Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Saksassa Saksa Saksan viinit

Moselin top 3 suosikkikylääni

23.3.2016
Saksassa, Moselin jokilaaksossa piilee todellinen yllätys.

Joen varrella on toinen toistaan kauniimpia kyliä ja satumaisia linnoja, joita voit ihailla jokilaivan kannelta paikallista valkoviiniä siemaillessasi. Olen vieraillut Moselin alueella useamman kerran ja joka kerta löydän sieltä uutta ihmeteltävää ja ihailtavaa. Siellä tunnen olevani kuin ulkomailla, vaikka samassa maassa asunkin.

Koblenz_maisema

Näkymä Ehrenbreitsteinin linnoitukselta Rhein -joen yli Koblenzin kaupunkiin. Rhein ja Mosel –jokien yhtymiskohdassa on yksi Koblenzin nähtävyys, Deutsches Eck.

Moseliin tutustuminen kannattaa aloittaa Koblenzin kaupungista, Moselin ja Reinin jokien yhtymiskohdasta.

Koblenz on iso reilun 110 000 asukkaan kaupunki, jossa on hyvät ostosmahdollisuudet, kaunis vanha keskusta ja paljon ravintolatarjontaa. Koblenz on sopivan kokoinen kaupunki viettää vaikkapa viikonloppuloma.

Koblenzista matka jatkuu autolla, paikallisjunalla tai jokiristeilyllä Moselia pitkin. Ensimmäiseksi pysähtymispaikaksi suosittelen viehättävää Cochemin pikkukaupunkia. Vanhan keskustan kapeilla kujilla on vieri vieressä erilaisia putiikkeja, viininmaistelupaikkoja ja ravintoloita.

WP_20140622_017

Cochem

Cochemin rantakadulta on upeat näköalat ylös linnalle.

Kaupunkia vartioi mahtipontinen linna, Reichsburg Cochem, joka seisoo ylhäällä rinteessä viiniviljelysten keskellä.

Suosittelen linnassa vierailua kaikille jo pelkästään sieltä näkyvien maisemien takia. Linnoista ja historiasta kiinnostuneille suosittelen myös lämpimästi vajaan tunnin pituista opastettua kierrosta, jonka aikana pääsee tutustumaan linnna sisäosiin ja pihapiiriin pätevän oppaan johdolla. Lisää Cochemin linnasta voit lukea täältä.

Cochemin kaupungissa ei ole asukkaita kuin reilut 5000, mutta se tuntuu paljon suuremmalta paikalta. Vanha keskusta on tiiviisti rakennettu ja sen kapeiden kujien varrella on vieri vieressä erilaisia kauppoja, kahviloita, leipomoita, viini- ja oluttupia sekä ravintoloita joka lähtöön. Cochem on matkailijoiden uossima ja kiireisimpäään turistiaikaan (loppukesällä ja alkusyksystä) siellä on ajoittain tungosta. Cochemiin matkaa noihin aikoihin suunnittelevan kannattaakin varata majoitus ajoissa.

Cochemin linnasta on upeat näköalat alas Moselin jokilaaksoon. Jokilaakson rinteet ovat monin paikoin viiniviljelysten peitossa.

Cochemin linnasta on upeat näköalat alas Moselin jokilaaksoon. Jokilaakson rinteet ovat monin paikoin viiniviljelysten peitossa.

Vähän huikopalaa, että jaksaa ihailla maisemia.

Vähän huikopalaa, että jaksaa ihailla maisemia.

Olen tehnyt Cochemiin useamman päiväretken. Kaupunki on sopiva niin lapsiperhelle kuin aikuisporukalle. Lasten kanssa matkassa kannattaa varata aikaa vaikkapa joutsenten ihailulle ja joen rannasta löytyy myös leikkipuistoja. Ja lyhyimmät jokiristeilyt ovat vain tunnin pituisia, joten sellaisella jaksaa istua kiireisemmätkin.

WP_20140927_021  WP_20140927_049WP_20140927_022

Moselin lukuisista pienistä kylistä suosittelen erityisesti Traben-Trarbachia ja Bernkastel-Kuesia.

Traben-Trarbach sijaitsee noin 60 km päässä Koblenzista ja on viehättävä pieni noin 6000 asukkaan kylä. Traben-Trarbachiin asti pääsee junalla (junanvaihto Bullayssa Koblenzista tultaessa). Siitä eteenpäin on sitten mentävä omalla autolla, bussilla tai jokilaivalla.

Traben-Trarbach on erityisen kuuluisa vanhana viinikaupan keskuksena. Tämä pieni kylä on ollut 1900 -luvun alkupuolella koko Euroopan merkittävimpiä viinin jakelukeskuksia ja kaupungin alta löytyy lukuisia viinikellareita. Trabenin viinihistoriasta ja kellarikierroksista kaupungin alla voit lukea lisää täältä.

Leppoisaan lomatunnelmaan on helppo päästä, kun maha täynnä herkullista ruokaa istuu katselemassa hitaasti ohi lipuvia laivoja. Koristeelliset Jugend-talot ovat kuin suoraan satumaailmasta. Mosel on iltahämärässä erityisen tunnelmallisen näköinen.

WP_20150522_030

WP_20150522_036 WP_20150522_038

Traben-Trarbachissa löysimme yhden upeasti sisustetun ravintolan paikallisten vinkkien perusteella.

Ravintola Zunftscheune oli tehty vanhaan viinikellariin ja oli täynnä vaikka mitä koristetta. Oikeastaan ravintola toimii samalla eräänlaisena viini-museona. Loppujen lopuksi itse ruoka ei ollut niin hyvää kuin mitä ympäristö oli antanut odottaa. Mutta annettakoot se anteeksi.

WP_20150523_077

WP_20150523_075

Vaikka en yleensä vessaselfieitä harrasta, tässä ravintolassa oli aivan pakko sellainen napata!

Vaikka en yleensä vessaselfieitä harrasta, tässä ravintolassa oli aivan pakko sellainen napata!

Traben-Trarbachissa, kuten Moselin jokaisessa kylässä, on lukuisia viininmaistelupaikkoja.

Itse kävin maistelemassa Weingut Kaess –tilan valkoviinejä ja kuohuviiniä (saksaksi Sekt) heidän myymälässään Traben-Trarbachissa. Henkilökunta oli ystävällistä ja palvelua sai myös englanniksi. Olipa isäntäkin käynyt Helsingissä (ja Alkossa) joskus, koska hän toimii Blue Nun -viinien edustajana.

Sadonkorjuu-atsas Traben-Trarbachin keskustassa

Sadonkorjuuaiheinen patsas Traben-Trarbachin keskustassa

Bernkastel-Kuesin kylä on viehättävä ja sen vanha keskusta on kuin aikamatka toiseen todellisuuteen.

Bernkastelin toinen toistaan viehättävämmät koristeelliset ristikkotalot ovat todellakin näkemisen arvoisia. Keskustan kapeilla kujilla kävellessä tuntee olevansa satumaailmassa. Erilaisia pikkuputiikkeja, viinitupia, kahviloita ja ravintoloita löytyy jokaiseen makuun.

Bernkastel-Kuesissa on asukkaita melkein 7000, mutta pieni kapeita kujia täynnä oleva keskusta on ajoittain ruuhkainen. Kylässä käy paljon turisteja.

mosel_bernkastel_kues

Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues2

Bernkastel-Kuesissa olen käynyt Traben-Trarbachista käsin jokilaivalla. Reittiliikennettä kulkee joella koko ajan eli laivoilla on mahdollista siirtyä kylästä toiseen.

WP_20150523_002

Laivamatka saattaa kestää kauan, sillä joella on sulkuja, joissa pitää odotella vuoroaan joskus kauankin.

Bernkastel-Kuesissa käydessä kannattaa myös kiivetä vanhan Burg Landshut linnan raunioille. Jo matkan varrella saa ihailla viiniköynnöksiä ja viinirinteitä, mutta ylhäältä raunioilta avautuvat henkeäsalpaavan upeat näköalat alas jokilaaksoon.

viinilaakso_mosellinnan_rauniot_bernkastel_mosel mosel_jokilaakso_viinirinteet

Moselin alueelta löytyy jokaiselle jotakin.

Luonnosta kiinnostuneet voivat ihailla kaunista vehreää maisemaa, upeita puutarhoja ja kukkivia puita. Viiniharrastajat taas pääsevät tutustumaan alueen lukuisiin viinitiloihin. Joka kylässä ja ravintolassa on omat viininsä. Suosittelen myös kävelyretkiä viiniviljelmien keskellä. Historiasta ja linnoista kiinnostuneita hemmotellaan useilla alueen toinen toistaan mahtipontisimmilla linnoilla. Ja kuka tahansa taatusti nauttii leppoisasta jokiristeilystä tai sieviin pikku kyliin tutustumisesta. Mosel on todellinen Saksan helmi.

Joella mahtuu uimaan sulassa sovussa niin joutsenperhe poikasineen, rahtialukset kuin jokiristeilijätkin.

Joella mahtuu uimaan sulassa sovussa niin joutsenperhe poikasineen, rahtialukset kuin jokiristeilijätkin.

Lue blogistani lisää Moselin alueesta:

Linnakierros Moselilla.

