Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 helppoa säästövinkkiä matkoille

Kaupallinen yhteistyö: Nordic Link Building Oy

Matkustaminen on ainut asia, johon käytät rahaa ja tulet silti rikkaammaksi. Näin sitä sanotaan, ja vaikka allekirjoitan tuon ajatuksen täysin, kuluu matkustamiseen silti paljonkin sitä ihan oikeaa rahaa. Matkustin itse aiemmin aina todella pienillä budjeteilla, sillä en juurikaan säästänyt matkoja varten, vaan tyhjensin tiliäni matkoihin sitä mukaa, kun rahaa tuli. Siksi mulla onkin jäänyt hihaani muutamia oivia säästövinkkejä matkailun varalle, jotka haluan nyt jakaa teille.

Näin voit säästää rahaa ennen matkaa

1. Pakkaa kevyesti

Kevyesti pakkaaminen on epäilemättä helppo tapa säästää rahaa matkalla. Pakkaamalla kevyesti vältyt maksamasta ylimääräisiä maksuja ruumaan menevistä matkatavaroista, jotka saattavat nostaa lentojen hintoja merkittävästi. Muista aina tuplatsekata millainen matkalaukku lippuusi kuuluu! Etenkin halpalentoyhtiöt ottavat mieluusti rahat pois matkustajilta, jotka yrittävät liian suuren laukun kanssa koneeseen.

Kevyesti pakkaaminen kannattaa rahansäästön lisäksi myös muiden syiden takia. Ensinnäkin matkakohteessa liikkuminen käy helpommin vähien matkatavaroiden kanssa, eikä rahaa tarvitse käyttää esimerkiksi taksiin, vaan vaikkapa rinkka kulkee näppärästi mukana julkisissa kulkuneuvoissa. Lentokoneen kulutus on myös pienempi, mitä vähemmän painoa koneessa on mukana. Pieni matkalaukku saattaa ehkäistä myös shoppailuhimoja matkakohteessa…

Miten voit sitten pakata kevyesti? Ota mukaan vaatteita, jotka voit pestä helposti pesualtaassa. Suunnittele etukäteen asukokonaisuuksia, jossa yksi vaate sopii moneen eri asuun. Pakkaaminen kannattaa tehdä rullaamalla vaatteet, ja jos pakkaat laukkuusi kengät, hyödynnä niiden sisäpuoli työntämällä sukat ja alusvaatteet kenkiin.

2. Vertaile lentoja ja junia

Lentojen vertailuun on olemassa monia hyviä sivuja. Oma suosikkini on Skyscanner, josta voi myös hakea hyvin inspiraatiota laittamalla kohteeksi koko maailman ja matkustusajaksi halvimman kuukauden… Varoitus: tulokset ovat takuuvarmoja matkakuumeen nostattajia. Myös Momondon sivuilla voi vertailla lentoja kätevästi. Usein matkustaminen arkipäivänä ja sesongin ulkopuolella tuo säästöjä.

Haluan kuitenkin myös muistuttaa, että junalla matkustaminen on huomattavasti lentämistä ekologisempaa. Vaikka maailma on halpalentoja täynnä, voi junallakin tehdä joskus säästöä – varsinkin Euroopan sisällä junat kulkevat erinomaisesti paikasta toiseen. Euroopassa toimii myös esimerkiksi Flixbus, joka myy lippuja halvimmillaan muutamalla eurolla. Vertailu kannattaa siis aina, ja vanha kikka on käyttää incognito-tilaa, jolloin selaimen välimuisti ei nosta lippujen hintoja.

Tässä maailmantilanteessa suosittelen kuitenkin ostamaan lennot suoraan lentoyhtiöiltä eikä kolmansilta osapuolilta – lentovertailusivustot voivat silti auttaa löytämään he halvimmat vaihtoehdot.

3. Säästä rahaa ennen lomaa ja vertaile paikan päällä

Jos vain ehdit, säästä rahaa ennen matkalle lähtöä. Isommat säästöt, huolettomampi loma, vaikka pienellä budjetillakin pääsee vaikka mihin. Kukaan ei varmastikaan halua löytää itseään tilanteesta, jossa rahat loppuvat kesken matkan. Silloin vaihtoehdot ovat vähissä ja hikikarpalot nousevat otsalle. Lainaatko kaverilta? Otatko kulutusluoton? Mikä tahansa ratkaisu onkin, varmasti kaikki mieluummin välttävät sen tilanteen.

