Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkailu Saksassa Saksa Saksan viinit

Linnakierros Moselilla

28.2.2016
Tuoko Saksa mieleesi lähinnä harmaat teollisuuskaupungit ja ruuhkaiset autobaanat?

Ei se mitään, nämäkin mielikuvat pitävät paikkansa. Mutta Saksa on myös paljon muuta. Minulle ehkä rakkaimmaksi matkailukohteeksi Saksassa on muodostunut Moselin jokilaakso viinirinteineen, viehättävine kylineen ja romanttisine linnoineen.

Esittelen nyt kolme tutustumisen arvoista linnaa, jotka kaikki sijaitsevat Moselin varrella.

12764323_10154040384338324_234865623169244488_o

Burg Thurant eli Thurantin linna Alkenin kylässä Moselin alkupäässä ei ole kovin tunnettu ja itsekin löysimme sinne hieman sattumalta saatuamme siitä vinkin majapaikastamme.

Linna oli meille positiivinen yllätys ja sietäisi olla paremmin edustettuna matkaoppaissa. Moniin linnoihin voi tutustua vain ohjatuilla kierroksilla, mutta täällä sai kulkea aivan vapaasti ja tutkia mitä kaikkea linnasta löytyy. Linnalta oli myös aivan mahtavat näköalat viinirinteen yli alas jokilaakson kylään, Alkeniin. Suosittelen!

Burg Thurant

Linna on ulospäin melko vaatimattoman näköinen, mutta ei pidä antaa sen häiritä.

Sisäänpääsy on hyvin edullinen, vain 3,50€ aikuisilta, 2,5€ lapsilta ja alle 7-vuotiaat ovat ilmaisia. Linnan sisäpiha on jännittävän sokkeloinen ja siellä voi ihmetellä esimerkiksi vanhoja tykkejä. Yhdessä vankityrmässä oli jopa vanhoja luita jäljellä! Sisäpihaa koristavat myös erilaiset kukkaistutukset ja pienet patsaat. Linnasta löytyy pieni kahvio, josta saa ostaa esimerksiksi jäätelöä ja erilaisia juomia, vaikkapa Moselin hyviä valkoviinejä. Ja nekin hyvin edullisesti. Suosittelen Thurantin linnaa erityisesti lapsiperheille, sillä lapsille linna on sopivan pieni ja silti porteineen ja torneineen täynnä seikkailua. Linnan kotisivut löytyvät täältä.

076

Burg Thurant on Moselin alueen vanhimpia linnoja.

Rakentaminen on aloitettu jo vuonna 1197, Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan aikana. Linnalta on mahtavat näköalat viiniviljelmien yli alas Moselille. Lokakuussa, jolloin itse siellä vieralimme, voi vielä nauttia leppeästä syysauringosta ja vehreistä maisemista.

viinirinne alas Moselille

Seuraavaksi Moselia pitkin kulkiessa päätyy kuuluisalle Eltzin linnalle.

Burg Eltz ei sijaitse ihan Moselin rantamilla, vaan sinne päästäkseen on ajeltava vähän kauemmas, noin 10 km Münstermaifeldiin. Me menimme linnalle omalla autolla. Autot pitää jättää parkkipaikalle, josta on noin 1,3 km kävelymatka tai bussikuljetus linnalle. Me valitsimme kävelyreitin mäkisen metsikön läpi ja se oli aivan nappivalinta. Sää suosi ja maisemat olivat upeita. Oli myös kutkuttavaa katsella lähestyvää linnaa kauempaa. Omasta mielestäni juuri tuo kävelymatka ja linnan ihailu kauempaa oli parasta antia tuolta reissulta.

016

017

Eltz linna

Eltzin linna oli makuumme vähän liian täynnä turisteja, emmekä halunneet lasten kanssa (nuorin osanottaja seurueessamme oli 5 kk ikäinen) osallistua maksulliselle kierrokselle.

Lapset kyllä tykkäsivät tutustua linnaan ulkopuolelta ja yrittivät jopa kiivetä sen seinää pitkin. On siinä komea kiipeilylinna 🙂

Suosittelen kyllä linnaan tutustumista muille ja jos haluaa lisätietoja, niin sivut ovat myös englanniksi. Sisäänpääsy ohjatulle kierrokselle on 10€/aikuiselta eli ei kovin paljoa sekään.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä esittelen Cochemin linnan, Reichsburg Cochem.

Cochemin kaupunki on todella kaunis ja viehättävä, turistien valloittama hieman isompi kaupunki Moselin varrella. Cochemin linnalle pääsee kaupungista kahta reittiä. Me kävelimme sinne menomatkalla ns. takakautta ja saavuimme linnalle viiniviljelysten keskeltä.

WP_20140622_022

Linna ei ole kovin suuri, mutta se on monipuolinen käyntikohde.

Otimme osaa ohjatulle kierrokselle. Se kesti noin tunnin verran ja oli näin ollen sopiva lapsille. Mukana oli lapsia ikähaarukalla 3-8 vuotta ja osa ei ymmärtänyt saksankielistä opastusta ollenkaan. Mutta sekään ei lapsia haitannut, sillä linnassa oli kyllä riittävästi mielenkiintoista nähtävää. Esimerkiksi aitoja ritarihaarniskoita ja salaovia. Hauskinta oli, että opas kaivoi salkustaan meille aikuisille suomenkieliset tiivistelmät linnasta kuultuaan, että olimme Suomesta. Aika mahtavaa palvelua.

WP_20140622_032

Sisäänpääsy linnaan eli opastettu kierros on edullinen.

Se maksaa aikuisilta 6€, lapsilta 3€ ja alle 6 vuotiaat ovat ilmaisia. Linnassa myös järjestetään erityisiä kierroksia lapsille ja kaikenlaisia tapahtumia. Olisi kyllä hienoa päästä sinne vaikkapa keskiaikaisille ritarijuhlille! Lisätietoa tapahtumista ja linnasta löydät täältä.

mosel jokilaakso

Näköalat linnalta olivat silmiähivelevän kauniit. Kesäkuinen Mosel on todella vihreä ja kaunis.

Linnan sisäpihakin oli todella viehättävä koristeellisine yksityiskohtineen. Itseäni jaksaa aina viehättää köynnösten peittämät kiviseinät. Niissä vain on sitä jotakin.

WP_20140622_037

Cochemin linna

Kävelimme linnalta alas Cochemin keskustaan eri kautta kuin mennessä. Tämä oli reitti parempi valinta. Kävelytie kulki välillä jyrkässäkin rinteessä puiden keskellä ja maisemat joelle olivat jälleen kerran katsomisen arvoisia.

WP_20140622_048

Moselilta päin katsottuna linna seisoo ylpeänä vahtimassa Cochemin kaupunkia.

Linnoista kiinnostuneille Saksa on oivallinen matkakohde ja Moselin alue on todellakin suositeltava lomanviettopaikka.

Lue lisää Moselin alueesta:  suosikkikyläni Moselilla, Saksan vanhin kaupunki Trier ja Koblenzin kaupunki.

Lue lisää Saksan upeista linnoista: Kaunein näkemäni linna Drachenburg, suomalaisen prinsessankin kotina toiminut Braunfels ja Wupperin varrella oleva Schloss Burg.

You Might Also Like

50 Comments

 • Reply Kiira 28.2.2016 at 21:11

  Kauniita maisemia ja linnoja – pitäisi varmaan yrittää käydä Saksassa parin seuraavan vuoden aikana uudestaan! 🙂 (Tosin tällä hetkellä tuo ”pakko päästä” lista on ainakin 50 kohteen mittainen)

  • Reply jujukas 28.2.2016 at 21:56

   Kieltämättä ”pakko päästä” kohteiden lista tuppaa lähinnä pitenemään kuin lyhenemään 😀 Maailma on täynnä mielenkiintoisia paikkoja.

 • Reply Päivi / Puolivälissä 28.2.2016 at 21:22

  Kiva kirjoitus! Olen käynyt noista vain Eltzin linnassa ja se oli kyllä vaikuttava. Kirjoitan joskus myöhemmin itsekin Moselista, mutta ehkä viiniharrastajan näkökulmasta 🙂

  • Reply jujukas 28.2.2016 at 21:55

   Odotan jo innolla viinitietojasi 🙂 Olen itsekin vieraillut Moselin alueella eri viinitilojen myymälöissä maistelemassa viinejä, mutta itse en ole mikään viiniasiantuntija. Minulla on suunnitelmissa kirjoitella muitakin vinkkejä Moselin alueesta, mutta aloitin nyt näistä linnoista.

 • Reply Veera 29.2.2016 at 09:05

  Saksa oli mulle aikanaan positiivinen yllätys. Kävin silloin Kölnin ja Düsseldorfin seudulla, joten linnat jäi näkemättä. Jos menen maahan joskus uudestaan, täytyy saada joku linna mahtumaan matkaohjelmaan.

  • Reply jujukas 29.2.2016 at 09:17

   Saksa on kyllä ollut minullekin kaikinpuolin positiivinen yllätys. Todella hyvä maa lapsiperheelle niin asumisen kuin matkailun kannalta. Täällä Kölnin lähellä on myös paljon linnoja, esimerkiksi Schloss Burg Solingenissa ja upea rokokoo-linna Schlösser Augustusburg Brühlissä.

 • Reply Teija / Lähdetään taas 29.2.2016 at 11:12

  Kävin Koblenzissa reilu kymmenen vuotta sitten, mutta en silloin vielä ymmärtänyt ympäristön tarjontaa ollenkaan. Etenkin Mosel viinialueena kiinnostaisi suuresti. Täytynee tehdä uusintavisiitti näin vanhempana ja todellakin viisaampana! Noihin linnoihin olisi mukava tutustua viinien ohella myös!

  • Reply jujukas 29.2.2016 at 16:21

   Koblenz on kyllä myös kiva kaupunki. Siellä on myös esimerkiksi hyvät ostosmahdollisuudet. Moselin alueella on viinitiloja vieri vieressä ja erilaisia viininmaistatuspaikkoja löytyy hyvin. Joskus olen nähnyt myös mainoksen viinijuhlista linnassa eli niiden yhdistäminenkin saattaa jopa onnistua 🙂

 • Reply Maarit Johanna 29.2.2016 at 15:10

  Ihan satumaisia paikkoja! Tiedän Saksasta ainoastaan sen prinsessalinna Neuschwansteinin vai mikä se oli. Ihan uusia tuttavuuksia nämä. Saksaan ollaan mietitty roadtrippiä pidemmänkin aikaa, mutta ei olla saatu vielä aikaiseksi. Olis mahtavaa päästä vaikka yöpymään tuollaisessa paikassa. Harmi kun Suomessa ei ole oikein mitään vastaavaa.

  • Reply jujukas 29.2.2016 at 16:23

   Schloss Neuschwanstein on varmaan Saksan kuuluisin linna ja senhän sanotaan olevan esikuva Disneyn prinsessalinnoille 🙂 Me emme ole siellä vielä käyneet, mutta joku päivä toivon mukaan sinne vielä pääsemme.

   • Reply alex 29.2.2016 at 16:32

    Hienoja kuvia & ihania maisemia.
    Neuscwhansteinhan on moneen muuhun (ja tämän postauksen linnoihin) verrattuna ”uusi linna”.
    Kävimme 2000-luvun alussa ihailemassa tätä Baijerin kuninkaan linnaa, ja mielestämme linna oli ehdottomasti näkemisen arvoinen (jo ulkoakin päin). Jotta linnaan ehtii tutustua kiireettä käyntiin kannattaa varata ainakain 3-4 h.

    • Reply jujukas 29.2.2016 at 19:59

     Kiitos kommentista 🙂 Ihan varmasti jossain vaiheessa suuntaamme tuolle suunnalle. Siellä olisi myös kovasti kehuttu Bodensee lähellä ja muutenkin Alpit ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia 🙂

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 1.3.2016 at 07:50

  Viime aikoina on kyllä hirveästi ruvennut kiinnostamaan vanhat linnat, keskiaika ja historia – tässä oli jo kolme mielenkiintoista paikkaa vierailtavana! Voi kun vois vaan jättää kaiken ja lähteä seikkailemaan linnoihin!

 • Reply Ansku BCN 1.3.2016 at 14:19

  Tällaiselle historia- ja viini-intoilijalle täällä olisi varmasti vaikka mitä nähtävää! Saksassa on vielä monta nurkkaa koluamatta, olen nimittäin käynyt vain Berliinissä ja Munchenissa, plus ajanut maan läpi ja pyörinyt Sveitsin rajan tuntumassa pikkukylissä. Houkuttelisi tutustua hieman enemmän maahan, kieltäkin kun olen opiskellut ties kuinka monta vuotta (siitä kuitenkaan osaamatta :))

  • Reply jujukas 1.3.2016 at 19:55

   Suosittelen lämpimästi. Toinen mahtava viinialue on Ahr-joen laakso.

 • Reply Saana · Live now – dream later 1.3.2016 at 15:39

  Upeita kuvia ja mielenkiintoinen postaus. Mua niin harmittaa, etten kierrellyt Saksassa sen enempää siellä asuessani. Tosin asuin Düsseldorfissa vain puoli vuotta, olisihan siinä ehtinyt, mutta se vaan hurahti ohi niin nopeasti! 🙂 Todella kauniit ovat maisemat, ei voi muuta sanoa.

  • Reply jujukas 1.3.2016 at 19:54

   Hauskaa, että olet asunut Dusseldorfissa. Mulle se on suht tuntematon kaupunki, vaikka tässä melko lähellä asunkin. Siihen(kin) asiaan on tulossa muutos. Täytyis ottaa asiakseen tehdä edes yksi kunnon päiväreissu sinne. Tulenkin blogiisi kurkkimaan, mitä kivaa kerrottavaa sinulla on kaupungista ollut 🙂

 • Reply Reason for a Season 1.3.2016 at 21:20

  Erittäin kauniin näköistä. Ei ole koskaan tullut lähdettyä Saksaan, mutta luulen, että pitäisin kyllä monesta paikasta siellä. Kesällä tuolla on taatusti mielettömän nättiä.

  • Reply jujukas 2.3.2016 at 10:18

   Minä olen tähän mennessä käynyt Moselin alueella touko-, kesä-, syys- ja lokakuussa ja kaikki olivat hyviä aikoja. Kauneinta (vihreintä) ja lämpimintä näistä ehkä kesä-syyskuussa.

 • Reply Martta / Martan Matkassa 2.3.2016 at 22:50

  Olipa ihania kuvia ja pitkään on ollut mielessä nuo Saksan jokilaaksot ja linnat, mutta sillä suunnalla ei olla oltu. Tällä hetkellä haaveilen noista Ranskan linnoista, sillä ne olisivat vähän lähempänä. Ovatko linnat yksityisomistuksessa? Majoitustoimintaa?

  • Reply jujukas 3.3.2016 at 09:29

   Nämä postauksen linnat ovat enemmänkin ”museoita”, mutta kyllä Saksasta löytyy sellaisiakin linnoja, joissa on majoitusta. Olisihan se kyllä siistiä päästä joskus yöpymään oikeassa linnassa. Meidän lähellä on muuten Bensbergin linna, jossa esimerkiksi formulakuskitkin yöpyvät!

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 3.3.2016 at 11:12

  Voi ooh ja aah kuinka sisäinen prinsessaleikkeihin koskaan kyllästymätön mielikuvitukseni pääsikin valloilleen x Ihania, siis aivan ihania paikkoja!

  • Reply jujukas 3.3.2016 at 11:34

   Hih, meillä on jo listalla monia uusia linnakohteita. Yksi, jota odotan innolla, on prinsessa ruususen linna 🙂

 • Reply Stacy Siivonen 3.3.2016 at 16:08

  Linnaa enemmän minua kiehtoo nuo metsät ja metsien asukkaat, toki myös linnat ovat perin jännittäviä, etenkin kun vankityrmässä on vielä luitakin! Epäselväksi jäi kyllä vähän, mitkä ihmeen roomalaiset rakensivat linnaa, 1000-luvulla, mutta minä nyt olen tällainen pilkunnysvääjä.

  • Reply jujukas 4.3.2016 at 12:11

   Kiitos huomautuksesta, olin jotenkin ajatuksissani kääntänyt hieman suurpiirteisesti. Tarkoitus oli viitata linnan historiaan Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan ajalta. Korjasin tältä osin tekstiäni.

 • Reply Liza in London 3.3.2016 at 18:40

  Mä olen suuren luokan linnafani, joten Mosel kuulostaa aivan fantastiselta! Tiedätkö, onnistuuko linnalta toiselle hyppely ihan julkisilla, vai tarvitaanko omaa kulkupeliä?

  • Reply jujukas 4.3.2016 at 12:06

   Moselia pitkin pääsee Koblenzista Traben-Trarbachiin asti junalla ja bussejakin kulkee. Näistä linnoista Eltzille ei ehkä niin helposti pääse julkisilla, mutta oletettavasti sinnekin joku kyyditys on.

 • Reply Kiira / Lifelong Adventure 3.3.2016 at 19:51

  Kiva postaus. Mulla on Saksan Moselin alue bucketlistillä, koska olen a) Saksan ja b) Saksalaisen viinin suuri ystävä. Ehdottomasti olisi myös päästävä käymään viinitilalla ja maistelemaan tilan antimia. Upeat linnat on vaan mahtava bonus muun hyvän päälle 🙂

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 3.3.2016 at 20:28

  No vau, onpa kaunista ja kuten sanoit, etenkin nuo köynnösten verhoamat seinät ja oviaukot! Tämä osa Saksasta on vielä näkemättä (niin kuin suurin osa muutenkin), mutta jonakin päivänä varmasti tulee suunnattua sinne! Saa nähdä uskallanko ottaa kiipeilyä harrastavaa miestäni mukaan, se kun olisi heti ensimmäisenä kiipeämässä tuota linnan seinää pitkin ylös… 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami 3.3.2016 at 22:44

  En ole noissa linnoissa sisällä käynyt, mutta ulkoapäin on tullut katsottua. Maisemat tuolla on aivan huippuluokkaa, täytyisi joskus tehdä pidempi reissu tuonne! Upeaa aluetta 🙂

 • Reply jujukas 4.3.2016 at 12:15

  Kiitos kommenteistanne Kiira, Johanna Hulda ja Rami. Moselin alue todellakin on tutstumisen arvoinen. Moneltakin kantilta. En itsekään lainkaan väheksy paikallsia viinejä ja vehreitä maisemia 🙂 Itsellä on jo seuraava Moselin pyrähdys suunnitteilla jo huhtikuuksi. Meiltä on helppo mennä sinne ja Moselin alkupäähän Koblenziin pääsee kotoa noin tunnissa!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 4.3.2016 at 13:11

  Boppardissa Koblenzin lähellä on tullut käytyä, parikin kertaa ja ainakin kerran katsomassa osaa noista linnoista joelta päin jollain pienellä risteilyntapaisella.
  Vihreäjalkaiset viinilasit, joissa lukee Boppard ovat edelleen säilyneet keittiön kaapissamme, jotenkin sen verran kivoja muistoja tuosta reissusta on, ettei malta niistä luopua 🙂

  • Reply jujukas 4.3.2016 at 14:13

   Joo, sellaisista vihreäjalkaisista viinilaseista olen Moselin alueella juonut useammassakin paikassa viiniä 🙂 Olen kanssa ollut parilla pienellä jokiristeilyllä, ne ovat kyllä mukava tapa katsella maisemia.

 • Reply Noora 4.3.2016 at 15:06

  Joo, oli mullekin Saksa ennen tylsänkuuloinen maa. Mutta nykyään se edustaa mulle just muun muassa linnoja (ja goottilaisia kirkkoja) 😀 Kauheasti en ole Saksassa linnoja ehtinyt vielä kiertää, naapurimaissa enemmänkin. Saksan linnoista taitaa olla plakkarissa vasta Neuschwanstein, mutta aloitinkin siitä parhaasta 🙂 Varsinkin tuo Burg Eltz on kiinnostanut mua paljon viime aikoina. Pitää katsella, koska noille suunnille ehtisi lähteä!

 • Reply Outi 4.3.2016 at 17:47

  Tämän takia on niin siistiä lukea muiden blogeja! Joka päivä tulee uusia paikkoja, joihin alkaa haluamaan. Tässähän loppuu kohta päivät kesken. 😉 Upeita maisemia!

 • Reply meidänmatkassa 4.3.2016 at 19:37

  Onpas hienot maisemat ja usein tulee todella ajateltua että Saksa on lähinnä läpikulkumaa, mutta tän laitan ehdottomasti ylös jos päästään toteuttamaan meidän Euroopan roadtrip autolla ensi vuonna 🙂

 • Reply laura / to travel is to live 4.3.2016 at 20:20

  Myönnän, että mullakin on ollut Saksasta vähän turhan harmaa kuva, vaikka se on matkakohteena oikeasti tosi monipuolinen! Mielelläni tutustuisin vaikkapa näihin viinimaisemiin. Olen niitä jonkun kerran ihaillutkin Luxemburgin puolella, mutta Saksassa olen seikkaillut vähemmän. Olisi todellakin aika korjata tilanne!

 • Reply Laura/My Passport Pages 4.3.2016 at 20:22

  Juurikin tällä viikolla ihastelin Saksan linnoja moneen otteeseen siellä ollessa, se on vain niin jännä kuinka paljon upeita linnoja ja kirkkoja tuohon maahan mahtuu! Totesinpa ääneen myös samalla että olisi kiva tehdä Saksassa pieni roadtrip useamman pienen kaupungin halki ja tuo seutu olisi kyllä yksi ehdoton kärkiehdokas reittiä miettiessä. Ainakin Koblenzista Frankfurtia kohti junalla pariin kertaan menneenä noita tuon seudun (vaikkakin eri joenvarren) maisemia ihailleena ei voi kun todeta että mielettömän kaunista on Saksassakin!

 • Reply jujukas 4.3.2016 at 20:35

  Kiitoa kaikista ihanista uusista kommenteista! Ja pysykäähän kuulolla, lisää mainioita road trip vinkkejä tulossa! Saksa on todellakin täynnä toinen toistaan viehättävämpiä paikkoja.

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi 5.3.2016 at 14:06

  Viime syksystä ajeltiin autolla Moselin vartta ja käytiin monessakin linnassa. Mosel oli jopa minusta kauniimpi kuin Rhein. Sitä ennen ollaan useana kesänä oltu lapsien kanssa Baijerissa, missä niitä linnoja tosiaan myös riittää….. 😀

  Hieman ärsyttää suomalaisten huono tietämys Saksasta matkailumaana.

  • Reply jujukas 7.3.2016 at 08:40

   Minäkin pidän Moselin alueesta enemmän kuin Reihin laaksosta, vaikka melkein Reinin varrella itse asunkin 🙂 Saksalla on tosiaan vähän tylsän matkailumaan maine, itsekin kuuluin tähän kastiin ennen Saksaan muuttoani! Mutta nyt teen parhaani muuttaakseni tätä mainetta 😀

 • Reply Marjukka Katariina 6.3.2016 at 09:37

  En ole kuullut tuosta paikasta ennen, mutta näyttää upealta ja kuulostaa mielenkiintoiselta! Olenkin suunnitellut keväälle Saksan-matkaa 🙂

  • Reply jujukas 7.3.2016 at 08:41

   Kevät on mielestäni kauneinta aikaa Saksassa eli oikein hyvä matkailuajankohta 🙂

 • Reply Marja 29.8.2016 at 09:58

  Traben-Trarbach on niin ihana paikka,josta en olisi halunnut parin päivän jälkeen pois,mutta nähtävää oli ympäri Saksaa yllinkyllin muuallakin.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 29.8.2016 at 10:44

   Niin on! Itse olen siellä viettänyt kerran kahden yön verran ja onnekseni pääsen sinne pian uudestaan! Vaikka tottahan tuokin, että Mosel ja muukin Saksa on täynnä nähtävää!

 • Reply Anna-Kaarina Dittmar-Jödicke 11.10.2016 at 19:50

  Toinen mielenkiintoinen seutu viinin ystäville on Reinin varsi Mainzista etelään, Rhein-Hessen Weinanbaugebiet, meillä on tuttu viinitila Niersteinissa :”Geschwister Schuch”, niillä on on erityisen hyvät Riesling ja Grauburgunder valkoviinit, myös punaviinejä.
  Seudulla on myös monra muuta viinitilaa jotka järjestävät traktori-peräkärryajeluja viinitarhoihin, syödään eväät matkan varrella ja juodaan viiniä, ”Weck, Wurscht und Woi”.Voi osallistua viininmaistajaisiin ja tutustua viinikellariin ja viinin valmistukseen. Suosittelen lämpimästi, oltii juuri viime viikonlopulla.

  • Reply Jonna 12.10.2016 at 01:56

   Kiitos hyvästä vinkistä! Olenkin menossa Mainziin joulukuun alussa ja odotan sitä kovasti! Tuollainen traktorikörryajelu olisi varmasti mahtavaa. Muutenkin uskon tuon alueen olevan upeaa seutua. En oke vielä yhteenkään Saksan viinialueeseen pettynyt, päinvastoin ?

 • Reply Tarja 25.3.2018 at 09:31

  Saksa on hyvin monipuolinen ja paljon nähtävää eri puolilla Saksaa. Reinin jokivarret ihanine kylineen ja puuristikko taloineen. Itselleni oli yllätys myös Leipzig ja ihanat rakennukset. Pikku konsertteja siellä sun täällä. Kaikki kävelymatkan päässä. Berlin myös kaikkine monipuolisuus uneen. Hyvät liikenneyhteydet bussilla mutta myös jalkaisin. Frankfurt on myös ihana Jokivarsineen ja ihanine puistojen. Saksan Alpit Reit im Winkel niin ihanine polkuineen ja maisemina. Frauen und Herren Insel voi sanoa vain sagenhaft. Aina löytyy uusia ihania paikkoja kun pitää silmät auki…

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.4.2018 at 07:39

   Et voisi Tarja olla enempää oikeassa! Saksa on monipuolinen maa ja täynnä yllätyksiä, kun sille antaa mahdollisuuden.

  Leave a Reply