Muuttomatkakertomus – ei mennyt ihan nappiin!

Meidän muuttomatkamme Vaasasta Tukholmaan sujui kivasti, mutta ei todellakaan mutkattomasti. Matkaan kuului muun muassa yöllinen seikkailu väärässä kaupungissa sekä vähäiset yöunet… Mennään siis itse asiaan – yritän pitää kertomuksen lyhyenä, mutta katsotaan kuinka käy.

Alkuperäinen matkasuunnitelmamme oli siis tämä:

Ma 19.10. Laiva Vaasa-Uumaja, lähtö klo 20.00, saapuminen klo 23.30

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ti 20.10. Juna Uumaja-Tukholma, lähtö klo 01.33, saapuminen klo 9.22

Eli Uumajassa olisi kaksi tuntia aikaa siirtyä satamasta juna-asemalle. Ostin etukäteen bussiliput, ja siirtymiseen menisi noin puoli tuntia, joten aikatauluun oli varattu aikaa myös muutoksille.

Jos muuten hintatiedot kiinnostaa, niin muuttomatka maksoi yhteensä noin 249 euroa.

Laiva eläinhytillä 103e, juna eläinhytillä 110e, taksi kotoa satamaan noin 20e ja bussi satamasta keskustaan 16e. Hinnat ovat kahdelta henkilöltä, eli kumpikin maksoimme noin 124,50 euroa muutosta monen laukun ja kissan kanssa. Täysin kohtuullinen hinta mielestäni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
muuttomatka-vaasa-tukholma-suomi-ruotsi

Suljimme siis Vaasan kotimme ovet viimeistä kertaa seitsemän aikaa illalla, ja hyppäsimme etukäteen tilattuun taksiin. Hypätä tosin on ehkä väärä verbi, sillä meillä oli mukana viisi laukkua + Fredi kantokopassaan, joten kovin kevyesti taksiin nousu ei sujunut. Pääsimme kuitenkin hyvissä ajoin Wasalinen satamaan, jossa kaikki sujui näppärästi. Ainoastaan mun lippujen ostajana tuli näyttää henkkarit, ja siihen kävi myös ajokortti. Meillä oli maskit päässä koko ajan satamassa.

Oma hytti lähes tyhjässä laivassa

Laivamatkalle olimme ostaneet oman hytin, mikä oli erinomainen vaihtoehto. Neljän tunnin matka monen laukun kanssa olisi ollut ikävä viettää laivan käytävillä tai ravintolassa roikkuen. Hytissä voitiin päästää Fredi vapaaksi kopastaan, ja toki koronatilanteessa oma hytti on mukavampi vaihtoehto kaikin puolin. Laivareissu menikin lähinnä hytissä levätessä, hyvillä mutta jännittynein mielin. Poistuimme hytistä vain syömään. Laivalla oli yleisesti todella vähän porukkaa, lähinnä työmatkalaisia, kuten rekan kuljettajia näytti olevan.

Laivasta poistumisen kanssa ei ollut ongelmaa. Olimme tullanneet Fredin etukäteen, joten meidän ei tarvinnut käydä tullin kautta ollenkaan. Rajalla ei ollut mitään tarkastuksia. Odottelimme hetken bussia, kunnes nopeasti infoluukulta kysyessä selvisi kulkuvälineemme olevan pihalla odottava tilataksi. Siellä oli aika tiivis tunnelma, mutta kaikilla matkustajilla oli maskit ja kopassaan makoileva Fredi aiheutti ihastusta. Olimme ajatelleet mennä bussilla vain keskustaan, mutta päätimme ottaa riskin ja jatkaa päätepysäkille. Se osottautui olevan rautatieaseman vieressä, joten riskin otto kannatti ja olimme ajoissa paikalla odottelemassa saapuvaa yöjunaa.

muuttomatka-vaasa-tukholma-suomi-ruotsi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ja sitten alkoivat ongelmat…

Ehdimme olla jonkin aikaa lämpimässä asemarakennuksessa Uumajassa, kunnes yhtäkkiä sisään paukkasi pari vartijan näköistä miestä. He kertoivat, että juna ei kulje ollenkaan Uumajan läpi ratatöistä johtuen, ja meidän pitää välittömästi lähteä naapurikaupunkiin. Bussi odotti valmiina oven edessä, ja keräsimme äkkiä kamppeemme ja nousimme sen kyytiin. Alkuhämmennyksen häivyttyä alkoi koko juttu naurattaa – yhtään kyseenalaistamatta lähdimme keskellä yötä bussilla parin muun tyypin kanssa jonnekin, emme edes tienneet mihin, ja toivoimme parasta. Uusi paikka osoittautui noin 30 kilometrin päässä sijaitsevaksi kunnaksi nimeltä Vännäs.

Uusi asema osoittautui suoraan sanoen järkytykseksi. Uumajan siistiin ja lämpimään asemaan verrattuna Vännäksen asema oli kamala. Sisällä oli penkkien alla tyhjiä kaljapulloja ja roskia, siellä haisi virtsa ja valvontakamerat oli rikottu. Eli paikka oli juuri sen näköinen, että humalaisen kodittomien jengin voi olettaa pelmahtavan sisään yötä viettämään koska vain. Boarding taululla ei näkynyt meidän junaa ollenkaan, vain aamuyön junia pohjoiseen päin. Hetken pohtimisen jälkeen etsin käsiini bussikuskin, jolta kysyin, tietääkö hän koska junan on määrä saapua. Mun väsynyt yöllinen ruotsi ja bussikuskin olematon englannin taito ja erittäin vahva ruotsin murre ei ollut hyvä yhdistelmä. Onneksi toinen matkustaja tuli tulkkaamaan ja he jäivät selvittämään asiaa keskenään.

muuttomatka-vaasa-tukholma-suomi-ruotsi
muuttomatka-vaasa-tukholma-suomi-ruotsi

Yhteensä noin 40 minuutin Vännäksen asemalla olon jälkeen tilanteen nurinkurisuus alkoi valjeta meille. Bussikuski sai selville, että yöjuna ei ole tulossa Vännäkseen – se oli Uumajassa aivan kuten pitikin. Eli olimme aivan turhaan vaihtaneet kaupunkia keskellä yötä! Muutaman matkustajan voimin hyppäsimme takaisin bussiin, ja kuski kaahaili tuhatta ja sataa takaisin Uumajaan. Junan sanottiin odottavan asemalla, mutta emme tienneet, ehdimmekö siihen kuitenkaan. Jos emme ehtisi, edessä olisi hotellin etsiminen yöllä lemmikin kanssa, ja uuden junan varaaminen aamulle. Tämä vaihtoehto ei houkuttanut, sillä päiväjuna istumapaikalla tuntuisi paljon pidemmältä kuin yöjuna makuuvaunussa, jossa Fredinkin voisi päästää vapaaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Bussin kaahailtua takaisin Uumajaan kohtasimme iloisen näyn asemalla – juna odotti kuin odottikin meitä. Junan henkilökunta tuli vastaan ja ohjasi meidät oikeaan vaunuun, ja bussikuski kantoi painavan laukkuni junaan. Meille pahoiteltiin tilannetta ja tultiin vielä varmistamaan, että kaikki on nyt varmasti hyvin. Kello oli tässä vaiheessa noin puoli kolme yöllä, ja tunnelmat olivat väsyneen naurunsekaiset. 

Koko juttu tuntui niin absurdilta, ja omaan yöjunan hyttiin pääseminen tuntui taivaalliselta kaiken odottelun, säntäilyn ja epävarmuuden jälkeen. Hetken pohdimme, miten yläsänkyihin kiikkuminen onnistuu, mutta lopulta pienellä akrobatialla kipusimme omiin sänkyihimme katonrajaan ja adrenaliinin laskettua junassa nukkui yllättävän hyvin.

muuttomatka-vaasa-tukholma-suomi-ruotsi

Aamulla selvisi, että olimme lopulta vain puolisen tuntia myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Muutaman tunnin yöunilla ja ison matkatavaramäärän kanssa otimme suosiolla taksin uuteen kotiimme. Yöllinen seikkailu nauratti, ja aamukahvi uudessa kodissa maistui hyvälle. Mietin, olisiko pitänyt reklamoida junayhtiön isosta mokasta, mutta en taida jaksaa. Kaikki meni lopulta kuitenkin hyvin, ja saatiin heti alkuun pikku seikkailu aikaiseksi, ja meille jäi ihan positiiviset fiilikset junahenkilökunnan hyvästä palvelusta johtuen. Welcome to Sweden.

