Suomen suurin matkablogiyhteisö

Trendikäs Tallinnan Telliskivi- totta vai tarua?

Tunnustaudun edelleenkin melko spontaaniksi matkailijaksi ja lauantai-iltana keksin, että nyt on pakko päästä käymään jossakin kun on kerran pari päivää lomaa töistäkin. Laitoin viestiä serkulleni, joka ei paljon suostuttelua kaivannut.

Maanantaiaamuna kelloni soi klo 5.30 ja starttasin nokan kohti Helsinkiä, Valkeakosken kautta koukaten. Mun piti lähtee klo 7.00 ja ottaa kivat pikku somekuvat Instaan etc. Todellisuus oli taas jotain ihan muuta, kun klo 7.15 säntäsin ovesta ulos, unohtaen roskapussit eteiseen ja painaen tuhatta ja sataa Valkeakosken kautta Helsinkiin, hieman serkkuni kodin kohdalla hidastaen. Olimme hienosti klo 9.40 Länsiterminaalin parkkipaikalla kun laivaannousu päättyi vasta klo 10.10. Huh!

Joka kerta kun käyn Virossa, sataa. Myös viimeksi kun kävin serkkuni kanssa Tallinnassa kesällä 2017 (reissu joka ei mennyt kuin Strömsössä), satoi ja tuuli ihan älyttömästi. Tämä päivä ei tehnyt poikkeusta tuttuun kaavaan.

Matkustin tälläkin kertaa Tallinkin Megastarilla, jonka liput maksoivat kahdelta hengeltä meno-paluu yhteensä 30 euroa. Siihen hintaan on melkein rikollista jäädä kotiin märehtimään! Blogiristeily Tallinnaan-postauksessani kerroinkin tarkemmin Megastarista laivana. Laiva tuli satamaan klo 12.30 ja meillä oli selkeä suunnitelma: Ensin Telliskiven Fotografiskaan, sitten Vanhaan kaupunkiin ja ehkä shoppailemaan jos ehditään. Laivaannousu kotimatkalle Megastariin terminaali D:ssä päättyisi klo 19.10. Fotografiskan Omilla sivuilla oli hyvät ohjeet kuinka päästä paikan päälle ja näppärinä neiteinä otimme ratikan. Kunhan ensin löysimme sen pysäkin Viru-keskuksen edestä. Hyppäsimme ratikkaan nro 2. Toisen pysäkin kohdalla tajusimme että ei helvetti, väärä suunta. Äkkiä ulos ja uusi yritys. Oikeeseen suuntaan menevään ratikkaan päästyämme loppu sujuikin kuin tanssi. Paitsi että matkustimme pummilla, täysin olosuhteiden pakosta. Latasin Tallinnan joukkoliikenteen sovelluksen, joka oli muuten todella selkeä ja kätevä, mutta mobiililipun ostaminen ei onnistunut sitten millään. Pistimme kädet ristiin kyynerpäitä myöten eikä 7 pysäkin mittaiselle reitillemme osunut onneksi tarkastajia.

Telliskivi poikkeaa alueena täysin muista Tallinnan kaupunginosista. Heti pysäkille astuessaai aistit varmasti kaupunginosan fiiliksen. Kävellessämme Fotografiskalle navigaattorin neuvomaa kohtuuttoman pitkää kiertotietä, poikkesimme Telliskiven kivijalan muodostaviin pieniin putiikkeihin vanhoissa tehdasrakennuksissa.

Aivan ihania juttuja! Jokaisen, joka tunnustautuu vähänkään sisutusintoilijaksi, täytyy vierailla noissa putiikeissa. Ainakin toisessa rakennuksessa näin yhden rampin jota pitkin pääsee putiikkeihin ja kahvilaan. Muuten molempiin rakennuksiin oli useampi rappunen.

Fotografiskassa oli tällä hetkellä kolme eri näyttelyä. Kakkoskerroksessa oli James Nachtweyn Memoria, joka puhutteli mua ehdottomasti eniten. Nachtwey on toiminut pitkään sotareportterina ja näyttelyssä oli todella vaikuttavia kuvia eri puolilta maailmaa, erilaisista kriisitilanteista.

Kolmoskerroksessa toinen näyttely oli Vincent Petersin Sisäinen valo, jossa oli lähinnä kasvokuvia eri julkisuuden henkilöistä. Hienoja kuvia, mutta varsinkaan Nachtweyn näyttelyn jälkeen kuvakollaasi tuntui melko pliisulta.

Kolmoskerroksen jakava toinen näyttely oli Mandy Barkerin Artefaktien meri. Suora lainaus Fotografiskan sivuilta: ”Hyvin sitoutuneena ympäristöasioihin Mandy Barker aloitti uransa valokuvaamalla uimarannoilla muovijätettä, mutta kukaan ei huomannut häntä. Sitten hän alkoi luoda keräämästään muovijätteestä kauniita taideteoksia ja kuvaamaan niitä kaikessa loistossaan. Näyttely Artefaktien meri näyttää, miten muovi hävittää maailman luontoa – eläimistöä ja kasvistoa – monella eri tavalla, myös tulemalla vahingossa syödyksi, jos se näyttää ruoalta.

