Suomen suurin matkablogiyhteisö

Joulu Gdanskissa 2/2 Toisen maailmansodan museo ja yhteenveto

Kuulin Gdanskissa käyneeltä ystävältäni, että siellä on tosi hieno toisen maailmansodan museo, jossa kannattaisi käydä. Ihmettelin, kun missään matkaoppaassa ei ollut mainintaa edes museon olemassa olosta. Sateisena päivänä suuntasimme museoon, joka oli noin kilometrin päässä hotellistamme. Museo oli rakennettu melkein kokonaan maan alle ja maanpäällinen osuus oli melko pieni museon todelliseen kokoon nähden.

Museon sisäänpääsy oli noin 4-5e/hlö ja muistaakseni se summa sisälsi ääniopastuksen, joka oli ihan ehdoton. Nähtävää oli niin paljon, että ääniopastus helpotti ihmettelemistä. Kyseinen museo on ehdottomasti hienoin ja laajin museo missä olen ikinä käynyt. Vietimme siellä aikaa noin 4-5 tuntia ja toiset samanlaiset olisi mennyt jos olisi viittinyt lukea edes puolet opastauluista. Museossa oli koottuna toisen maailmansodan tapahtumat hyvin tarkasti ja suuri paino oli tietysti juutalaisvainoilla ja sen seurauksilla. Alla pieni osa kuvista ja museon kohteista.

Tuhoamisleirit kartalla.

Tämä junanvaunu oli todellisessa koossaan museossa, mutta siitä oli mahdoton saada kuvaa kokonaisuudessaan muiden uteliaiden museovieraiden vuoksi.

Tämä matkalaukkuseinä oli kolmiulotteinen ja oikeista matkalaukuista tehty. Viimeistään tässä vaiheessa museota ei ollut hirveästi enää sanottavaa.

Auschwitziin johtavilta junaraiteilta.

Tämä osa näyttelystä oli siis oma tilansa, jossa pääsi katsomaan ”miltä pommituksien keskellä on näyttänyt”. Tämäkin pisti miettimään, vaikka todellisuus on tietysti tosi kaukana lavasteista.

Museo on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Ei tarvitse olla superkiinnostunut historiasta saadakseen aikansa kulumaan täällä. Matkakaverini mukaan tämä museo on hyvä harjoituskappale kestääkö kantti mennä käymään oikealla keskitysleirillä, joka kiinnostaisi minua kovasti. Myönnän, että melko valju olo paikasta tuli, mutta ehkä se on ihan ”terve” reaktio.

Museo oli posiviitinen yllätys esteettömyyden osalta. Museossa oli isot hissit ja joka paikkaan pääsi esteettömästi. Iso peukku. 👍

Kokonaisuudessaan Gdansk yllätti positiivisesti. Kosmetiikkaa sieltä ei kannata lähteä hakemaan, sillä niin ostareilla kuin Taxfreessäkin kosmetiikka oli 25-30% kalliimpaa kuin Suomessa, ainakin niiden tuotteiden osalta joita itse käytän ja usein matkoilta metsästän. Kesällä Gdanskissa käydessä kannattaa kuulemma käydä Sopotissa, läheisessä rantakaupungissa. Mutta kuten jo kerroin, ruoka ja juoma oli edullista ja esimerkiksi naisten shoppailuviikonlopuksi Gdansk on erinomainen kohde. Gdansk on nätti kaupunki ja ostarit ovat valtavia, varsinkin kun menee hieman kauemmas keskustasta. En kuitenkaan nostaisi Gdanskia suosikkikaupunkeihini, mutta voisin hyvin tulla tänne uudelleen, esimerkiksi keväällä tai kesällä.

Kohti uusia seikkailuja!

-Laura-

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply