Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Saksassa Saksa

Bremen haltuun kaupunkikierroksella

3.8.2016
Hansakaupunki Bremen on reilun puolen miljoonan asukkaan metropoli luoteis-Saksassa.

Sunnuntaiaamuna klo 9 oppaamme, Herr Schöttler, odotti meitä hotellimme aulassa valmiina johdattamaan meidät kierrokselle läpi Bremenin historiallisen keskustan. Luvassa olisi kolmen tunnin mittainen opastettu kävelykierros, jonka aikana ehtisimme tutustua Bremenin keskustan tärkeimpiin nähtävyyksiin ja saisimme kuulla kaupungin historiasta ja perinteistä.

Matkalla hotellilta Bremenin vanhaan keskustaan näimme mielenkiintoisia seinämaalauksia.

Matkalla hotellilta Bremenin vanhaan keskustaan näimme mielenkiintoisia seinämaalauksia.

chnorrin kaupunginosassa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla uusi ja vanha, kuten koko Bremenin kaupunki on yhdistelmä modernia nykyaikaa ja perinteistä historiaa.

Kävelykierroksen aluksi kuljimme Ostertor- ja Ostertorviertel -kaupunginosien läpi kohti Bremenin vanhinta kaupunginosaa, Schnooria. Ostertorviertel on Bremin eläväisin kaupunginosa tänä päivänä. Siellä on mielenkiintoisimmat kulttuuritapahtumat ja sieltä löytyy myös Bremenin teatteri ja Taidehalli (Kunsthalle).

Schnoorin kaupunginosassa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla uusi ja vanha. Oikeastaan koko Bremenin kaupunki on yhdistelmä modernia nykyaikaa ja perinteistä historiaa.

Schnoorin kaupunginosa on Bremenin vanhin ja erityisesti turistien suosiossa. Sen kapeilla kujilla seikkaillessa saattoi aistia historian havinaa. Kaupunginosan talot ovat peräisin 1400- ja 1500 -luvuilta. Sunnuntai-aamu osoittautui mainioksi ajankohdaksi tutustua tähän turistien suosimaan kaupunginosaan. Olimme nimittäin lähes ainoita sen kapeilla kujilla seikkailevia. Iltapäivästä ne olisivat jo täynnä kanssamatkaajia, jolloin paikkojen ihaileminen ja valokuvaaminen ei olisi enää niin helppoa.

DSC_2154

Schnoorin kaupunginosassa on paljon erityistä nähtävää myös arkkitehtuurista kiinnostuneille.

DSC_2144

Bremenin kapeimmalla kadulla mahtuu hädin tuskin kulkemaan. Sunnuntaiaamuna se oli tosin portilla suljettu.

DSC_2150

Schnoorin kaupunginosasta löytyy kapeimman kujan lisäksi myös maailman pienin hotelli.

Hotellissa on vain yksi huone ja se on nimensä mukaisesti erityisesti hääyön viettämispaikkana suosittu. Hotellista voit lukea lisää kotisivuiltaan: hochzeitshaus.de

Hochzeithaus on maailman pienin hotelli.

Hochzeitshaus on maailman pienin hotelli.

Schnoorin kaupunginosasta jatkoimme matkaamme kohti ydinkeskustaa. Matkalla poikkesimme ihailemaan Radisson-hotellin yhteydessä olevaa Atlantistalon taivassalia (Himmelsaal, Haus Atlantis). Himmelsaal on rakennettu 1930-luvulla ja jo upea portaikko sinne ylös oli näkemisen arvoinen. Matkalla sai vieläpä ihailla Bremenin Böttcherstrassen punatiilisiä rakennuksia. Himmelsaal -taivassaliin pääsee Radisson-hotellin vastaanotosta ja se maksaa 3€/hlö.

DSC_2181

Art Deco -suuntausta edustava Himmelsaal on rakennettu jo vuonna 1930.