Joskus matkalla kuitenkin sattuu ja tapahtuu, kuten kaikki tietävät. Jos joudut tilanteeseen, jossa helpoin vaihtoehto on ottaa kulutusluotto kesken matkaa, kannattaa lainat ehdottomasti vertailla ensin. Kilpailuta kulutusluotot siis rahan säästämiseksi matkakommelluksen sattuessa.

Matkustusvälineen lisäksi etukäteen voi vertailla etukäteen myös majoituksen. Vaihtoehtoja on monia aina hotelleista airbnb-asuntoihin. Todelliset budjettimatkaajat majoittuvat ilmaiseksi esimerkiksi sohvasurffaamalla paikallisten sohvilla. Myös kodinvaihtajat säästävät sievoisen summan rahaa majoituksesta. Etsi ja vertaile majoitusvaihtoehtoja siis jo hyvissä ajoin ennen matkaa, jos haluat nipistää pakolliset menot mahdollisimman pieneen. Joskus parhaat hinnat tosin voivat löytyä suoraan hotellista paikan päällä kysymällä, eli myös spontaanit majapaikan vaihtajat voivat tehdä säästöjä.

Näin voit säästää rahaa matkan aikana

4. Ota eväät lentokentälle

Jokainen lentokentällä käynyt tietää, miten kalliiksi kentällä syöminen tulee. Turvatarkastuksesta ei saa viedä läpi määräänsä enempää nesteitä, mutta tyhjän vesipullon saa – jonka voi täyttää heti lähtöporttien läheisyydessä olevissa wc-tiloissa ja vieläpä ihan ilmaiseksi. Olen itseasiassa nähnyt ainakin Kööpenhaminan lentokentällä ihan erilliset vesipullontäyttöpisteet, jotta matkustajien ei tarvitse yrittää vessan automaattihanojen alle työntää pullojaan. Voit myös pakata huoletta enemmän evästä, mitä laukkuusi mahtuu, kunhan syöt kaiken ennen koneeseen nousua. Myös lennolle kannattaa ostaa pientä naposteltavaa jo omasta lähikaupasta, jotta ei tarvitse maksaa kovaa hintaa lentokoneessa tarjottavista syötävistä.

5. Osta paikallisista ruokakaupoista

Paikallisilla markkinoilla käyminen ja marketeissa seikkailu voi olla itsessään oma seikkailu, mutta se voi myös auttaa säästämään rahaa matkasi aikana. Löydät erilaisia ​​ruokia, joita et välttämättä näkisi kotona. Vaikka ravintolat ja kahvilat ovat joskus paikallaan ja varmasti usein rahansa arvoisia kokemuksia, on pienen budjetin matkailijan fiksua varautua yllättävään pikkunälkään jo etukäteen ja säästää rahaa, kun kalliit kahvilanaposteltavat jäävät ostamatta. Paikallisten suosimissa marketeissa on myös taatusti edullisemmat hinnat kuin turistialueiden pikkukioskeissa, joten rahaa säästävä suuntaa askeleensa markettiin.

6. Pakkaa välipaloja ja osta vesikanistereita

Jos matkustat paikkaan, jossa ruokakaupassa vierailu ei onnistu tai vie runsaasti rahaa, voit pakata välipaloja mukana jo kotoa. Pienet välipalat, kuten hedelmät tai välipalapatukat, eivät vie paljoa tilaa käsimatkatavaroissa ja pelastavat pikkunälältä. Joihinkin maihin, kuten autolla Norjaan mentäessä, on erittäin fiksua pakata jo kotoa mukaan purkkiruoat ja muut, jotta ei matkan varrella tarvitse pysähtyä ostamaan ylihintaisia snackseja.

Varsinkin lämpimissä maissa tulee muistaa runsas vedenjuonti. Useissa maissa ei kannata juoda vesijohtovettä, joten omaa vesipulloa tulee pitää mukana joka paikassa. Tässäkin voit kuitenkin säästää: osta majoitukseesi muutaman litran vesikanisteri ja kaada siitä aina matkalla mukana kulkevaan vesipulloon sopiva määrä vettä. Säästät rahaa sekä muovia.

7. Tee ruokaa itse

Ruoka on yksi suurimmista kulueristä matkustaessa, sillä matkoilla on kuitenkin pakko syödä. Brunssi kahvilassa, lounas ravintolassa ja illallinen ravintolassa seitsemänä päivänä viikossa voi helposti tulla kalliiksi. Matkakohteesta riippuen ulkona syömiseen voi upota jopa satoja euroja viikossa. Harkitse siis ruoan laittamista ainakin muutamana päivänä viikossa säästääksesi rahaa. Varsinkin yli viikonlopun kestävillä lomilla ravintolaruoka voi käydä jopa tylsäksi, joten paikalliseen supermarkettiin tutustuminen ja majoituksessa kokkaaminen voi tehdä hyvää kukkaron lisäksi myös mielelle.

8. Tutustu ilmaisnähtävyyksiin

Monessa matkakohteessa on nähtävyyksiä, joihin sisäänpääsy maksaa, sekä nähtävyyksiä, jotka sopivat erinomaisesti budjettimatkailijalle eli ovat ilmaisia. Turistien suosimissa kaupungeissa järjestetään usein sesonkiaikoihin myös ilmaisia kävelykierroksia, joissa mennään ryhmän mukana ja käydään läpi alueen suosituimmat nähtävyydet. Kierrokset kestävät yleensä noin tunnista kahteen tuntiin, eikä niihin tarvitse usein ilmoittautua etukäteen, riittää kun lyöttäydyt joukkoon paikan päällä. Olen itse osallistunut tällaiseen kierrokseen ainakin Prahassa reilaamassa ollessani, ja muistikuvat ovat pelkästään positiiviset.

Monet nähtävyydet tarjoavat myös alennuksia esimerkiksi opiskelijoille. Ota selvää, millaiset alennuskortit haluamaasi nähtävyyteen käy.

9. Ole ajoissa

Varaa riittävästi aikaa päästäksesi lentokentälle aikaisin. Tutki etukäteen, miten pääset kentälle näppärästi. Voit kysyä apua hotellista, joista usein tarjotaan maksullista lentokenttäkuljetusta. Joissain paikoissa kuitenkin paikallisbussi ajaa saman reitin ja maksaa usein vain murto-osan lentokenttäkuljetuksiin verrattuna. Ole ajoissa – jos seisot pysäkillä ja huomaat, ettei bussi tulekaan, saatat varata paniikissa kalliin taksin sen sijaan, että matkustaisit julkisilla kulkuneuvoilla huomattavasti edullisemmin. Joskus taksikyytien hinnat ovat myös korkeampia lentokentille suuntautuvilla reiteillä tiettyinä aikoina.

10. Jousta ja ota rennosti

Rahaa kannattaa säästää, mutta liian tiukalla nyörillä eläminen matkalla voi harmittaa myöhemmin. Mieti mieluummin, mitkä ovat sellaisia asioita, joihin kannattaa satsata ja mitkä ovat vähän turhempia rahanmenoja? Jos olet matkalla joustava, saatat löytää säästöä yllättävistäkin kohteista. Lennosta muuttuvat suunnitelmat uusien matkatuttavuuksien kanssa voivat saada sinut jakamaan asunto- tai matkustuskulut, ja rento suhtautuminen ostoksista tinkaamiseen (niissä paikoissa, joissa se kuuluu asiaan) voi tuoda lopulta suuret säästöt.

Säästövinkit pähkinänkuoressa

Matkakulut voivat kasvaa helposti yllättävän suuriksi, jos perusasioita ei tule huomioitua ja matkalla tulee tuhlattua suunniteltua enemmän. Matkasi ei ehkä ole niin halpa kuin halpa lentolipputarjous on saattanut saada sinut uskomaan, kun huomioit muut kulut. Usein lomakulut ylittävät alkuperäisen etukäteen suunnittelemasi budjetin.

Ole siis joustava, ennakoi ja valmistaudu hyvin, älä mene paniikkiin matkakohteessa ja panosta vain niihin asioihin, joita oikeasti koet itsellesi arvokkaaksi. Ylijääneet pennoset voi säästää tai sijoittaa – tai tietenkin käyttää tuleviin matkoihisi. 😉

Jaa omat parhaat säästövinkkisi matkalla kommentteihin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 23.4.2022 at 11:44

  Me matkustamme pääasiassa kaukokohteisiin, jolloin kaukolennot ovat huomattava kuluerä. Tämän vuoksi (ja koska pitkät lennot eivät ole niin nautinnollisia), teemme yleensä pidempiä matkoja ja hyödynnämme maanosan sisäisiä lentoja. Aktiviteeteista ja nähtävyyksistä emme halua säästää, sillä ne muodostavat yleensä murto-osan lento-ja majoituskulujen jälkeen. Ja kalliimmaksi tulisi uusia kaukomatka väliin jääneiden nähtävyyksien vuoksi.

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 26.4.2022 at 22:08

  Mietinkin yks päivä, että usein kaukokohteiden lennot on kalliimpia mutta taas majoitukset (etenkin Aasiaan päin) paikan päällä halvempia. Euroopassa taas lennot on halpoja, mutta majoitus taas saattaa maksaa enemmän kuin lennot. Oon kans aina matkustanut pienellä budjetilla ja yritän säästää kaikesta mistä vaan voi 😀 Oon vasta nyt korona-aikana ruvennut ”panostamaan” enemmän aktiviteetteihin / ohjelmapalveluihin täällä kotimaassa. Siitäkin tulee hyvä mieli kun voi tukea kotimaassa matkailupalveluiden tuottajia. Mekin ostetaan aina muutama isompi vesikanisteri majapaikkaan ja täytetään pienempää 0,5 pulloa, mutta ulkomailla ei oo vielä ollut mukana omaa 1-litran vesipulloa, joten se pitää muistaa pakata ens kerralla mukaan! 🙂 Hyvä vinkki!

  • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 26.4.2022 at 22:09

   … siis majoitukset muutenkin halvempia (*en siis tarkoittanut, että paikan päältä ostettuna halvempia). Silmät ristissä täällä kirjoittelen! 😀

 • Reply E.W. 29.4.2022 at 00:25

  Hyviä vinkkejä, kiitos! Jos tulevaa matkaa varten tarvitsee ostaa jotain, kuten matkalaukkua, kameraa, uikkareita, kohdemaan pistokkeeseen sopivaa laturia tai matka-apteekin tuotteita, niin netistähän löytyy yleensä halvemmalla kuin kivijalkakaupoista. Lisäsäästöä saa, kun googlettaa halvimpaan löytämäänsä kauppaan alennuskoodeja tai tsekkaa alennuskoodisivustojen tarjonnan, kuten https://www.alennuskoodi101.fi/.

 • Reply Anna | Muuttolintu 29.4.2022 at 01:29

  Aika monia näistä tuleekin tehtyä, vaikka ei tiukalla budjetilla matkustetakaan. Meilläkin on tapana vertailla hintoja Skyscannerissä ja Momondossa, ja sitten ostetaan lennot suoraan lentoyhtiöltä. Noita vedentäyttöpisteitä on näkynyt kentillä ihan mukavasti. Ehkä lisäisin, jos haluaa syödä ravintoloissa, niin kannattaa välttää niitä kaikkein turistisimpia alueita. Makukin on usein parempi.

 • Reply Tanja for Takeoff 2.5.2022 at 04:47

  Lisäisin tähän vielä oman vinkkini: Tienaa matkustamalla. Ei toki toimi kaikille, mutta jos intohimona on matkustaminen, kuten itselläni, voi koko elämän rakentaa sen ympärille.

  Mitä tulee tuohon eväiden koneeseen ottamiseen, niin sitä en harrasta, mutta muistutuksena, että kyllä lennolle eväät saa viedä, mutta turvasta ei saa nesteitä läpi (useimmissa maissa).
  Pitkillä reissuilla taas voi vuokrata asunnon ja kokata osin itse ja syödä osittain ulkona.
  Ja kuten Annakin tuossa edellä sanoi, niin kannattaa suosia paikallisten ravintoloita.
  Jos Suomesta matkustaa, niin oikeastaan mihinkään muualle kuin ehkä Norjaan matkatessa eväiden mukaan ottamisella ei säästä. On se ruoka myös osa elämystä, itselleni yksi niistä tärkeimmistä, joten siihen myös panostan eniten. Ja etenkin silloin kun asuimme Suomessa, ravintolaruokakin oli muualla todella edullista kotimaan hintatasoon tottuneelle. Nykyään asumme niin edulllisessa maassa, että muualla Euroopassa on kalliimpaa, mutta taas vaikkapa monin paikoin Kaakkois-Aasiassa ulkona syöminen on jopa halvempaa kuin ostaa kaikki ainekset kotikokkailuun.

 • Leave a Reply