Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aurinkopaneeleilla ekologisempaa ja edullisempaa sähköä – tietopaketti aurinkopaneeleista

Kaupallinen yhteistyö: Solarvoima Oy ja Ecompi

Kysymys: Kiinnostaako sinua säästää sekä rahaa että ympäristöä päivittäisissä kodin ratkaisuissa?

Jos vastasit kyllä, kuten kovasti uskon, tämä postaus on sinua varten.

Nuo kaksi mainitsemaani kohdetta, raha ja ympäristö, säästyvät nimittäin aurinkopaneeleiden avulla. Tässä postauksella avaan teille perusasioita siitä, miten aurinkopaneelit ovat muita energiamuotoja ekologisemmat ja miten ne maksavat itsensä takaisin. Sain kysyä Solarvoiman asiantuntijoilta muutamia kysymyksiä aiheeseen liittyen, ja pyrin nyt avaamaan kaiken saamani informaation kansantajuisesti. Eli luvassa ei ole (ainakaan paljoa) hankalia termejä, vaan ajattelin teille lukijoille olevan mukavampi vaihtoehto, jos saatte tietoa aurinkopaneeleista selkeässä muodossa.

Ekologinen sähköntuotto pienellä vaivalla

Miten aurinkopaneelit ovat ekologisempia kuin muut energiamuodot?
Aurinkopaneelit tuottavat sähköä kauan ilman, että siihen tarvitsee ikinä lisätä ”polttoainetta tai aineita”.  Järjestelmä on käytännössä huoltovapaa. Aurinkopaneeli muuttaa auringonvalon suoraan sähköenergiaksi. Menetelmässä on myös se hyvä puoli, että aurinko ei ikinä lopeta tuottamasta energiaa – maan pintaan osuva säteilyenergia riittää ihmiskunnan tarpeisiin monituhatkertaisesti. Jopa Suomessa paneelit voivat kerätä riittävästi energiaa pyörittääkseen ainakin osittain talouden sähkötarpeita.

Onko jo yhdestä aurinkopaneelista hyötyä?
On. Etenkin mökki- tai muussa vapaa-ajan kohteessa yhdelläkin paneelilla voidaan sähköistää pieniä laitteita. Yhtä paneelia voi hyödyntää esimerkiksi valaistukseen, jääkaappiin, veneeseen, matkailuautoon jne. Vaihtoehtoja on paljon, ja ainakin omasta mielestäni tuntuisi turvalliselta aloittaa aurinkopaneeleiden kokeilu nimenomaan yhdellä tai kahdella paneelilla mökkiympäristössä tai muulla pienellä toiminnalla – ellei sitten ole rohkea all in -tyyppi, joka lähtee tekemään muutoksen kerralla. Okei, tarkemmin mietittynä mä olen juuri tuo jälkimmäinen, ja pistäisin varmaan heti koko katon täyteen aurinkopaneelia. Tarkemmin aurinkopaneeleiden koosta ja muusta toiminnasta voi lukea täältä.

Onko aurinkopaneeleiden asentaminen työlästä?
Aurinkopaneelien asentaminen vaatii tarkkuutta ja ammattitaitoa. Etenkin aurinkopaneelien kytkennät tulee suorittaa aurinkosähköasentajan toimesta. Aurinkosähköjärjestelmä on kuitenkin rakenteeltaan suhteellisen yksinkertainen ja kaksi ammattilaista asentaa peruskokoisen järjestelmän 1-2 päivässä.

Tulevaisuuden energiamuoto

Itse täällä Tukholmassa asustelen vuokralla kerrostalossa, eikä minun ole mahdollista vaikuttaa sähköni alkuperään samalla tavalla kuin muissa asumismuodoissa voi olla. Olen kuitenkin maalaillut mielikuvia siitä, että joskus vielä pistän johonkin asuintaloni tontille pienen paneelin, ja tuotan sillä valot vaikka lukulamppuuni, jos ei muuta. Viereen viljelypalstan laatikoita ja pari kivaa marjapuskaa. Ruoat ja sähköt siis omalta pihalta käyttöön – ihanan omavaraista.

Olen melkeinpä ihmeissäni, miksei aurinkopaneeleita käytetä enemmän. Mun mielestä ne ovat ehdottomasti tulevaisuuden energiamuoto. Erityisesti yrityksillä olisi tässä erinomainen sauma tehdä ympäristöteko, joka tulisi pitkällä tähtäimellä myös rahallisesti järkeväksi. Tiedän itseasiassa yhden hampurilaispaikan Suomessa, jonka katolta löytyvät aurinkopaneelit sähköä tuottamaan. Pointsit multa!

Pitkän aikavälinen rahallinen sijoitus

No entäs sitten se hinta? Menin aiemmin jo kehuskelemaan aurinkopaneeleiden olevan edullinen muoto. Sähkön hinta totta kai mietityttää, ja monet tekevät päätökset nimenomaan rahan perusteella. Sen takia itse pidän paneelisysteemistä erityisen paljon, sillä on mahtavaa saada näyttää, ettei ekologisuus tarkoita välttämättä kallista. Oma ajatusmaailmani on sellainen, että toisiin asioihin kannattaa panostaa myös rahallisesti. Pitkäikäiset, kestävät ja ekologiset valinnat ovat mielestäni juuri tällaisia.

Viime aikoina on ollut mediassakin paljon juttua valtavista sähkönsiirtomaksuista. Jopa suuren osan ajasta asumattomina olevista kiinteistöistä, jossa on kuitenkin voimassa oleva sähkösopimus, joutuu maksamaan hulppeita sähkönsiirtomaksuja. Aurinkopaneeleissa on se erinomainen puoli, ettei sähkönsiirtomaksua ole ollenkaan. Aurinkosähkö tuotetaan kiinteistössä itselle omaan käyttöön ja sähköä ei tarvitse siirtää ulkopuolisesta voimalasta kiinteistöön. Näin ollen sähkönsiirtomaksut jäävät kokonaan pois ja maksut keskittyvät itse kulutettuun sähköön. Jos kalliit sähkönsiirtomaksut kauhistuttavat, kannattaa pohtia aurinkopaneeleita energiantuojana.

Missä ajassa aurinkopaneeli maksaa itsensä takaisin ja miten?
Aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa sähköä ja pienentää sähkölaskua. Järjestelmästä ja kiinteistöstä riippuen tyypillisissä asuinkiinteistöissä investointi maksaa itsensä takaisin 8-15 vuodessa. Järjestelmän tekninen käyttöikä on 30+ vuotta. Rahoja ei siis saa takaisin vuodessa tai kahdessa, vaan aurinkopaneelit ovat ehdottomasti pitkäikäinen panostus. Tässä pätee mielestäni vähän sama kaava kuin sijoittamisessa: nopealla sijoituksella saat nopeasti pienen tuoton, mutta pitkällä tähtäimellä et juurikaan hyödy. Isompi, pitkäjänteisempi sijoitus kestää helposti kymmenen vuotta ennen tuottoa, mutta lopulta tuotto on moninkertainen.

Miten ylijäämäsähköä syntyy ja mihin sen voi käyttää?
Valoisina aikoina järjestelmä voi tuottaa hetkellisesti enemmän sähköä, mitä kiinteistössä sillä hetkellä kulutetaan. Tällöin syntyy ylijäämäsähköä. Sen voi esimerkiksi ohjata lämmitykseen, sähköauton latauspisteeseen tai akuille, jos taloudesta tällaiset löytyy. Jos omasta taloudesta ei löydy ylijäämäsähkölle käyttökohdetta, voi jäämät myydä sähköyhtiöille. Eli ylijäämäsähköllä joko pienentää omaa muuta sähköntarvetta tai sen pistää suoremmin rahoiksi myymällä eteenpäin. Kätevää, eikö?

Mitä ajatuksia teille heräsi aurinkopaneeleista? Tiedän, etten kuulosta tässä puolueettomalta, mutta oikeasti – mitä enemmän perehdyin tähän järjestelmään, sitä paremmalta se mielestäni kuulostaa. Haluaisin itse satsata omassa talossani nimenomaan isoihin asioihin, että tekisin ne mahdollisimman ekologisesti. Viime vuonna kerroin suunnittelevani sähkön vaihtoa tuulisähköön juurikin tästä syystä. Sähkökin on sellainen asia, että vastuullisemman vaihtoehdon valittuaan ja prosessin isoimman osan tehtyään koko juttua ei jokapäiväisesti edes muista, koska sen eteen ei tarvitse tehdä asioita. Ja silti voi onnitella itseään vastuullisesta valinnasta.

Onko sinulla kokemusta aurinkopaneeleista? Haluaisitko jossain vaiheessa elämääsi kokeilla niitä?

Jos se jossain vaiheessa on nyt, mulla on teille erinomainen tarjous takataskussa: saat 750 euron alennuksen Solarvoiman omakotitalon tai kesämökin aurinkopaneelien asennuksen loppuhinnasta koodilla EcompiSolarvoima. Voit tutustua tarjoukseen tarkemmin Ecompi-sivustolta.

Miksi et lähtisi muuttamaan taloutesi sähköntuottoa ekologisempaan suuntaan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.5.2021 at 22:24

  Olen itse asiassa miettinyt asiaa aika paljonkin. Jotenkin uskon, että teknologia tulee kehittymään lähivuosina tuonkin osalta vielä isoin harppauksin. Ja uskon, että esim. viiden vuoden kuluttua tuo takaisinmaksuaika olisi selvästi lyhyempi kuin nyt. Paljonhan nuo ovat jo menneet eteenpäin ja hyötysuhde on parantunut. Jollain aikavälillä aion kyllä ilman muuta hankkia useamman paneelin.

 • Reply ekologinen sähkö 9.2.2022 at 10:54

  Teknologia on kehittynyt valtavasti aurinkopaneelien osalta. Paneelien hankkiminen ja sähkön kilpailuttaminen on fiksua.
  Tässä on mielenkiintoinen artikkeli aiheesta.
  https://www.arvomedia.fi/halvin-sahkosopimus/
  Kannattaa valita uusiutuvalla tavalla tuotettua sähköä!

 • Reply Ada 28.6.2022 at 11:43

  Meitä kiinnostaisi myös tosiaan säästää sekä rahaa että ympäristöä. Olemme myös harkinneet aurinkopaneeleiden asentamista mökille ja hyvä tietää, että ne ovat lähes huoltovapaat. Täytyykin selvittää, minkälaiset paneelit sinne sopisivat parhaiten.

 • Leave a Reply