Minigolfia ja hellepäiviä – kesäarki kukoistaa Tukholmassa

Ah, kesä. Vuodenaika, jota odotetaan suunnilleen siitä asti, kun se edeltävänä vuonna loppuu. Kesään ladataan hirveästi paineita, sillä onhan sillon lämmintä ja lomaa, voi kulkea paljain jaloin t-paita päällä ulkona ja syödä jäätelöä. Kuvitelmat ovat yleensä aika paljon suurempia kuin todellisuus, ja siksi kesäkuvitelmat kannattaisikin mielestäni pitää minimissä. Tutkijoiden mukaan jopa usea parisuhde ajautuu kriisiin ja lopulta eroon, kun kuvitellaan, että kesällä on sitten kaikki paremmin. No, omalla kohdallani näin ei ole käynyt (pitääkö kuitenkin koputtaa puuta), vaan kesäni on ollut tähän mennessä mitä mainioin. Ja tässä muutamia syitä miksi:

Minigolfia Akallassa

Koska olet viimeksi pelannut minigolfia? Mulla oli viime kerrasta aikaa useampi vuosi, vaikka aina kesäisin ajattelen sen olevan hauskaa hommaa. Yhtenä paahtavan kuumana kesäsunnuntaina yritimme keksiä jotain kivaa ja leppoisaa tekemistä. Keksimme lopulta parin kilometrin päässä sijaitsevan 4H-keskuksen, jossa olemme ennenkin käyneet muun muassa eläimiä ihastelemassa. Alueella on myös minigolf-kenttä, jota päätimme testata.

Kahden hengen mailojen ja pallojen vuokraus maksoi 120 kruunua. Minigolfin pelaaminen osoittautui oikein hauskaksi hommaksi – siitäkin huolimatta, että otin ensimmäisen voittoni radalla vasta noin puolivälissä. Porukkaa oli jonkun verran paikalla, mutta meillä ei ollut mikään kiire, eikä pieni odottelu seuraavalle radalle haitannut. Kuitenkin jonossa meitä ennen ei ollut muita, vaan odottelimme radalla olevan seurueen olevan valmis. Lopuksi söimme vielä pikkukiskan jäätelöt, maistuivat muuten älyttömän hyviltä siinä vaiheessa päivää.

Minigolf oli juuri sopivan leppoisa ajanviete kuumaan kesäpäivään. Pientä liikkumista, hauskaa tekemistä, mutta ei hiki päässä riehumista – tosin hiki virtasi ihan lämpötilallisista syistä. Suosittelen kaikkia vähänkään kyseisestä lajista pitäviä suuntaamaan heti seuraavana vapaapäivänä minigolf-kentille, uskokaa mua: se on kivempaa hommaa kuin muistittekaan. (Vaikka välillä turhauttaa. Ainakin jos häviää.)

Minigolf-alueella tuli muuten sellainen olo, kun olisi ollut jossain vähän kauempanakin etelässä. Helle, vihreä ympäristö ja vieraiden kielten sekamelska nostattivat kunnon lomafiiliksen. Paikka oli tosiaan Akallassa, jossa minigolf-radan lisäksi on 4H-kerhon kautta eri eläimiä, kuten vuohia, lampaita ja hevosia. Paikalta voi ostaa pientä purtavaa ja lisäksi siellä on lapsille sopiva iso, matala allas, jossa perheen pienimmät voivat käydä vilvoittautumassa. Jos joskus suuntaat Pohjois-Tukholmaa ja mietin kesäpäivälle tekemistä, niin pidä tämä paikka mielessä.

Kesäpäivä Skansenissa

Syy, miksi halusimme sunnuntaille jotain leppoisaa tekemistä, oli vauhdikas lauantaimme. Vietimme nimittäin päivän Skansenissa, jossa tekemistä riitti! Olin aina kuvitellut Skansenin pieneksi lasten paikaksi, ja hämmästykseni olikin suuri, kun paikan portit näyttivät jo huvipuiston sisäänkäynniltä.

Skansenin vierailusta ajattelin kirjoittaa kokonaan oman postauksensa. Napsin sieltä myös ison kasan kuvia, ja olisi väärinkäyttöä julkaista niistä vain muutama. Skansenissa tietyllä tapaa tiivistyi ruotsalaisuus, ja siellä hurahtikin hyvin nopeasti tunti jos toinenkin. Siitä kuitenkin lisää omassa postauksessaan.

Sähköpotkulaudalla uimarannalle

Kesä on säiden puolesta ollut tähän mennessä aivan mieletön. Harvemmassa ovat olleet ne päivät, jolloin lämpömittari ei ylitä kahtakymppiä, ja useana päivänä ollaan pyöritty siellä kolmenkympin paikkeilla. Mulle riittäisi vähän vähempikin lämpö, mutta oon silti nauttinut täysin siemauksin lämmöstä, mutta myös siitä, kun saa pistää sälekaihtimet kiinni ja rötköttää sohvalla viilentymässä. Yksi oiva keino viilentymiseen ovat olleet iltauinnit, joita olemme harrastaneet ihan urakalla. Olen itse vasta pari vuotta sitten innostunut uimisesta, aiemmin käytin aikaa lähinnä rannalla makoiluun. Kumppanini taas on ollut aina kunnon vesipeto, ja on saanut minutkin innostumaan luonnonvesistä. Uimahalli ei edelleenkään nappaa, kylpylässä kävisin vaikka joka viikonloppu.

Nyt, kun koko päivän on ollut nihkeä tunne iholla, on parasta lääkettä ollut uiminen. Iltaisin rannoilla on paljon vähemmän ihmisiä, ja aurinko alkaa olla jo niin matalalla, ettei pyyhkeen päällä kannata makoilla. Suoraan uimaan vaan! Näkymät ovat olleetkin välillä aivan huikean kauniit, kun olemme osuneet mereen auringonlaskun aikana. Meidän lähin ranta on vajaa neljän kilometrin päässä, ja sinne kävellen päivittäin kulkeminen ei nappaa enää työpäivän jälkeen niin paljon kuin uiminen houkuttaisi. Ratkaisu tähän on ollut sähköpotkulauta, jonka ostin kesäkuussa. Sen avulla matkan viilettää vartissa. Sallittu ajonopeus lain mukaan on 20h/km, eikä lauta edes kulje nopeampaa. Ajan tietenkin vain pyöräteitä ja autoteitä pitkin – kypärä päässä. Näillä spekseillä matka varsinkin rannalta kotiin on tuntunut välillä ihan taivaalliselta. Virkistävä iltauinti, alkava kesäilta ja sähköpotkulaudalla viiletys pitkin teitä. Huolettomuuden tunne. Noina hetkinä on tuntunut siltä, että elämä on oikeasti aika kivaa.

Iltaistuskelu parvekkeella

Fun fact: nykyiseen asuntoon muutettaessa emme tienneet, että siellä oli parveke. Asia selvisi vasta paikan päällä muuttokamoja sisään kantaessa. Ja nyt en voisi olla iloisempi siitä, että meillä on parveke käytössämme! Mua enemmän innoissaan tuntuu olevan Fredi, joka haluaa partsille monta kertaa päivässä. Fredi osaa muuten hienosti näyttää haluavansa sinne – asettuu istumaan parvekkeen oven eteen, ja tuijottaa mua intensiivisesti, ja välillä kääntää päätään ovenkahvaan, takaisin muhun, ovenkahvaan, takaisin muhun. Eipä jää epäselväksi mitä kissaherra haluaa. Fredin ansiosta munkin tulee usein istuskeltua parvekkeella, koska kissaa ei voi päästää valvomatta lasittamattomalle parvekkeelle. Parvekkeella kesäillan valoisuudessa kelpaa kyllä istuskella, ja siellä rentoutuminen onkin yksi mun lempparipuuhista kotona. Ihan rennoksi ei voi valahtaa, koska Frediä pitää valvoa, mutta hän osaa onneksi olla aika rauhallisesti, vaikka joskus saalistusvaistot ottavatkin vallan.

Mun parhaat arkiset kesähetket näyttävät painottuvan iltoihin. Siihen on ihan selkeä syy, nimittäin olen täyspäiväisesti töissä koko kesän, eikä mulla ole kesälomaa. Vaikka teenkin vuorotyötä, oon silti aina viimeistään seitsemältä illalla kotona, joten aktiviteetit painottuvat iltoihin. Nautin kovasti siitä, että illasta on vielä aikaa varastaa hetki jos toinenkin omiin huvituksiin. Tämä tsemppinä siis teille kaikille muille, joilla ei kesällä ole hirveästi vapaata – ne pienet asiat, kuten aina. Vartti ilta-auringossa parvekkeella suihkun jälkeen tai suoraan töistä pulahtaminen veteen. Ei vaadi paljoa, mutta antaa nautintoa.

Miten sinun kesäarkesi on sujunut? Mistä nautit arjessa eniten tällä hetkellä? Ja hyvä ihminen, mene sinne minigolfaamaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.7.2021 at 14:18

    Olen käynyt tämän vuoden aikana viikottain pelailemassa padelia ja nyt kesällä sitä on voinut tehdä ulkona. Tänään taas on vuoro. Kyseisten padelkenttien vieressä on minigolr-rata, jossa näyttää olevan runsaasti pelaajia. Ja hauskalta se näyttää, lapsena tuli käytyä usein, mutta sen jälkeen en ole käynyt. Ehkä voisi jättää joskus padel-vuoron väliin ja mennä sen sijaan pelaamaan minigolfia!

    • Reply lauralinnea 16.7.2021 at 06:11

      Padel on hauska laji! Olen itse kokeillut sitä kerran, ja haluaisin pelata useamminkin, mutta neljän hengen porukan kokoon saaminen on haastavaa. Sen sijaan olen pelannut squashia, siihen riittää hyvin kaksi ja hien saa takuuvarmasti pintaan. Ulkokentällä padel olisi varmasti vielä kivempaa lämpimissä säissä. Mutta mene ihmeessä joku kerta kokeilemaan minigolfia! Itsekin pitkään katselin, että pitäisi käväistä pelaamassa, ja vasta kun menin pelaamaan, muistin kuinka hauskaa se onkaan. Pieni juttu, pari tuntia mutta virkistävää vaihtelua. 🙂

    Leave a Reply