Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lomaviikko Montenegron Budvassa 2/3

Muutama yllättävä fakta Montenegrosta

  • Montenegro on todella nuori valtio, sillä se irtaantui Serbiasta vuonna 2006 tiukan kansanäänestyksen tuloksen perusteella.
  • Koko Montenegro on pinta-alaltaan noin Pirkanmaan kokoinen alue.
  • Montenegrossa on käytössä eurot, mutta se ei kuulu EU:hun. Tämä juontaa juurensa 90-luvun hyperinflaatioon, jonka myötä nykyinen Montenegro otti käyttöönsä Saksan markat valuutan tasapainottamiseksi. Saksan ja muiden silloisten EU-maiden siirtyessä (niiden jotka siirtyivät) käyttämään euroa, myös Montenegro vaihtoi valuuttansa euroksi.
  • Montenegro jätti EU-jäsenyyshakemuksensa jo vuonna 2008, mutta neuvottelut jäsenyydestä aloitettiin vasta vuonna 2012.
  • Netin ja puhelimen käyttö on hel****n kallista. Laskeskelin, että yksi mobiilipankissa vaihdettu kortin maarajaus ja pari kertaa navigaattorin kohteen asettaminen maksoi mulle noin 25 euroa. Toivottavasti se riittää, laskua odotellessa… Onneksi Wifejä on joka ravintolassa ja hotellissa ja ne ovat oikeasti hyvin toimivia.

 • Montenegrossa keskimääriset kuukausiansiot ovat noin 600e/kk. Asuminen on suhteettoman kallista tuloihin nähden ja Budvassa asuntojen vuokrat ylittävät jopa Tampereen vuokratason ja suurin osa paikallisista asuu kimppakämpissä.
 • Talviaikaan jopa 30% työikäisistä on työttömänä eikä sosiaaliturvaa ole. Tiedättekö miksi sanotaan, että on hyvä joskus lähteä pois kotikulmilta ja nähdä miten homma pyörii muualla maailmassa…

Ja sitten takaisin lomaan!

Hotellimme Villa Arian aamupala oli ihana ja joka aamulle riitti uutta, ihanaa maisteltavaa. En ole kovin hyvä syömään aamupalaa, mutta joka aamu keittiö oli loihtinut uusia herkkuja. Aamupalapöytä oli pieni, mutta ehdottomasti viiden tähden arvoinen. Omiksi suosikeikseni nousivat tomaatti-mozzarellamix, täytetyt toastit, makeat vesimelonit ja hunajamelonit, täytetyt suolaiset croisantit, erilaiset omeletit, pizzan palat sekä pannacotat.

Kuvat eivät ole tällä herkkupöydälle eduksi…

Montenegrossa oli mahtavia auringonlaskuja vuorten taa, tässä yksi kuvattuna idyllistä turistibussipysäkin parkkipaikkaa vasten.

Kävelimme päivittäin pienen hautausmaan ohi alas rannalle ja kupunkiin. Joka ikinen päivä ja ilta tämä sama kissa makasi tämän saman hautakiven päällä, täsmälleen samassa kohdassa. Välillä kohta oli varjossa ja välillä suorassa auringonpaisteessa, silti kissa oli aina samassa paikassa makoilemassa. Joku voisi kehittää tästä isännälleen/emännälleen uskollisen kissan tarinan…?

Budvan ravintolat olivat miljööltään ihania! Tämäkin peräti 40-vuotias rantaravintola Jadran sijaitsi kirjaimellisesti rantahietikossa ja harva se ilta satamassa oli ilotulitus.

Siinä on Wieninleikkeellä kokoa ja makua, muttei hintaa. Tämäkin ruoka siinä 8-10e havinoissa Ravintola Jadranissa. Jadran oli tunnelmansa, maisemien sekä ruoan puolesta lemppariravintolani Budvassa, vaikka ravintola oli joka ilta ääriään myöten täynnä.

Budvassa ei tarvinnut palella päivällä eikä illalla. Illalla lämpö laski viileimmillään jopa siedettävään 25 asteeseen. Ensi kerralla täytyy matkustaa Montenegroon keväällä tai syksyllä, tuo heinäkuun kosteus ja helle ovat liikaa mun makuuni.

Pizzeria Spaghettin miljöötä ja ruokia Satamassa. Ravintola kehuttiin meille Budvan parhaimpana pizzeriana, jos näin on niin taso ei ole erityisen kova. Annoimme sille kaksi mahdollisuutta, pizzan ja pastan muodossa. Ihan OK, mutta ei mitenkään ihmeellinen.

Ravintoloiden lisäksi löysimme vanhan kaupungin muurien sisältä muutavan laventelituotteita myyvän kaupan, mutta tässä paikassa kaikki oli viety ihan next levelille…

Kukaan järkevä ihminen ei ole vanhassa kaupungissa heinäkuussa keskellä päivää ja sen vuoksi kujilla ei varsinaisesti ollut ruuhkaa…

Noi tuoksulliset saippuat ovat mun heikkouteni, myönnän! Ostinkin tuolta aivan ihanan ja ”todella edullisen” 15 euron oliiviöljy-bodybutterin, eikä se liity laventeliin millään lailla. 🤷🏻‍♀️

Hieman erilaista pizzaa, vitsi miten hyvää oli! Noukin tietysti banaanit pois. Näkymä hotellimme ovelta. Oikealla puolen talon takana oli ranta. ”Ton on pakko olla joku merkittävä paikka, kun kaikki ottaa siinä kuvia”

 

Tämä ravintola rantakadulla oli supersuosittu iltaisin ja aina ihan ääriään myöten täynnä. Keskipäivällä vain täysi hullu tulisi tänne istumaan pahimpaan helteeseen ja siksi sainkin kuvani napattua ilman häiriötekijöitä…

 

Niin ihania kujia ja asetelmia vanhassa kaupungissa!

Amatöörit asialla, tempparilasilliset 3 euron roseeviinistä jäivät täysin vajaiksi.

Seuraavassa postauksessa kerron Kotorin päiväretkemme tunnelmia ja maisemia. Jos Budvassa oli kuuma, niin Kotorissa oli kiehuvan kuuma!

Lauran tarakalla on nyt myös instagramissa, sieltä löydät livenä missä mennään ja missä tapahtuu!

https://www.instagram.com/laurantarakalla/?hl=fi

-Laura-

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 30/08/2019 at 16:47

  Piipahdin Budvassa myös ohimennen parin vuoden takaisella Montenegron roadtripillä. Kaupunki ei jostain syystä oikein sytyttänyt, mutta kiva huomata, että sieltäkin löytäisi kivoja asioita jos pidemmän aikaa kaupunkiin perehtyisi! Kotorista tykkäsin paljon, täytyykin katsoa tuo sun uudempi postaus sieltä.

  • Reply Lauran tarakalla 10/09/2019 at 09:18

   Moikka Noora ja kiitos kivasta kommentistasi! Yllättävää kuinka moneen Budva ei ole kolahtanut yhtään ja sama paikka on koettu niin erilailla! Kotor oli kaunis paikka, siihen ehdin itse tutustua vain pintaraapaisulla. Täytyypä kirjoitella tuo Kotorin postaus pikapikaa valmiiksi. 😊
   T. Laura

 • Reply espanjaan 31/08/2019 at 08:57

  Mukava lukea positiivinen postaus Budvasta. Kävimme siellä viime syyskuussa ja visiitistämme tuli ennätyslyhyt. ”Äkkiä pois!” Ei ollut meidän makuun. Sen jälkeen Kotorin lahden tuntumassa saimme kulumaan useita päiviä. Olimme automatkalla, oma auto retkeilymahdollisuuksineen toi tietysti ihan toisen näkökulman.

  • Reply Lauran tarakalla 10/09/2019 at 09:22

   Moikka ja kiitos kivasta kommentistasi! Budva on herättänyt tosi paljon täysin erilaisia mielipiteitä, yllättävää! Ehkä Budvasta pitäminen vaatii muutaman kiireettömän illan rantaravintolassa ilotulitusten alla. Kotor on todella kaunis, täytyykin kirjoitella tuo Kotoria koskeva postaukseni äkkiä valmiiksi. 😊 Millaiset rajatarkastukset olivat eri maiden välillä, suosittelisitko omalla autolla menoa?

   T. Laura

  Leave a Reply