07:03

  Englantia. On päässyt ruostumaan.
  leenvikki(at)gmail.com

 • Reply Leena 17.12.2016 at 07:59

  Espanjaa. Lomailun takia. Edessä on reissuja espanjakielisiin maihin.

 • Reply Emilia 17.12.2016 at 10:36

  Ottaisin englannin kielen kurssin,sillä olemme lähdössä ensi syksynä vaihtoon usaan.

 • Reply Jelena 17.12.2016 at 12:28

  Englanti ehdottomasti! Tarvitsen sitä haaveammatissani, mutta taidot ovat nyt aika olemattomat.

 • Reply Ipe61 17.12.2016 at 12:29

  Englanti. Kansalaisopistossa olen ottanut kursseja, mutta aikaa ei lähiopiskeluun ole. Tämä olisi mahtava!

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 17.12.2016 at 13:28

  Englanti, haluaisin nähdä millä tasolla olen ja tottakai parantaa sitä.

 • Reply Miukkis 17.12.2016 at 13:41

  Englanti. Tulisi todellakin tarpeeseen kerrata jo aikoinaan opittua ja oppia vielä lisää. Englanti on hyödyllinen kieli, jota haluaisin hallita paremmin.

 • Reply Kristiina 17.12.2016 at 13:48

  Saksa, italia tai eesti – näitä voisin opiskella.

 • Reply Maire 17.12.2016 at 13:51

  Minulla on sakalaisia ja itävaltalaisia ystäviä, joten siis saksaa voisin treenata, alkeet hallussa. Kiva kisa!

 • Reply Minttu 17.12.2016 at 14:12

  Espanja, koska se jäi lukio aikana vain yhteen kurssiin. Haluaisin kerrata siis kieltä ennen espanjan matkaa 😉

 • Reply Niina 17.12.2016 at 15:01

  Espanja, saksa tai englanti.
  Espanjaa olenkin menossa kansalaisopistoon opiskelemaan, saksan haluaisin oppia mahdollisen muuton vuoksi ja englantia nyt olisi hyvä vain kerrata… eikä se ruotsikaan kyllä pahitteeksi olisi. 🙂

 • Reply Taru 17.12.2016 at 15:33

  Saksaa! Parina viimevuonna Saksassa on tullut reissattua useasti ja viime kesänä lähdin myös kuukaudeksi vaihtoon. Nyt yo-kirjoitukset lähestyvät ja laajempi sanavarasto ei varmasti olisi pahitteeksi, vaikka kieli yleisesti onkin hallussa 🙂

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 17.12.2016 at 20:53

  Saksasta olisi alkeet ja saksankieliset maat vetää puoleensa. Sitä olen muutenkin ajatellut preppaavani vielä joskus! Joten siis saksa! 🙂

 • Reply Tonttu Toljanterrri 17.12.2016 at 23:04

  Apua, tämä tulisi niin tarpeeseen! Kielitaidot ovat jo sen verran päässeet ruostumaan… Valitsisin joko englannin tai ruotsin. 🙂

 • Reply Sanni 17.12.2016 at 23:41

  Espanjaa tai ruotsia haluaisin oikeasti opiskella, mutta koska täällä Saksassa asustan ja kielikurssinikin loppuu juuri, päädyn kuitenkin saksaan. Vaikka sitä aluksi suoraan sanottuna inhosinkin, niin nykyään saksa alkaa olla jo ihan kivaa, varsinkin kun oman edistymisensä huomaa ja tietää pärjäävänsä arjen tilanteissa!

 • Reply Halejo 18.12.2016 at 01:23

  Ehdottomasti englantia haluaisin opiskella! Minua on stressannut suunnattomasti monet tilanteet, joissa olen joutunut englantia puhumaan, joten varmuutta haluaisin lisää.. Lukiossakin pidin kyllä mm. ruotsin ja saksan opiskelusta, mutta enkkua kohtaan oli jo ala-asteella jäänyt kalvava epävarmuus ja sitä myötä opiskelumotivaatio oli alhainen… Nyt olisi hyvä aika korjata tilanne, kun sukulaisillekin on tullut ulkomaalaisia kumppaneita, joiden kanssa haluaisin uskaltaa kommunikoida…

 • Reply Salla 18.12.2016 at 09:04

  Saksaa pitäisi oppia niin voisi kommunikoida avopuolison sukulaisten kanssa seuraavalla Saksan matkalla. Olen koittanut Duolingo-sovellusta tähän ja kyllä siinäkin on uusia sanoja oppinut.