Tässä muutamia otoksia mua eniten puhutelleista kuvista. Suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan ainakin tuon Nachtweyn näyttelyn, joka on Tallinnan Fotografiskassa 01.03.2020 asti. Fotografiskan liput maksoivat 14 euroa aikuiselta ja sen aukioloajat ovat poikkeuksellisen laajat, ainakin Suomen museoihin verraten.

11.09.2001 WTC-iskut

WTC tornien raivaustöitä

Näiden kuvien yläpuolella otsikko oli nälänhätä.

Myös serkkuni, joka tunnustautuu museoita ja näyttelyitä karttavaksi, tykkäsi Fotografiskan kierroksestamme ja varsinkin tästä Nachtweyn näyttelystä.

Barkerin kuvien aihe on todella ajankohtainen, vai olenko ainoa jonka mielestä aihetta tulee joka tuutista niin paljon että se jopa menettää ajankohtaisuuttaan? Näyttely oli ihan kiva, mutta jotenkin en saanut sitä punaista lankaa kiinni. Kannattaa siis mennä itse toteamaan paikan päälle oliko tulkinta kiinni katsojasta.

Telliskiveltä oli noin 1,5km vanhaan kaupunkiin ja lähdimme kävelemään ratikan sijaan, kun sadekin oli lakannut. Telliskiven alueella oli mitä mielenkiintoisempia kahviloita, ravintoloita, kojuja ja kioskeja, kuten tämä junanvaunuun tehty ravintola. Kesällä tämä on varmasti ihana paikka istua kahville!

Toinen toistaan urbaanimpia kojuja erikoisilla ruokatarjonnoilla.

Telliskiven ratikkapysäkkien vieressä oli myös tämä Balti Jaama Turg, eli jonkinlainen kauppahalli. Kauppahallin yläkerrassa oli hieman Sadama Market-tyylinen henki antiikkikauppojen, lelukojujen sekä kohtuullisen feikkien vaatteiden seassa.

Serkkuani lainatakseni, ”jokaisen antiikkihullun unelmapaikka!”

Kauppahallissa oli lisäksi tosi kivoja ja trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita, erikoispuoteja unohtamatta.

Fotografiska oli itsessään esteetön hisseineen ja myös Telliskiven alueella pääsi kulkemaan melko esteettömästi. Ratikka oli täysin esteetön, siitä pisteet Tallinnalle! Tallinna kokonaisuudessaan ei mukulakiviensä vuoksi ole helpoin mahdollinen kohde esteettömyyden näkökulmasta.

Telliskivi oli tosi mielenkiintoinen alue kaikkine yksityiskohtineen, harmi kun ulkokuvat olivat yhtä harmaita kuin sen hetkinen keli. Täällä saisi varmasti käytettyä pari päivää vain ihmetellen lähiseutua. Telliskiven alue muutti käsitystäni Tallinnasta ihan täysin! Tänne täytyy ehdottomasti tulla käymään keväällä tai kesällä. Reissun hintakaan ei päätä huimaa, sillä laivaliput meno-paluu maksoivat kahdelta hengeltä 30e, Länsisataman pysäköinti 20e ja bensat Tre-Vlk-Hki ja takaisin noin 40e.

Telliskiven alueelta jatkoimme kohti Vanhaa kaupunkia ja yllätykseksemme joulutori oli edelleen pystyssä ja täysissä voimissaan! Siitä lisää seuraavassa postauksessa!

Oletko käynyt Fotografiskassa tai muuten Telliskiven alueella? Oletko käynyt Tallinassa koskaan vanhan kaupungin ja Viru keskuksen pihapiirin ulkopuolella vai onko Tallinna mielestäsi niiin nähty?

-Laura

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply auringonpaistetta 01/01/2020 at 20:52

  Olipas tuttuja maisemia kun juuri viikonloppu vietettiin myös Tallinnassa😊 Käytiin myös Telliskiven alueella ja kauppahallissa, mutta Fotografiska jäi odottamaan seuraavaa reissua😊

  • Reply Lauran tarakalla 12/01/2020 at 13:32

   Moikka ja kiitos kommentistasi!
   Fotografiskalle kannattaa kyllä varata oma aikansa. Tallinna on kyllä kiva kohde kun sinne voi tehdä lyhyempiäkin reissuja ja heti on lomafiilis!
   -Laura

 • Reply elamanmakuisiamatkoja 05/01/2020 at 21:14

  Kiva lukea Fotografiskasta, jonne ei tälläkään reissulla itse ehditty. Koskettavia kuvia. Ensi kerralla sinne sitten! Mutta Proto ja Noblessnerkin oli kivoja, niistä kirjoitinkin omaan blogiini. Tallinna on kyllä aina yhtä hurmaava!

  • Reply Lauran tarakalla 12/01/2020 at 13:35

   Moikka ja kiitos kommentistasi! Suosittelen ehdottomasti käyntiä Fotografiskassa, ensi kerralla täytyy testata myös yläkerran ravintola. Täytyykin käydä lukemassa noista, kiitos vinkistä! 🙂
   -Laura

 • Reply Piyya 06/01/2020 at 17:12

  Fotografiska on kirjoitettuja listalleni niin isolla. Ihan sama onko se Tukholma vai Tallinna.
  Tallinnaan tosin lupasin itselleni palata pari vuotta sitten ja kummasti se in jäänyt, ehkä tänä vuonna saisin tuonkin taas toteutettua ja toivottavasti siellä,ei sada silloin 😉

  • Reply Lauran tarakalla 12/01/2020 at 21:09

   Moikka ja kiitos kommentistasi! Minuakin kiinnostaa kovasti Tukholman Fotografiska, täytyykin perehtyä minkälaisia näyttelyitä siellä on tällä hetkellä. Lähde ihmeessä käymään Tallinnassa, yllätyt varmasti! 🙂
   -Laura

 • Reply Martta / Martan matkassa 07/01/2020 at 17:52

  En ole käynyt Telliskivessä, useita juttuja olen siitä lukenut ja se todella vaikuttaa mielenkiintoiselta ja nuo putiikit ovat kyllä houkuttelevan näköisiä!

  • Reply Lauran tarakalla 12/01/2020 at 21:31

   Hei Martta ja kiitos kommentistasi! Kannattaa käydä seuraavalla Tallinnan vierailulla Telliskivessä, olen varma että ihastut!
   -Laura

 • Reply Asko Leppilampi 09/01/2020 at 14:03

  Kiitos kattavasta postauksesta. Telliskivi on kuljettu pari kertaa ristiin rastiin, mutta Fotografiska vielä näkemättä. Sitä on kovasti kehuttu, joten ensi kerralla.

  • Reply Lauran tarakalla 12/01/2020 at 21:31

   Hei Asko ja kiitos kommentistasi! Teidän täytyy ehdottomasti mennä käymään Fotografiskassa, se puhuttelee varmasti!
   -Laura

 • Reply Periaatteen Nainen 10/01/2020 at 21:41

  Ihanan spontaani reissu!
  Telliskiven alue on kyllä kiehtova, siellä saisi palamaan rahaa (vaikka hintataso onkin yhä edullinen Suomeen verrattuna). Itse saisin koko päivän käytettyä siellä vain syömälläkin 🙂

  • Reply Lauran tarakalla 12/01/2020 at 21:33

   Moikka ja kiitos kommentistasi!
   Spontaanit reissut ovat ihania ja pitävät virkeänä! Telliskivessä on paljon ihania kauppoja ostettavaa, kukkaron nyörit on pidettävä tiukalla ettei homma lipeä niinsanotusti käsistä!
   -Laura

 • Reply Hanna / Parasta matkalla 11/01/2020 at 13:08

  Siitä on jo varmaan neljä-viisi vuotta, kun kävin itse Tallinnassa edellisen kerran. Telliskiven alue näyttää niiltä ajoilta kehittyneen huimasti, vaikka se jo silloinkin oli tosi kiva alue. Kävitkö Kalamajan alueella? Se on muistaakseni lähellä Telliskiveä, ja tuntui silloin nousevalta hipsterikaupunginosalta.

  • Reply Lauran tarakalla 12/01/2020 at 21:35

   Moikka Hanna ja kiitos kommentistasi! Sinun täytyy ehdottomasti mennä käymääm Tallinnassa, uskon että yllätyt positiivisesti! Kiitos vinkistä, en käynyt Kalamajan alueella, aikataulu oli melko tiukka ja keli oli niin kehno että suuntasimme suoraan ratikalla Fotografiskaan. Tuolla Kalamajassa on käytävä ensi kerralla! 🙂
   -Laura

 • Reply katri / kotona ja kaupungilla 18/01/2020 at 19:54

  Tallinnasta ei nähtävyydet lopu. Kymmeniä kertoja jo varmaan käynyt. Useimmiten vain ostoksilla ja syömässä, mutta viime vuosina ollaan käyty monissa nähtävyyksissä ja museoissa. Tuo Fotografiska kyllä vielä käymättä. Kauan ollut to go -listalla, kun nähnyt muiden kuvia sieltä.

  • Reply Lauran tarakalla 22/01/2020 at 22:49

   Moikka Katri ja kiitos kommentistasi! Tallinna on kyllä yllättänyt positiivisesti viime aikoina, suosittelen ehdottomasti tutustumaan Fotografiskaan!
   -Laura

  Leave a Reply