Trier, Saksan vanhin kaupunki

Koblenz, kaupunki Moselin ja Reinin kulmassa.

Paikallisia makuja Moselilla.

Viinikeskus Traben-Trarbach.

 

Facebooktwitter

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Ailakki 23.3.2016 at 17:17

  On, kaunista on Moselin viinireitillä. Ajettiin v. 2014 toukokuussa Koblenzista Trieriin asuntoautolla. Pakko se on ottaa vielä uusiksi. Nähtävää ja tunnelmaa riittää useammallekin matkalle. Ja muutenkin – Saksa on mahtava matkailumaa.
  Kiva lukea kirjoituksiasi 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 24.3.2016 at 12:40

   Kiitos kauniista sanoistasi 🙂 Moselin joklaakso on todellakin hyvä matkailukohde, jossa riittää näkemistä pidemmäksikin aikaa. Meillä on vielä Mosel kartoittamatta Bernkasten-Kuesista Trieriin päin, mutta varmasti silläkin alueella tulemme vielä käymään.

 • Reply Anna-Maria 23.3.2016 at 20:06

  Me yövyimme Traben-Trarbachissa joenrantahotellissa kahden yön verran moottoripyörämatkalla 2004. Tykkäsimme kovasti!

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 24.3.2016 at 12:43

   Minäkin olen ollut juurikin 2 yötä Traben-Trarbachissa ja olisi mennyt vielä pari yötä lisää. Traben-Trarbachissa oli myös kiva uimahalli. Helppo paikka myös tehdä retkiä lähikyliin. Me tosiaan kävimme sieltä käsin Bernkastel-Kuesissa päiväseltään reittilaivoilla. Myös polkupyöräilyyn tuo jokilaakso olisi aivan mahtava. Sellainen pyöräilymatka meillä on myös haaveissa, jahka lapset vielä vähän kasvavat.

 • Reply Jenni / Globe Called Home 27.3.2016 at 19:05

  Mä olen monta kertaa matkustanut junalla Luxemburgista Koblenziin matkalla Frankfurtiin tai Kölniin, ja on kyllä niin kaunista ollut matkalla että…! Harmi, ettei lopulta aika riittänyt tuolla päin asuessa Saksan puoleisen Moselin perusteellisempaan tutkintaan. Sen sijaan Luxemburgin Moselin rannat tulivat tutuiksi, ja sielläkin on ihastuttavia vaikkakin vähän erilaisia kyliä. 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 27.3.2016 at 20:36

   Todellakin maisemat ovat kauniita ja jo itse junamatka on hieno kokemus maisemien takia. Mulla on vielä käynättä Trierissä ja Luxemburg on myös haavelistalla. Tai siis olen siellä kerran käynyt Ranskasta Suomeen ajaessa ohikulkumatkalla, mutta se oli pikainen parin tunnin visiitti vain pääkaupungissa. Nyt kiinnostaisi katsella koko maata 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas 28.3.2016 at 07:23

  Kuulostaa kyllä ihanalta: viinilasi kädessä jokilaivan kyydissä, ympärillä kauniita maisemia. Moselissa täytyisi kyllä ehdottomasti käydä nyt, kun ymmärtää niiden hyvien viinien päälle 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 28.3.2016 at 17:40

   Mäkään en nuorempana niin valkkareista välittänyt, mutta olen oppinut tykkäämään niistä. Tuolla Moselillakin on kiva, kun joka ravintolalla on eri viinit, niin pääsee maistelemaan helposti eri tilojen tuotteita.

 • Reply Ansku BCN 28.3.2016 at 15:18

  Onpas suloisia paikkoja! Tämä nättien paikkojen ja viininystävä viihtyisi tuolla helposti monta päivää 🙂

 • Reply Jenna/Live your dreams 28.3.2016 at 16:06

  Upean näköisiä paikkoja ja hienoja kuvia. En ole koskaan Saksassa käynyt, mutta tuonne täytyy kyllä jossain vaiheessa matkata 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 29.3.2016 at 09:21

  Saksassa on kyllä todella söpöjä kyliä. Olen matkaillut maassa ainoastaan kerran ja siitä on jo aikaa 15 vuotta… Pitäisi uusi reissu ehdottomasti tehdä. Viinitarhatkin kiinnostaisi!

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 29.3.2016 at 22:16

   Saksa ei ehkä tule ekana mieleen, kun viineistä ja viinitarhoista puhutaan, mutta niitä kyllä täällä myös riittää. Itsellä olisi seuraavana ajatuksiaa käydä uudemman kerran Ahr-jokilaakson viinitiloilla. Sieltä kuulemma löytyy myös hyvää (?) saksalaista punaviiniä.

  • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com 2.4.2016 at 01:23

   Viinitarhat on aina kokemisen arvoisia 😉

 • Reply Sunna 29.3.2016 at 11:37

  Linnoja! Tuonne on päästävä! Kiitos näistä vinkeistä muutenkin ihan hurjasti, sillä rakastan chillailla pikkukylissä (varsinkin linnallisissa) ja Saksa saattaa vaikkapa olla tuleva kotimaani maisterintutkinnon ajaksi.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 29.3.2016 at 22:13

   Pikkukylät ovat parhautta. Saksa on kyllä hyvä maa asua, ei varmastikaan huono valinta maisteriopintoihin 🙂

 • Reply Outi 29.3.2016 at 20:18

  Linnoja ja viiniä, ei kuulosta ollenkaan pöllömmältä! Kauniita nuo rakennuksetkin, ai että!

 • Reply Heidi Stillman 30.3.2016 at 16:36

  Todella romanttisen oloisia kyliä, ihania rakennuksia linnoista puhumattakaan. Ja kyllä näin viininystävänä voisin hyvinkin pelkästään näitten perusteella pyörähtää Moselissakin. Saksassa olen käynyt joskus ikuisuus sitten, joten olisi jo aikakin uusia reissu 🙂

 • Reply Anna / Muuttolintu 31.3.2016 at 07:17

  Rakastan noita taloja! Just sen näköistä minkälaisena Saksan muistankin… Ehdottomasti tuonne pitäisi päästä viiniä maistelemaan! 🙂

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta 31.3.2016 at 20:23

  Olipas hyvä tämä striimi, saan siis VIHDOIN kommentoitua! 😉 Me tosiaan tykästyttiin Koblenziin kovasti, ja kysymmekin nyt itseltämme, miksi ihmeessä käytiin siellä vasta nyt. Ihan päiväretkelle en ehkä lähtisi täältä meiltä enää mitenkään älyttömästi pidemmälle, mutta Allun mun blogissa mainitsema autolla Koblenziin – junalla Cochemiin – jokilaivalla takaisin -kombo kyllä kiinnostaa. On tosin eri asia, huvittaako retkeä toteuttaa taaperon kanssa… Jään seuraamaan tilannetta!

 • Reply ankka 31.3.2016 at 21:48

  Minua kiinnostaa kyllä kyhmyjoutsenet enemmän kuin viinit, ovat ne niin kauniita ja pikkuiset ovat suloisia. Kerran tunsin erään, joka oli Moselin alueelta. Hän sanoi, että linna joka kylässä ja hymyt ovat lähinnä hampaiden paljastamista.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 1.4.2016 at 11:37

  Koblenzilla (ja siinä lähellä olevalla pienemmällä Boppardilla) on kyllä ihan erityinen sija meidänkin sydämessämme! Parikin kertaa on tullut vuosien mittaan käytyä.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 2.4.2016 at 16:24

   Boppardissa en olekaan vielä käynyt, mutta se on ohjelmassa jo parin viikon päästä! Samaten toinenkin kylä Reinin varressa. Koblezissa olen käynyt kolmesti ja blogipostauskin on siitä työn alla 🙂

 • Reply meidänmatkassa 1.4.2016 at 15:11

  Ihania kuvia! Tuli ihan matkakuume näitä katsoessa. 🙂

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 2.4.2016 at 07:56

  Niin tuttuja maisemia. Blogimuuton yhteydessä putsasin Saksan postauksia pois paljon. Heti kun mulla on aikaa, niin aloitan niiden editoinnin ja rupean myös hehkuttamaan Saksan ja etenkin Moselin ihanuutta : )

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 2.4.2016 at 16:25

  Kiitos kaikille kommenteista 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 2.4.2016 at 18:23

  Upeata seutua, kaikki mainitsemasi kaupungit jollakin tavalla tuttuja. Bernkastel-Kues oli näistä itsestä mukavin.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 2.4.2016 at 18:34

  Onpas tunnelmallisia kuvia ja paikkoja. Moselin alue on kiinnostanut jo pitkään viinimatkailun nimissä, toivottavasti saisin sen pian korkattua listaltani!

 • Reply Johanna @ Out of Office 2.4.2016 at 20:57

  Kivoja pikkukaupunkeja! Nuo viinialueet kiinnostavat kovasti – sekä viinien että luonnon vuoksi. Ovatko vaellusreitit Saksassa yhtä hyvin merkattuja kuin Sveitsissä?

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 3.4.2016 at 17:02

   Ainakin kaupunkien lähistöllä on reitit hyvin merkattu. Toistaiseksi olemme olleet lähinnä muutaman kilometrin – pisimmillään 5 kilometrin reiteillä asutuksen lähistöllä.

  Leave a Reply