Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kroatia

Krkan luonnonpuisto, Kroatian matkamme kohokohta!

12.3.2016

Kiertelimme Kroatiassa viime lokakuussa ja yhtenä päivänä vierailimme Krkan luonnonpuistossa, Šibenikin kaupungin lähellä. Olimme kuulleet paikasta kovasti kehuja, mutta yllätyimme silti paikan upeudesta! Ja siitä, että Krkan luonnonpuisto käsittää paljon muutakin kuin ne kuuluisimmat (Skradinski buk) vesiputoukset. Koko luonnonpuisto on yhteensä kooltaan 109 km² ja on perustettu Krka -joen varrelle vuonna 1985. Upean luonnon eli jokimaiseman, vesiputousten ja järvien lisäksi alueelta löytyy mahtavia kallioita ja historiallisia rakennuksia kuten luostari ja linnoituksia. Alla olevassa esitteestä napatussa kuvassa näkyy koko luonnonpuiston alue. Alueeseen voi tutustua myös jokiristeilyillä.

Me aloitimme päivän kuuluisimmalla Skradinski bukin vesiputouksilla. Päivälippu sinne maksoi lokakuussa 110 kunaa (n. 15€) aikuiselta ja 80 kn yli 7-vuotiailta lapsilta. Ajankohtainen hinnasto löytyy täältä.  Alueelle on ilmainen bussikuljetus parkkipaikalta huhti-lokakuun välisenä aikana. Parkkipaikalta sinne on toki mahdollista mennä myös kävellen, mutta matka on haastava lapsille. Me säästelimme jalkoja, jotta jaksaisimme kävellä itse vesiputousten alueella ja myöhemmin päivällä myös toisessa luontokohteessa.

WP_20151009_005

Skradinski bukin alueelle on rakennettu siltoja ja puisia kävelyreittejä, joten siellä on kaikkien helppo liikkua. Vesissä uiskenteli paljon kaloja. Tunnelma oli paikoin satumainen.

Esitteen kuvastakin näkee, että vesiputouksien alue on aika laaja ja siellä voi mielenkiinnon mukaan tehdä pidempiä tai lyhempiä kävelyretkiä. Me kiersimme koko alueen läpi ja sitä suosittelen muillekin. Lisäksi paikalta löytyy uimapaikka, ravintola, turistikojuja jne.

774916_10154060690123324_4408594487438712901_o

Alueella oli erilaisia näköalapaikkoja ja maisemat olivat kyllä komeat.

WP_20151009_015 WP_20151009_013

Sääkin suosi meitä ja lämpötila oli mukavat +23. Harmitti, ettemme olleet ymmärtäneet ottaa uimapukuja mukaan. Vesiputouksilla oli saanut uida!

WP_20151009_037

Vesiputouksien ohella tutkimme alueen muutenkin monimuotoista luontoa.

WP_20151009_016

WP_20151009_044

Meillä tosiaan oli päivälippu Krkan luonnonpuistoon eli lippumme oli voimassa muissakin luonnonpuiston kohteissa. Skradinski bukissa vietimme useamman tunnin. Söimme myöhäisen lounaan parkkipaikan vieressä olevassa ravintolassa ja ajelimme siitä toiseen mielenkiintoiselta vaikuttavaan kohteeseen, Roški Slapiin Krkan alajuoksulla. Matkalla sinne nousimme ylemmäs vuorille ja saimme ihailla mahtavia kanjonimaisemia.

WP_20151009_049

Roški Slap oli Skradinski buk -vesiputouksia pienempi paikka, mutta sielläkin vierähti helposti pari tuntia. Kovinkaan kummoisia palveluita kävijöille ei kyllä ollut eli omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Alueen pääsi myös kiertämään ympäri ja siellä on myös mahdollisuus kiivetä tutkimaan tippukiviluolaa. Roški slapissa on kuuluisat ”jättiläisen helminauhaksi” nimetyt pienet vesiputoukset, mutta valitettavasti niistä minulla ei ole yhtään onnistunutta kuvaa! Mutta kannattaa mennä paikan päälle niitä itse katsomaan 😉

WP_20151009_056

Luolalle oli mahtavat määrät askelia kiivettävänä! Päivän kuntoilu hoitui siinä samalla. Ylhäältä jyrkästä rinteestä oli myös komeat näköalat jättiläisen helminauhoille.

Uskon, että Krkan luonnonpuistosta löytyy kaikille nähtävää ja koettavaa iästä riippumatta. Me emme ehtineet nähdä yhdessä päivässä kuin pienen osan alueesta, joka hieman harmittaa. Emme etukäteen osanneet ajatella, että luontokohteista tulisi matkamme kohokohta, joten emme olleet varanneet niille tarpeeksi aikaa. Mutta toivon mukaan pääsemme sinne vielä uudestaan! Kroatian luonto todellakin yllätti meidät kauneudellaan ja monimuotoisuudeltaan. Miten niin pienellä alueella voikin olla sininen meri, kiviset rannat, jylhät vuoret, vehreät metsät ja satumaiset vesiputoukset!

Tämä postaus on kolmas osa lokakuisesta Kroatian omatoimimatkasta kirjoittamaani juttusarjaa. Ensimmäisen osan Primostenista voit lukea täältä. Toinen osa Trogirin ja Splitin kaupungeista löytyy puolestaan täältä.

Facebooktwitter

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas 13.3.2016 at 10:07

  Kroatia on kyllä upea luontokohde! Itsellenikin se tuli taannoin yllätyksenä. Tuolla me ei vierailtu, mutta kävimme Plitvitsessä. Hienoja kuvia olet ottanut!

  • Reply jujukas 13.3.2016 at 20:25

   Kiitos 🙂 Me ensin mietimme tuota Plitvitseä, mutta se tuntui olevan niin kaukana majapaikoistamme. Se oli varmasti vielä upeampi kuin Krka, joka ei siis sekään mitenkään huono ollut 😀

 • Reply Reason for a Season 13.3.2016 at 11:04

  Ihan supreupeen näköistä. Monet on viime aikoina matkustaneet Kroatiaan ja kirjoittaneet siitä -se on saanut minutkin fiilistelemään tuota maata, joka ei aiemmin ole kuulunut millekään haavelistalleni. Nyt tuntuu siltä että voisi lähteä samantien. Kyllä Euroopasta löytyy kauniita paikkoja <3.

  • Reply jujukas 13.3.2016 at 20:27

   Joo, Kroatia tuntuu olevan nousemassa suomalaistenkin suosioon, enkä lainkaan ihmettele! Täältä Saksasta sinne tehdään tpsi paljon matkoja, onhan sijaintikin melko läheinen. Moni ajaa täältä sinne omalla autolla.

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 13.3.2016 at 11:45

  Vau, ihanan näköistä. Minä lähdin Kroatiaan aika takki auki tuossa muutama vuosi sitten, eikä tullut mieleenkään että siellä olisi tuollaisia upeita luontokohteita ollut. Vasta jälkikäteen olen sen hoksannut, eli jäivät sitten väliin. Kyllähän se hieman harmittaa, mutta siinä on hyvä syy palata takaisin Kroatiaan! 🙂

  • Reply jujukas 13.3.2016 at 20:29

   Todellakin hyvä syy palata sinne! Mekin olimme jotenkin ajatelleet sen olevan enemmän rantakohde ja tosiaan tuo luonnon monipuolisuus tuli hieman yllätyksenä. Sääkin oli loppulomastamme sateinen, joten siksikään emme menneet luonnonpuistoon enää toisena päivänä. Seuraavan kerran toivoisin pääseväni sinne syyskuun lopulla, jolloin sää olisi luultavammin varmemmin vielä kesäinen.

 • Reply Outi 13.3.2016 at 17:37

  Krotiaa kyllä kaikki kehuu hirveästi. Kesä- ja luontokohteena varmasti aivan upea. Luonnonpuistot vaikuttavat ihanilta päiväretkipaikoilta 🙂

  • Reply jujukas 13.3.2016 at 20:32

   En ole minäkään kuullut kuin kehuja Kroatiasta, enkä kyllä ihmettele 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 13.3.2016 at 17:59

  No nyt on kyllä hienot maisemat! Kroatia on vielä itsellä käymättä vaikka hinku sinne on kyllä ollut kova jo muutaman vuoden. Minä olen myös kova luonnonpuistojen ystävä. Harvoin pettyy kun niissä käy.

  • Reply jujukas 13.3.2016 at 20:31

   Meillä luonnonpuistot ovat koko perheen suosiossa ja odotan jo kovasti lasten kasvamista, niin voi tehdä myös pidempiä/haastavampia luontomatkoja.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 13.3.2016 at 18:33

  Vaikuttaapa mielenkiintoiselta! Katselin kartasta, että valitettavasti ei taida kannattaa poiketa tuolla(kin) kesällä, kun olen menossa Kroatiaan. Jää sen verran kauaksi suunnitellulta reitiltä. Jatkoa ajatellen täytyy pitää mielessä, näyttää sen verran kivalta. Kroatiassa kiinnostaisi kyllä moni paikka!

  • Reply jujukas 13.3.2016 at 20:30

   Kannattaa kyllä pitää mielessä seuraavaa kertaa ajatellen. Myös Primosten, josta aiemmin kirjoitin, on todellakin käymisen arvoinen paikka 🙂

 • Reply Sateenmuru 14.3.2016 at 14:10

  Varmasti hyvä kohde lasten kanssa. Vietin Kroatiassa (jossain rannikkokaupungissa) kerran viikon, ja kaikkien muiden matkavalokuvien perusteella olin mennyt täysin väärään paikkaan! Oma valinta oli ankea, mutta reissu oli onneksi silti siskon kanssa hauska. Pitää joskus vielä käydä uudestaan ja tehdä ennakkotutkimus vähän paremmin.

  • Reply jujukas 14.3.2016 at 14:39

   No ei mekään kaikista käymistämme paikoista niin innoissamme oltu! Esimerkiksi nämä isommat Splitin ja Zadarin kaupungit eivät oikein meitä vakuuttaneet. Eli sanoisin, että vähän kannattaa tutkia vaihtoehtoja etukäteen. Toki riippuu mistä kukin tykkää. Itse suosin luontokohteita ja pieniä kyliä 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 14.3.2016 at 16:22

  Kivan näköistä ja ilmeisesti lapsetkin viihtyivät. Joskus olimme Kreetalla teini-ikäisen kanssa ja lähdimme siellä kävelemään yhtä rotkoa, vähän sillä ajatuksella, että mitenkähän tuo nyt siitä innostuu, mutta lopulta oli meistä kaikkein innostunein! Opittiin taas se, että kyllä ne lapset kannattaa vaikka vähän väkisin vielä luontoon, usein ne siellä ihan innostuvatkin sitten lopulta 🙂

  • Reply jujukas 14.3.2016 at 21:28

   Meillä lapset oikeasti tykkäävät luontopoluista ja etenkin kiipeilystä ja vähän hankalien paikkojen tutkimisesta 🙂 Helppoa siis heidän kanssaan. Vielä. Tiedä sitten enää teini-iässä.

 • Reply Hanna 15.3.2016 at 08:34

  Mua kiinnostaisi hirveästi Kroatia ja Balkanin maat tällä hetkellä. Kroatiasta olen kuullut pelkkää hyvää ja kyllä ne maisemat siellä vaan näyttävät niin upeilta! 🙂

  • Reply jujukas 15.3.2016 at 10:39

   Joskus tuntuu, että maailma on täynnä kauniita ja kiinnostavia paikkoja 😀

 • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com 15.3.2016 at 13:28

  Kuvista päätellen ihan käymisen arvoinen paikka. Oma kokemus Kroatiasta rajautuu ainoastaan Dubrovnikiin ja se on kyllä sellainen turreläävä, etten toista kertaa jalkaani sinne laita.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 16.3.2016 at 13:27

   Dubrovnikista ei itsellä kokemusta olekaan, mutta nämä kaikki pienemmät paikat, joissa itse käytiin (Primosten, Trogir, Sukosan) olivat aivan ihania ja luonnonpuisto myös. Krkassa olisi ollut vielä vaikka mitä muitakin paikkoja, mutta siihen tarvitsisi varman oman viikon, jos niitä kävisi kunnolla kiertämään. Muutenkin vuorilla oli hauska ajella, siinä näki ihan erilaista Kroatiaa kuin rantojen turistikohteissa.

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 16.3.2016 at 18:46

  Tuli mieleen näitä kuvia katsoessa, että lapset kyllä jaksaa todella hyvin kierrellä paikkoja, jos vain on mielenkiintoista näkemistä ja evästä tasaisesti. Omat pojat ovat jo 11 ja 13 vuotiaita, eli he jaksavat minua paljon paremmin maastossa : )

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 17.3.2016 at 08:59

   Näin on 🙂 Minä olen nyt jo lähellä hävitä kunnon puolesta omille 4-9 -vuotiaille tytöilleni. Tuollakin reisusssa esimerkiksi 4-vuotias oli niin innoissaan kiipeämässä luolalle, että suoraan sanoen juoksi nuo reilut 500 porrasta ylös samalla tauotta höpöttäen 😀

 • Reply laura / to travel is to live 17.3.2016 at 11:17

  Tämä kohde on ollut listalla jo pitemmän aikaa, niin upeita kuvia olen paikasta nähnyt. Kroatia kyllä kiinnostaa!

 • Reply Kohteena maailma / Rami 20.3.2016 at 06:06

  Mukavan näköistä maisemaa. Nimenä ja ”esitteistä” paikka on itselle tuttu, ei muuten. Miettinyt kyllä, että olisi käymisen arvoinen paikka varmasti. Kroatiasta muutenkin pelkästään positiivisia kokemuksia.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 20.3.2016 at 07:50

  onpahan kaunista. omat reissuaikataulut on kuitenkin sen verran tiukkoja (kun ihan kaikea haluaa nähdä eikä aikaa ole koskaan rajattomasti) että harvemmin sitä on edes yhtä kokonaista päivää uhrata luonnonpuistolle…!

 • Leave a Reply