Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Saksassa Saksa

Trier, Saksan vanhin kaupunki

26.9.2016

Syyskuun alkupuolella ollut Finventuran Reini Liekeissä -ryhmämatka alkoi osaltani Trieristä. Toiset olivat lentäneet Suomesta edellisenä iltana ja tapasin seurueen Trierin Porta Negran luona varhain perjantaiaamuna. Päivä oli jo aamusta lämmin ja kaunis ja syyskuun alun helteet hellivät meitä.

Itse matkustin Trieriin junalla. Junamatka Kölnistä Trieriin kestää noin kolme tuntia ja maksaa normaalihinnalla noin 35€. Reittivaihtoehtoina on joko suoraan Eifelin läpi (tätä reittiä käytin itse ja noh – maisemat olivat peltoja, metsää ja metsää ja jotain pikkukyliä…) tai sitten Reiniä pitkin Koblenziin ja Koblenzissa vaihto Moselin rantoja pitkin Trieriin. Tätä vaihtoehtoa suosittelisin enemmän. Maisemat ovat huomattavasti kivemmat! Matkalla näkyy jokilaaksojen söpöjä kyliä ja viinirinteitä. Olen itse aiemmin junaillat sekä Reiniä pitkin että Moselillä, joten nyt sillä ei ollut niin väliä. Valitsin vaihdottoman vaihtoehdon, koska oli tärkeää olla ajoissa perillä. Kölnin ja Koblenzin välillä on nyt menossa rakennustöitä ja junat saattavat olla myöhässä tästä syystä. Junamatkailu Saksassa on kyllä yleisesti oikein suositeltavaa ja kätevä matkustusmuoto. Lisää junamatkailuvinkkejäni Saksassa voit lukea täältä.

Täältä lähdin eli Köln Messe rautatieasema aamuvarhaisella. (Lisätehtävä: etsi kuvasta Kölnin tuomiokirkko, Dom)

Täältä lähdin eli Köln Deutsch Messe rautatieasema aamuvarhaisella. (Lisätehtävä: etsi kuvasta Kölnin tuomiokirkko, Kölner Dom)

Ja tänne saavuin kolmisen tuntia myöhemmin. 2000 vuotta vanhan kaupungin portille, Trieriin.

Ja tänne saavuin kolmisen tuntia myöhemmin. 2000 vuotta vanhan kaupungin portille, Trieriin.

Mutta palataas aiheeseen eli itse Trierin kaupunkiin ja ryhmämatkan ensimmäisiin tunteihin. Trier on Saksan vanhin kaupunki, yli 2000 vuotias! Rooman valtakunnan aikana Trier oli mahtava suurkaupunki ja yksi valtakunnan keskus. Silloin siellä asui noin 100 000 asukasta eli saman verran kuin tänäkin päivänä.

Trierin kaupunkikierros aloitettiin kaupungin portilta, Porta Nigralta. Portin vierestä löytyy myös kaupungin turisti-info. Porta Nigra on alkuperäinen, Rooman valtakunnan aikainen kaupunginportti. Alunperin portti on ollut valkoinen, mutta aikojen saatossa saanut pintaansa kemiallisen reaktion seurauksena tumman kerroksen. Siitä johtuu nykyinen nimi, Porta Nigra eli musta portti. Tästä Rooman aikaisesta kaupunginportista ei ole jäljellä kuin tämä yksi osuus ja sekin on säilynyt vain siksi, että se oli välillä kirkon käytössä. Rooman valtakunnan aikana ja sen jälkeen on ollut tapana purkaa käytössä tarpeettomat rakennukset ja käyttää ne uudestaan rakennusmateriaalina. Ihan ymmärrettävää, onhan helpompi käyttää jo olemassa olevia muokattuja kiviä kuin louhia ja kuljettaa uusia. Tästä syystä Rooman valtakunnan aikaisia rakennuksia ei ole kovin paljon jäljellä.

Trieristä löytyy myös Saksan vanhimpiin kuuluva juutalaisyhteisö. Tässä olemme tutustumassa juutalaiskortteliin oppaamme johdolla.

Trieristä löytyy myös Saksan vanhimpiin kuuluva juutalaisyhteisö. Tässä olemme tutustumassa juutalaiskortteliin oppaamme johdolla.

Trier_saksanvanhinapteekki

Saksan vanhin apteekki, Löwen-Apotheke, löytyy Trieristä

Trierissä meitä kierrätti paikallinen kaupungin opas, Suomesta noin 20 vuotta sitten Trieriin muuttanut Johanna. Trierissä on siis mahdollista saada kaupungin opastettu kierros suomeksi! Opastetut kävelykierrokset ovat kyllä hyviä, olen tykästynyt niihin etenkin viime aikoina. Olen huomannut miten paljon enemmän paikoista saa irti paikallisen oppaan kertomukset avulla. Lyhyessä ajassa saa hyvän katsauksen paikan historiaan ja tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Opas kertoi syyskuun olevan Trierissä suosituin matkailukuukausi ja muita turisteja katukuvassa kyllä riitti. Ei kyllä riesaksi asti eli ei suotta kannata vältellä vuoden suosituinta turistikuukauttakaan. Kyllä sinne sekaan mahtuu!

Trier_toripäivä Trier_tori

Perjantai on toripäivä.

Perjantai on toripäivä.

Trieristä löytyy kaikkiaan yhdeksän unesco-kohdetta, joten unesco-kohteiden keräilijälle Trier on oiva valinta. Itse en näitä mitenkään erityisesti keräile, mutta onhan se aina mielenkiintoista ne käydä läpi, jos niitä matkan varrelle sattuu osumaan. Trierin turisti-infon sivulta löytyvät kaikki kaupungin unesco-kohteet täältä saksaksi ja täältä englanniksi. Meidän kierrokselle osui näistä neljä eli tuo edellä jo mainittu Porta Nigra ja kolme kirkkoa: Trierin Dom eli tuomiokirkko, Liebfrauenkirsche ja Konstantin-Basilika.

Trierin Dom eli tuomiokirkko ja sen vieressä ihan siinä kiinni oleva toinen kirkko, Liebfrauenkirsche.

Trierin Dom eli tuomiokirkko ja sen vieressä ihan siinä kiinni oleva toinen kirkko, Liebfrauenkirsche. Molemmat ovat Unesco -maailmaperintökohteita.

Konstantin-Basilikan toiselta sivustalta löytyi todellinen yllätys, upea palatsi!

Konstantin-Basilikan toiselta sivustalta löytyi todellinen yllätys, upea palatsi!

Olin kuullut paljon kehuja Trieristä ja odotin siellä vierailua kovasti. Täytyy kyllä sanoa, että kaupunki oli hieman pettymys. Olin jotenkin ajatellut, että Trieristä tulee yksi tämän matkan kohokohdista, mutta oikeastaan Trier jäikin reissun latteimmaksi kokemukseksi. En tiedä johtuiko se siitä, että odotukseni olivat kovat ja sitten se ei ollutkaan yhtään sen erikoisempi kuin muutkaan Moselin paikat. Onhan Trier toki iso kaupunki (100 000 asukasta), ja siellä varmasti olisi matkailutarjontaa vaikka kuinka. Pidän kuitenkin huomattavasti enemmän Moselin pikkuisista söpöistä kylistä, jotka saa paremmin haltuun ja joissa joki ja viinirinteet ovat koko ajan silmien edessä. Onneksi ryhmämatkan seuraava kohde olikin Bernkastel-Kues, oma ehdoton suosikkikyläni Moselilla!

Trieristäkin löytyy näitä ylisöpöj' ristikkotaloja.

Trieristäkin löytyy näitä ylisöpöjä ristikkotaloja.

*yhteystyössä: pieni, mutta suurenmoinen matkatoimisto Finventura Oy.

