Suomen suurin matkablogiyhteisö

Yllättävän mielenkiintoinen ja monipuolinen Ahvenanmaa autolla

Pari viikkoa sitten mietin, että pitäisikö sinne Ahvenanmaalle nyt mennä vihdoista viimein käymään, sillä se on ollut kesälomani to do-listallani jo useamman vuoden. Aina on kuitenkin tullut jotain, häitä, polttareita, SuomiAreenaa yms sovittuja must-juttuja joten en ole millään kerennyt kesälomallani Ålandiin asti. Lapsena olen käynyt Ahvenanmaalla useammankin kerran, mutta viimeisestä visiitistä on ainakin 15 vuotta. Yläasteikäisenä ruotsin kokeiden numeroiden saamisen jälkeen vanhempani uhkailivat useammin kuin kerran, että laittaisivat mut seuraavaksi kesäksi Taffelin sipsitehtaalle kuorimaan perunoita, tulisi kesätyöt ja ruotsin opettelu yhdistettyä.

Viime viikon keskiviikkona sitten keksin, että tämän viikon viikonloppuna ei ole mitään suunnitelmia, nyt voisi lähteä pikavisiitille Maarianhaminaan. Torstaina varasin liput ja startti olisi aikaisin lauantaiaamuna. Perjantaina lähes koko elämäni mukanani kulkenut migreeni kuitenkin yllätti, mutta se meni onneksi ohi melkein kokonaan perjantai-iltana eikä matka jäänyt sen takia tekemättä.

Liput olivat muuten melko edulliset, kaksi aikuista ja auto olivat yhteensä 64e Viking Linella Turusta Maarianhaminaan ja takaisin. Yö Hotel Savoyssa maksoi 104e sisältäen parkit ja aamupalat, mielestäni aika kohtuullinen hinta sekin (tällöin en vielä tiennyt mistä maksoin….)

Reissu alkoi lauantaiaamuna klo 4.30 (😅) herätyksellä laivan lähtiessä Turun satamasta klo 8.45. Auton kanssa pitää olla tuntia aiemmin. Reitti satamaan oli muuttunut sitten viime kerrasta, mutta se oli erittäin hyvin merkitty jo moottoritieltä.

Varaamatta jäänyt hytti alkoi houkutella automatkalla ja ystävällinen satamavirkailija lisäsi hytit pakettiimme mennen tullen ja ilman lisämaksua. Menomatkan taitoimme Viking Linen Amorellalla ja paluumatkan Gracella.

Söimme laivalla aamupalaa ja sen jälkeen pienet ruokakoomat hytissä olivatkin ihan paikallaan…

Laivalla ehdottomasti parasta on ruoka. 😍 Aamupalan söimme poikkeuksellisesti buffetista, tällä pärjäsikin pitkälle iltapäivään.

Satamaan saapumisen jälkeen kävimme korkkaamassa huoneen itsellemme Hotelli Savoysta ja lähdimme tekemään pienen jalottelukierroksen. Maarianhaminan keskusta on kyllä sympaattinen! Pieniä kivijalkaputiikkeja toinen toisensa jälkeen eikä ketjuliikkeitä oikeastaan ollenkaan. Maarianhaminan kaupunki oli todella esteetön ja kävelytiet todella hyvässä kunnossa. Pieniin kivijalkaputiikkeihin oli vaihdellen askel ylös tai alaspäin, mutta yleisesti ottaen kulkeminen on helppoa.

Ahvenanmaalla vietettiin tällä viikolla Pride-viikkoa ja joka ikinen kauppa oli laittanut ikkunaansa vähintäänkin Pride-lipun ja tosi monessa kaupassa oli myynnissä erilaista Pride-kamaa. Varsinainen Pride-kulkue oli ilmeisesti ollut jo aiemmin lauantaina, meidän saapuessa satamaan vasta kahden jälkeen.

Myös paikallisen pankin pääkonttorin lippusalossa liehui isot Pride-liput.

Ihan niin kuin jossain ruotsalaisessa sarjassa, ihmiset tulivat keskustaan istumaan puiston penkeille ja syömään jäätelöä. Myös terassit olivat täynnä aurinkoisella kelillä. Tampereella keskustan, ainakin keskustorin penkit on varattu laitapuolen kulkijoille ja narkkareille, eikä niille tee edes mieli mennä istumaan ja katselemaan kaupunkia….

Pikaisen kahvi& kanaceasar-wrap-lounaan jälkeen lähdimme ajelemaan kohti Taffelin sipsitehdasta Godbyhyn. Tehtaan puolelle ei pääse kuin erikoiskutsusta, mutta jo pelipaikkojen näkeminen herätti lapsenomaisen innostuksen. Koskaan en sipsitehtaalle joutunut perunankuorimishommiin, mutta enpä ole tämän reissun pääpuhuja enkä asioidenhoitajakaan tällä ruotsin tuottamisella. 😄

Ihan mahtava sipsireppu. 😂 Tämä oli todellisuudessa paljon isompi kuin miltä näyttää kuvassa, korkeudeltaan noin metrin verran…

Kuvittelin muuten reissuun lähtiessämme, että kaikki puhuisivat ruotsin lisäksi suomea Ahvenanmaalla. Eivät muuten puhu ja aika monen myyjän kanssa kävin keskustelua englanniksi… jotenkin huolestuttavaa, eikö? Myös kaikki opaskyltit ja varoitukset olivat vain ruotsiksi.

Kävimme niillä nurkilla ollessamme myös Kastelholman keskiaikaisessa linnassa. Sisäänpääsy oli aikuisilta 7e. Ihan kiva, mutta ehkä enempi lapsille suunnattu leikkialueineen. Muutaman linnan nähneenä tämä ei herättänyt erityistä innostusta tai ihastusta. Minkäänlaista esteettömyyttä ei oltu yritetty edes harrastaa, jos jyrkkien portaiden kiipeäminen ei onnistu, kannattaa jättää kokonaan väliin. Jäisi monella iäkkäälläkin varmasti kiipeämättä, vaikka muuten pääsisikin kulkemaan ilman apuvälineitä.

Kastelholmasta suuntasimme Stallhagenin panimolle, jonka myymälään oli todellakin panostettu! Markkinoinnista kiinnostuneena panin merkille, panimon myymälä oli osattu kaupallistaa sille ja sen ympäristölle sopivalla tavalla. Stallhagenissa esteettömyys oli hyvin huomioitu ja kauppaan pääsi leveää ramppia pitkin.

Myymälässä myytiin oman panimon tuotteiden lisäksi muita paikallisia herkkuja, kuten tyrni-tuotteita, monenlaisia hunaja-herkkuja, tuorepuristettua omenamehua ja käsintehtyä suklaata. Paikka oli todella tunnelmallinen ja tuo selfien ottopaikkakin oli erikseen merkitty ”Selfie Spot” merkeillä puulavaan.

Stallhagenista matka jatkui Ahvenanmaan pohjoispäätyyn Havsviddenin näköalapaikalle ja hotelliin. Hotellin lisäksi Havsviddenissä on erilaisia mökkejä ja muita majoitusvaihtoehtoja erittäin tyypillisessä saaristolaismaisemassa. Hotellista en tajunnut ottaa edes yhtään kuvaa, se häkelsi minut täysin tyylikkyydellään ja hienoudellaan. Vain tuon vierasvenesatamasta otetun kuvan tajusin napata lähtiessämme. Jos liikut autolla Ahvenanmaalla, suosittelen käymään Havsviddenissä edes kahvilla tai syömässä! Paikan ravintolaa on kehuttu erinomaiseksi. Havsviddenin päärakennus ravintoloineen oli yhdessä tasossa ja esteetön, mutta muuten maasto saaristolle tyypillistä epätasaista kalliota.

Tuhatta ja sataa hotellille vaihtamaan vaatteet ja syömään! Varasimme etukäteen pöydän kehutusta Indigo-ravintolasta joka olikin klo 20.30 ihan ääriään myöten täynnä. Indigon alakertaan pääsi melko esteettömästi parin kynnyksen yli, mutta yläkertaan bistron ja baarin puolelle pääsi nopean silmäyksen perusteella vain rappusia. Söimme alkupalaksi Tartar-annokset ja pääruoaksi kanaa. Olin tutkinut paikan listaa etukäteen ja melkein jo maistoin bruchetta-leivät ja lohen kielelläni, mutta ravintolan pöytään istuessamme totesin katsoneeni ulkobaarin ruokalistaa eikä ala carte-puolelta ollut saatavilla lainkaan lohta. ”Hieman” pettyneenä löysin kuitenkin syötävää listalta ja todella hyviä annoksia olivatkin!

Kanan kanssa oli tarjolla oliiviöljyllä maustettua perunamuusia. Todella hyvää!

