Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pankkilaisen rahavinkit matkalle kuin matkalle

Lista päivitetty 21.11.2019 ja lisäykset kursivoitu tekstissä!

Käteinen, valuutan vaihto ja korttien käyttö ulkomailla mietityttävät monia matkaajia. Onko kortin käyttö ulkomailla turvallista ja missä sitä valuuttaa kannattaa vaihtaa? Annan nyt omat vinkkini paljon matkustaneen sekä monenlaisia tapauksia nähneen pankkilaisen (paljastus) näkökulmasta.

1. Päivitä korttien maksu-, nosto- ja maarajat ajan tasalle ennen lähtöä ja tarkista korttien voimassaoloaika. Monen kortin Eurooppa-maarajaus on yhtä kuin EU-alue. Muista muuttaa rajat takaisin pelkkään Suomeen palattuasi kotiin. Suomi-maarajan käyttö ehkäisee merkittävästi väärinkäyttöyrityksiä maailmalla. Varsinkin pitkälle matkalle lähtiessäsi tarkista korttiesi voimassaolo ainakin kuukautta ennen matkan alkua ja tilaa tarvittaessa uusi kortti hyvissä ajoin ennen matkaa. Kokemukseni mukaisesti uuden kortin tuleminen kestää 1-2 viikkoa + nykypäivän postin seikkailupäivät.

2. Sulkemalla nettikäytön kortistasi voit välttää väärinkäyttöyritykset. On hyvä sulkea korttien nettikäyttö aina matkan ajaksi, jos tietää ettei esim. Netflix-velotuksia ole menossa. Itse olen keskittänyt kaikki kk-veloitukset yhdelle luottokortille ja kaikissa muissa korteissa pidän nettikäytön aina pois päältä.

3. Ota käyttöön mobiilisovelluksen ilmoitukset korttiostoista. Saat ilmoituksen tehdystä veloituksesta ja näin pääset sulkemaan kortin heti epämääräisiä velotuksia havaitessasi.

4. Mobiilimaksu ja lähimaksu ovat tavallisia korttimaksuja turvallisempia. Sirulla (magneettijuovasta puhumattakaan) maksettaessa skimmausriski on aina olemassa, samoiten PIN-koodin urkkimisriski.

5. Nosta käteinen Suomesta. Jos kyseessä on alle 2vk matka, nostan aina käteisen Suomesta ja ihan viimeisessä hädässä paikallisesta automaatista. Sama juttu, vaikka valuuttaa tarvisi vaihtaa, otan aina mukaan sekä paikallista valuuttaa että euroja ja vaihdan valuuttaa Forexissa ennen lähtöä. Jäljelle jäänyt käteinen on helppo tallettaa Talletusautomaatilla takaisin tilille tai vaikka käyttää ihan ruokakaupassa. Kaikista todennäköisin kortin skimmauspaikka ulkomailla on ulkona sijaitseva pankkiautomaatti. Jos käteistä on pakko nostaa paikan päällä, tee nosto kauppakeskuksen automaatista. Kannattaa myös huomioida mahdolliset nostokulut ulkomailla.

5.2 Ota mukaan mahdollisimman pieniä seteleitä ja jemmaa rahaa useampaan paikkaan. Jos ajatellaan euroissa, kannattaa ottaa mukaan 10, 20 ja 50 euron seteleitä. Sen isompia seteleitä ei ole kiva kaivaa taskusta keskellä vilkasta toria. Pienempää silppua saat vaihtorahana. Älä myöskään pidä koko matkakassaa mukanasi, vaan jemmaa osa hotellin tallelokeroon tai matkalaukkuusi. Jos olet reppureissulla, jemmaa rahaa useampaan paikkaan. Sanoisin, että reppureissulla vanha kunnon kaulapussi paidan alla ei ole liiottelua. Kunhan et käytä sitä Forexin keltaista valuuttakuorta ja kaiva sitä takataskusta keskellä toria.

6. Minkä verran sitä käteistä pitäisi ottaa mukaan? Itse arvioin käteisen tarpeeni ajatuksella (aamiainen kuuluu majoitukseen) lounas+ illallinen+ kahvittelut/juomat+ toriostokset/tuliaiset X matkapäivien määrä suhteessa maan hintatasoon. Pääsääntöisesti kauppakeskuksissa ja tunnetuissa vaatekaupoissa käytän aina korttia, kuten myös hotellien ravintoloissa ja muissa asiallisen näköisissä ravintoloissa. Jos paikallinen valuutta loppuu kesken, on mukavampi vaihtaa käteisenä olevia euroja paikalliseen valuuttaan. Jos kohdemaan hintataso ei ole tiedossa, voit käyttää verottajan ulkomaan päivärahan tasoa viitteenä kohteen elinkustannuksista. Päivärahan määrällä pitäisi tulla juttuun kohteessa. Lisätietoja ja maakohtainen päivärahan määrä verottajan sivuilta tästä.

Venäjän ja Valko-Venäjän ruplia

Venäjän ja Valko-Venäjän ruplia

7. Korttimaksuissa kannattaa pääsääntöisesti valita paikallinen valuutta, jos valuuttaan pääsee vaikuttamaan. Se on todennäköisesti sinulle edullisempi, ja valuutanvaihtokurssi korttiyhtiön puolella on lähes aina sinulle edullisempi kuin kaupan oma vaihtokurssi.

7.2 Pidä korttien tunnusluvut vain muistissasi, pankkitunnukset mukanasi ja pankin mobiilisovellus aktiivisena. Älä kirjoita pankkikorttiesi tunnuslukuja mihinkään ylös vaan opettele ne ulkoa. Pidä pankkitunnukset mukana reissussa, sillä kukaan ei voi auttaa sinua pankin asiakaspalvelussa ilman tunnistautumista. Vaikka pankin asiakaspalvelun henkilökunta haluaisi kuinka auttaa matkalaista hädässä, jos asiakkaan henkilöllisyyttä ei voida varmistaa pankkitunnuksilla, on apukeinot todella vähissä. Kannattaa myös laittaa pankin mobiilisovellukset ajan tasalle, jolloin voit muuttaa esimerkiksi korttien maarajat vielä matkallakin. Monessa pankissa myös luottokortin luottolimiitin korotushakemuksen voi tehdä verkkopankissa tai ainakin asiakaspalvelussa, joten jos matkan aikana tulee yllättävä rahan tarve johon et ole voinut varautua, (esim sairaalalasku tms) saat lunastettua itsesi ulos kiperästä tilanteesta. 

8. Maksa lennot ja hotelli aina luottokortilla. Jos lentosi peruuntuu, on peli ja rahat menetetty jos maksat suoraan verkkopankista. Luottokorttiyhtiön kautta voit hakea korvauksia peruutetuista lennoista.

9. Luottokorteissa on hyvät matkavakuutukset. Niiden ehtoihin ja korvauksiin kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti. Joidenkin korttien vakuutukset ovat voimassa vain jos matka on maksettu kyseisellä luottokortilla. Itselläni on kuitenkin voimassa lisäksi jatkuva ns. tavallinen matkavakuutus, jonka hinta on vuodessa 50-60 euroa.

10. Ota mukaasi aina vähintään 2 maksukorttia, joista toinen on luottokortti. Joissakin maissa/paikoissa esimerkiksi Visa Electron ei käy ollenkaan. Mulla on aina mukana vähintään 2 luottokorttia ja 2 debit-korttia, eri pankkeihin. Tämä saattaa kuullostaa hätävarjelun liiottelulta, mutta meikäläisen tuurilla juuri sen pankin/korttiyhtiön korteissa olisi jotain häikkää kun olen maailman toisella puolen.

11. Älä päästä korttia näkyvistäsi. Jos maksat kortilla ravintolassa, joka paikassa on nykyään maksupäätteet jotka voi tuoda ravintolan pöytään. Suhtaudu varauksella, jos korttia käytetään magneettijuovalla sirun sijaan tai jos joudut näppäilemään pin-koodisi useamman kerran ”epäonnistuneen” maksutapahtuman vuoksi.

