Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kuukauden ekovinkki: Kasvata salaatinjämät uudelleen

Kuukauden ekovinkki -postaussarjassa esitellään joka kuukausi yksi iso tai pieni ekovinkki. Postaussarjan tarkoitus on kannustaa ekologisiin ratkaisuihin kotona ja arjessa.

Kasvata salaatinjämät uudelleen

Kuinka moni syö salaattia? Ja tarkoitan nyt nimenomaan niitä salaatinlehtiä? Minä ainakin, esimerkiksi leivän päällä loistava kombo on salaatti, vegejuusto ja kurkku. Ostan kaupasta yleensä ruukkusalaattia, sillä siitä on helpompaa repiä sopivia paloja kuin keräsalaatista.

Ruukkusalaatin jämät ja ruukku menevät usein loppuvaiheessa vain roskiin. Siis silloin, kun niistä on nyhdetty kaikki syötävä irti. Tässä onkin toukokuun ekovinkkini: Älä heitä ruukkua roskiin, vaan kasvata siitä uutta salaattia.

Näppärästi uuden salaatin kasvatus onnistuu näin:

  1. Nosta salaatin ruukussa oleva multa pois ruukusta. Se pysyy kyllä hetken kasassa. Varo, ettet katkaise juuria.
  2. Siirrä multa ja salaatinjämät uuteen ruukkuun. Tähän käy hyvin esimerkiksi pieni muki.
  3. Lisää vettä.

Nyt salaattisi on valmis kasvamaan! Muista vaan kastella salaattia aivan kuten huonekasvejakin. Tämä on erityisen kiva vinkki siksi, että et tarvitse tähän mitään, mitä kotoasi ei jo valmiiksi löydy. Lisäksi saat ikään kuin uuden huonekasvin keittiötäsi koristamaan. 🙂

Extravinkki: Voit halutessasi tehdä ruukkuun ns. salaojituksen. Laita pohjalle muutama sormenpään kokoinen kivi, jonka päälle laitat mullan kohdan kaksi mukaisesti. Tällöin kaikki vesi ei jää multaan ja juuret eivät pääse hukkumaan. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta auttaa onnistumisessa. Me emme ole tätä ikinä tehneet, emmekä myöskään käyttäneet lisämultaa. Joskus salaatin uudestaan kasvattaminen onnistuu hyvin, joskus ei niin hyvin. Kokeilemalla ei kuitenkaan menetä mitään. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply