Suomen suurin matkablogiyhteisö

Extemporee rantaloma Rodoksella, 3/3 ortodoksinen pääsiäinen

Lauantai-iltana Rodoksella vietettiin isoa pääsiäisjuhlaa. Torstaina kauppoihin alkoi ilmestymään pääsiäiskoristeita, suklaamunia ja erilaisia koristeltuja kynttilöitä. Menimme käymään tässä ihanassa suklaapuodissa, ihan vaan suklaan perässä.

Suklaissa ei ollut mitään hintoja ja valitsin varovaisesti vain kuusi konvehtia. Niiden yhteishinta oli alle 3e, joten olisin ehkä raaskinut ottaa enemmänkin. Ai että oli hyviä! Olen myös joskus ostanut Harrodsilta 10 konvehtia noin 25-30 punnan yhteishintaan, siitä moinen varovaisuus. 😂

Suklaapuodissa oli myynnissä lukematon määrä erilaisia koristeltuja kynttilöitä. Tapani mukaan kysyin myyjältä lisätietoja ja hän kertoi, että kyseessä on kreikkalainen perinne, ostetaan itseä miellytävä kynttilä ja se sytytetään sunnuntaina ja maanantaina saa syödä suklaamunia. Okei.

Kuten aiemmassa postauksessa kerroin, hotellimme naapuribaarin pitäjä kehoitti meitä menemään seuraamaan pääsiäishulinoita lauantai-sunnuntai yönä Rodoksen pääkirkolle.

Kiertelimme lauantaina alkuillasta vanhassa kaupungissa ja silloin huomasi, että kaupat sulkivat ovensa jo hyvissä ajoin, viimeistään 7-8 aikaan. Kävimme syömässä ja katselimme kyliä ja joimme reissun parhaat Cafe Mochat, ja odottelimme että kello lähenisi kymmentä.

Kymmenen jälkeen siirryimme kirkolle, joka sijaitsi satamassa turistilaivojen vieressä. Jono kirkkoon oli vielä maltillinen, mutta kirkossa jo täysi tohina päällä, joten päätin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja mennä katsomaan miltä sisällä näyttää.

Kirkko oli upea sisältä.

En tunne tarkalleen kreikkalaisten pääsiäisperinteitä kirkon menojen osalta enkä oikein löytänyt netistäkään luotettavaa tietoa aiheesta.  Suomenkielisenä täältä  löytyi jonkin verran tietoa, mutta lähdekritiikin jätän jokaiselle lukijalle.

Turismo pakotettuna kirkkoon. Tulimme kuitenkin siihen lopputulemaan, että ei tarvitse olla uskovainen käydäkseen kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisissa paikoissa. 🙂

Messun jälkeinen ilotulitus oli upea. Uskallan väittää, että kauas taakse jää monen pääkaupugin uuden vuoden ilotulitukset. Harmi, kun  en pysty liittämään tänne kuvaamaani useamman minuutin videoita ilotulituksista.

Tunnelma kirkon pihassa oli mahtava. Pääsiäinen oli selvästi iloinen juhla, ihmiset halailivat toisiaan ja juttelivat iloisesti. Paikalliset myös hakivat kirkosta tulen kynttilöihinsä, jakoivat sitä toisilleen ja osa vei jopa lyhdyssä sen kotiinsa hyvää onnea tuomaan. Tuli on kuulemma lennätetty Jerusalemista saakka Kreikkaan. Paikalliset siirtyivät kirkon pihalta toistensa koteihin kyläilemään tai ravintoloihin syömään. Ravintolat olivat ihan ääriään myöten täynnä ja kaikki pöydät olivat varattu, vaikka kello läheni yhtä yöllä.

Hotelli oli muistanut vieraitaan pääsiäispaketilla ja perinteisillä punaiseksi värjätyillä munilla.

Munat on arvottu ja merkattu, sitten ei muuta kun kolistelemaan.

 Olin tällä kertaa onnekkaampi, äkkiä lotto vetämään!

Olimme molemmat tosi mielissämme, kun olimme vahingossa sattuneet juuri pääsiäiseksi Rodokselle ja pääsimme seuraamaan ”once in a life time” hengessä paikallisia juhlamenoja.

Elämä on aika loppupeleissä aika mahtavaa!

-Laura-

Edellinen postaus Rodoksesta tästä linkistä!

Tästä linkistä kaikki Rodoksen ruoasta, ostoksista ja esteettömyydestä!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply