Suomen suurin matkablogiyhteisö
Saksa Saksassa asuminen

Saksa, automaattien luvattu maa

13.1.2016

Edellisessä postauksessani listasin tekemiäni yleisiä huomioita saksalaisesta elämästä. Listaa mietin muutamankin tovin, mutta silti siitä jäi uupumaan monta asiaa! Yksi melko oleellinen asia on se, että saksalaiset tuntuvat rakastavan automaatteja. Luonnollisesti automaateista voi ostaa kahvia, suklaapatukoita ja matkalippuja juniin, raitiovaunuihin ja metroihin. Mutta tuollaisten tavallisten automaattien lisäksi täällä on toki myös erikoisempiakin tapauksia. Esittelen tässä kuvien muodossa muutaman sellaisen automaatin, joita ei ainakaan kovin yleisesti Suomessa näe.

WP_20150406_022

Ensimmäisenä silmälasien kuivaaja. Tämä yksilö löytyy Bonnin kasvitieteellisestä puutarhasta troppisesta talosta. Erittäin tarpeellinen, sillä höyrystyneillä silmälaseilla ei pysty kasveja ihailemaan.

Seuraavana vuorossa lehtiautomaatti. Tämä yksilö löytyy kadun varresta noin puolen kilometrin päästä kotoamme. Lehdellä on hintaa vaivaiset 0,80€ ja maksuvälineeksi käy kolikot lähtien 5 senttisestä.

12401941_10153931297583324_6097371863554992193_o

Kolmantena on vuorossa tupakka-automaatti! Näitä on usein ravintoloiden ja baarien yhteydessä (kuten myös kondomiautomaatteja), mutta myös katujen varsilla. Olisihan se nyt kamalaa, jos tupakkaa ostaakseen joutuisi etsimään lähimmän auki olevan kaupan tai kioskin. Etenkin, kun kaupat ovat kiinni sunnuntaisin, eivätkä kaikki kioskitkaan ole aina avoinna. Tämä oheinen yksilö löytyy ihan tavallisen asuinalueen pikkukadun varrelta ja alle kilometrin päästä kotoamme. Kotiamme lähinnä oleva automaatti löytyy alle 200 metrin päästä eli näitä tupakka-automaatteja on melkoisen tiheässä! Maksuvälineenä käteinen tai saksalainen pankkikortti ja ikä pitää todistaa henkilökortilla. Eihän noista nyt tietenkään alaikäisille myydä.

Ja viimeisenä esittelen automaatit, joita en usko Suomesta lainkaan löytyvän. (Jos olen väärässä, korjatkaa!). Täällä siis voi automaatista ostaa myös maatiloilta tai suoramyyntipisteistä tuoretta maitoa ja muita tuotteita, kuten kananmunia. Alla olevat kuvat on otettu viime toukokuussa pyörälenkillä siskon kanssa. Poikkesimme läheisellä maatilalla, jonka pihapiiristä löytyi erillinen rakennus, josta saattoi ostaa kananmunia, maitoa ja juustoja 24h! Olen vastaavia maitoautomaatteja nähnyt muuallakin, ettei tämä ole mikään harvinaisuus.

Tyhjät maitopullot palautetaan ostopaikkaan.

Raakamaidosta tehtyjä juustoja. Osassa on kätevästi vaihtorahat kolikkoina mukana 🙂

Alimmassa kuvassa näkyviä herkullisia juustoja halusimme siskon kanssa kokeilla ja niinpä luottavaisena syötin valinnan ja kolikot automaattiin. Sitten kävi tietysti niin, että koneen toimintaan tuli vikaa ja rahat meni, mutta tuote jäi saamatta. Ei muuta kuin soittamaan seinältä löytyvään puhelinnumeroon ja selittämään tilanne. Pian paikalle saapui ystävällinen mies ja saimme juustomme 🙂

*Ja koska aina oppii lisää, on tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen silmiini osunut jälleen yksi automaatti lisää, jota Suomessa ei ole. Nimittäin parsankuorimisautomaatti! siitä voit lukea lisää omasta postauksesta täältä.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Tiia/ReiseReise 13.1.2016 at 16:55

  Haha, mahtavia automaatteja! Oon lähdössa opiskelijavaihtoon Saksaan, mitenköhän tottuu siihen, etteivät kaupat ole auki sunnuntaisin.

