VASTUULLINEN JOULUKALENTERI – LUUKKU KOLME
Tähän aikaan vuodesta lahjapapereita kuluu suuret määrät paketointiin, ja yleensä paperit päätyvät sen jälkeen suoraan roskiin. Toivottavasti kuitenkin energiajätteeseen tai sekajätteeseen, kuten kuuluu. Sivusin kuukauden ekoahdistuksessa lahjapapereiden aiheuttaman roskan määrää, joten nyt ekologisten lahjavinkkien ja matkailijoiden lahjavinkkien jälkeen on luontevaa jakaa pari vinkkiä ekologisempaan paketointiin.
Kierrätetyt pakkausmateriaalit
Tässä kohtaa kaikille hamstraajille nousee peukku, sillä käytettyjen lahjapapereiden säilyttäminen edelliseltä joululta on oikea ekoteko, kunhan paperit käyttää uudestaan. Paketit kannattaa siis avata siististi ja paperia repimättä, jotta hyötykäyttö onnistuu.
Myös lahjanarut on helppo säästää uudelleenkäyttöä varten. Ne voi käärästä vaikka vessapaperihylsyn ympärille sotkun välttääkseen.
Kaikki lahjapussit kannattaa käyttää uudestaan. Lahjapussit ovat yleensä kauniita ja koristeellisia, joten tyhmyyttä olisi heittää ne suoraan roskiin käyttämättä uudestaan. Myös kaupassa helposti särkyvän tuotteen ympärille käärittäviä silkkipapereita voi käyttää uudestaan paketointimateriaalina.
Pahvilaatikkoyllätys
Vanha kenkälaatikko tai muu pahviloota on erinomainen pakkausmateriaali. Tavara sisään ja kansi päälle! Sitä paitsi ainakin omasta mielestäni on ihan virkistävää nähdä kuusen alla erilaisia paketteja, joten kyllä sinne pari värikästä kenkälaatikkoakin mahtuu.
Pahvilaatikolla voi myös tehdä pientä jekkuilua, jos käytössä on useampi sisäkkäin menevä laatikko. Kooltaan pienen lahjan avaamisesta voi tehdä suurta jännitystä paketoimalla sen useaan sisäkkäin olevaan pahvilaatikkoon, josta isoin on tietenkin jättisuuri.
Sanomalehteen kääritty lahja
Sanomalehti on ihan klassikko paketoinnissa. Hauskuutta voi lisätä valitsemalla pakettiin sellaiset sivut, joissa on jotain piilomerkitystä lahjan saajalle. Voi olla hauskaa saada oma lahjansa suosikkijoukkueensa urheilu-uutisiin käärittynä tai lukea lahjan kyljestä sarjakuvia!
Sanomalehden lisäksi myös esimerkiksi aikakauslehdet, mainoslehtiset tai vaikkapa ristikkosivut käyvät hyvin paketointimateriaaleiksi. Kaikki nämä voi viedä joulun jälkeen paperinkeräykseen.
Kankainen paketti tai piirrä lahjapaperisi
Ylimääräiseen kangaspalaan saat käärittyä pakettisi kauniisti. Jos ylimäärästä kangasta ei kotona satu roikkumaan, saa sitä esimerkiksi kangasliikkeistä ostettua halvalla. Usein myös kirppiksiltä tai kierrätyskeskuksesta voi löytää jopa ilmaisia kangaspaloja.
Yksi kiva idea on piirtää itse oma lahjapaperi! Eli piirustuspaperi, johon vaikka lapsi taiteilee omat jouluterveisensä, ja eikun lahjan ympärille. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Älä paketoi kaunista lahjaa
Jos lahja on esimerkiksi kaunis pyyhe, liina tai vaikka tyyny, voi paketointi olla turhaa. Kietaise kaunis nauha lahjan ympärille ja kiinnitä itse tehty kortti, niin paketti ei paperia kaipaa.
Lahjanarunkaan ei tarvitse olla sitä perinteistä muovista, vaan kangaskaupoista löytyy erilaisia nauhoja ja myös ihan tavalliset narut kelpaavat. Esimerkiksi ruskea voimapaperi ja siihen kietaistu juuttinaru luovat ihanaa vanhan ajan tunnelmaa ollen samalla tyylikkäitä, uudelleen käytettäviä paketteja.
Loppuun vielä vinkki, miten lahjat voi paketoida ilman teippaamista. Videon pääset katsomaan täältä. Toinen extravinkki: hauskasti kuvioidun lahjapaperin voi myös leikellä osiin ja antaa lasten askartelutarpeiksi.
Meidän taloudessa on käytetty samoja lahjapaperirullia niin syntymäpäivälahjoihin kuin joululahjoihinkin. Tänä vuonna paketoidaan vain toistemme lahjat, ja todennäköisesti kääräistään ne sanomalehtiin. Paketointi on kivaa ja pakettien avaaminen on kivaa, mutta vielä mukavampaa se on kun tietää, ettei aiheuta turhaa ympäristökuormaa asioilla, jotka on helppo tehdä toisin.
Jaa alle omat parhaat ekologiset paketointiniksisi!
No Comments