  • Reply Jonna 18.12.2016 at 14:04

   Mun mies on opetellut saksaa Duolingon kautta ja tykännyt kyllä ja hyvin oppinutkin.

 • Reply piitu 18.12.2016 at 13:21

  Espanjan luultavasti, haluaisin oppia edes perusteita!

 • Reply Sara|Sara's Fab Life 18.12.2016 at 18:45

  Perus englantia opiskelisin. Tai matkailu sanaosta että saisin enemmän luottamusta siihen että pärjäisin yksin reissussa. Kokeilin 2vk (?) ilmasta kokeilujaksoa, mutta valitsin liian helpon, enkä tiennyt/löytänyt/osannut että voiko vaikeusastetta muuttaa. Itse en siitä hirveesti tykännyt, mutta haluisin antaa toisen mahollisuuden, kun idea on kuitenkin hyvä. En haluaisi reissussa että muut joutuisi olemaan mun tulkkina vaan haluaisin pärjätä yksinkin.

 • Reply Kanelipulla 18.12.2016 at 18:54

  Työskentelen kansainvälisessä yrityksessä ja uralla etenemisen kannalta olisi todella tärkeää saada Saksa haltuun. Tämän kanssa opiskelu sujuisi varmasti mukavammin kuin lukioaikaisten saksankirjojen kanssa.

 • Reply Marjuska 18.12.2016 at 22:52

  Kyllä se on englanti, joka on hieman ruosteessa ja kaipaisi päivitystä. Kesällä olisi tarkoitus lähteä reissun päälle Eurooppaan ja olisi hienoa saada varmuutta kielenkäyttöön!

 • Reply Laura 19.12.2016 at 09:36

  Saksan kurssi tekis kyllä taas terää pitkästä aikaa!

 • Reply Juhtimus 19.12.2016 at 15:42

  Englannin opiskelupaketin valitsisin, koska sille kielelle eniten käyttöä töissä ja vapaa-ajalla. 🙂

 • Reply Enna 20.12.2016 at 19:46

  Jos minulla olisi WordDive, opiskelisin lisää saksaa. Saksassa asuvana minulla on juurikin tuo mainitsemasi haaste, että oman arkielämän sanasto on hyvinkin tuttua, mutta heti uudelle elämänalueelle mentäessä sanavarasto tuppaa hyytymään. 🙂

 • Reply Jenni 25.12.2016 at 21:14

  Mua kiinnostaa WordDiven uudet laajan englannin kurssit, joissa mm. politiikka- ja yhteiskuntasanastoa. Opiskelen englanniksi, niin siksipä tarvitsisin preppausta tuollaiseen.

 • Reply Bazi 26.12.2016 at 10:29

  Haluaisin oppia ruotsia! Sitä olisi töissä hyötyä mutta työantajan tarjottamaan kurssiin en pääse sillä olen ihan aloittelija.

 • Reply Tuija 26.12.2016 at 19:25

  Englanti kaipaa ensisijaisesti harjoittelua 🙂 auttaisi työnhaussa. Olisi Kiva kokeilla toimiiko, voisi tämän jälkeen treenata myös saksaa ja ruotsia.

 • Reply Piia Halme 26.12.2016 at 19:32

  Valitsisin myös Saksan koska tarvitsisin siihen nyt jonkun potkun vaan perseelle.. uskoisin et tämä olis se juttu.:)

 • Reply ansu88 26.12.2016 at 21:11

  Ehkä valitsisin englannin.

 • Reply Virpi 26.12.2016 at 21:59

  Kuulostaapa kivalta! Noista kielistä valitsisin espanjan, se on kiinnostanut jo pidempään, mutta ei ole täällä Saksassa asuessa tullut lähdettyä kurssille, kun olen ajatellut, että on hankala opetella uusi kieli ”saksaksi”, siis niin, että opetuskieli on saksa. WordDiven avulla saisi alkeet haltuun ja voisi uskaltautua kurssillekin. 🙂

 • Reply Mertsi 26.12.2016 at 22:43

  Noniin! Saksaa tänne kiitos, muutamme Berliiniin tammikuun alussa ja kertauksen tarve on ilmeinen 🙂 kunpa onnetar suosisi tällä kertaa!

