Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korona-viruksen vaikutukset matkailuun

Korona-virus jyllää nyt maailmalla ja saa monet miettimään matkasuunnitelmiaan uusiksi ja monen matka on peruuntunut. Mitkä ovat Koronan todelliset vaikutukset matkailuun? Pohdin aihepiiriä täysin maalaisjärjellä sekä LVT-tittelillä, eli lukemista vaille tutkija. Älä siis perusta omia matkustuspäätöksiäsi tähän postaukseen vaan lue THL:n ja ulkoministeriön matkustustiedote kohteesta ja tee päätöksesi sen mukaisesti.

-Tilanteen ”hauskin” vaikutus. Corona-oluen oikeudet Yhdysvalloissa omistava Constellation Brandsin osakkeen arvo on laskenut Nasdaqissa kuin lehmän häntä. Toki pörssit ovat sahanneet USA:ssa muutenkin, mutta tämän yhtiön osalta vaikutus on ollut merkittävä. Eivätkö amerikkalaiset todella osaa erottaa olutta viruksesta?

Lentoyhtiöt. Lähes kaikki lentoyhtiöt ovat peruuttaneet lentonsa osittain tai kokonaan alueille joilla virus jyllää. Perumiset ovat näkyneet mielestäni yllättävän nopeasti myös lentoyhtiöiden kassassa. Tähän mennessä FlyBe on kertonut konkurssista Korona-viruksen vaikutusten vuoksi ja esimerkiksi Finnair on suunnittelee lomauttavansa koko henkilöstönsä 2-4 viikoksi. Vähentääkö Korona pysyvästi lentoyhtiöiden määrää ja siten kilpailua? Vaikuttaako lentoyhtiöiden väheneminen jatkossa lentolippujen hintoihin?

-Vaikutukset paikallisiin matkailualan yrityksiin. Miettikää, kuinka satojen tuhansien isompien ja varsinkin pienempien majoittajien, ravintoloiden, baarien, elämyspalveluita tuottavien yritysten kassa on kuivunut Koronan myötä, kun ihmiset eivät uskalla matkustaa eivätkä lentojen perumisten myötä myöskään pääse matkustamaan vaikka kuinka haluaisivat. Varsinkin kehittyvissä maissa yksityisen majoittajan tai ravintoloitsijan elanto on muutenkin tiukassa, saati kun turistit ovat kaikonneet. Isossa kuvassa tämä näkyy taas taloudessa ja talousennusteissa. Pelon lietsominen lisää ihmisten lukittautumista koteihinsa eikä raha kierrä. 

Omalla kohdallani näyttää siltä, että pääsiäisloma tulee vietettyä Suomessa. En pelkää saavani tartuntaa, se tulee jos on tullakseen. Enemmän pelkään bookattujen lentojen peruuntumista ja sen myötä taistelua lentoyhtiön/vakuutusyhtiön kanssa rahojen takaisin saamisesta. Toinen mielenkiintoinen skenaario olisi joutua karanteeniin ulkomailla, sairaalahoidosta puhumattakaan. Toki tässä asiayhteydessä riippuu paljonkin ollaanko Sveitsissä vai Marokossa sairaalahoidossa. Kalliiksi se tulisi kuitenkin ja ulkomailla on mukava olla vain omasta tahdostaan. Toukokuun ja heinäkuun Venäjän matkojen kohtalo tietysti hieman mietityttää. Mielelläni en jäisi myöskään Venäjälle karanteeniin, karjalalaisesta sairaalasta puhumattakaan.

Voiko viruksella olla positiivisia vaikutuksia?

-Voisiko tähän ajatella kääntöpuolena kotimaan matkailun lisääntyvän? Moni ulkomaanmatkansa perunut haluaa kuitenkin viettää lomaa muualla kuin kotikulmilla ja on varannut sitä varten rahaakin. Nyt kotimaan matkailu voisi pistää isompaa vaihdetta markkinointiin ja kerätä eurot kotiin.

-Yritykset huomaavat, että etätyöt ja etäpalaverit ovatkin mahdollisia. Monet yritykset, jotka eivät ennen ole hyödyntäneet etätyömahdollisuutta, huomaavat sen olevankin todella kätevää näin 2020-luvulla. Matkustaminen vähentyy, rahaa ja kallisarvoista työaikaa ei mene matkustamiseen ja ilmastokin säästyy. Pelkästään matkustamista vähentämällä ei kuitenkaan pelasteta maapalloa ilmastonmuutokselta, mutta siitä aiheesta saisi kirjotettua vaikka 7-osaisen kirjasarjan.