Postaus on osa Travel Thursday -postaussarjaa. Julkaisen epäsäännöllisen säännöllisesti torstaisin matkailuaiheisia postauksia. Travel Thursdayssa muistellaan tehtyjen matkojen kohokohtia, kerrataan kummallisimpia matkamuistoja, vinkataan uusista kohteista sekä haaveillaan tulevista reissuista. Kaikki postaussarjan osat löydät travel thursday -tagin alta.

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Kata 19.11.2020 at 11:43

  Melkoinen käänne sattui teidän muuttomatkallanne 😀 Onneksi sentään kaikki päätyi hyvin ja pääsitte kuitenkin suht helposti uuteen kotiinne! Lähes aina asiat kuitenkin järjestyvät 🙂 Kylläpä mä olisin ollut järkyttynyt myös tuosta Vännäksen asemasta, hyi kauhee kun on melkosen näkönen mesta 😀

 • Reply Laura 19.11.2020 at 12:05

  Älä muuta sano! Musta tuntuu, että Ruotsi toivotti meidät seikkailuun heti alkuun ja poikaystävä näki, millasta on matkustaa sellasen kanssa, jolle aina osuu kohdalle kaikkea ihmeellistä säätöä… 😀 Ei vaan, onneksi tuo matka tosiaan päättyi hyvin ja just suht kivuttomasti. Ei kuitenkaan ite jouduttu mitään kyytejä sumplimaan tai maksamaan, vaan ne bussikyydit hoidettiin meidän puolesta. Onni oli, että se bussikuski ei ollut kerennyt lähteä, koska sitten en tiedä oltaisiinko saatu asioihin selvyyttä ajoissa!

  Mua ois varmasti pelottanut oikeasti jos oisin ollut yksin, mutta nyt kun oli poikaystävä mukana, niin pystyi suhtautumaan koko hommaan enemmän naurulla ja ottaa se vaan kokemuksena. Ainakaan ei ollut tylsää vaan odotella asemalla. 😀 kissa oli onneksi ihan rauhallinen eikä varmaan tajunnut missä mennään, ikävämpää olisi ollut alkaa Fredin kanssa etsiä hotellia yöllä ja matkustaa päiväjunalla ilman hyttiä pitkä matka, olisi varmasti stressannut kissaakin enemmän. Mua ainakin kyllä auttaa näissä tilanteissa paljon huumori ja se fakta, että kyllä ne asiat vaan jotenkin aina järjestyvät. 🙂

  Tuo Vännäksen asema… Mä en olis yllättynyt, vaikka sinne ois pamahtanut joku narkkijengi keskellä yötä nukkumaan tai mitä lie muuta tekemään. 😀 Huh, onneksi ei!

 • Reply Helmi 19.11.2020 at 12:25

  Apua, olipa seikkailu! Olisin itse saanut ainakin yhden väsyitkuromahduksen, jos olisin ollut teidän saappaissa ja kuullut, että juna on ihan oikeassa paikassa ja me väärässä paikassa. Jälkikäteen varmasti naurattaisi enemmän 😀 Todellakin Ruotsi toivotti teidät seikkailuun!

  Ihana myös lukea näitä juttuja; oon itse tykännyt Tukholmasta tosi paljon ja siellä asuminen olisi yksi mielessä oleva haave 🙂

 • Reply Laura 19.11.2020 at 13:45

  Todellakin, tässä oli heti alkuun seikkailua kerrakseen enkä usko että se tähän jäi. 😀 mä hieman itsekin ihmettelen, ettei väsyitkuromahdus ollut ees lähellä (tai sit olin niin väsyaivoilla liikenteessä etten enää muista :D). Siinä vaiheessa kun kuultiin olevamme väärässä paikassa hypättiin äkkiä vaan bussiin ja kaikki keskittyminen meni siihen, että ehditäänkö vai ei, ja jotain plan b:tä tuli hahmoteltua matkan varrella. Mulle pahin oli se, kun oltiin Vännäksessä eikä yhtään tiedetty mitä tapahtuu, tuleeko juna vai ollaanko siellä aamuun asti likasella ja kamalalla asemalla, jonka penkeille ei oikeen uskaltanut ees istua. Siinä vaiheessa meinas iskeä epätoivo ja kirosanat lenteli. Toisaalta kun on kahdestaan, niin pitää myös vähän kannatella toista ja olla romahtamatta, koska romahdus tarttuu hyvin äkkiä. 😀

