Suomen suurin matkablogiyhteisö
Australia

Hahndorf – saksalainen kylä Australiassa

20.11.2016

hahndorf_toffeekauppa

Kysellessämme etukäteen vinkkejä Adelaiden matkaamme varten, meille suositeltiin monelta taholta Hahndorfia, saksalaista kylää Adelaide Hilsseillä. Etenkin, jos olimme maininneet tulevamme Adelaideen Saksasta. Onpa yllättävää 😀 Aluksi tuntui hassulta ajatukselta mennä käymään saksalaisessa kylässä Australiassa ollessa. Mutta lukiessamme Lonely Planetin Etelä-Australian opaskirjaa ja surffatessamme Adelaiden kaupungin turistisivuilla törmäsimme näissäkin aina suositukseen vierailla Handorfissa. Ehkä se ei niin huono ajatus olisikaan. Hahndorf sijaitsee vain 28 km päässä Adelaidesta ja osuisi muutenkin matkareittimme varrelle.

Pistäydyimme Hahndorfissa aurinkoisena lokakuisena lauantaipäivänä siirtyessämme Victor Harborista Tanundaan, Barossa Valleyhin.

Hahndorf on Australian vanhin saksalaisten siirtokunta.

Hahndorf on pieni, noin 2500 asukkaan kylä. Tänä päivänä se on eläväinen turistikohde, yksi Etelä-Australian suosituimmista kohteista. Hahndorfista löydätkin iloista meininkiä ja paljon vierailijoita pääkatua kävelemässä. Kylässä on lukuisia pieniä putiikkeja, ravintoloita ja olut- ja viinitupia. Sieltä löydät myös saksalaista ruokaa ja turistikrääsää nahkahousuista lähtien. Katukuvassa yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla perinteiset saksalaiset ristikkotalot australialaiseen rakentamiseen. Kasvillisuuskin on yhdistelmä siirtolaisten tuomia eurooppalaisia kasveja ja kotoperäisiä australialaisia.

saksalainen_kauppa_handorfissa

australialaista rakennustyyliä hahndorfissa

jäätelöä hahndorfissa

Lyhyt katsaus Hahndorfin historiaan

Hahndorf on perustettu vuonna 1839. Kaupungin historia ulottuu oikeastaan jo edelliseen vuoteen, jolloin 187 saksan luterilaista (38 perhettä) saapui Zebra-aluksella Port Adelaiden satamaan Preussista. He pakenivat luterilaisiin kohdistuneita vainoja. Aluksen kapteeni auttoi pakenijoita löytämään itselleen uuden asuinpaikan ja neuvotteli heille maata viljelysten aloittamista varten. Nämä 38 perhettä perustivat yhdessä maahan aiemmin saapuneiden 14 perheen kanssa saksalaisten siirtokunnan. Laivan kapteeni oli nimeltään Dirk Meinhertz Hahn ja Hahndorf onkin saanut nimensä hänen mukaansa (dorf = kylä).

Näiden 52 perustajaperheen muistoksi on pystytetty muistomerkki ja -puisto Hahndorfiin. Tässä Pioneerien muistopuutarhassa  oli myös erittäin kiva leikkipuisto lapsille, piknikpöytiä ja ilmaiset yleisöWC:t ja juomavesiautomaatti.

muistopuutarha_hahndorf

leikkipuisto hahdorf

aboriginaalien taidetta hahndorfissa

Muutamassakin tunnissa ehtii saada hyvän yleiskäsityksen paikasta.

Me vietimme Hahndorfissa aamupäivän ja tutustuimme leikkipuiston lisäksi pääkadulla sijaitsevaan aboriginaalien taidekeskukseen ja kävimme lounastamassa Cafe 1839 kahvilassa. Minun lautaseltani löytyi mehevä lampaanlihasta tehty hampurilainen. Nam. Muu perhe nautti Fisch and Chips -annokset.

cafe1839_hahndorf lammashampurilainen_australiassa

Hahndorf on mainio kohde saksalaisuudesta ja siirtolaishistoriasta kiinnostuneille.