Lue lisää Moselin alueesta:

Linnakierros Moselilla

Moselin Top3 suosikkikylääni

Koblenz

Ryhmämatkalla Saksan jokilaaksoissa

Viinikeskus Traben-Trarbach

 

Facebooktwitter

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply MatkaMartta 26.9.2016 at 18:58

  Täältä suurkaupunkinäkökulmasta myös tuo Trier vaikutti söpöltä pikkukaupungilta 🙂 Yhtään epäilemättä että ne oikeat pikkukylät vasta supersöpöjä olisivatkin! Odotan lisäjuttuja ja etenkin kuvia niistä myös.

  • Reply Jonna 26.9.2016 at 20:16

   No juu, Trier toki on pikkukaupunki siinä mielessä, että eihän 100 000 asukasta mikään iso asukasluku ole! Mutta niissä ylisöpöissä Moselin pikkukylissä on usein noin 5000 asukasta, joten niihin verrattuna Trier on iso 🙂 En oikeastaan tiedä oikeastaan mikis Trier tuntui hieman lattealta ja oli pienoinen pettymys. Luulen, että odotukseni olivat vain liian isot. Ja luulen myös, että tulen antamaan Trierille myöhemmin uuden mahdollisuuden. Ei meiltä oikeasti kestä kovin kauaa sinne, joten helppo lähteä uudestaan. Sieltä löytyisi vielä useampi Unesco-kohdekin. Ehkä myös kaupungissa vietetty aika (noin 3h) oli liian lyhyt eli paljon mielenkiintoista jäi taatusti näkemättä. Toisin kuin pienemmissä kylissä.

 • Reply miraorvokki 2.10.2016 at 15:02

  Onpa vaikuttavan näköinen paikka! Upeaa että tuo kaupungin porttikin on noin hyvässä kunnossa, eikä kaikki alkuperäinen ole hävinnyt. Jos totta puhutaan niin nyt on ollut aukko sivistyksessä tai sitten en vain todellakaan muistanut tällaista kohdetta. Pitääkin laittaa korvan taakse ja muistilistaan. Saksa ei ole niin vaikea saavuttaa ja juna kulkee hyvin 🙂

  • Reply Jonna 2.10.2016 at 20:45

   Trierissä on paljonkin vanhoja Rooman aikaisia rakennelmia jäljellä, mutta toki iso osa niistä on kaivettu esiin myöhemmin. aikanaan on ollut tapana joko purkaa kokonaan uusiksi materiaaleiksi tai sitten vaan rakentaa päälle uutta. Esimerkiksi yksi vanhoista Rooman kylpylöistä oli löytynyt silloin, kun Trierissä oli kaivettu maanalaista parkkiluolaa. Wikipedia kertoo Trierin perustamisesta näin: ”Trier on yksi Saksan vanhimmista kaupungeista, mahdollisesti vanhin. Rooman keisari Augustus perusti kaupungin noin vuonna 15 eaa Gallia Belgican provinssin keskukseksi. Silloin kaupungin nimi oli Augusta Treverorum, josta on johdettu nykyinen nimi.”

 • Reply Sateenmuru 2.10.2016 at 22:40

  Oi vau! Entisenä latinistina Trier päsähti matkalistalle heti.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.10.2016 at 09:12

   Mäkin luulen, että mun on annettava Trierille vielä toinen mahdollisuus. Olen alkanut vakuttuua, että siellä viettämäni 3 tuntia vain oli liian vähän, koska siinä ajassa ei ehdi koko kaupunkia näkemään. Itselläni jäi myös houkuttelemaan esimerkiski Rooman aikainen Amfiteatteri.

 • Reply Stacy Siivonen 3.10.2016 at 22:19

  Häpeäkseni huomasin miettiväni, ”mikä Trier, missä”, mutta google maps selvensi, että sehän on mielenkintoisesti Luxemburgin rajan läheisyydessä ja samalla vähän kaikkien maiden rajojen läheisyydessä. Saksan rautatiet toimivat hyvin, kukaan sen palveluita käyttäneistä kuudesta miljoonasta juutalaisesta ei reklamoinut. Minua niissä harmittaa lähinnä vain hintavuus ja että ne ovat jopa veeärrään verrattuna vähän antiikkisia niin ettei esimerkiksi töpsötintä ole joka vaunussa eikä ilmaista wifi-verkkoa. Taso noin muuten on korkea, enkä ole kokenut, että ne myöhästelevät. Jos olisi rahhoo, niin junalla matkustelisi pitkin ja poikin Saksassa, vaikka sitten Trieriin.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.10.2016 at 09:11

