Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Mitä saksalaiset ajattelevat Suomesta?

26.2.2016

Kokoan tähän erilaisia käsityksiä ja ajatuksia Suomesta, joihin olen itse täällä Saksassa asuessa törmännyt. Mitä siis ihan tavalliset saksalaiset tietävät Suomesta ja minkälaisiin kysymyksiin olen saanut vastata?

1 pimeys – kaikki tuntuvat tietävän, että Suomessa on talvella pimeää

2 itsemurhat – moni on kysynyt minulta miksi Suomessa tehdään niin paljon itsemurhia.

3 kylmyys – ja miten niin Saksassa voi suomalaisella olla kylmä…

12710950_10154015718733324_4284115257850682667_o

Joulukuinen Suomi. Pimeäähän kyllä on, tässä kuvassa on kello 10 aamupäivällä. Mutta lunta, noh, valitettavasti Hämeessä ei ollut jouluna vielä lunta.

4 kaunis luonto

5 paljon lunta – Saksalaisten käsitys Suomesta tuntuu pohjautuvan Lappiin. Suomi = Lappi.

12716035_10154015716148324_9182180397371395175_o

6 muumit – tosin pitää sanoa, että toistaiseksi vain muutama saksalainen on kuullut muumeista. Parhaiten muumit tuntee yksi ystäväni, mutta hän on tutustunut niihin Japanin kautta. Hän on siis Japani-fani. Mielestäni tässä voisi olla Suomessa markkinoinnin paikka. Esimerkiksi Düsseldorfissa myydään muumikeksejä, mutta ne on valmistettu Japanissa!

10357778_10154015715133324_6821121867146554148_o

Tästä kuvasta saksalainen ystäväni totesi, että aivan kuin Muumi-saduista. Ja niinhän se onkin! Suomen talvinen luonto on kyllä upea, sitä ei käy kieltäminen! Tässä kuvassa ollaan luistelemassa järven jäällä joulukuun lopulla.

7 pisa-tulokset, hyvä koulu – etenkin esikoisen opettaja ja muutkin opetushenkilöstöön kuuluvat mainitsevat usein minulle Suomen hyvistä Pisa-tuloksista. Esikoisen opettaja oli lisäksi oikein häpeissään, kun täällä Saksassa esimerkiksi koulurakennukset ja luokkien varustelutaso on todella huonoa ja vanhaa. Hän siis ajatteli, että Suomessa kaikki koulu(rakennukse)t ovat huippulaatuisia.

8 suomen kieli on vaikea, paljon sijamuotoja

9 vertaavat Ruotsiin, luulevat kieltäkin samanlaiseksi. Suomi siis usein niputetaan osaksi Skandinaviaa ja oletetaan, että suomen kielikin on samaa sukua kuin muut skandinaaviset kielet.

10 vertaavat Venäjään – ne, ketkä eivät niputa Suomea Skandinaaviaan, ajattelevat Suomen olevan samaa kastia Venäjän kanssa. Tai sitten saattavat epävarmana kysellä, että onko Suomi niin kuin Venäjä vai niin kuin Ruotsi.

Juuri mitään suomalaisia elintarvikkeita ei saksalaisista ruokakaupoista löydy. Poikkeuksena tälläiset luomu-ruisleivät, joita saa melkein joka ruokakaupasta. Lidlissä myytävässä lukee valmistajana Pekan Leipä Oy.

Suomalaisia elintarvikkeita ei saksalaisista ruokakaupoista juurikaan löydy. Poikkeuksena tälläiset luomu-ruisleivät, joita saa melkein joka ruokakaupasta. Lidlissä myytävässä lukee valmistajana Pekan Leipä Oy.

11 rokotusmyönteisyys – tästä asiasta erityisesti lastenlääkärimme kehui Suomea. Tai niputti koko Skandinaavian samaan kastiin. (Saksassahan on paljon rokotekielteisiä.)

12 Samu Haber – Iloitkaa suomalaiset miehet! Lähes kaikki saksalaiset naiset tietävät ylisöpön Samu Haberin. Hän siis edustaa heille stereotyyppistä suomalaista miestä eli vaaleaa, komeaa, vitsikästä ja vähän pikkutuhmaa 😀 Ja te Suomessa, ketkä ette tiedä kuka Samu Haber on, niin hän on Sunrise Avenue -bändin laulaja ja todella suosittu Saksassa. Hän on ollut kahtena kautena tuomarina voice of Germanyssä.

Kotimme lähelläa olevassa sisustuskaupassa myydään Marimekon lautasliinoja. Ilahsuin kovasti. Mutta sitten huomasin, että niissä lukee Made in Germany!

Kotimme lähelläa olevassa sisustuskaupassa myydään Marimekon lautasliinoja. Ilahduin kovasti. Sitten huomasin, että niissä lukee Made in Germany!

Olisi kiva kuulla, onko muilla Saksassa asuvilla suomalaisilla samankaltaisia kokemuksia? Tai mitä muissa maissa Suomesta ajatellaan?

Nyt voit lukea blogistani myös ihan oikeita kokemuksia eli mitä saksalaiset ihan oikeasti pitivät Suomesta. Pitivätkö nuo yllä luetellut ennakkoluulot ja käsitykset oiekasti paikkaansa? Lue meillä Suomessa kylässä käyneiden saksalaisten ihmetyksen aiheista lisää täältä:

Mitä saksalaiset pitivät Suomesta

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Tähtinen 26.2.2016 at 10:26

  Saksalaiset ystäväni myös luulivat, että kaikilla suomalaismiehillä on oma vajaassa pihan perällä, missä puuhastella. ? Maalla varmaan pitääkin paikkansa?

  • Reply jujukas 26.2.2016 at 10:50

   Voi hyvin pitääkin. Tai ainakin autotalleissa tupataan puuhastelemaan, korjaamaan ja rakentelevan kaikenlaista.

 • Reply Päivi / Puolivälissä 26.2.2016 at 10:37

  Pisa-tutkimus on aihe, joka tunnutaan Suomesta tietävän vähän joka maassa. Vaikea kieli ja kylmyys, joo tutulta kuulostaa. Olen ollut yllättynyt siitä, miten paljon saksalaiset tuntuvat Suomesta tietävän ja miten korkealle sitä arvostavat. Ainakin pohjoissaksalaiset. Kirjoitinkin aiheesta kuukausi sitten: https://puolivalissa.wordpress.com/2016/01/21/saksalaisten-suomi-rakkaudesta/

  Kerran eräs vanha saksalainen upseeri läksytti minua siitä miten huonosti tunnen oman historiani, kun olin vähän kuusella suomalaisen jääkäriliikkeen vaiheista 😀

  • Reply jujukas 26.2.2016 at 10:49

   Tuo on kyllä totta, saksalaiset tuntuvat arvostavan Suomea. Multa onkin tuo sun postaus jotenkin jäänyt huomaamatta, käynkin heti lukemassa 🙂

 • Reply Heli 26.2.2016 at 12:05

  Jotkut asiat ilmeisesti liittyvät niin tiukasti Suomeen, että ne tiedetään (tai luullaan) vähän kaikkialla. Kirjoitin jokin aika sitten samasta teemasta Norjasta katsoen.
  http://norjalainenpaivakirja.blogspot.no/2015/12/mita-norjalaiset-ajattelevat.html?m=1

  • Reply jujukas 26.2.2016 at 12:12

   Olipas hauska lukea norjalaisten käsityksiä Suomesta 🙂

 • Reply -A- 26.2.2016 at 14:39

  Täytyy kyllä myöntää, että en ole ikinä keskustellut Suomessa saati suomalaisten kanssa niin paljon Samu Haberista tai Sunrise Avenuesta kuin olen vajaan 5 vuoden aikana Saksassa tehnyt (saksalaisten aloitteesta)! On kyllä varsinainen idoli täällä. 😀 Myös kylmyydestä ja lumesta puhutaan paljon ja haluavat tietää joululomilta palattuani kuinka paljon oli pakkasta ja oliko lumiraja polveen vai olkapäähän. 😉 Muumeista olen saanut innostumaan amerikkalaisystävän kehen olen tutustunut täällä meidän pikkukaupungissa, saksalaisia en ole osannut vielä Muumifaneiksi käännyttää. Ehkä sekin aika tulee vielä….

  • Reply jujukas 26.2.2016 at 15:18

   Minä itse kuulin koko Samu Haberista ja bändistään ekan kerran toissa vuonna täällä Saksassa. Jostain syystä Suomessa ei tunnu olevan niin suosittu yhtye, mutta Saksan naiset on kyllä onnistunut hurmaamaan 😀 joo, meiltäkin moni päiväkodilla kyseli kuinka paljon oli lunta Suomessa. Tai vähintäänkin huokaili, että teillä oli varmasti valkoinen joulu. Noh, pettymys piti tuottaa, koska ei nyt kovin montaa senttiä lunta ollut Suomessa joululomalla…

 • Reply Marjut 29.2.2016 at 18:36

  Terkkuja Hyvinkäältä! Ostin tänään ensimmäistä kertaa koskaan Prismasta Pekan Leipä Oy:n leipää (kauranappeja) ja hauskasti tässä sun postauksessakin mainitaan sama firma.? Ja mä kuulun myös niihin Sunrise Avenuen tykkääjiin ja Samunkin. Lauantaina mennään kuulemaan heidän keikka Nordikselle.

  • Reply jujukas 29.2.2016 at 19:55

   Kiva kun kommentoit! Tykkäsittekö leivästä? Täällä myydään vain tuota paahdettavaksi tarkoitettua ruisleipää ja se on kyllä ihan hyvää. Ei tietenkään mitään ruispaloja vastaavaa. Hauskaa keikkaa lauantaina!

 • Reply Teija 5.3.2016 at 06:15

  Hyvä listaus! Ei tullut yhtäkkiä muuta mieleen. Tuo kylmyys, lumi ja hyvät koulut ja vaikea kieli oli ne yleisimmät. Uutta oli, että usein vieraat ihmiset tuli kysymään kuunneltuaan meidän keskustelua, että mitä kieltä puhutaan, kuulostaa kivalta. Ruotsissa asuneena olin tottunut, että suomen kieltä pidetään muunmaalaisten korvissa rumana ja kovana kielenä. Ja Sunrise Avenueta mennään katsomaan tänään konserttikiertueen ensimmäiseen konserttiin Helsingin jäähalliin! ? Sen jälkeen näyttää keikkailevan ympäri Saksaa ?. Täällä ei tosiaan edes radiossa juuri heidän biisejään kuule.

  • Reply jujukas 5.3.2016 at 09:15

   Joo totta, todella usein ihmiset pysäyttävät kadulla, kysyvät ratikassa tai leikkipuistossa, että mitä kieltä puhutte. Ainakin kerran suomea luultiin italiaksi 😀 Ja joskus on epäilty ruotsinkieleksikin.

   • Reply Der Lederhosen 7.3.2016 at 21:30

    Mua on luultu usein hollantilaiseksi, rollaan kuulemma Ärrää samalla lailla (ja mun mielestäni mä en rollaa sitä ollenkaan vaan sanon kovana Ärränä…saksalaisethan sitä rollaa perrrrrk….). Kerran meitä oli neljä täysin blondia suomalaista äijää pizzeriassa ja meitä luultiin kreikkalaisiksi. Jep jep.

    • Reply jujukas 8.3.2016 at 08:57

     Suomi ja kreikka kuulostavat kyllä vähän samalta ulkopuolisen korvaan.

  Leave a Reply