Himomatkaajan 13 säästövinkkiä lomakassan kartuttamiseen

Kuten tässä blogini suosituimmasssa ”Pankkilaisen rahavinkit matkalle”-postauksessa paljastinkin, olen töissä rahoitusalalla. Käytännön maksuvinkkien lisäksi suurin osa reissaajista myös miettii miten kartuttaa matkakassaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Tänään on monen suomalaisen palkkapäivä, joten tänään on erinomainen päivä aloittaa säästäminen. Tässä käytännön säästövinkit miten kartuttaa matkakassa mahdollisimman kivuttomasti, nopeasti ja olla tuhlaamatta säästöjä. Suurin osa vinkeistä ovat mikrosäästämistä. Sanan ”reissu” tai ”unelmaloma” tilalle voi laittaa minkä tahansa sanan, säästövinkit ovat yleispäteviä. Tilille napsahtava palkka tai muun tulovirran määrä tietenkin vaikuttaa säästöjen karttumiseen, mutta vanha sanonta pitää tässä kohtaa paikkansa: ”Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot.” Postauksessa annetut vinkit ovat yleisluontoisia eivätkä sisällä henkilökohtaista eikä minkäänlaista sijoitusneuvontaa. Pennin venyttäminen on sitten laji ihan erikseen, niistä voi lukea lisää jostakin muusta blogista.

1. Mieti tavoite ja konkretisoi se

Kun säästämisen tavoite on kirkkaana mielessä, on säästäminen paljon helpompaa kuin epämääräinen ”johonkin” säästäminen. Tee itsellesi vaikka vanha kunnon Mind map tai unelmakartta ja konkretisoi matkahaaveesi vaikka jääkaapin oveen. Mieti ja laske matkan hinta sekä kulut matkalla ja lyö eurosumma pöytään ja alvit päälle. Auts, hetken se vaan kirpasee! Ensimmäinen askel kohti unelmaloman toteutusta on otettu. Jatketaan seuraavaan askeleeseen.

Liittyy vahvasti omaan tämän hetken säästämiskohteeseeni…

2. Mieti aikajänne

Onko tavoitteesi lähteä reissuun 6 kuukauden vai 6 vuoden päästä? Jos aikaa on 6kk, siirry kohtaan 3. Jos säästöaikaa on 6 vuotta, ole yhteydessä omaan pankkiisi ja sovi aika sijoitusneuvotteluun. Kerro tavoitteesi ja haaveesi ja toteuta se yhdessä pankkisi sijoitusasiantuntijan kanssa. Pääsääntöisesti pitkällä aikavälillä rahastosäästäminen on kannattavampaa tilisäästämisen sijaan. Sitten siirry kohtaan 3.

3. Jaa tavoite kuukausi- tai viikkotasolle

Jaa säästötavoitteesi kuukausi- ja viikkotasolle. Mieti joudutko luopumaan jostakin vai onnistuuko kyseisen summan säästäminen kuin itsestään? Mistä on helpoin luopua ja kuinka paljon se sinulta vaatii? Onko se päivittäinen aamukahvi Ärrältä, vyön kiristäminen ruokakaupassa, turhien shoppailujen karsimista vai kenties siiryminen yksityisautoilusta joukkoliikenteeseen?

4. Avaa itsellesi säästötili tai/ja rahastosalkku.

Liittyy vahvasti kohtaan 2. Avaa itsellesi täysin erillinen tili vain reissusäästämistä varten. Tämä onnistuu monessa pankissa ihan verkkopankissa. Mikään raha ei säily käyttötilillä ainakaan pitkäaikaisesti, vaan reissu/säästörahat on siirrettävä erikseen. Tee itsesi kanssa sopimus, että säästötilille siirrettyihin rahoihin ei kosketa. Piste. Älä petä itseäsi. Kun olet laskenut omaan talouteesi sekä tavoitteeseesi sopivan kk-summan, laita verkkopankkiisi automaattisiirto palkkapäivänä suoraan säästöön. Jos olet perehtynyt sijoittamiseen, voit avata itsellesi sopivan rahaston pidempiaikaista (useamman vuoden mittaista) säästämistä varten. Jos et ole sijoittamisen ammattilainen, jätä asia ammattilaiselle ja ota yhteyttä omaan pankkiisi. Ammattilainen osaa suositella sinulle sopivaa säästämismuotoa tavotteidesi sekä riskinsietokykysi mukaan.

5. Karsi kaikki turhat menot.

Tässä kohtaa täytyy olla jo hyvin tietoinen menoistaan, joten kaiva esiin verkkopankin tilitapahtumat tai tiliote ja pari viimeistä luottokorttilaskua. Karsi kaikki turhat kk-veloitukset luottokortiltasi. Siirrä säästetty summa säästötilille heti ja tee niin joka kuukausi. Tein puhdistuksen omalta luottokortiltani ja kk-veloitusten lista oli melko karu: Ruutu+ 9,90e/kk, Bookbeat 16,90e/kk, Spotify 9,90e/kk, HBO 9,90ekk. Melkein 50e/kk! Näistä lopetin Ruutu+ ja HBO:n. Bookbeatista ja Spotifystä en luovu, mutta edellisten lopettaminen tekee jo melkein 20e/kk eli 240e/v. Tässä on jo edullisen hintatason maahan viikon ruokakassa.

Kuljetko kaupassa melko hövelisti ja ostat mitä mielesi tekee? Suunnittele viikon ruoat etukäteen ja tee kauppalista niiden mukaan. Noudata kauppalistaa ja tarkastele ruokien kilohintoja ja osta sitä halvempaa merkkiä. Paitsi kahvissa ja oliiviöljyssä, niissä osta vain parasta.

6. Kilpailuta.

Kilpailuta puhelinliittymä, kotisi nettiliittymä, sähkösopimus ja vakuutukset. Siirrä erotus säästötilille kuukausittain.

7. Älä ostele mitään turhaa ja siirrä säästämäsi summa sivuun. Osta vain tarpeeseen ja laatua.

”Ihana paita!” ”Toi laukku on pakko saada!” ”Miten kaunis koristetyyny ja siihen mätsäävät verhot, sohva, matto ja ruokapöytä!”

Kuullostaako tutulta? Olen itse siirtynyt ajat sitten ajatukseen ”tarvitsenko tota oikeesti?”. Jos kyseessä on juuri minun näköiseni, vuosikymmenen etsinnässä ollut täydellinen mekko hintaan 20e ja materiaalikin mitä ihaninta, ostan sen. Jos vähänkään epäröin tuotteen istuvuutta, laatua, tulevia käyttökertoja tai käyttötilanteita, jätän tuotteen hyllyyn. Mietin myös mitä muuta saisin kyseisellä summalla. Viimeksi jätin ihanan, ihan mun näköisen kaulakorun ostamatta, vaikka se olikin -75% oikeasta hinnasta. Normaalisti tai ennen olisin varmasti ostanut kyseisen korun. Pistin kyseisen 100e Amerikan matkaa varten säästöön.

8. Myy turhat vaatteet, laukut, sisustustavarat yms.

Kaikki vaatteet joita et ole käyttänyt yli vuoteen, liian pienet, liian suuret, epämukavat, ja ne joissa on edelleen laput kiinni. Näitä vaatteita on varmasti meidän kaikkien kaapeissa. Et tule käyttämään niitä myöskään ensi vuonna. Pistä turhat vaatteet, sisustushärpäkkeet, laukut, kengät yms myyntiin. Facebook-kirppikset ovat hyvä ja ilmainen myyntialusta. Myös perinteiset kirppikset ovat suosittuja. Laita kaikki myynnistä saamasi tulot (kulujen jälkeen) sivuun reissutilillesi tai reissurahastoosi. Nautit rahoista varmasti enemmän matkallasi kuin seuraavassakin muutossa kannettavana romuna.

9. Kieltäydy hetken houkutuksista ja konkretisoi se.

Jos esimerkiksi tapanasi on ollut hakea joka aamu kahvi työmatkasi varrelta, laske paljonko säästät jos kuitenkin joisit sitä työpaikan automaatin kurakahvia. Esimerkkilaskelma: 20 työpäivää kuukaudessa x 2,20e/kahvi= 44e/kk –> 528e/v. Sillä summalla tekee jo viikon matkan Euroopassa. Pelkillä aamukahveilla? Konkretisoi säästö laittamalla käyttötililtäsi joka maanantai viikon kahvien summa 11e säästötilillesi. Mikään säästö ei säily käyttötilillä, se on fakta.

Joisitko kahvisi kuitenkin mielummin Rodoksen auringonlaskussa vai ruuhkaisessa aamubussissa…

10. Ole realisti.

Nyrkkisääntö on, että olisi hyvä säästää 10% nettotuloista. Jos nettopalkkasi ei ole pörssiyhtiön toimitusjohtajan tasoa, on todella epärealistista kuvitella säästäväsi puolet nettotuloistasi. Vaikka kuinka tekisi mieli reissun päälle, on pakko syödä muutakin kuin puuroa ja nuudeleita.

11. Älä koskaan ota pikavippiä reissun kuluihin tai yhtään mihinkään.

Se tie ei vie mihinkään hyvään. Luottokortin käyttäminen reissussa on ihan ok ja tietyissä tilanteissa jopa pakollista, mutta älä silti elä yli varojesi myöskään luottokortin kanssa. Luottokortinkin limiitti pitää maksaa takaisin, eikä se pitkässä juoksussa ole mitään halpaa lainaa.

12. Ole armollinen itsellesi.

Jos työviikkojesi ainoa valo on lounas ulkona työkavereiden kanssa vs äitien tekemä makaronilaatikko pimeässä keittössä, valitse lounas ulkona. Jos haluat sinne matkalle hinnalla millä hyvänsä, tee eväät kotona ja selaa yksin puhelimestasi kuvia unelmiesi matkakohteesta taukohuoneessa. Keskivertokansalaisen elämä on kuitenkin suurimmaksi osaksi arkea, eikä arkeakaan jaksa jos elää vain 5 viikkoa vuodessa eli loma-ajat ja kituuttaa loput 47 viikoa. Jätä itsellesi rahaa myös arjen mukavien hetkien toteuttamiseen, kuten elokuvissa käynteihin, ystävien tapaamiseen yms.

13. Laske itsellesi myös reissuun löyhä budjetti ja noudata sitä

Laske jokin arvio, paljonko tarvitset rahaa reissun päällä per päivä. Jaa budjetti päivätasolle ja noudata sitä muutaman päivän sykleissä. Esimerkki: Jos perjantai-illan ravintola onkin päiväbudjetin illallista kalliimpi, se on ok. Jos launtainakin iltasyömiset ovat päiväbudjettia kalliimmat, sekin vielä menettelee. Sunnuntaina on kuitenkin syytä tasata tilit ja säästää päivän menoissa, jottei matkan viimeisiä päiviä/viikkoja tarvitse syödä pelkkiä nuudeleita. Saitko ajatuksesta kiinni?

Yksinkertaistetusti, karsimalla pelkästään 20e/kk suoratoistopalveluista ➡️ 240e/v ja arkisin haettavan noutokahvin (2,20e/pv➡️ 528e/v) pääsen vuoden päästä viikoksi rantalomalle?! Ei vaadi kauheasti ponnisteluita, vai mitä olet mieltä? Tähän kun lisää mainitsemani säästövinkit, maailma on avoinna!

Cinque Terre, vahvasti säästämisen arvoinen kohde, suosittelen. 👍🏻

Mitä ajatuksia postaus sinussa herätti? Olivatko vinkit itsestäänselvyyksiä vai saitko uusia säästövinkkejä? Puuttuiko listasta joku oleellinen seikka?

-Laura-

Previous Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Piia 13/02/2020 at 20:58

  Olipa hyviä ja konkreettisia vinkkejä, joita en ollut edes ajatellut! Kiitos, alanpa säästämään 🙂

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 20:56

   Moikka ja kiitos kommentistasi Piia, mukavaa jos se herätti uusia ajatuksia! 🙂
   -Laura

 • Reply Katja 16/02/2020 at 12:10

  Jännä, miten aina eksyn lukemaan näitä tämäntyylisiä postauksia, vaikka säästäminen ei ole ikinä ollut ongelma ja matkakassan on saanut aika nätisti säästettyä kun vähän on tarkemmin tutkaillut omia menoja ja karsinut niistä.
  Näistä saa silti aina vähintäänkin inspiraatiota, usein myös uusia vinkkejä!

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 20:57

   Moikka Katja ja kiitos kommentistasi, kiva kuulla että sait uudia vinkkejä! 🙂
   -Laura

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 16/02/2020 at 14:37

  Hyviä vinkkejä! Noita pieniä kuukausimaksuja saisi tosiaan vaikka kuinka paljon, jos vaan ottaisi kaikki mahdolliset palvelut käyttöön. Itse juuri lopetin BookBeatin ja aloin kuunnella kirjaston äänikirjapalvelusta äänikirjani. Toki niitä täytyy jonottaa, mutta valikoima on niin laaja, että koko ajan on jotain kuunneltavaa.

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 20:58

   Hei Teija ja kiitos kommentistasi! Kuukausivelotuksista kertyy kyllä äkkiä melkoinen potti, itse käytän tuota Bookbeatia päivittäin enkä luovu siitä ihan äkkiä. 😉
   -Laura

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 16/02/2020 at 14:50

  Säästämisessä tosiaan yksi tärkeimmistä asioista on päättäväisyys (toki sen ohella, että oikeasti on sellaiset tulot, joista edes pystyy säästämään jotakin). Noudatan aika montaa näistä vinkeistä, joita listasit. Sillä erotuksella, että ei minulla kyllä käyttötilikään ikinä tyhjänä ole. Olen aika säästäväinen ihminen yleisestikin, mikä helpottaa myös reissuille säästämistä.

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 20:59

   Moi Jenni ja kiitos kommentistasi! Kuullostaa hyvältä, sinulla on selkeästi oma talous hyvin hanskassa! 😊👍🏻
   -Laura

 • Reply Taina / Seikkailupyöräilijä 16/02/2020 at 17:38

  Kiitos tästä postauksesta! Hyviä neuvoja 🙂 Itsekin olen pyrkinyt karsimaan esim. kaikki kuukausimaksulliset palvelut minimiin, koska niistä kertyy helposti yllättävän iso potti. Esim. Netflixiä käytän strategisesti aina välillä kuukauden kerrallaan ja katson silloin parin suosikkisarjan uudet kaudet jne. sen sijaan, että pitäisi tilausta päällä koko ajan. Säästää etenkin Netflixin kohdalla rahan ohella myös aikaa! 😀 Tuota kilpailutusta pitäisi jaksaa tehdä enemmän, samoin tarpeettoman tavaran eteenpäin myymistä, mutta olen molemmissa todella laiska. Tuo vinkki nro 9 oli myös hyvä. Kahvia en juo, mutta pitäisi keksiä joku vastaava ”turha” vakiomeno, jonka sitten voisi vaihtaa rahan laittamiseen säästötilille.

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 21:40

   Moikka Taina ja kiitos kommentistasi, kiva jos löysit uusia säästövinkkejä arkeen! 😊
   -Laura

 • Reply Eveliina / Reissukuume 16/02/2020 at 18:21

  Olipa mielenkiintoinen postaus! Raha kiinnostaa aina, ja olen itsekin kirjoittanut aiheesta blogissani säästövinkkien ja budjettipostausten muodossa.

  Tuo kilpailuttaminen oli ainakin itselleni hyvä vinkki, se kun jää turhan usein tekemättä. Jotenkin sitä vaan ”tyytyy” siihen, mitä on.

