Suomen suurin matkablogiyhteisö

Esteetöntä matkailua Apuvälinemessuilta

Kaupallinen yhteistyö Apuvälinemessujen kanssa

Mulla alko tänään perinteinen marraskuun harmauden pako-loma! Viime vuonna tein sen virheen enkä pitänyt marraskuussa mitään lomaa ja se tuntui tappavan pitkältä ja synkältä, never again!

Lähdin töistä jo puolilta päivin ja suuntasin kohti Tampereen Messukeskusta, tuttavallisemmin Pirkkahallia. Tänä viikonloppuna Messukeskuksessa järjestetään apuvälinemessut ja messujen yksi osa-alue on esteetön matkailu. Blogini toisena teemana innostuin asiasta ja läksin ilman muuta kattomaan mitä eri yrityksillä on tarjolla esteettömän matkailun saralla. Esteetöntä matkailua on mahdollista harrastaa myös omatoimisesti, mutta se vaatii asioiden selvittelyä ja varmistelua niin majoituksien kuin kulkemisienkin suhteen. Varsinkin ulkomailla esteettömyys ja sen toteuttaminen on hyvinkin kirjavaa eikä välttämättä ymmärretä, että esteetöntä hotellihuonetta ei pyydetä huvin vuoksi.

Itse osasto oli… melko vaatimattoman kokoinen (ei toki noin pieni kuin kuvassa), sillä kaikki esteettömän matkailun edustajat VR, Scandic Hotellit, Matka-agentit, Risteilykeskus, Spanish Turist Office ja Palmuasema-matkablogi olivat melko tiiviisti pakattuna yhdelle alueelle. Kuvittelin jotekin että osasto olisi ollut merkittävästi suurempi, sillä kyse on kuitenkin merkittävästä asiasta.

Satuin sopivasti juuri Palmuaseman Sannan, esteettömän matkailun sanansaattajan ja seikkalijattaren esityksen aikaan esiintymislavan luo. Sannan blogia olen lukenut jo vuosia ja osittain hänen innoittamana otin omaankin matkablogiini esteettömyyden yhdeksi näkökulmaksi.

Palmuaseman Sanna äänessä

Myös Matka-agenttien edustaja kertoi heidän järjestämistään esteettömistä matkoista. Yhteenvetona, moneen paikkaan maailmalla pääsee esteettömälle ryhmämatkalle ja maailma on avoin jos haluaa lähteä valmiiksi paketoidulle esteettömälle omatoimimatkalle. Matkojen hinnatkin kuulostivat melko kohtuullisilta.

Juttelin pitkät tarinat myös Scandicin edustajan kanssa. Scandic-ketjulla on 135 kohdan esteettömyysstandardit ja heillä oli hienosti huomioitu, että esteettömyyden tarve ei aina näy päälle päin. Esteettömyyttä hotelliketjussa on lähdetty ajamaan vuosia sitten heidän Tukholman hotellin kokkinsa sairastuttua MS-tautiin. Tämä henkilö reissaa nykyään Scandicin hotelleissa ja arvostelee ja antaa parannusehdotuksia esteettömyyden suhteen. Mahtavaa!

Jokaista hotellia remontoidaan nykyään esteettömämpään suuntaan ja hotellikohtaiset tiedot esteettömyydestä löytyvät hotellin nettisivuilta. Uudet hotellit ovat lähtökohtaisesti esteettömiä.

Juttelin myös VR:n edustajan kanssa. Kysyin junamatkailun esteettömyydestä ja saavutettavuudesta koko Suomessa ja hänen mukaansa jokaiselle asemalle pitäisi päästä esteettömästi ja joka junassa on invapaikat. Pendolinot ja Intercity-junat ovat lähtökohtaisesti esteettömällä sisäänkäynnillä, mutta esteetön pääsy ravintolavaunuun on vain Pendolinoissa. R-junilla matkustaessa pitää ilmoittaa vähintään 2 tuntia etukäteen esteettömän kulun tarpeesta ja sitten asemalle tulee konnari laittamaan rampin paikalleen manuaalisesti. Avustajan tarpeesta asemalla pitää ilmoittaa vähintään 36 tuntia ennen matkan alkua. Vielä on paljon työmaata, että saadaan tämä ilmastoystävällinen, valtion rautateiden kulkumuoto kaikille kansalaisille mahdolliseksi.