12. Kaikkia kortin väärinkäyttöyrityksiä ei voi estää. Kerran matkakaverini korttitiedot varastettiin todennäköisesti erään suuren eurooppalaisen lentokentän loungessa. Ehkä. Tähän lopputulemaan tulimme päättelyllä, kun hän ei ollut kyseistä korttia käyttänyt vuoteen missään muualla. Tässä tapauksessa kyse oli todennäköisesti tietomurrosta kuin tahallisesta korttitietojen varastamisesta. Toki korttitiedot on voitu varastaa vaikka 3 vuotta sitten, joten varmaksi tietojen varastuspaikkaa ei voida todeta, ei edes korttiyhtiössä. Jos toteat korttitietosi varastetuiksi tai korttisi kadonneeksi, on ensiarvoisen tärkeää ilmoittaa tietojen joutumisesta vääriin käsiin/ katoamisesta pankkiin/ korttiyhtiöön välittömästi ja tehdä reklamaatiot heidän ohjeidensa mukaisesti. Jos katoamista ei ilmoita välittömästi sen huomatessaan, voi olla että väärinkäyttö tulee sinulle maksettavaksi. Korttien sulkupalvelu palvelee 24/7 numerossa 020 333 (+35820333) ja tämä palvelu on useimmalla jos ei nykyään jopa kaikilla Suomen pankeilla käytössä. Tarkista käytäntö omasta pankistasi.

13. Ota korttiostoksistasi aina kuitti. Maksutapahtumaa tai virheellistä veloitusta on mahdoton selvittää jälkikäteen ulkomaille, jos sinulla ei ole mitään tositetta paljonko veloitettavan summan piti olla. Säästä siis kuitit ja kun kaikki veloitukset on menneet tililtäsi ja luottokortiltasi, voit hävittää kuitit jos niille ei ole käyttöä esim takuu-mielessä.

Onko nyt peloteltu tarpeeksi? 😄 Korttien kanssa voi Suomessa maksaa huolettomasti, mutta ulkomailla (ehkä Pohjoismaita lukuunottamatta) käteinen on edelleen kuningas.

Oliko tässä mielestäni hyödyllistä tai uutta tietoa? Mitä listasta puuttui vai oliko jotain täysin epäolennaista? Jätä rohkeasti kommenttia. 😊

-Laura-

Previous Post Next Post

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply $£¢€¥ 11/09/2019 at 06:10

  Automaatti AINA pankin yhteydessä, jos nielee voit saada takaisin välittömästi.

  Tää kolminumeroinen koodi kortin takapuolella, raaputa pois jos muisti pelaa. Kortti arvoton netissä varkaalle.

  • Reply Lauran tarakalla 11/09/2019 at 20:49

   Moikka! Kiitos kommentistasi ja mielenkiintoisista lisävinkeistä! Ainakin Suomessa kortin syöneeseen automaattiin pääsee käsiksi vain Automatia, vaikka automaatti sijaitsisi pankin seinässä.

 • Reply espanjaan 15/09/2019 at 12:07

  Hyvä varoitella kaikesta tästä. Me jouduimme juuri nyt matkalle lähtiessämme miettimään kaikenlaista muutakin, kun Op yhtäkkiä ilmoitti uusivansa kortit ja meidän kortti vanhenisi matkalla ollessa. Eivät tarjonneet hyviä selviämiskeinoja, vaikka soitimme asiakaspalveluun. Hankimme toisen pankin tilille Visakortit ja nostimme mukaan reilusti käteistä. Näillä mennään. Varovaisuus on aina tosi tärkeää.

  • Reply Lauran tarakalla 16/09/2019 at 11:02

   Moikka ja kiitos kommentistasi! Kiva jos koette vinkit hyödyllisiksi. Tuo kortin uusiutuminen on aina inhottavaa jos se sattuu kesken reissun, minulla meinasi käydä samalla lailla, mutta uusi kortti tipahti laatikosta kuitenkin vielä ennen matkaa. 🙂 Taidankin lisätä tämän korttien voimassa olon tarkistuksen postaukseeni! Mielestäni on hyvä, että toiset kortit ovat eri pankin/korttiyhtiön, jos vaikka tekniikan kanssa on ongelmia ja toisen korttiyhtiön kortit sillä hetkellä pois pelistä.
   T. Laura

  • Reply Terhi 26/11/2019 at 11:33

   Kiitos hyvistä vinkeistä! Tuo kortin netissäkäyttöesto oli ainakin minulle uutta.
   Valuuttaa on vaikea vaihtaa Suomessa, ensinnäkin on tosi monta valuuttaa mitä ei vaihdeta ja lähimpään Forexiinkin on yli 100 km.
   Luottokortteja kannattaa todellakin aina olla kaksi mukana, niin monta kertaa olen ollut todistamassa, että jokin luottokortti ei toimi tai että automaatti päättää nielaista kortin.

   • Reply Lauran tarakalla 01/12/2019 at 11:08

    Moikka Terhi ja kiitos kommentistasi! Kiva jos sait postauksesta uusia vinkkejä. Kaikkia valuuttoja ei toki saa Suomesta ja Forex on postauksessa esimerkkinä koska käytän pääsääntöisesti itse sitä rahanvaihdossa ja se löytyy omilta kotinurkiltani. 🙂

    T. Laura

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 15/09/2019 at 12:29

  Tässä tulikin pari uutta vinkkiä, jotka täytyy ottaa käyttöön! Oma korttini on joutunut kopioiduksi kerran, mutta rahaa ei onneksi ehtinyt kadota kuin vasta muutama euro, kun pankki jo omatoimisesti havaitsi epäilyttävän toiminnan ja pisti kortin kiinni. Nykyään mulla onkin käytössä tuo mainitsemasi mobiilisovellus, joka ilmoittaa veloituksista heti puhelimeen.

  • Reply Lauran tarakalla 16/09/2019 at 11:06

   Moikka Noora ja kiitos kommentistasi! Kiva jos löysit postauksestani käyttökelposia vinkkejä! Ilmoitukset korttimaksuista sovelluksen kautta on nykyään loistava toiminto. Kortin väärinkäyttö on näköjään kohdallasi herättänyt korttiyhtiön taphtumascreenauksen, hyvä niin! Juuri tuollaisten tilanteiden varalle se toinen kortti pelastaa loppureissun. 🙂
   T. Laura

 • Reply Pirkko / Meriharakka 15/09/2019 at 22:25

  Monet näistä taitavat olla kortin tarjoajasta kiinni: maarajauksen olen löytänyt vain Nordealta enkä tuota mobiilisovelluksen ilmoituksiakaan ole löytänyt Nordealta, Norwegianilta tai SEBiltä.

  Tuo jatkuvien nettiveloitusten keskittäminen yhdelle kortille vaikuttaa hyvältä idealta – ehkä pitäisikin perata vähän niitä!

  Käteistä mekin tapaamme varata mukaan jo Suomesta, jos ei kohdemaan valuuttaa, niin dollareita tai euroja ja useita kortteja, siltä varalta, että yksi pamahtaa syystä tai toisesta kiinni.

  Käteisen määrän arvioimisessa olen melko menestyksellisesti käyttänyt kaavaa päivien määrä x kyseisen maan ulkomaan päiväraha, tämä riittää kahdelle käteisen tarpeeseen, jos aamiainen syödään hotellissa ja maa on sellainen, että edes osan voi maksaa korteilla. Niin tai näin, niin tuo ulkomaan päiväraha kertoo minusta hyvinkin oikein maan hintatasosta.

  • Reply Lauran tarakalla 17/09/2019 at 17:39

   Moikka Pirkko ja kiitos kommentistasi!
   Toki monet korttien muutosmahdollisuudet ovat kyseisestä pankista/korttiyhtiöstä kiinni. Kaikissa tutkimissani pankeissa maarajaus oli mahdollinen ja Nordeassa näköjään Nordea Wallet/Pay sovellus ilmoittaa maksutapahtumista reaaliaikaisesti sovelluksen kautta. 🙂 Ulkomaisista pankeista en osaa sanoa, Suomessa ollaan näissä jutuissa tosi paljon naapurimaita edellä. Tapanne ottaa mukaan euroja tai dollareita kuullostaa hyvältä! Minulle tuli vasta keväällä tutuksi tuo ulkomaan päivärahaan vertaaminen, se on tosi kätevä jos kohdemaan hintataso ei ole tiedossa!
   t. Laura

 • Reply Katja 16/09/2019 at 14:59

  Hyviä vinkkejä!
  Nyt on pitkästä aikaa tulossa ensi viikolla reissu jonne ei tarvi rahaa vaihtaa, mutta kortin kanssa joutuu varmasti olla tarkkana tälläkin reissulla.

  • Reply Lauran tarakalla 17/09/2019 at 17:34

   Moikka Katja!
   Kiitos kommentistasi, mukava jos postauksessani oli sinulle uusia vinkkejä. 🙂
   t. Laura

 • Reply Maarit- niceMatkaaja 18/09/2019 at 08:57

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Käteistä nostan itsekin aina reilusti jo Suomessa, mutta toki joskus myös reissussa. Ja pari kertaa on käynyt niin, että kortti on kopioitu. Mitään haittaa ei tästä ole onneksi päässyt syntymään, koska pankissa on heti reagoitu epäilyttävään nosto/ostoyritykseen oudossa paikassa maailmaa ja kortti on samantien suljettu – mistä ilmoitus heti mulle. Tämä on opettanut varovaiseksi automaattien kanssa. Mukana kulkee myös aina kaksi korttia. Näin olen pyrkinyt minimoimaan pulaan jäämisen mahdollisuuden. Samasta syystä käteiset rahat on jemmattu pienissä erissä useampaan paikkaan (jos kassakaappia majapaikasta ei löydy). Eli vaikka kukkaro pöllittäisiin, varas saa saaliikseen vain pikkurahoja, tai jos voro iskisi majapaikkaan, tuskin löytää kaikkia piiloja.

  • Reply Lauran tarakalla 22/09/2019 at 16:02

   Hei Maarit ja kiitos kommentistasi!
   Sinulla onkin hyvät vakiintuneet tavat rahankäytön kanssa, kuullostaa konkarimatkaajan toimilta!

   t. Laura

 • Reply Juha Kurvinen 18/09/2019 at 20:25

  Hyviä vinkkejä, kiitos! Itse käytän Suomi -kortin lisäksi TranswerWisen Mastercardia, jonka saa tilattua ilmaiseksi netistä kotiin.

  Hyötynä on se, että välttyy huonoilta nostokursseilta verrattuna Suomikorttiin, koska TranswerWisen kortilla saa mistä maasta tahansa nostaa parhaaseen kurssiin.

  Heillä mobiiliappi, nettisivut ja Bordeles Account. Olen itse käyttänyt 2 vuotta ja suosittelen.

  • Reply Lauran tarakalla 18/09/2019 at 20:46

   Moikka Juha ja kiitos kommentistasi! Toi onkin mulle ihan uusi tuttavuus, täytyykin perehtyä aiheeseen enemmän! Tiesin että sitä kautta voi lähettää rahaa, mutta en tiennyt kyseisestä luottokortista. Kiitos siis uudesta vinkistä!

   T. Laura

 • Reply Sandra 19/09/2019 at 10:02

  Toiselta ex-pankkilaiselta nousee peukut täällä, hyviä vinkkejä. Läheskään kaikkia en itsekään noudata kuitenkaan. Pari korttia on aina matkassa mukana, ongelma on se, että en muista tunnuslukuja niihin. Tämä pitää nyt varmaan ottaa työn alle ja selvittää ne.

  Käteisen kanssa suhtautumiseni riippuu vähän maasta, jonne olen menossa. Joihinkin paikkoihin menen vain kortin kanssa ja nostan käteistä automaatista, jos on pakko. Euro-maihin matkatessa otan usein hiukan euroja mukaan.

  • Reply Lauran tarakalla 22/09/2019 at 16:04

   Moikka Sandra! Kiitos kommentistasi! Tunnusluvut pystyy nykyään tarkistamaan myös verkkopankista monissa pankeissa. 🙂

   t. Laura

 • Reply Sofia / Project Forever 19/09/2019 at 17:15

  Kiitos hyvästä koostepostauksesta rahaan liittyen! Olen pähkäillyt viime päivät käteisen rahan suhteen Etelä-Amerikkaan suuntautuvalla matkalla. Kohteina olisi ainakin Peru, Bolivia, Chile, Argentiina ja ehkä Uruguay. Käteistä aion ottaa mukaan ainakin Perun valuuttana ja lisäksi joko Euroina tai USAn dollareina rahanvaihtoa varten. Kumpaa olisi fiksumpi ottaa mukaan, Euroja vai USD?

  • Reply Lauran tarakalla 04/10/2019 at 13:17

   Hei Sofia!

   Kiitos kommentistasi! Jostakin syystä se oli uinut roskaposti-laatikkoon ja huomasin kommenttisi vasta tänään. En ole itse käynyt lainkaan Etelä-Amerikassa, mutta tuossa tilanteessa ottaisin varmasti USA:n dollareita mukaani. Jos mahdollista, vertailisin vaihtokursseja esim Forexista. Mahtavaa reissua!

 • Reply Merja / Merjan matkassa 19/09/2019 at 17:22

  Hyviä vinkkejä, joista osa onkin käytössä. Varsinkin tuo ensimmäinen kohta tuli tutuksi kesälomamatkalla, kun olin unohtanut vaihtaa luottokorttien maarajoitukset ja ihmettelin kun kortti ei käynyt ravintolassa. Onneksi tyttäreni tajusi mistä on kyse ja muutin rajoitukset. Toki myöhemmin Montenegrossa sama ongelma tuli esiin, koska se ei Nordean mukaan ole EU-maa vaan siellä toimii vain ”koko maailma” oikeuksilla.

  • Reply Lauran tarakalla 22/09/2019 at 16:28

   Moikka Merja ja kiitos kommentistasi! Ohhoh, onneksi hoksasitte mistä kortin toimimattomuudessa on kyse! Esimerkiksi Finnairin lentokoneiden maksupäätteiden maksut kulkevat Espanjan kautta, siksi korttiostot eivät koneessa toimi jos maarajauksena on vaikka pohjoismaat. 🙂
   Montenegrohan ei ole EU-aluetta, sen takia siellä ei toimi kyseinen maarajaus. 🙂 Onneksi nuo kaikki pystyy nykyään muuttamaan kätevästi mobiilipankissa. 🙂
   t. Laura

 • Reply Outi / Maa Quzuu-matkablogi 19/09/2019 at 21:01

  Hei kiitos, tässä oli itselle paljon hyödyllisiä vinkkejä! Mä olen kyllä aina aika huolettomasti käyttänyt korttiani ulkomailla, mutta ehkä tästä eteenpäin saatan olla vähän tarkempi…tai sitten en. Vanha koira ei opi uusia temppuja, vai miten se nyt meni.

  • Reply Lauran tarakalla 22/09/2019 at 16:32

   Moikka Outi ja kiitos kommentistasi!
   Kiva jos löysit itsellesi uusia vinkkejä postauksesta! Ainakin se kakkoskortti kannattaa hankkia ja pitää mukana. 😉

   t. Laura

 • Reply Kohteena maailma / Rami 22/09/2019 at 11:27

  Itsellä ohjesääntö on se, että kaksi eri firman luottokorttia matkaan ja käteistä riittävästi. Vaihdan paikallista valuuttaa aina Suomesta ja sitten perillä lisää, missä yleensä parempi kurssi. Lisäksi käteistä pitää olla pari sataa euroa ylimääräistä, jos tulee jotain yllätyksellistä esim. lääkärissäkäynti. Paikalliselle puiskarille ei välttämättä kortti käy, esim Mombasassa oli vain käteinen ok.

  Paikallisesta rahasta sen verran, että aina mahdollisimman pieniä seteleitä. Ja usein maailmalla pienet dollarin setelit on hyväksi, niitä tulee aina kerättyä matkoilta säästöön uusia reissuja varten.

  Kaiken kaikkiaan oli hyvä postaus!

  • Reply Lauran tarakalla 22/09/2019 at 16:34

   Moikka Rami ja kiitos kommentistasi!
   Käytäntösi kuullostavat hyvältä, huomaa että olet matkustanut paljon! Aina kortin väärinkäyttöä ei voi välttää, mutta noilla käytännöilläsi ainakin minimoit riskit!

   t. Laura

 • Reply Heli / Drama On The Road 05/10/2019 at 12:24

  Nyt oli kyllä oikeesti hyvä lista vinkkejä! Pitää laittaa tää kirjoitus talteen, reissu Etelä-Afrikkaan on edessä ja siellä saa muutenkin olla tarkkana.

  • Reply Lauran tarakalla 12/10/2019 at 16:23

   Moikka Heli! Kiitos kommentistasi ja kiva jos löysit postauksestani vinkkejä omalle matkallesi! Etelä-Afrikka kuulostaa mahtavalta, mutta siellä ei taida olla edes automaatteja saati maksupäätteitä joka kylässä, suosittelen ehdottomasti varautumaan käteisellä! Mahtavaa matkaa!

   -Laura

 • Reply Janzu | VIIMEINEN KUULUTUS 25/11/2019 at 04:37

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Huomaa, että pankkilainen on kirjoittajana. 🙂

  Edellisen reissun jälkeen lopetin rahavöiden sun muiden käytön ja kätken mainitsemallasi tavalla kassaa eri paikkoihin. Rahavöissä ja kaulapusseissa ongelmana on se, että tulee kerättyä kaikki munat samaan koriin ja oletettua että tilanne on turvallinen. Rahavyöni pöllittiin huoneestani Nepalissa. Samalla menetin käteisenä olevan hätäkassani ja varaluottokortit vaihtoivat omistajaa. Ryöstö tilanteessa on helppo nostaa ryöstettävän paitaa ja ottaa vyö haltuunsa. Vakuutukset ei kata pöllittyä/kadotettua käteistä, vaikka luottokortit ovatkin turvallisia.

  Käyttörahani nostan pitkillä reissuilla mielelläni automaateista. Bank Norwegianin Visa taitaa olla tällä hetkellä suomalaisille halvin luottokortti käteisen nostoon ulkomailla. Hinta on 1,75% valuutanvaihtokuluja, eikä mitään kertaluontoisia fiksattuja maksuja. Nordealla esimerkiksi muistaakseni on 2 euroa + 3 % per käteisnosto euroalueen ulkopuolella.

  • Reply Lauran tarakalla 26/11/2019 at 23:21

   Moikka ja kiitos kommentistasi! Taskuvarkaatkin tuntevat varmasti turistien tavan piilottaa rahoja kaulapusseihin ja rahavöihin eikä satavarmaa keinoa ole välttyä varkauksilta. Käytäntösi kuullostavat hyvältä, jos käteistä on reissun mittaan pakko nostaa, kannattaa se keskittää yhdelle kortille juuri käytäntösi mukaisesti. Turvallisia reissuja!

   T. Laura

 • Reply Saija 25/11/2019 at 20:06

  Tässä oli kyllä hyvä ja kattava infopaketti!

  Itse olen juuri vajaan vuoden reissulla, ja pakosti tulee käytettyä automaatteja eri maita vaihtaessa. Nostomaksut ovat hyvin suuria, varsinkin jos kyseinen maa sekä oma pankki ottavat veloitukset.