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 21:41

   Moikka Eveliina ja kiitos kommentistasi! Täytyy käydä kurkkaamassa postauksesi samasta aiheesta! 😎
   -Laura

 • Reply Stacy Siivonen 17/02/2020 at 05:30

  Olen muuttanut vähän isompaan kaupunkiin (Tampere) vähän pienemmästä (Hanko) ja Tampereella ainakin on julkinen liikenne, mutta käytän sitä hyvin konservatiivisesti. Yleensä liikun fillarilla. Kunto kasvaa ja rahaa säästyy. Minusta normaali-ihmisen ei ole varaa sairastua kunnolla. Se on minulle tapahtunut, mutta sairaanakin on mahdollisuus tehdä valintoja. Se valinta on syödä terveellisesti joka päivä. Terve syöminen on yllättävän usein myös halpaa syömistä. Valitettavasti vaikka omaa terveet elämäntavat, ei voi täysin eliminoida sairastamista omasta elämästään. Silloinkin on valinta, käyttääkö yksityisiä lääkäreitä vaiko julkista terveydenhoitoa.

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 21:44

   Hei Stacy ja kiitos kommentistasi! Sairastumista ei voi valita ja täytyy toivoa, että terveydenhuollosta ei joudu säästämään. Onneksi meillä Suomessa on erittäin hyvä ja toimiva erikoissairaanhoito kohtuullisen perusterveydenhuollon lisäksi.
   -Laura

 • Reply Päivi/ Kelvästä kartalle 17/02/2020 at 10:50

  Melkein kaikki näistä säästökeinoista onkin jo käytössä 😀 Meillä ei kyllä ole ollut tapana varsinaisesti reissuun budjettia laskea, vaan on menty fiiliksen mukaan. Toisaalta tapana ei ole törsätä silloinkaan, vaan elellään kohtuus mielessä. Reissussa itsessään on helppo ”säästää” esim lounastarjouksia bongailemalla tai joissain kohteissa (esim eläintarhat, joissa lounas on yleensä tosi huono hinta-laatusuhteeltaan) omat eväät mukaan ottamalla.

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 21:46

   Hei Päivi ja kiitos kommentistasi! Toimintatapanne kuullostavat hyvältä, taloushan on lähtökohtaisesti kunnossa jos ei tarvitse laskea budjetteja. 😌
   -Laura

 • Reply Pirkko / Meriharakka 17/02/2020 at 13:40

  Osa näistä vinkeistä ovat varmaan joillekin ihan hyviä, joskin tämä ulkona nautituista kahveista kieltäytymällä säästäminen tuntuu jo vähän kliseeltä, kun se on jokaisessa säästövinkkijutussa, että säästä x (tuhatta) euroa luopumalla päivittäisistä latteista 🙂 – Onkohan niitä päivittäisen latten juojia oikeasti. Itse en ainakaan säästäisi sillä mitään, kun en juo kahvia lainkaan.
  Suoratoistoja – ja kaikkea muuta vastaavaa – ostan tarpeeseen ja esimerkiksi Ruutu+ -palvelua aina välillä kuukauden vaikka Greyn anatomian katseluun, mutta sitten keskeytän sen. Netflixistä maksan mielelläni kun siitä voi ladata ohjelmia pitkille lennoille tabletille.
  Jos säästää pitäisi, niin sitten kotona – reissussa en säästämiseen usko, en nyt ihan rahan ympäri heittämiseenkään, mutta jos haluan jollekin vaikka kalliimmallekin retkelle tai hulppeampaan ravintolaan tai hotelliin, niin ajattelen, että kun nyt olen jo maksanut itseni tänne asti, niin kannattaa maksaa loputkin. Samainen kohde uudelleen toisella matkalla samaan kohteeseen se vasta kalliiksi tulisikin!

  • Reply Lauran tarakalla 17/02/2020 at 21:51

   Hei Pirkko ja kiitos kommentistasi! Säästövinkkien esimerkit kumpuavat omasta elämästäni, arvaa huviksesi mistä tiedän mitä kahvi Ärrällä maksaa. 😉 Teillä konkarimatkaajina onkin varmasti hyvät rutiinit myös reissun päällä, toivottavasti postaukseni antoi enemmän potkua vielä säästämisen alkutaipaleella oleville maailmannälkäisille. 😊
   -Laura

  Leave a Reply