   Saksassa junamatkustaminen voi olla myös edullista, jos ei ole niin tarkkaa minä päivänä matkustaa. Esimerkiksi viikonloppuisin voi käyttää ”schönes Wochenende” -lippua, joka maksaa yhdeltä hengeltä 40€/la tai su eli yhdeltä päivältä. Tällä lipulla saa matkustaa yhden päivän aikana niin plajon kuin haluaa paikallisjunilla. Eli kaupunginliikenteessä, RE, RB- ja RMB-junilla. IC-juniin tämä lippu ei kelpaa. Ryhmälle tämä lippu tulee vielä halvemmaksi, sillä lisähenkilöt maksavat vain 4€. Eli kaksi henkilöä matkustaa sillä vaikka Saksan halki vain 44€/pvä hintaan.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 4.10.2016 at 19:08

  Olen ihan samaa mieltä: tuolta Moselin varrelta löytyy paljon ihania pikkukyliä. Trierissäkin olen käynyt, ja se yö on jäänyt mieleen yhtenä kaikkien aikojen huonoimmin nukutuista matkailuautoöistä ikinä. 😀 Olimme matkaparkissa jonkun tivolin vieressä, ja siellä oli tietysti ihan hervoton meteli myöhään yöhön. Itse Trier oli minusta hienon näköinen kaupunki, mutta kuten sanottu, tuolla seudulla hienon näköisiä paikkoja on paljon. Nuo ristikkotalot ovat kovasti mun mieleen, joten aina jos niitä on, niin se on plussaa. 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 5.10.2016 at 08:55

   Juuri näin, Trier on hienon näköinen kaupunki, mutta niin ovat muutkin Moselin alueella. Itse enemmän pidän pienistä kylistä. Jos Trier olisi ollut minulle ihan ensimmäinen kohde Moselilla, luulen, että se olisi tehnyt suuremman vaikutuksen. Nyt, kun olin jo nähnyt siellä muitakin paikkoja, ei Trier tarjonnutkaan mitään uutta yllätystä.

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 5.10.2016 at 22:24

  Minä jäin miettimään tuota, ettei Trier lopulta tehnyt sinuun vaikutusta. Jos ajatellaan Suomen kartalla, niin minun mieleeni tulevat omalta kotiseudultani Kotka ja Kouvola, joiden asukasmäärät liikkuvat 60 000:n paikkeilla. Eivätkä nekään mitään maan mielenkiintoisimpia kohteita ole. Toki Trierissä on historiaa – toisin kuin Kouvolassa – mutta ehkä tuollainen keskisuuri kaupunki pienten kylien ja suurkaupunkien välimaastossa jää helposti vähän persoonattomaksi. Toisaalta tarkemmalla tutustumisella kaupungista voi kuoriutua oikein mainio matkakohde, mutta aluksi siihen on vaikea saada otetta.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 7.10.2016 at 15:36

  Aukko sivistyksessä , kun en ole tällaisesta kaupungista kuullutkaan. 🙂 Paikalla asuvat suomalaisoppaat ovat kyllä helmiä, meillä oli joskus vastaanvanlainen tyyppi Roomassa.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 9.10.2016 at 09:28

  Harmittelin vähän, kun en puolitoista vuotta takaperin ehtinyt Trieriin Luxemburgiin ajellessa. Tämän postauksen jälkeen ei enää harmita, sillä en siellä parissa tunnissa olisi tarpeeksi ehtinyt näkemäänkään. Tarvitsee mennä ajan kanssa sinne!

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 11.10.2016 at 11:07

   Trier on kyllä sen verran iso, ettei parissa tunnissa ihan täyttä kuvaa kaupungista ehdi saada.

 • Reply Jsjsjskaknwksksks 9.8.2018 at 22:39

  YHDYSSANAT: 2000 vuotta, 2000-vuotias. Onko se ny nii vaikiaa?!

 • Leave a Reply