  Tuplakortit ehdottomasti kannattaa ottaa mukaan nm. ”Meksikossa skimmattu kortti”.

  Onneksi toinen kortti löytyi mukana ja kotisuomessa olevan uuden luottokortin tiedot pystyy syöttämään esim airbnb-palveluun yms., jotta pystyy varailemaan lentoja, majoituksia jne.

  • Reply Lauran tarakalla 01/12/2019 at 11:05

   Moikka Saija ja kiitos kommentistasi! Noin pitkällä reissulla on pakko käyttää paikallisia automaatteja, kannattaa vaan olla tarkkana missä ja millaiseen automaattiin korttinsa laittaa. 🙂 DHL toimii käsittääkseni monen pankin kuriiripalveluna maailmalle, eikä sen toimituskulutkaan ole mahdottoman suuret, josko uuden korttisi lähettäisi vaikka sen kautta sinulle reissun päälle? Mukavaa ja turvallista matkan jatkoa! 🙂

   T. Laura

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa 26/11/2019 at 16:35

  Loistava postaus ja ennen kaikkea hyvä muistutus siitä, että kortilla maksamisen kanssa saa ulkomailla olla huolellinen. Itselläni on ollut toistaiseksi hyvää tuuria, ainoastaan kerran on Kambodzassa automaatti nielaissut korttini SUNNUNTAINA, joten sai siinä vuorokauden olla hieman säikähdyksissä näkeekö sitä enää ikinä. Hyvin kävi ja onneksi oli myös varakortti mukana.

  • Reply Lauran tarakalla 01/12/2019 at 11:10

   Moikka Eveliina ja kiitos kommentistasi! Voin kuvitella tilanteesi, ei käy kateeksi! Tuossa tilanteessa kannattaa kortti sulkea kokonaan tai ainakin väliaikaisesti. Onneksi varakortti pelasti reissun!

   T. Laura

 • Reply Sofia / Project Forever 26/11/2019 at 23:41

  Kiitos hyödyllisestä infosta! Paljon oli tuttua asiaa, mutta näitä on aina hyvä välillä muistutella uudelleen mieleen! 🙂

  • Reply Lauran tarakalla 01/12/2019 at 11:11

   Moikka Sofia ja kiitos kommentistasi! Hyvä että oli tuttua asiaa, sillonhan kaikki käytäntösi ovat ajan tasalla ja turvallisia! 🙂

   T. Laura

 • Reply Teppo/Tämä matka 30/11/2019 at 22:47

  Hyvä kooste vinkeistä, lähimaksu toimii jo Aasiassakin hienosti ja tuo mobiilisovelluksen kortti-ilmoitus on ainakin Nordealla reaaliaikainen. Yleisin ’huijaus’ on valuuttakurssit lentokentillä, erityisesti Helsingissä. Ne ei enää näytä kursseja kun ne on niin törkeät. Viimeksi kun katsoin niin pahimmillaan osto/myyntikurssien ero yli 25%

  • Reply Lauran tarakalla 01/12/2019 at 11:16

   Moikka Teppo ja kiitos kommentistasi! Olet varmasti oikeassa, en ole itse reissannut Aasiassa viime vuosina kun lähimaksu on yleistynyt, varmasti ainakin isoissa kaupungeissa sillä maksaminen on ihan arkipäivää. Empä olekaan tarkkailut lentokenttien vaihtokursseja noin tarkasti, kuullostaapa melkoselta rahastukselta! Forexissa on ainakin ollut kohtuulliset vaihtokurssit, mitä olen sitä verrannut ihan virallisiin valuuttakursseihin. Jos reissussa tarvii vaihtaa rahaa, asetan noiden virallisten kurssien perusteella itselleni ”ylärajan” kuinka kalliilla maksimissaan valuuttaa vaihdan ja valitsen vaihtopisteen sen mukaan.

   T. Laura

  Leave a Reply