 • Reply Kristina 27.12.2016 at 09:21

  Miehelleni suomen kielen kurssi! 🙂 Osaan itse jo hyvin Saksaa, mutta saksalainen mieheni on hieman laiska kieltä oppimaan. Nyt kun puhun pojillemme vain suomea, olisi hänellä korkea aika alkaa tehdä jotain asialle! Kiitos paljon ohjelman esittelystä!

 • Reply Pinja 27.12.2016 at 11:00

  Asumme Kanadassa ja ranskan kielen opetus on täällä koulussa varsin tehotonta. Eli toivoisin ranskankielenkurssin, jotta voisin opetella lisää ranskaa poikani kanssa.

 • Reply Kotihiiri 27.12.2016 at 11:06

  Asun Saksassa ja lapseni ovat syntyneet Täällä. Aika on kortilla, mutta kieltä pitäisi opetella ja kursseille meno nyt mahdotonta. Osuisipa arpaonni tällä kertaa!

 • Reply Liisa Hoffmann 27.12.2016 at 11:10

  Englannin mieleen palautus

 • Reply Vilma Doumbouya 27.12.2016 at 11:35

  Laiskimus täälläkin on estänyt ranskankielen oppimista. Poikani 2v kohta puhuu paremmin kuin minä! Mukana arvonnassa 🙂

 • Reply Ilona 27.12.2016 at 12:49

  Tarvitsisin ehdottomasti ruotsinkurssin… Kieli on ruostunut ja sanat unohtuvat! Tuntuu ihan turhauttavalta, kun kieltä on opiskellut koulussa monta vuotta ja nyt ei osaa suunnilleen kahvia enää tilata…

 • Reply Ainu 27.12.2016 at 22:10

  Ranskaa työn ja myös huvin vuoksi ?

 • Reply Lotta 28.12.2016 at 07:14

  Portugali! Asun Mosambikissa, ja kielenopetuksessa ei ole kauheasti valinnanvaraa.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 9.1.2017 at 11:05

   Onnittelut! Arpaonni oli sinulle myötä! Toivottavasti portugalin kurssista on sinulle iloa ja hyötyä 🙂

 • Reply Tanja 30.12.2016 at 20:18

  Espanja. Koska maa on niiiin ihana. Talviloma eksoottisilke(!) Teneriffalle jo varattu, jo 8:tta vuotta putkeen! Kesällä Baleaarit. Yms.yms.

 • Reply tiiu 30.12.2016 at 21:05

  Kovasti kyllä houkuttelisi valita japani mutta valitsen kuitenkin viron.

 • Reply sarita 30.12.2016 at 21:19

  Espanjan koska siellä tulee varmasti vielä lomailtua.

 • Reply ese 31.12.2016 at 10:28

  Italia, jotenkin se vaan kiinnostaa eniten.

 • Reply mikkot 31.12.2016 at 17:35

  Italian. En osaa sanaakaan italiaa joten siksi valitsin sen.

 • Reply Tarja Juupajoelta 31.12.2016 at 17:51

  Yllättäen valitsin saksan kielen opinnot. Aikanaan oppikoulussa luin vuoden ja muistaakseni tykkäsin kielestä. Kansalaisopiston kurssin aloitin syksyllä, mutta etenemme tosi hitaasti. Tavoitteenani on , että osaan itse asioida maassa ettei aina tarvitse toisen puhua/kysyä puolestani asioista.

 • Reply Paula 14.3.2017 at 20:52

  Englanti on pahasti ruosteessa kun käyttömahdollisuuksia ei juuri ole eli sitä 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 15.3.2017 at 09:17

   Hei Paula! Valitettavasti täämä arvonta on jo loppunut. Mutta kokeile ihmeessä WordDiveä siitä huolimatta. Palveluun voi tutustua 2 viikkoa ilmaiseksi 🙂

  Leave a Reply