DSC_2186

Böttcherstrasse on 1920-luvulla rakennettu 110 metriä pitkä korttelikatu.

Taivassalin ihailun jälkeen jatkoimme matkaamme Böttcherstrassea pitkin kohti raatihuonetta. Korttelikadun varressa on lukuisia kauppoja, ravintoloita, useoita ja käsityöläispajoja. Rakennusten omaleimainen arkkitehtuuri on vaikuttava näky.

DSC_2199

Böttcherstrassen varrelta löytyy myös lapsille mielenkiintoista nähtävää, esimerkiksi nämä talon alaosaan upotetut akvaariot.

DSC_2215

Korttelikadun varrelta löytyy myös Bremenin maukkaimmat perinteiset karamellit.

DSC_2226

Raatihuoneen aukiolta avautuvaa Böttcherstrassen sisäänkäyntiä ei voi olla huomaamatta.

Bremenin kuuluisimmat maamerkit sijaitsevat Raatihuoneen ympäristössä.

Bremenin soittoniekoista muistuttava pronssipatsas sijaitsee heti raatihuoneen kulmalla. Vielä merkittävämpi patsas, Roland, seisoo ylpeänä raatihuoneen edustalla muistuttamassa kauppa- ja vapaakaupunki Bremenin historista. Saksasta löytyy useita Rolandin patsaita, mutta tämä Bremenissä oleva ”vapaudenpatsas” on Saksan suurin. Rolandin patsas on Unesco-maailmanperintökohde.

Bremer Stadtmusikanten, bremenin soittoniekat. #bremenerleben #stadtmusikanten #Grimm #grimmbruder #visitbremen #koebremen #rathaus

Bremer Stadtmusikanten, bremenin soittoniekat.

Rolandin patsas

Rolandin patsas, Bremenin ”vapaudenpatsas”

Bremenistä löytyy Rolandin patsaan lisäksi myös toinen UNESCOn maailmanperistökohde, Rathaus.

Bremenin kaupungintalo/raatihuone (Rathaus) on todella näyttävä historiallisesti ja arkkitehtonisesti kiinnostava kohde, mutta myös yhä käytössä oleva kaupungin- ja osavaltion hallinnon työpaikka. Raatihuone on rakennettu jo vuosien 1405-1410 välillä ja sen julkisivu edustaa renessanssista tyylisuuntausta. Vuodesta 2003 asti se on ollut listattuna maailman perintölistalle.

Saimme tutustua myös raatihuoneen ylempiin kerroksiin oppaamme johdolla. Raatihuoneeseen tehdään opastettuja kierroksia päivittäin. Kierroksia on sekä saksaksi että englanniksi ja hinta 5,50€ yli 12-vuotialta. Lisätietoja raatihuoneen kierroksesta löytyy täältä: Bremen-tourismus.

DSC_2287

Aidot valaan leukaluut. Luut ovat peräisin valaalta, joka ajautui vahingossa Weser-jokeen.

DSC_2274

Raatihuoneen halli (Obere Rathaushalle) on täynnä toinen toistaan taidokkaampia puusta veistettyjä huonekaluja ja veistoksia.

DSC_2278

Bremenin tunnus, avain.

Raatihuoneen vieressä on myös kaksi upeaa vanhaa kirkkoa, St Petri Dom -tuomiokirkko ja Unser Lieben Frauen -kirkko.

Pyhän Petrin tuomiokirkko, St Petri Dom, on alunperin ollut katolinen, mutta nykyään se on evankelis-luterilainen kirkko. Lisätietoja St Petri Domista voit lukea täältä. Unser Lieben Frauen -kirkko on Bremenin vanhin seurakuntakirkko. Se on rakennettu 1100 -luvulla. Sisätiloihin kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa, sillä seinämaalaukset ja etenkin lasimaalaukset ovat upeat! Kirkosta saa muuten suomenkielisen esitteen mukaansa.

DSC_2306

Bremenin St Petri Dom.

DSC_2301

Raamattupuutarha Pyhän Petrin tuomiokirkon sisäpihalla.

Kaupunkikieroksemme päättyi St Petri Domin takana olevalle domiaukiolle, jossa oli alkamassa Bremenin musikanteista kertova näytelmä. Tästä näytelmästä ja soittoniekoista kirjoitan erillisen postauksen. Oppaamme, Sönke Schöttler oli oikein asiallinen herrasmies ja saimme irti kaupungista paljon enemmän kuin omin päin kulkiessa olisimme saaneet. Täytyy vielä kehua, että opas osasi asettaa sanansa niin, että näin ”ei-täydellistä saksaa”-puhuvatkin ymmärsivät riittävästi ja lapsetkin viihtyivät hyvin koko kolmituntisen kierroksen ajan. Jos kaipaat hyvää opasta, niin kysy ihmeessä herra Schöttleriä (xing-profiiliin pääsee tästä.) Muutenkin suosittelen kaikille opastettua kaupunkikierrosta, etenkin jos aikaa on käytössä rajallisesti. Näin saa kaupungista hyvän kokonaiskuvan nopeasti. Bremenin Tourism-zentralen järjestämistä 2-tunnin kaupunkikierroksista saa lisää tietoa täältä: Innenstadtführung.

Bremenin kaupunki jäi mieleen oikein passelina viikonloppulomakohteena!

Vaikka myönnettävä on, että siellä saisi kyllä kulumaan enemmänkin aikaa kuin yhden viikonlopun! Taas maaliskuusta 2017 alkaen kannattaa hyödyntää mahdollisuus RyanAirin suoriin lentoihin Tampereelta Bremeniin (lue kokemuksistani Ryanairista lisää täältä) ja hypätä nauttimaan historiallisesta hansakaupunki Bremenistä! Ja mikä parasta, Bremenin lentokentältä pääsee alle 15 minuutissa raitiovaunulla suoraan Bremenin keskustaan, joten arvokasta loma-aikaa ei kulu turhiin siirtymiin.

Muut Bremenistä kertovat postaukseni:

Lounas Raatihuoneen viinikellarissa

Oluenmaistelua panimoravintolassa

Bremenin soittoniekat

Bremenissä lasten kanssa: pannukakkulaiva ja tiedekeskus

Vinkkejä Bremeniin

*Kaupunkikierroksen ja vierailut raatihuoneessa ja taivassalissa tarjosi perheelleni Bremer Touristik-Zentrale. Lisätietoja: www.bremen-tourismus.de

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Anna / 270 degrees 3.8.2016 at 19:21

  Pakko kehaista, että blogillasi on ihana nimi. Osui silmään ja heti houkutteli klikkaamaan 🙂 Bremen vaikuttaa oikein viehättävältä kaupungilta ja ylipäänsä Saksa on kyllä maa, jota haluaisin tutkailla enemmänkin.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.8.2016 at 09:32

   Kiitos kivasta kommentista 🙂 Bremen ja Saksa muutenkin on oiva matkailumaa. Suosittelen.

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 8.8.2016 at 08:50

  Mielenkiintoisia yksityiskohtia tuolla, kuten maailman pienin hotelli ja tuo kapea katu! Kapeilla kujilla tuli kyllä esim. Intiassa käveltyä aika paljon, mutta Bremenissä ei varmasti ole sitä vaaraa, että vastaan tulee lehmä, joka ei todellakaan aio väistää.. 😀

  • Reply Jonna 8.8.2016 at 09:08

   Juu ei lehmiä näkynyt ?. Bremenissä oli todella paljon mielenkiintoista nähtävää ja lisää juttua kaupungista on tulossa.