Indigo oli ravintolana todella hyvä, mutta pidän 30e hintaa kanalle melko kalliina. Jos tulisin jatkossa Maarianhaminaan, valitsisin monien suositusten perusteella Indigon jatkossakin ruokapaikakseni.

Yövyimme tosiaan neljän tähden hotelli Savoyssa ja odotukseni olivat korkeat. Hotelli ja huoneemme oli kuitenkin alkuperäiskuntoinen ja ilmastointi oli olemassa vain nimeksi. Huone oli kuin sauna ja uskallan väittää yöpyneeni hienommin ja ilmastoidummin Venäjän 2-3 tähden hotelleissa. Sängyt olivat aivan liian pehmeät ja tiesin jo sängyn reunalle istuessani, että aamulla on meinaan selkä todella jumissa. Ikävä sanoa, että nukuin paremmin Vikingin Mariellan hytin sängyssä kuin tuossa neljän tähden hotellin sängyssä. Aamulla pihasta lähti muutama moottoripyörä ja heräsin tuohon ääneen ja muistan todenneeni matkakaverilleni että ”noi ikkunan listat lähtee ihan just irti kun ne äänestä tärisee noin paljon” 😂 Suihku oli rikki ja muutenkin olisi tehnyt mieli mennä kyseiseen suihkukoppiin kengät jalassa. Aamupala oli ihan ok, mutta ei missään nimessä taaskaan 4 tähden aamupala. Tarjolla oli Ahvenanmaalaista tuorepuristettua omenamehua ja omenahilloa ja se oli iloinen yllätys! Jätimme respaan palautetta huoneestamme, mutta respan työntekijä oli selvästi kuullut saman palautteen muutaman kerran aiemminkin. 2 tähden hotelliksi Savoy olisi ollut hyvä, mutta tästä odotus-todellisuus matsista ei jäänyt kuin paska maku.

Sunnuntaina ennen lähtöä haimme ja hamstrasimme paikallisesta S-Marketista paikallista omenamehua kuin kieltolain aikaan salakapakassa konsanaan. Hintaero oli merkittävä ja on se niin hyvää! Lisäksi mukaan lähti lauantaina torilta ostettua mustaa leipää eli saaristolaisleipää. Se vasta herkkua onkin! Maarianhamina on kyllä hauska kesäkaupunki, sillä kaikki paikat olivat kiinni. Kahvilat, jäätelökioskit, terassit, baarit, ravintolat… Yksi ruokakauppa oli auki. Sen lisäksi vain saaren suurin ostari Maxinge Maarianhaminan ulkopuolella oli auki, ja sekin oli melko nopeasti tsekattu noin 4 vaatekaupan, yhden kirjakaupan ja yhden kenkäkaupan ja Class Ohlsonin kattavuudella. Vaikka asuisi missä tahansa maalaiskunnassa, tänne ei kyllä kannata erikseen lähteä shoppailemaan, mikäli ei iske akuutti uuden Kappahl-paidan tarve kesken Ahvenanmaan loman.

Viking Grace lähti Maarianhaminan satamasta noin klo 14.30 ja suuntasimme laivassa lounaalle ravintola Oscariin. Tavallinen kolmen ruokalajin lounas, normi päivä! Harvemmin tulee enää käytyä laivalla buffetissa syömässä, sillä laivan ala carte-ravintolat ovat todella tasokkaita ja ruoka todella hyvää. Niin tälläkin kertaa.

Alkupalaksi parsaa sienillä ja nokkosilla, nam!

Pääruoaksi lohta kahdella eri tavalla laitettuna

Jälkkäriksi ihana marjaisa jäätelöannos maustettuna hujanalla ja popcornilla

Tällä kertaa edes Itämeren suurimmasta taxfreestä ei tarttunut mukaan mitään, vaikka kosmetiikka- ja koruosasto olivatkin melko houkuttelevat.

Ahvenanmaa yllätti minut todella positiivisesti ja suosittelenkin käymään siellä jos et ole vielä käynyt tai jos edellisestä käynnistäsi on vierähtänyt aikaa. Tunnelma oli täysin erilainen kuin mantereella ja kadut, naapurustot, liikennekulttuuri koko elämänmeno oli kuin Solsidan-sarjasta. Auto kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan ja lähteä tutkimaan tätä peräti 12 kunnan aluetta. Maarianhaminan keskustassa tekemistä ei ole puolta tuntia pidemmäksi aikaa, ellei missiona ole tutustua yksityiskohtaisesti paikalliseen ravintolakulttuuriin. Aion ehdottomasti palata Ahvenanmaalle moottoripyörällä, mahdollisesti Saariston rengastietä pitkin. Kaikki tiet olivat äärimmäisen hyvässä kunnossa ja mahtavan mutkaisia heti Maarianhaminan keskustan ulkopuolella. Ahvenanmaalle voisi myös tulla ihan mökkilomalle ja vain nauttia maisemista, rennosta elämänmenosta, syödä mustaa leipää ja juoda tuoretta omenamehua ja heissailla naapureita.

Med vänliga hällsningar!

-Laura-

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami 08/09/2019 at 18:26

  Ahvenanmaa on suosikkipaikkojani Suomessa. Tuollainen yhden yön retki on itselle hieman liian kireä, mutta pari yötä toimii perillä erinomaisesti.

  Suosittelen majapaikaksi Pommernin ja siinä on vielä bonuksena Kvarter5 ravintola. Pommern on rehellisesti luokituksensa tasoinen neljän tähden hotelli, ja Kvarter5 itsellä toistaiseksi Ahvenanmaan paras ravintolakokemus. Havsviddenissä en ole vielä ruokaillut, mutta kaikki muut Ahvenanmaan parhaat ravintolat on tullut kierreltyä. Mahtava kohde kaiken kaikkiaan ja niin kuin ulkomailla olisi 🙂

  • Reply Lauran tarakalla 08/09/2019 at 20:06

   Moikka Rami! Kiitos kommentistasi ja vinkeistä, täytyy pistää korvan taa ensi kertaa varten! Havsvidden oli todella upea paikkana, täytyy itsekin syödä siellä ensi kerralla. 😊

 • Reply Stacy Siivonen 09/09/2019 at 19:29

  Ramin kanssa samaa mieltä, eniten tykkään Suomessa Lapista ja Ahvenanmaasta. Ahvenanmaalla on pakko syödä Ålandspannkakaa. Maarianhaminassa on vekkuli tipupuisto, jossa on riikinkukkoja. Ne kyllä saattavat pitää yöllä hereillä, kun ne ovat ihan jossain toisessa ajassa kuin Suomen ajassa.
  Olen käynyt Ahvenanmaalla useana vuodenaikana ja tykkään olla siellä, kun paikat ovat hiljentyneet.

  • Reply Lauran tarakalla 11/09/2019 at 20:51

   Moikka Stacy! Kiitos kommentistasi! Ålandspannkakaa ei ollutkaan missään tarjolla, yllättävää! Ahvenanmaa on varmasti todella hiljainen sesongin ulkopuolella. 😊

 • Reply espanjaan 12/09/2019 at 21:31

  Omasta käynnistäni on tosiaankin vierähtänyt aikaa ja sekin oli vain parin päivän työmatka. Kiitos kannustavasta kirjoituksesta, monipuolisista vinkeistä ja upeista kuvista!

  • Reply Lauran tarakalla 13/09/2019 at 18:56

   Moikka ja kiitos kivasta kommentistasi! Kiva jos kirjoitukseni innosti sinua vierailemaan uudelleen Ahvenanmaalla, se on kyllä kaunis paikka! 🙂
   T. Laura

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 14/09/2019 at 09:27

  Ahvenanmaa on Suomen aatelista. On hienoa asua maassa, missä luontokuva vaihtelee tuntureistä järviin, meriin ja saariin.

  • Reply Lauran tarakalla 16/09/2019 at 10:59

   Moikka Sari ja kiitos kommentistasi! Olen tismalleen samaa mieltä kanssasi! 🙂

   T. Laura

 • Reply Tiina /Ihana Ahvenanmaani 19/01/2020 at 18:44

  Paljon ehditty yhden yön visiitillä!
  Suosittelen ehdottomasti tulemaan tänne syksyn Sadonkorjuujuhlien aikaan, silloin pääsee kurkkaamaan myös sipsitehtaan puolelle. Tervetuloa uudestaan!

  • Reply Lauran tarakalla 22/01/2020 at 22:43

   Moikka Tiina ja kiitos kommentistasi! Kiitos vinkistäsi, pistän sen ehdottomasti korvan taakse! Varmaan Ahvenanmaan matkailun nettisivuilta löytyy tarkempi ajankohta lähempänä…?
   -Laura

  Leave a Reply