Hahndorf oli viehättävä pikkupaikka, josta löytyisi varmasti monia hyviä ravintoloita, olut- ja viinitupia pidempääkin visiittiä ajatellen. Meille kylä ei tietenkään tarjonnut samanlaista eksotiikkaa, kuin vaikkapa australialaisille turisteille. Meille nämä söpöt saksalaistyyppiset ristikkotalot ovat arkipäivää ja saksalaiset oluet ja makkarat arkiruokaa. Mutta siitä huolimatta voin suositella Hahndorfia muille lähialueilla matkaaville tai asuville. Hahndorfista löytyy myös historian havinaa siitä pitäville.

hahndorfin historiaa

 

Facebooktwitter

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Katriina 20.11.2016 at 19:33

  Hei! Oli taas niin kiinnostava postaus. Tämä antoi minulle aihetta etsiä tietoa, miksi ja kuka Preussissa vainosi luterilaisia. En koskaan ennen ole kuullut siitä. Preussin ja uskonsotien historia on niin laaja ja monimutkainen asia, että kumpaakaan ei ole helppo hahmottaa. Kiinnostaa varsinkin, kun olen luterilainen ja ensi vuonna vietetään uskonpuhdistuksen 500-vuotismuistovuotta moninaisin tilaisuuksin, ja asumme aivan uskonpuhdistuksen ”pesäpaikassa” Wormsin, Speyerin ja Heidelbergin lähellä. Ostin jo Playmobil-Luthereita ja jakelen niitä joululahjoina pieniksi kivoiksi maskoteiksi isoille ja pienille kavereilleni.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 22.11.2016 at 10:10

   Kiva kuulla, että aihe kiinnosti. Itselleni myös Preussin ja uskonsotien historia on valitettavan heikoilla kantimilla. Pitäisi kyllä joskus perehtyä tarkemmin tähän ja moniin muihinkin historian vaiheisiin.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 21.11.2016 at 04:27

  Fisch & chips 😀 Mielenkiintoista, täytyy pistää korvan taakse, kun lähdetään seuraavan kerran Adelaideen. Viime visiitistä onkin jo sen verran aikaa, että täytyy pikkuhiljaa alkaa suunnittelemaan. Nuo saksalaiset ristikkotalot on kyllä ihania, ihan jo niiden vuoksi haluaisin käydä tuolla.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 22.11.2016 at 10:11

   Hah ha, saksan kielen vaikutusta kirjoitusasuun en näemmä pysty välttämään 😀 Kyllä, Saksalaiset ristikkotalot ovat ihania, mutta niitä näen täällä kotonakin. Lähin ristikkotalo sijaitsee viereisellä tontilla 😀

 • Reply Tiina 21.11.2016 at 17:03

  Tuli ihan ikävä noita kukkuloita, kun tätä luki! Me käytiin aina Hahndorfissa aamupalalla, kun haluttiin vähän luksusta Gumerachassa (siinä valtavan keinuhevosen varjossa) asuessa. Kylä ei koskaan pettänyt tarjonnallaan. Siinä on myös muutaman kilometrin säteellä muutama todella laadukas viinitila jos aamupala venyy lounaaseen 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 22.11.2016 at 10:15

   Voi olet asunut Gumerachassa! Toivottavasti kirjoittelet juttuja niistäkin ajoista blogiisi 😉 Me myös kävimme reissullamme kurkkaamassa miltä tuo maailman suurin keinohevonen näytti.

   • Reply Tiina / Matkan varrelta 26.11.2016 at 18:27

    Joo, siitä paikasta on yksi jos toinenkin tarina kerrottavana, aivan upea elämäntyyli siellä! Kesti tosin monta kuukautta ennen kuin opin lausumaan kotikylän nimen oikein: Gamraka 😀

 • Reply Stacy Siivonen 23.11.2016 at 11:27

  On aika jännä fiilis olla noin saksalaistetussa paikassa, jossa kuitenkin lentelevät papukaijat ja hyppivät kengurut. Sanoisin, että se on best of both worlds. Oluen joisin kuitenkin ihan pikkulasista.

 • Reply Teppo/Tämä matka 26.11.2016 at 15:22

  Enpä tiennyt, että luterilaisia on lähtenyt Saksasta pakoon. Tosin juuri tultiin Israelista, missä kaikki ihmiset oli vähän pakolaisia paitsi beduiinit.

 • Leave a Reply