Liikuntapuolella pääsi myös kokeilemaan erilaisia lajeja ja tämä luontomatkailu iski silmääni. Valitettavasti paikalla ei ollut ketään joka olisi voinut tarkemmin kertoa mitä tämä esteetön luontomatkailu tarkoittaa käytännössä tai missä päin Suomea se on mahdollista. Metsähallituksen sivuilta kuulemma löytyy tietoa… Harmi, sillä tämä on Suomi-matkailun osalta minua erityisesti kiinnostava asia ja innostuin jo, että pääsen juttelemaan aiheesta asiantuntijan kanssa.

Liikuntahallin lajitarjonta, varmasti jokaiselle jotakin!

Yleisesti ottaen Apuvälinemessut olivat todella laajat ja erilaista apuvälinettä arjen tarpeisiin oli saatavilla joka lähtöön. Esteettömän matkailun näkökulmasta messujen parasta antia ovat erilaiset puheenvuorot. Vielä huomenna esimerkiksi Palmuaseman Sanna kertoo esteettömästä matkailusta omien kokemuksiensa kautta. Jos mietit Tampereelle apuvälinemessuille tuloa, suosittelen myös tutustumaan esteettömän matkailun osastoon ja kysymään rohkeasti messuedustajilta lisätietoja esteettömän matkailun vaihtoehdoista.

Tänä iltana vietimme myös aikaistettua Isänpäivää. Olimme syömässä Ravintola Heinätorilla, jonne muuten pääsi esteettömästi ramppia pitkin sisään ja ravintolassa oli erillinen iso inva wc. Ruoka oli erinomaista, tunnelma ihanan rauhallinen ja kaiken kaupaksi ravintola on yksityisomistuksessa. ❤️

Alkuruoaksi metsäsienikeittoa, pääruoaksi lohta ja jälkkäriksi Creme Brulee. 😊

Syy aikaistetulle Isänpäivän vietolle oli huominen aikainen lentoni Wieniin! En ole koskaan aiemmin käynyt Wienissä ja vihdoin tämä pitkään suunnitelmissa ollut matka toteutuu! Reaaliaikaisia tunnelmia päivitän Instagramin puolelle https://www.instagram.com/laurantarakalla/.

-Laura-

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Pietari 09/11/2019 at 15:02

  Esteettömien pakettimatkojen hinnat ovat jollakin tavalla kohtuullisia, jos esimerkiksi pärjää yksin tai yhden henkilökohtaisen avustajan kanssa. Meille jotka tarvitsevat matkoille kaksi avustajaa on aika mahdoton maksaa ensin kulut itse ja myöhemmin saada rahat takaisin vammaispalvelun kautta.

  • Reply Lauran tarakalla 09/11/2019 at 22:42

   Moikka Pietari ja kiitos kommentistasi! Ymmärrän pointtisi, se on todella iso rahallinen satsaus maksaakin kolmen hengen reissu omasta pussista, vaikka avustajien osuus maksettaisiinkin takaisin. En tunne noita käytäntöjä kovin hyvin, mutta kuulostaa siltä että käytännöt vaatisivat lainsäätäjien puolelta päivitystä.

   -Laura

 • Reply Palmuaseman Sanna 09/11/2019 at 22:14

  Olipa mielenkiintoista lukea ajatuksiasi. Kiitos, että kävit alueellamme ja olit kuuntelemassa puheenvuoroani! 🙂 Tällainen esteettömän matkailun teema-alue järjestettiin messuilla nyt ensimmäistä kertaa. Toivottavasti yritykset innostuvat jatkossakin mukaan ja ehkä ensi messuille saadaan taas vielä tätäkin vähän isompi alue!

  • Reply Lauran tarakalla 09/11/2019 at 22:46

   Moikka Sanna ja kiitos kommentistasi!

   Hienoa, että esteetön matkailu on päässyt Apuvälinemessujen tarjontaan. Toivotaan todellakin, että muutkin matkailualan yritykset ymmärtävät kuinka merkittävästi asiasta on kyse ja innostuvat markkinoimaan palveluitaan tulevien vuosien messuilla.

   -Laura

  Leave a Reply