Tällä hetkellä toivoisin olevani hengityssuojia sekä käsidesiä valmistavan yrityksen suuromistaja tai edes pienomistaja. Hengityssuojaimien älyttömän korkea hinta sekä huono saatavuus pahimmilla epidemia-alueilla on tietenkin ikävää varsinkin köyhien ihmisten näkökulmasta joilla ei ole varaa ostaa hengityssuojaimia, ottamatta kantaa niiden tarpeellisuuteen viruksen leviämisen ehkäisyssä.

Mitä ajatuksia Korona-viruksen leviäminen sinussa herättää? Pelkäätkö niin että et poistu kotoa ilman kokovartalosuojusta vai elätkö niinkuin ennenkin ajatuksella ”tulee jos on tullakseen?”

-Laura

Postauksen kuvat Unsplash ja Pexels, Corona-oluet https://calle.ee/tuotteiden_lista?prod=2908

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Lilli 10/03/2020 at 19:46

  Kyllähän tuo pistää kovasti pohtimaan. Ihan parin päivän päästä olen lähdössä reissuun, ja päätin nyt pitää pään kylmänä ja seurata faktoja: kyseiseen maahan ei ole yhtään lentoa peruttu ja matkustustiedote on sama mikä ennen koronaa. Seuraan näitä ja mikäli ei muutoksia tule, lähden reissuun. Uusia reissuja en aio varata ennenkuin näkee miten tilanne tässä etenee.

  • Reply Lauran tarakalla 10/03/2020 at 20:08

   Hei Lilli ja kiitos kommentistasi! Kuulostaa järkevältä, toivotaan että matkasi toteutuu ja pääset myös aikataulun puitteissa takaisin. Mukavaa reissua!

 • Reply M 11/03/2020 at 05:12

  Pohdituttaa kyllä. Kun kyseisestä viruksesta uutisoitiin ensimmäisen kerran, itselle iski jopa pieni panikki: mikä tää virus on, voiko siihen kuolla, miksi ja mistä se tuli ja koska se on ohi. Karanteenitkin omalla tavallaan pelotti. Pahimman paniikin jälkeen olo on suht rauhallinen, turhautunutkin ehkä koska mistään muusta ei enää uutisoida. Tarkoituksena oli lähteä Japaniin kolmeksi viikoksi ensi Loka-Marras vaihteessa mutta päätimme perua sen miehekkeen kanssa, nyt kuitenkin menossa parin päivän päästä Ruotsiin viikonlopuksi risteillen ja luottavaisin mielin. Vielä ei muutoksia ole tullut 🙂

  • Reply Lauran tarakalla 11/03/2020 at 23:52

   Moikka ja kiitos kommentistasi! Olen samaa mieltä kanssasi, nyt lähinnä turhauttaa, sillä uutisissa ei ole mitään muuta kuin korona siellä ja täällä. Mukavaa Ruotsin reissua ja myöhemmin Japanin matkaa! 🙂

 • Reply Leila 11/03/2020 at 18:29

  Mietityttäää kovasti. Talven Marokon oleskelu alkaa olla lopuillaan. Matkailuautolla ajelemme läpi ,Espanjan, Ranskan ja Saksan. Sveitsissäkin oli tarkoitus käydä. Terveellä maalaisjärjellä ja kasienpesulla tarkoitus selvitä. Vappuna Suomessa 🇫🇮

  • Reply Lauran tarakalla 11/03/2020 at 23:51

   Kuulostaa mukavalta reissulta ja hyviltä käytännöiltä! Mukavaa loppureissua! 🙂

 • Reply Laura 12/03/2020 at 13:52

  Just tänään on mulla tarkoitus varata lento Portugaliin, oon lupautunut sinne ens keskiviikoksi. Piti varata liput jo eilen mutta se venyi nyt torstaiksi. Saa nähdä kohta onko lentoja esim. Helsinkiin enää tarjolla kun just lävähti tuo matkustussuositus(eikun älä matkusta -suositus), vai joutuuko tulemaan junalla Helsinkiin hitaammin ja vaivalloisemmin. Ja tartunta-herkemmin sanoisin. Tarkoitus on lähteä kuitenkin, näille kulmille se on kuitenkin jo varmaan tullut ampumahiihdon maailmancupin myötä. Tulee jos on tullakseen. Onhan näitä sika-,lintu,- influessoja ollut ja sarssia ja merssiä jne…ja kuolleisuusprosenttikaan ei kovin hurjalta vaikuttanut meidän ikäryhmässä. *kopkop*
  Jos peruvat lentoja niin sitten ei mahda mitään.

 • Reply Niina 14/03/2020 at 20:19

  Pitää olla hyvä matkavakuutus. Minulla aivan sama missä sairastuu (toivottavasti ei missään). Vakuutus korvaa kyydin kotiinkin.

 • Leave a Reply