  • Reply jujukas 13.1.2016 at 20:40

   Eikö vaan olekin 😀 Kaupoista/leipomoista löytyy myös leivänsiivutuskoneita ja ehkä hauskin kone, jonka itse olen nähnyt, on parsankuorimiskone. Siihen koneeseen tosiaan laitettiin parsat toisesta päästä sisään ja toisesta päästä tulivat ulos kuorittuina. Ja asiakkaitten jono oli pitkä! Sunnuntaisin on auki huoltoasemat,, jotkut kioskit ja leipomot aamupäivisin. Lauantaisin isommissa paikoissa vaatekaupatkin voivat olla auki klo 22 asti eli kaupoille kyllä kerkeää hyvin, vaikka sunnuntaisin ei pääsekään. Äkkiä siihen tottuu. Mihin päin Saksaa olet menossa vaihtoon? Hieno juttu, varmasti saat paljon uusia kokemuskia ja ystäviä 🙂

   • Reply Tiia/ReiseReise 15.1.2016 at 17:03

    Mä muuten muistan nähneeni tuollaisen leivänsiivutuskoneen matkoilla! Sai hymyilemään.
    Olen menossa Baijeriin, Bambergiin. En ole aiemmin käynyt kaupungissa, mutta näyttää niin kauniilta. 🙂

    • Reply jujukas 15.1.2016 at 17:37

     Googlasin ja näytti kyllä todella viehättävältä ja kauniilta kaupungilta! Ylipäätään itse tykkään pienemmistä kylistä ja kaupungeista monesti enemmän kuin isoista.

 • Reply -A- 13.1.2016 at 18:19

  Hah 😀 Pitääkin ottaa selvää, että missä on meidän lähin maitomaatti! Tahtoo heti sinne! Joskus sunnuntaisin pannaria mieli tehdessä täytyy käydä huoltiksella, mutta olisipa tuo automaatti parempi vaihtoehto. Meistä lähin tupakkamaatti on tuossa tien toisella puolella. Edellisessä kodissakin oli naapurin tontilla. Ja onhan se tosiaan ’huvittavaa’, kun Essolla nallekarkkien vieressä on vodkapulloja…mutta kaikkeen tottuu, vaikka vieläkin se herättää suomalaisessa ihmetystä. 🙂

  -A-

  • Reply jujukas 13.1.2016 at 20:43

   Luulisi, että teidänkin lähellä olisi joku maatilamyymälä, niissä pitäisi olla. Tai monesti ne ovat muutenkin auki sunnuntaisin. Aluksi tuli kyllä muutaman kerran ihmeteltyä tuota alkoholin saatavuutta. Se ei voi mitenkään loppua kesken, kun ympäri vuorokauden sitä voi vaikka tilata kotiinkuljetuksella tai ostaa baarista mukaan!

 • Reply Jenni / Globe Called Home 15.1.2016 at 18:06

  Mä olenkin aina miettinyt, miten nuo tupakka-automaatit sopii yhteen ikärajojen kanssa.

  Täällä Jenkeissä kanssa näkyy noita lehtiautomaatteja joka kulmalla, plus automaatteja ylipäänsä. Omituisin automaatti, mitä olen itse bongannut, on ollut kynsienlakkausautomaatti. En ottanut selvää, miten se toimii. 😀

  • Reply jujukas 15.1.2016 at 18:22

   Kynsienlakkausautomaatti, vau! Kaikkea ne keksiikin!

  Leave a Reply