 • Reply Suvi /Travel is My Passion 8.8.2016 at 13:25

  Jotenkin tosi saksalainen tunnelma tuossa kaupungissa. Voi olla, että meidän tulee ensi kesänä kierrettyä enemmänkin Saksassa, niin täytyy pitää tämä mielessä

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 8.8.2016 at 21:40

   Minulle taas Bremen näyttäytyi jotenkin erilaiselta kuin tähän astiset näkemäni kaupungit/kylät Saksassa. Vaikka toki yhtäläisyyksiäkin löytyy. Itselle Saksa kokonaisuutena on yllättävän huonosti tuttu, vaikka täällä olenkin jo asunut melkein 4 vuotta. Eniten on kuitenkin tullut tutkittua lähialueita eli Reininmaata, ja Moselin ja Ahrin viinialueita. Suosittelen kyllä Bremeniä ja mekin jo suunnittelemme uutta reissua sinne. Eihän yksi viikonloppu riittänyt mihinkään!

   • Reply Mikko 15.8.2016 at 07:20

    Sen verran voisi kai vielä suomentaa, että tuota St. Petriä puhutellaan Suomessa Pyhäksi Pietariksi… Ja sillä nimellähän kirkkoja riittää, muuallakin Saksassa. Ja Dom- aukio lienee tuomiopuisto.. =) Hampuriinkin kannattaa tutustua, sehän on siinä melkein Bremenin naapurissa.. =D Ja kyllä sinne ent. Itä-Saksaankin kannattaa uskaltautua. Löytyyhän sielä mm. uskonnollinen Wittenberg, ja maalistuneimmille mm. se alkuperäinen Bauhaus… Joka muuten on Arkkitehtikoulu, eikä rautakauppa. Wörlitzin alueelta löytyy huikeita puistoja linnoineen, jos sellaisesta on kiinnostunut…

 • Reply Tanja/Levoton matkailija 8.8.2016 at 21:13

  Tosi mukavan näköinen ja tuntuinen kaupunki 🙂 Hauskan kuuloinen tuo yhden huoneen hotelli, en yhtään ihmettele sen suosiota hääparien joukossa. Bremen oli tätä ennen aika outo kaupunki mulle, joten kiva lukea Bremenistä vähän lisää 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 8.8.2016 at 21:44

   Saa ainakin olla taatusti ilman häiriöitä hääyönä 😀 Itsekään en tiennyt Bremenistä oikeastaan juuri mitään ennen kaupunkiin menoa. Oli aivan luksusta saada oma opas käyttöön muutamaksi tunniksi. Ja vaikka olin googlannut ja tutkaillut kohteita netistä etukäteen, osasi opas kertoa ihan eri juttuja ja näyttää mielenkiintoisia paikkoja, joita ei ihan helposti olisi itse löytänyt. Lisää juttua Bremenistä on tulossa sitä mukaan kun kerkiän. Juuri sain ulos postauksen soittoniekat-teemalla: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/08/08/bremenin-soittoniekat/

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 9.8.2016 at 07:35

  Kivan oloinen paikka, josta en ole ennen tainnut liiemmälti lukeakaan. Mietin, että olisiko tuolla mulle kuitenkaan kauheasti tekemistä viikonlopuksi…? Asuinpaikkana vaikuttaisi kyllä ihanalta. 🙂 Etenkin noi seinämaalaukset oli hurmaavia!

  • Reply Jonna 9.8.2016 at 09:28

   Myönän, että pelkästään tämän postauksen antaman kuvan perusteella voi tuntua, ettei tekemistä olisi koko viikonlopuksi. Mutta vakuutan, että olisi vaikka useammaksikin! Bremen on siis tosiaankin Helsingin kokoinen ja samalla osavaltion pääkaupunki, joten siellä on vaikka mitä. Mekin ehdimme tuon viikonlopun aikana esimerkiksi maistelemaan bremeniläisiä oluita panimoravintolassa (Union Brauerei), syömään lättyjä piraattien kanssa pannukakkulaivassa (Admiral Nelson) ja vierailimaan valtavassa tiedekeskuksessa (Universum). Lisäksi minä vierailin Saksan suurimmassa viinikellarissa, kahvipaahtimossa ja lounastin raatihuoneen kellarissa. Näkemättä jäi vielä vaikkapa avaruuskeskus ja mersun tehdas. Shoppailusta pitäville Bremenistä löytyy pohjois-Saksan suurin Outlet.

 • Reply Jenna / With huge passion for life 9.8.2016 at 12:25

  Bremen on ihanan idyllinen saksalaiskaupunki. Sieltä on jäänyt niin kivat muistot ja näitä kuvia oli kiva katsella läpi. En tiennytkään, että siellä on maailman pienin hotelli 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 9.8.2016 at 22:33

   Idyllinen tunnelma Bremenissä kyllä oli. Mukavaa, että sinulleo n jäänyt sieltä hyviä muistoja.

 • Reply Hanneli /duunireissaaja 9.8.2016 at 17:21

  Bremen on mun suosikki saksalaisista kaupungeista. En tosin tiennyt, että siellä on niin paljon asukkaita. Joulumarkkinat oli myös tosi viihtyisät. Kävelykierrokset on minusta kiva tapa tutustua paikkoihin, oppaat osaavat kertoa paljon sellaista, josta muuten ei kuulisi.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 9.8.2016 at 22:29

   Ihan varmasti jatkossa alan hyödyntämään ohjalttuja kävelykierroksia enemmän. Todellakin saa enemmän paikoista irti.

 • Reply salaine 9.8.2016 at 20:33

  Mistä ostitte liput kävelykierrokselle? Bremen on ollut käyntilistoillani. Olimme menossa sinne mutta juuri silloin Ryanair lopetti lennot Tampereelta. Ja nyt niitä menee mutta vain lokakuulle asti eli joulutorille ei ole pääseminen näillä koneilla.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 9.8.2016 at 22:27

   Tämän linkin takaa löytyy englanniksi lisätietoja ohjatuista yleisistä kävelykierroksista http://www.bremen-tourism.de/guided-tours-tickets-and-more/tc-1071 Tämä kierros näyttää menevän joka päivä klo 14 (la klo 15), hinta 7,50€ ja kesto noin 2h. Me siis saimme oman oppaan vetämän kävelykierroksen Bremer Touristik-Zentralen tarjoamana blogiyhteistyönä, mutta vastaavia järjestävät siis muutenkin.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 12.8.2016 at 21:33

  Olen tota Bremeniä miettinyt monta kertaa, kun Tampereelta sinne pääsisi teoriassa helposti. Itseä on ottanut päähän onnettomat lentoajat, niin on jäänyt aina liput ostamatta. Täytyypä tutkia, onko nykyään lentoajat paremmat vai vieläkö on paluu yhtä aikaisin kuin ennenkin.

  • Reply Jonna 13.8.2016 at 10:33

   Tampereelta pääsee Bremenin perjantaina ja takaisin maanantaina eli just hyvä pitkä viikonloppu ? Me lensimme Suomeen maanantain lennolla ja se lähtee Bremenistä klo 16 eli todella kiva aika. Ehtii hyvin maanantainakin vielä tutkailla kaupunkia.

   • Reply Kohteena maailma / Rami 15.8.2016 at 09:48

    No nyt on sitten jo paremmat aikataulutkin lennoilla! Nimittäin kun viimeksi katselin, lähtö oli aikaisin aamusta takaisinpäin.

 • Reply Lotta | Watia.fi 13.8.2016 at 11:58

  Onpa kyllä mielenkiintoisen näköistä. Monipuolisen oloinen kaupunki. Saksalainen arkkitehtuuri on todella söpöä varsinkin vanhemmissa idyllisissä kaupungeissa.

 • Reply Sanna I Siveltimellä 21.8.2016 at 21:21

  Idyllisen oloinen kaupunki ja hihh tuota maailman pienintä hotellia 🙂

 • Leave a Reply