  Hei tosi kiva kuulla! Tukholma on kyllä mahtava kaupunki, ei ihme että tänne muuttaa paljon suomalaisia nuoria. 🙂 Ajattelin koostaa vielä tietopakettia muuttamisesta ja varsinkin korona-aikaan lähdöstä, ja tietty postailla kivoja Tukholma-juttuja. Juttuideoita otetaan myös vastaan 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 19.11.2020 at 13:57

  Hehe, aikamoinen kokemus teillä! Kieltämättä tuo Vännäksen asema vaikuttaa varsin epämiellyttävältä paikalta. Onneksi siellä ei enää sattunut mitään harmillista. Kun loppujen lopuksi erinäisten hankaluuksien jälkeen on hyvä, pystyy kokemusta muistelemaan kivalla mielellä jo varsin nopeastikin.

  Ja niin, onnea uuteen kotiin!

 • Reply Laura 19.11.2020 at 14:55

  Joo, Vännäksen asemalla en olisi halunnut olla yhtään kauemmin kuin pakko – enkä varsinkaan aamuun asti. Tunteet kyllä vaihteli epätoivosta nauruun monta kertaa yön aikana, mutta tosiaan junan makuuvaunuun päästessä ei jaksanut olla mitenkään negatiivinen, vaan oli vaan tyytyväinen lopputulokseen. Olisi voinut mennä paljon huonomminkin.

  Kiitos! Uusi koti tuntuu jo kodilta, onneksi sen kanssa ei tullut mitään pettymystä vaan päinvastoin. 🙂

 • Reply Mari/ Kodinvaihtaja 22.11.2020 at 13:27

  Monasti olen samaa miettinyt, että jos tarpeeksi hyvän tarinan tulija kertoo, niin kyllähän matkailijat mukaan lähtee. En ole koskaan kyllä kuullut, että tuollaiset tilanteet olisivat päätyneet ryöstöön tms.

 • Reply Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning 22.11.2020 at 16:33

  Aikamoista sekoilua junayhtiöltä. Ja hyh mikä asema tuo Vännäs! Onneks ette joutuneet jäämään sinne 😀 Mutta ainakin ikimuistoinen muuttomatka ja siirtymä uuteen kotiin.

 • Reply Maapalloilija 24.11.2020 at 18:19

  No kyllä sitä aikamoista säätöä saa matkustamisen kanssa aikaiseksi Pohjoismaissakin. Kuulosti ennemminkin joltain Kaakkois-Aasian meiningiltä.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 25.11.2020 at 20:11

  No loppu hyvin sentään! Nämä ovat kyllä joskus hankalia nämä yllättävät muutokset reiteissä tai aikatauluissa. Itselleni joskus osui moinen kohdalle matkatessamme Belfastista Dubliniin. Rata oli jossain kohtaa poikki ja matkustajat siirrettiin välillä bussiin ja sitten taas junaan ja satunnaisen turistin oli kyllä vaikea ottaa selvää, että mitä nyt, minne, koska ja kaikkea muuta tähän liittyvää. Mutta kyllä sekin kaikki lopulta selvisi. Teillä tuota vaikeuskerrointa lisäsi vielä muuton takia ymmärrettävästi suuri määrä matkatavaroita ja vuorokauden ajankohta!

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 28.11.2020 at 06:23

  Aikamoinen seikkailu, mutta onneksi loppu hyvin kaikki hyvin! Muuttaessa kaikki kamppeet vielä lisää jännityselementin. Toivottavasti nyt voi jo muistella näitä hyvillä mielin 🙂

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 28.11.2020 at 12:52

  Olipa teillä vaiheikas muuttomatka! Itsekin olen kokenut oman osani Ruotsin rautateiden ratatöistä ja niiden aiheuttamista muutoksista ja sekoiluista, mutta ne nyt ovat olleet onneksi aika pientä tähän verrattuna. Luen aina mielelläni juttuja, joissa reissussa on oltu kissan kanssa. Itsellä on niitä kaksi ja kun reissu eläinlääkäriinkin on bussissa jo pelkkää huutoa, niin olen ajatellut, etteivät pidemmät reissut vaikkapa muuton takia tule ikinä onnistumaan näiden kanssa. Mutta nuo omat hytit ja liikkumatila varmasti auttavat asiaa paljonkin!

 • Leave a Reply